4 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TOATE CURTILE SI-AU SUSPENDAT PARTIAL ACTIVITATEA – Explodeaza magistratura. Cele 16 curti de apel din tara vor solutiona doar cauzele urgente: „Volumul inuman de munca, agravat de plecarile masive, in contextul incoerentei si lipsei de transparenta a puterii, subdimensionarea cronica a schemelor de personal, incompatibilitatile, interdictiile profesiei sunt aspecte ce trebuiau cantarite de legiuitor cand a decis sa loveasca nemeritat corpul judecatorilor”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

20 June 2023 16:22
Vizualizari: 9406

Judecatorii romani se ridica impotria planurilor Guvernului si Parlamentului in legatura cu pensiile de serviciu ale magistratilor. Curtile de apel din Bucuresti, Galati si Alba-Iulia au hotarat marti, 20 iunie 2023, sa-si suspende activitatea incepand de miercuri pana cand puterea legiuitoare va respecta statutul magistratilor si va opri atentatul la pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor.



Adunarea Generala de la Curtea de Apel Bucuresti – condusa de judecatoarea Liana Nicoleta Arsenie (foto 1) – a votat in unanimitate amanarea judecarii cauzelor non-urgente. Instanta acuza „volumul inuman de munca”, agravat de binecunoscutele valuri de pensionari si de lipsa de personal. Lor li se adauga incompatibilitatile si interdictiile profesiei. Iar peste toate acestea s-au suprapus incoerenta si lipsa de transparenta a puterii politice, care, prin atentatul la pensiile de serviciu, lezeaza insasi demnitatea profesiei de magistrat, atrage atentia CAB.

„Statutul judecatorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societatii de a avea o justitie independenta si impartiala. Independenta judecatorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societatii acele garantii de independenta, atat de necesare”, subliniaza Curtea de Apel Bucuresti.

Instanta adauga ca pensiile magistratilor – de serviciu, nu speciale, asa cum sunt denumite in spatiul public – reprezinta o garantie de independenta a judecatorilor si procurorilor, precum si o compensatie pentru interdictiile sub care au stat cat timp au fost in activitate, asa cum inclusiv Curtea Constitutionala a Romaniei a recunoscut, in repetate randuri.

Mai mult: modificarea pensiilor nu este justificata nici macar de indeplinirea Planului National de Redresare si Rezilienta, intrucat PNRR prevede explicit ca nu vizeaza aceasta categorie de venituri.

Nu in ultimul rand, judecatorii CAB au hotarat sesizarea presedintelui Klaus Iohannis, a sefilor celor doua camere parlamentare, a presedintei ICCJ Corina Corbu si a Avocatului Poporului Renate Weber, ca sa atace la CCR proiectul de lege privind pensiile de serviciu.


Magistratii intrati tarziu in profesie, lasati de izbeliste


Argumente similare celor invocate de Curtea de Apel Bucuresti se gasesc si in comunicatele curtilor de apel din Galati si Alba-Iulia – conduse de judecatorii Cosmin-Razvan Mihaila (foto 2 dreapta), respectiv Oana-Maria Petrascu (foto 2 stanga). In plus fata de celelalte doua instante, CA Galati pune urmatoarea problema: ce se va intampla cu judecatorii si procurorii intrati tarziu in profesie si care pana la 70 de ani (cand obligatoriu trebuie sa iasa la pensie) nu au adunat 25 de ani de cotizatie la fondul de pensii in calitate de magistrat? Proiectul de lege ignora aceasta categorie de persoane, atrage atentia Curtea de Apel Galati.

 

Judecatorul roman, de doua ori mai impovarat decat cel din UE


Curtea de Apel Timisoara – condusa de judecatorul Mircea Cretu – atrage atentia ca in Romania incarcatura de dosare pe judecator este de doua ori mai mare decat media Uniunii Europene: 644 de dosare la noi, fata de 320 de dosare la nivelul UE.

La randul ei, Curtea de Apel Cluj – prezidata de judecatoarea Dana Girbovan – avertizeaza asupra golului din sistem: nu mai putin de 1.129 de posturi de judecator sunt vacante in toata tara, iar situatia nu da semne de ameliorare. Tot mai putini tineri sunt tentati sa intre in magistratura, in ciuda recentei relaxari a conditiilor de admitere (in special prin scaderea notei minime de la 8 la 6).

Cert este ca la finalul zilei, au emis comunicate prin care au anuntat declansarea protestelor fata de proiectul de lege privind pensiile magistratilor toate curtile de apel din tara. Si anume: Curtea de Apel Bucuresti, Curtea de Apel Galati, Curtea de Apel Alba-Iulia, Curtea de Apel Timisoara, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Targu-Mures, Curtea de Apel Pitesti, Curtea de Apel Constanta, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Brasov, Curtea de Apel Iasi, Curtea de Apel Bacau, Curtea de Apel Suceava si Curtea de Apel Ploiesti. De asemenea, protestul a fost declansat, tot prin solutionarea doar a cauzelor urgente, si de catre Curtea Militara de Apel Bucuresti.

In acelasi context, trebuie precizat ca hotarari similare privind inceperea protestului prin suspendarea partiala a activitatii au fost adoptate si de adunarile generale ale tribunalelor si judecatoriilor din tara.


Redam comunicatul Curtii de Apel Bucuresti:


Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, intruniti astazi in Adunarea Generala, au decis, cu unanimitatea celor prezenti, ca, incepand cu data de 21 iunie 2023, sa adopte forma de protest a amanarii judecarii cauzelor, cu exceptia cauzelor urgente mai jos mentionate, pana cand puterea legiuitoare va respecta statutul si munca tot mai impovaratoare de la an la an, atat a judecatorilor, cat si a personalului auxiliar de specialitate.

Volumul inuman de munca, in randul judecatorilor, agravat de plecarile masive din sistemul judiciar, in contextul incoerentei si lipsei de transparenta a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronica a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului urias de cauze, incompatibilitatile si interdictiile profesiei sunt aspecte ce trebuiau cantarite de legiuitor atunci cand a decis sa loveasca nemeritat corpul judecatorilor, prin afectarea statutului si a independentei, prin lezarea chiar a demnitatii profesiei.

Facem cunoscut opiniei publice faptul ca regretam profund ca am fost nevoiti sa recurgem la aceasta forma de protest, insa este in interesul societatii ca statutul judecatorului sa fie unul puternic, respectat si independent. Statutul judecatorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societatii de a avea o justitie independenta si impartiala. Independenta judecatorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societatii acele garantii de independenta, atat de necesare.

Pensia judecatorilor (de serviciu si nu speciala, asa cum s-a afirmat in spatiul public) este consacrata in legislatia nationala inca din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost conceputa tocmai pentru a consolida statutul judecatorului si garantiile de independenta pe care acesta trebuie sa le ofere.

Eliminarea acestei componente a independentei judecatorului este in dezacord cu jurisprudenta constanta a Curtii Constitutionale, care a decis ca eliminarea acestei pensii pentru judecatori este contrara exigentelor actuale, pe care importante documente internationale le exprima in mod direct cu privire la drepturile judecatorilor, in considerarea importantei rolului acestora in apararea statului de drept.

De asemenea, modificarile legilor justitiei recent adoptate (in decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR indeplinit, PNRR statuand, in mod expres, neincluderea pensiilor judecatorilor in categoria care urmeaza sa fie modificata.

Totodata, judecatorii intruniti in Adunarea Generala au decis sa sesizeze Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatul Poporului, Presedintele Romaniei, Presedintele Camerei Deputatilor, Presedintele Senatului, pentru a sprijini intregul corp al magistratilor, prin formularea obiectiilor de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala a Romaniei.

De asemenea, s-a hotarat mandatarea presedintelui Curtii de Apel Bucuresti in adoptarea unei rezolutii de catre presedintii curtilor de apel, in cadrul intalnirii ce se va desfasura la Iasi, in data de 30.06.2023, in raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

Pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justitiabililor, s-a decis, in Adunarea Generala, judecarea urmatoarelor cauze:

- in materie civila: ordonanta presedintiala, masuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, rapiri internationale de copii, plasamente, adoptii, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protectie

- in materie penala: cauzele in care sunt inculpati sub imperiul masurilor preventive, cauze de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cauzele in materia executarii pedepsei (prima instanta si cai de atac), verificare masuri asiguratorii.

Pentru reevaluarea situatiei, in functie de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti urmeaza a fi reconvocata la un moment ulterior”.


Prezentam comunicatul Curtii de Apel Galati:


Adunarea Generala a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Galati, convocata de Presedintele Curtii de Apel Galati, in conformitate cu dispozitiile art. 7 alin. 1 lit. r din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Sectiei pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 3243/22.12.2022,

Intrunita in sedinta din data de 20.06.2023, ora 10:00, fiind prezenti un numar de 31 judecatori din totalul de 33 judecatori in functie cu drept de vot,

Avand in vedere dispozitiile art. 56 alin. 1 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si art. 13, 14 alin. 1 din Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti,

Domnul presedinte al Curtii de Apel Galati a prezentat ordinea de zi a convocarii:

- Analiza evolutiei proiectului privind pensiile de serviciu si adoptarea masurilor de protest necesar fata de incalcarea statutului judecatorului in eventualitatea adoptarii proiectului conform amendamentelor.

In urma dezbaterilor, Adunarea Generala a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Galati, cu 28 voturi favorabile din 31 voturi total exprimate, retine urmatoarele:

Avand in vedere proiectul de lege, aflat in dezbatere la Camera Deputatilor, privind reforma in domeniul pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, inclusiv sub aspectul conditiilor de pensionare si al modalitatii de calcul al pensiilor, judecatorii din cadrul Curtii de Apel Galati, intruniti in Adunarea Generala, solicita ca modificarile legislative referitoare la aceste aspecte sa fie stabilite cu respectarea standardelor constitutionale vizand principiul fundamental al independentei justitiei si al cooperarii loiale intre institutiile publice.

Acest principiu este mentionat prin jalonul privind reformarea sistemului de pensii din Planul National de Redresare si Rezilienta, care sustine necesitatea respectarii deciziilor Curtii Constitutionale din perspectiva protectiei pensiilor magistratilor, ca element fundamental al statutului acestora.

Modalitatea in care se propune amendarea proiectului normativ privind cresterea treptata a varstei de pensionare afecteaza si mai mult numarul de judecatori necesar pentru cresterea calitatii si eficientei actului de justitie, in conditiile in care exista deja un deficit acut de personal in instantele judecatoresti iar schemele actuale de personal sunt subdimensionate in raport de necesitatile reale ale sistemului judiciar, determinate fiind de volumul excesiv de activitate. Acest deficit nu poate fi compensat cu efortul suplimentar al judecatorilor aflati in prezent in activitate, in conditiile in care este necesara si asigurarea unor standarde de exigenta inalte privitoare la actul de justitie.

De asemenea, se impune clarificarea situatiei juridice a acelor magistrati care au intrat mai tarziu in profesie si care nu ating la varsta maxima de 70 ani stagiul minim de cotizare in functia de magistrat de 25 ani si, prin urmare, nu pot beneficia in niciun mod de pensie de serviciu.

In ceea ce priveste, aspectele vizand remuneratia si pensia de serviciu ale judecatorilor, acestea au fost consacrate atat in documentele internationale, cat si in jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei.

Astfel, potrivit art. 6.4 din Carta Europeana privind statutul judecatorilor, magistratii au dreptul la 'plata unei pensii al carei nivel trebuie sa fie cat mai apropiat posibil de acela al ultimei remuneratii primite pentru activitatea jurisdictionala'.

De asemenea, Curtea Constitutionala a stabilit, in mod constant, in jurisprudenta proprie, ca independenta justitiei, ca garantie constitutionala, include securitatea financiara a magistratilor, care presupune si asigurarea unor garantii sociale, precum pensia de serviciu (Decizia nr. 20/2000, Decizia nr. 433/2013, Decizia nr. 501/2015, Decizia nr. 45/2018, Decizia nr. 574/2018, Decizia nr. 153/2020, Decizia nr. 900/2020).

Reglementarea pensiei de serviciu pentru magistrati este un drept recunoscut de legiuitor de-a lungul timpului, existenta acesteia fiind justificata in mod obiectiv de statutul judecatorilor, care impune obligatii si responsabilitati, interdictii si incompatibilitati, limitari care nu se regasesc la alte categorii profesionale, constituind asadar o compensatie a rigorii statutului judecatorilor.

Prin prisma acestor considerente, orice modificare a conditiilor de pensionare – atat din perspectiva modului de calcul, cat si din cea a stagiului minim obligatoriu si a varstei de pensionare – nu poate interveni intempestiv. Modificarile ce se doresc a fi efectuate trebuie realizate in urma unui dialog constructiv cu corpul magistratilor si numai dupa realizarea unei previziuni clare asupra resurselor umane.

Statutul judecatorilor si procurorilor a suferit modificari in anul 2022, cand a intrat in vigoare Legea nr.303/2022 care a adus o serie de modificari legislative, motiv pentru care o noua modificare intempestiva a cadrului normativ ar afecta principiul predictibilitatii legii.

Fata de cele aratate mai sus, avand in vedere ca in Adunarea generala a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Galati din data de 31 mai 2023 s-a dezbatut situatia creata ca urmare a proiectului de lege pentru modificarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, inclusiv amendamentele lansate intempestiv in spatiul public in data de 29 mai 2023, in contextul iminentei adoptari a acestora, in mod total netransparent si cu incalcarea grava a principiului cooperarii loiale intre puterile statului,

Avand in vedere ca prin hotararile adunarilor generale ale judecatorilor s-a solicitat, in mod covarsitor, la nivel national, ca orice solutie legislativa sa fie urmarea dialogului loial intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, pentru gasirea unor rezolvari care respecta predictibilitatea, garantiile constitutionale si demnitatea statutului de judecator, precum si ca modificarile legislative preconizate sa nu afecteze drepturile magistratilor aflati in functie, iar orice eventuala modificare a varstei de pensionare sa produca efecte exclusiv in privinta judecatorilor recrutati sub imperiul noilor reglementari, ce trebuie, in mod imperativ, corelate cu ritmul imbunatatirii conditiilor de munca,

Avand in vedere ca, potrivit dezbaterilor din cadrul adunarilor generale, s-a solicitat imperativ asigurarea resurselor materiale si umane necesare unei normale organizari a activitatii instantelor de judecata, in scopul respectarii drepturilor cetatenilor la un proces echitabil, obiectiv care nu poate fi atins in conditiile continuarii parasirii sistemului judiciar de catre judecatori, in contextul lipsei de predictibilitate a statutului judecatorilor si procurorilor, cat si a unui dialog real al celorlalte puteri ale statului cu autoritatea judecatoreasca,

Avand in vedere ca, prin Hotararea nr. 2 din 31 mai 2023, Adunarea generala a judecatorilor de la Curtea de Apel Galati a hotarat ca, in situatia in care propunerile de modificari legislative ce afecteaza statutul judecatorilor vor fi mentinute in continuare, se va convoca o noua adunare generala pentru ca, in functie de rezultatul discutiilor pe marginea acestui proiect, sa decida cu privire la luarea unor masuri concrete de protest,

Avand in vedere ca nu s-a inregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele lansate intempestiv in spatiul public in data de 29 mai 2023 au fost mentinute, la fel cum a fost mentinuta si afirmatia facuta de reprezentantii celorlalte puteri privind adoptarea acestora in scurt timp, in pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instantele judecatoresti, fiind ignorata, de catre reprezentantii celorlalte puteri, si deschiderea spre dialog a instantelor,

Avand in vedere ca, in aceste conditii, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de inlaturat, din perspectiva organizarii instantelor in acord cu elementele dreptului la un proces echitabil,

Adunarea Generala apreciaza ca se impune a se organiza o forma de protest, care va consta in faptul ca judecatorii vor judeca doar cauzele cu caracter urgent, care se judeca pe perioada vacantei judecatoresti (in materie non-penala: suspendare provizorie executare silita, suspendare executare silita, suspendare executare act administrativ, ordonanta presedintiala, adoptii, plasamente; in materie penala: cauzele in care sunt inculpati sub imperiul masurilor preventive, cauze de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cauze in materia executarii pedepsei, verificare masuri asiguratorii, cauzele in care exista riscul de a se implini termenul de prescriptie a raspunderii penale s.a.).

Protestul va dura pana la adoptarea proiectului de lege intr-o forma care corespunde principiilor enumerate mai sus, putandu-se organiza o noua adunare generala in care se va analiza noul proiect.

In consecinta, Adunarea Generala a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Galati

HOTARASTE:

Art.1 - Adunarea Generala a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Galati decide, ca forma de protest, ca, incepand cu data de 21.06.2023, se vor judeca numai cauzele cu caracter urgent, care se judeca pe perioada vacantei judecatoresti, precum sunt cele cu urmatoarele obiecte:

- in materie non-penala: suspendare provizorie executare silita, suspendare executare silita, suspendare executare act administrativ, ordonanta presedintiala, adoptii, plasamente, achizitii publice;

- in materie penala: cauzele in care sunt inculpati sub imperiul masurilor preventive, cauze de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cauze in materia executarii pedepsei, verificare masuri asiguratorii, cauzele in care exista riscul de a se implini termenul de prescriptie a raspunderii penale.

Art. 2 - Protestul va dura pana la inlaturarea amendamentelor depuse la Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal inregistrat pe rolul Camerei Deputatilor sub nr. Plx. 244/2023 si reluarea discutiilor cu sistemul judiciar asupra proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii din justitie, cu implicarea organului reprezentativ al magistratilor, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, precum si al ordonatorului principal de credite, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Art. 3 - Adunarea Generala a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Galati decide sustinerea emiterii unor declaratii de protest si formularea unor sesizari catre Presedintele ICCJ, Avocatul Poporului, Presedintele Romaniei, Presedintele Camerei Deputatilor, Presedintele Senatului, pentru a sprijini intregul corp al magistratilor prin formularea obiectiilor de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Data astazi, 20.06.2023”.


Iata comunicatul Curtii de Apel Alba Iulia:


Astazi, 20.06.2023, s-a desfasurat Adunarea generala a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Alba Iulia, pentru analizarea evolutiei demersului legislativ referitor la modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Adunarea generala a judecatorilor a hotarat adoptarea unei forme de protest constand in amanarea cauzelor aflate pe rolul instantei, cu exceptia cauzelor cu caracter urgent, incepand cu data de 21.06.2023 si pana la adoptarea unei solutii legislative care sa respecte statutul constitutional al magistratilor, garantiile constitutionale precum si principiul previzibilitatii.

Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Alba Iulia solicita presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatului Poporului, presedintelui Senatului si al Camerei Deputatilor sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei privind neconstitutionalitatea prevederilor legislative respective si acorda mandat presedintelui Curtii de Apel Alba Iulia privind adoptarea unei rezolutii comune a presedintilor curtilor de apel la intalnirea ce va avea loc la Iasi in perioada 29-30.06.2023.

In functie de solutia legislativa ce se va adopta, se va convoca o noua adunare generala care va stabili continuarea, suspendarea sau incetarea formei de protest.

La adoptarea hotararii, judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia au avut in vedere faptul ca proiectul de lege aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor, privind reforma in domeniul pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, inclusiv sub aspectul conditiilor de pensionare si al modalitatii de calcul al pensiilor, incalca statutul constitutional al magistratilor, precum si garantiile rezultate din instrumentele internationale care reglementeaza acest statut, dar si faptul ca, desi magistratii au manifestat disponibilitate pentru eliminarea inechitatilor din sistem, principiul cooperarii loiale intre puterile statului a fost incalcat si nu a existat un dialog real pana la acest moment.

In esenta, judecatorii solicita ca modificarile legislative referitoare la aceste aspecte sa fie stabilite cu respectarea standardelor consacrate intern si international, cu asigurarea respectarii statutului constitutional al magistratilor si al independentei justitiei.


Prezentam comunicatul CA Timisoara:


Biroul de Informare si Relatii Publice al Curtii de Apel Timisoara este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice ca astazi, 20.06.2023, in cadrul adunarii generale a judecatorilor instantei s-a hotarat cu majoritate de voturi, ca masura de protest fata de proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor, amanarea tuturor dosarelor aflate pe rolul instantei, cu exceptia dosarelor care au urmatoarele obiecte: in materie civila, ordonanta presedintiala, masuri asiguratorii, suspendare executare provizorie, suspendare executare act administrativ, suspendare greva, rapiri internationale de copii, plasament, adoptii, custodie publica, ordin de protectie, declarare ca indezirabil, iar in materie penala, cauzele de competenta instantei de drepturi si libertati, cele care vizeaza masurile preventive si cele referitoare la infractiuni in privinta carora urmeaza a se implini termenul de prescriptie a raspunderii penale.

Protestul va incepe de maine, 21.06.2023, si va continua in functie de solutia legislativa care va fi adoptata de Parlamentul Romaniei.

In justificarea alegerii acestei forme de protest, judecatorii Curtii de Apel Timisoara nu contesta necesitatea unor modificari legislative care sa aseze in mod echitabil intreaga constructie legislativa ce reglementeaza in prezent pensiile lor de serviciu, insa este de dorit ca aceste demersuri sa fie urmarea dialogului loial intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, pentru gasirea unor rezolvari care respecta predictibilitatea, garantiile constitutionale si demnitatea statutului de judecator.

De aceea, judecatorii Curtii de Apel Timisoara solicita in mod public ca modificarile legislative preconizate cu privire la varsta de pensionare sa creeze premisele unei esalonari reale si nediscriminatorii intre magistrati si sa nu afecteze drepturile celor aflati in functie, producand efecte exclusiv in privinta judecatorilor recrutati sub imperiul noilor reglementari, ce trebuie, in mod imperativ, corelate cu ritmul imbunatatirii conditiilor de munca. In conditiile in care, conform evidentei statistice din anul 2022, media anuala efectiva in ce priveste incarcatura pe judecator in Romania este de 644 dosare, in comparatie cu media anuala a incarcaturii pe judecator la nivelul Uniunii Europene, de 320 dosare pe judecator, conditiile actuale de pensionare pentru magistratii aflati in sistem sunt mai mult decat justificate.

O alta revendicare vizeaza stagiul efectiv realizat in alte functii de specialitate juridica, recunoscute in prezent ca vechime in magistratura. Avand in vedere ca o forma de intrare in profesie este conditionata, printre altele, de o vechime in specialitate de cel putin 5 ani in functiile respective (avocat, consilier juridic etc.), principiul simetriei juridice, al egalitatii de tratament si al nediscriminarii impune asimilarea in continuare a acestei vechimi minime cu vechimea in magistratura.

Cea de-a treia revendicare este legata de introducerea unui impozit suplimentar calculat asupra unei parti din pensia de serviciu care depaseste componenta contributiva – masura care, in opinia noastra, constituie in sine o afectare a statutului magistratilor, aspect care a facut deja obiectul analizei Curtii Constitutionale in Decizia nr. 900/2020, in contextul in care cuantumul pensiei ocupationale, concepute ca o forma de recompensare pentru privatiunile si interdictiile pe care a trebuit sa le respectam in perioada de activitate, este de esenta unei pensii ocupationale chiar si in acord cu jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. In consecinta, cuantumul pensiei de serviciu trebuie pastrat la nivelul garantat constitutional, in sensul standardelor internationale amintite.

Nu in ultimul rand, magistratii instantei solicita ca la stabilirea conditiilor de pensionare a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti, sa se tina seama de conditiile dificile in care acestia isi desfasoara activitatea, iar varsta de pensionare sa fie esalonata doar pentru aceia nou-recrutati in sistem, pentru a da consistenta unor principii juridice esentiale, cum ar fi predictibilitatea si echitatea.


Redam comunicatul CA Cluj:


Judecatorii Curtii de Apel Cluj, intruniti astazi in Adunarea Generala, au decis, cu unanimitatea celor prezenti, ca, incepand cu data de 21 iunie 2023, sa adopte forma de protest a amanarii judecarii cauzelor, cu exceptia cauzelor urgente mai jos mentionate, pana cand puterea legiuitoare va respecta statutul si munca tot mai impovaratoare de la an la an, atat a judecatorilor, cat si a personalului auxiliar de specialitate.

Sistemul judiciar se afla intr-o stare de criza acuta a resurselor umane, in conditiile in care 1.129 de posturi de judecator sunt deja vacante. Mai grav, functia de judecator nu mai este atractiva pentru absolventii de varf ai facultatilor de drept, dat fiind ca, desi a scazut media necesara admiterii in magistratura la nota sase de la nota opt, locurile scoase la concurs raman an de an partial neocupate.

Volumul extrem de munca, in randul judecatorilor, agravat de plecarile masive din sistemul judiciar, in contextul incoerentei si lipsei de transparenta a puterii legiuitoare, subdimensionarea schemelor de personal, numarul foarte mare de cauze ce trebuie gestionate de judecatori, incompatibilitatile si interdictiile profesiei sunt aspecte ce trebuiau cantarite de legiuitor atunci cand a decis sa loveasca nemeritat corpul judecatorilor, prin afectarea statutului si a independentei, prin lezarea chiar a demnitatii profesiei.

Pe data de 06.06.2023, judecatorii din intreaga tara, prin adunarile generale, au atras atentia asupra gravelor probleme ridicate de acest proiect, solicitand ca orice solutie legislativa sa fie urmarea unui dialog intre puterea judecatoreasca si puterile legislativa si executiva. De atunci nu s-a inregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele lansate intempestiv in spatiul public in data de 29 mai 2023 au fost mentinute, la fel cum a fost mentinuta si afirmatia facuta de reprezentantii celorlalte puteri privind adoptarea acestora in scurt timp, in pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instantele judecatoresti, fiind ignorata, de catre reprezentantii celorlalte puteri, si deschiderea spre dialog a instantelor.

In aceste conditii, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de inlaturat, afectand in mod direct dreptul la un proces echitabil al fiecarui cetatean.

Facem cunoscut opiniei publice faptul ca regretam profund ca am fost nevoiti sa recurgem la aceasta forma de protest, insa este in interesul societatii ca statutul judecatorului sa fie unul puternic, respectat si independent. Statutul judecatorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societatii de a avea o justitie independenta si impartiala. Independenta judecatorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societatii acele garantii de independenta, atat de necesare.

Reglementarea pensiei de serviciu (si nu speciale) pentru magistrati este un drept recunoscut de legiuitor de-a lungul timpului, existenta acesteia fiind justificata in mod obiectiv de statutul judecatorilor, care impune obligatii si responsabilitati, interdictii si incompatibilitati, limitari care nu se regasesc la alte categorii profesionale, constituind asadar o compensatie a rigorii statutului judecatorilor.

Eliminarea acestei componente a independentei judecatorului este in dezacord cu jurisprudenta constanta a Curtii Constitutionale care a decis ca eliminarea acestei pensii pentru judecatori este contrara exigentelor actuale, pe care importante documente internationale le exprima in mod direct cu privire la drepturile judecatorilor, in considerarea importantei rolului acestora in apararea statului de drept.

Totodata, judecatorii intruniti in Adunarea Generala au decis sa sesizeze Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatul Poporului, Presedintele Romaniei, Presedintele Camerei Deputatilor, Presedintele Senatului, pentru a sprijini intregul corp al magistratilor, prin formularea obiectiilor de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala a Romaniei.

De asemenea, s-a hotarat mandatarea presedintelui Curtii de Apel Cluj in adoptarea unei rezolutii de catre presedintii curtilor de apel, in cadrul intalnirii ce se va desfasura la Iasi, in data de 30.06.2023, in raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

Pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justitiabililor, Adunarea Generala a decis judecarea, pe parcursul protestelor, a urmatoarelor cauze:

1. in materie non penala: suspendarea executarii hotararilor, suspendarea executarii actelor administrative, suspendarea executarii silite, masuri asiguratorii si ordonante presedintiale; masuri de protectie a minorilor in situatii de urgenta; tutela; curatela; ordin de protectie; declararea ca indezirabili; incidente procedurale si stramutari privind cauzele de mai sus.

2. in materie penala: cereri de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cu exceptia celor care au ca obiect contestatie privind durata procesului, dosare cu inculpati fata de care s-au luat masuri preventive in cauza, masuri preventive, masuri asiguratorii si masuri de siguranta, contestatii la executare care privesc aceste masuri; cauze in care raspunderea penala este susceptibila de a fi prescrisa in termen scurt; incidente procedurale privind cauzele de mai sus.

Pentru reevaluarea situatiei, in functie de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj urmeaza sa fie reconvocata la un moment ulterior”.

 

Cititi comunicatul CA Targu-Mures, instanta condusa de judecatoarea Andreea Ciuca:


Azi, 20 iunie 2023, au avut loc Adunarile generale ale judecatorilor de la Curtea de Apel Targu-Mures si de la instantele din aria de competenta, avand pe ordinea de zi reanalizarea situatiei vizand proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu si adoptarea masurilor de protest, fata de incalcarea statutului judecatorului, in ipoteza adoptarii acestui proiect de lege, cu amendamentele lansate public in 29 mai 2023 si cu ignorarea punctelor de vedere exprimate de judecatori in adunarile generale din 31 mai 2023.

Adunarile generale ale judecatorilor au avut in vedere, in esenta, urmatoarele aspecte:

- in hotararile adunarilor generale ale judecatorilor din data de 31 mai 2023, s-a dezbatut situatia creata ca urmare a proiectului de lege pentru modificarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, incluzand si amendamentele lansate intempestiv in spatiul public in data de 29 mai 2023, in contextul iminentei adoptari a acestora, in mod total netransparent si cu incalcarea grava a principiului cooperarii loiale intre puterile statului;

- prin hotararile adunarilor generale ale judecatorilor, s-a solicitat, in mod covarsitor, la nivel national, ca orice solutie legislativa sa fie urmarea dialogului loial intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, pentru gasirea unor rezolvari care respecta predictibilitatea, garantiile constitutionale si demnitatea statutului de judecator, precum si ca modificarile legislative preconizate sa nu afecteze drepturile magistratilor aflati in functie, iar orice eventuala modificare a varstei de pensionare sa produca efecte exclusiv in privinta judecatorilor recrutati sub imperiul noilor reglementari ce trebuie, in mod imperativ, corelate cu ritmul imbunatatirii conditiilor de munca;

- potrivit dezbaterilor din cadrul adunarilor generale, s-a solicitat imperativ asigurarea resurselor materiale si umane necesare unei normale organizari a activitatii instantelor de judecata, in scopul respectarii drepturilor cetatenilor la un proces echitabil, obiectiv care nu poate fi atins in conditiile continuarii parasirii sistemului judiciar de catre judecatori, in contextul lipsei de predictibilitate a statutului judecatorilor si procurorilor, cat si a unui dialog real al celorlalte puteri ale statului cu autoritatea judecatoreasca;

- prin hotararile din 31 mai 2023, adunarile generale ale judecatorilor de la curtea de apel si de la instantele din aria de competenta au stabilit ca, in situatia in care propunerile de modificari legislative ce afecteaza statutul judecatorilor vor fi mentinute in continuare, se va convoca o noua adunare generala pentru ca, in functie de rezultatul discutiilor pe marginea acestui proiect, sa decida cu privire la luarea unor masuri concrete de protest;

- nu s-a inregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele lansate intempestiv in spatiul public in data de 29 mai 2023 au fost mentinute, la fel cum a fost mentinuta si afirmatia facuta de reprezentantii celorlalte puteri privind adoptarea acestora in scurt timp, in pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instantele judecatoresti, fiind ignorata, de catre reprezentantii celorlalte puteri, si deschiderea spre dialog a instantelor;

- in aceste conditii, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de inlaturat, din perspectiva organizarii instantelor in acord cu elementele dreptului la un proces echitabil,

Judecatorii intruniti in adunare generala la Curtea de Apel Targu-Mures, la cele trei tribunale si la cele noua judecatorii aflate in aria de competenta au hotarat urmatoarele:

1. Intrarea, incepand cu data de 21 iunie 2023, in forma de protest constand in dispunerea amanarii cauzelor, inclusiv amanarea procedurii verificarii si regularizarii cererilor, cu exceptia cauzelor cu caracter urgent, astfel cum au fost enumerate in hotararile adunarilor generale;

In acest sens, prin Hotararea nr. 3/20 iunie 2023, Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Targu-Mures a stabilit, cu titlu de exceptie, urmatoarele categorii de cauze, cu caracter urgent, ce vor continua sa fie solutionate incepand cu data de 21 iunie 2023: masuri de protectie a minorilor in situatii de urgenta; tutela; curatela; ordin de protectie; ordonante presedintiale, suspendarea provizorie a executarii hotararii, suspendarea executarii hotararilor, suspendarea provizorie a executarii silite, masuri asiguratorii; suspendarea provizorie a executarii hotararilor, suspendarea executarii hotararilor, suspendarea executarii actelor administrative, suspendarea executarii silite, masuri asiguratorii si ordonante presedintiale; cereri de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cu exceptia celor care au ca obiect contestatie privind durata procesului; dosare cu inculpati fata de care s-au luat masuri preventive in cauza; masuri preventive, masuri asiguratorii si masuri de siguranta, contestatii la executare care privesc aceste masuri; cauze in care raspunderea penala este susceptibila de a fi prescrisa in termen scurt; incidente procedurale privind cauzele de mai sus;

2. Transmiterea catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, Avocatul Poporului a unei solicitari argumentate de sesizare a Curtii Constitutionale pentru realizarea controlului de constitutionalitate, in situatia in care proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor va fi adoptat (inclusiv amendamentele lansate in spatiul public in data de 29 mai 2023);

3. Mandatarea presedintelui Curtii de Apel Targu-Mures pentru adoptarea unei rezolutii pe aceasta tema, impreuna cu presedintii curtilor de apel, la intalnirea acestora care va avea loc la Iasi, in data de 30 iunie 2023.

De asemenea, s-a hotarat ca, in functie de evolutia evenimentelor, respectiv in functie de solutia legislativa, in situatia in care aceasta se va adopta, se va convoca o noua adunare generala pentru a se decide continuarea protestului sau incetarea acestuia.

Inregistrarea la Senat, in anul 2023, a proiectului Legii privind modificarea pensiilor de serviciu si, apoi, lansarea intempestiva in spatiul public a unor amendamente, la data de 29 mai 2023, au constituit elemente de instabilitate, prin raportare la 'speranta legitima', concretizata in principiul propriu oricarui stat de drept, privind suprematia legii. Aceasta instabilitate a determinat un val de pensionari ce afecteaza grav sistemul judiciar.

In Expunerea de motive la proiectul acestei legi s-a facut trimitere expresa la jurisprudenta Curtii Constitutionale, cu referire la 'pensiile de serviciu' ale magistratilor, aratandu-se ca protectia deciziilor Curtii Constitutionale se refera la pensiile magistratilor. De asemenea, in acord cu aceasta jurisprudenta, s-a specificat ca regimul strict al absentei unor drepturi, al incompatibilitatilor si interdictiilor stabilit prin Legea fundamentala si dezvoltat prin lege speciala, precum si responsabilitatile si riscurile impun acordarea dreptului la pensia de serviciu.

Prin urmare, pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor nu trebuie tratate ca pensii speciale.

Lipsa vadita si acuta a resurselor umane, in contextul cresterii numarului si complexitatii cauzelor, are implicatii negative majore asupra organizarii activitatii instantelor, asupra celeritatii si calitatii actului de justitie al carui destinatar este cetateanul.

O societate democratica, in teorie si practica, nu poate fi conceputa fara respectarea independentei justitiei care da consistenta si valoare actului de justitie, constituind o conditie prealabila apararii statului de drept si garantarii fundamentale a unui proces echitabil. Respectarea statutului judecatorului reprezinta o garantie destinata infaptuirii unei justitii independente, in numele legii. Independenta judecatorului nu este o prerogativa sau un privilegiu in interesul acestuia, ci in interesul statului de drept si al celor care cauta si doresc infaptuirea justitiei.

In acest context, dupa demersuri repetate, argumentate si echilibrate, dar care nu si-au gasit reflectarea in dialogul cu celelalte puteri, solutia ce ne-a mai ramas la dispozitie pentru a determina o colaborare loiala intre puterile statului este intrarea in protest, masura pe care nu am urmarit-o, insa, asa cum am aratat, am fost nevoiti sa o adoptam”.

 

Iata comunicatul CA Pitesti – instanta prezidata de judecatoarea Emilia-Raluca Trandafir (foto 3):


In cadrul Adunarii Generale a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Pitesti, in sedinta din data de 20.06.2023, avand pe ordinea de zi analiza evolutiei proiectului privind pensiile de serviciu si adoptarea masurilor de protest necesare fata de incalcarea statutului judecatorului in eventualitatea adoptarii proiectului conform amendamentelor, s-au hotarat urmatoarele:

- Adoptarea unei forme de protest incepand cu data de 21 iunie 2023, constand in amanarea tuturor cauzelor cu exceptia celor cu caracter urgent, respectiv:

a) in materie penala: cauze in care sunt inculpati sub imperiul masurilor preventive, cauze de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cauze in care exista riscul implinirii termenului de prescriptie in urmatoarele 6 luni, cauze in materia executarii pedepsei, verificarea masurilor asiguratorii, incidentele procedurale.

b) in materie non-penala: ordonante presedintiale, masuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, adoptii si plasamente, achizitii publice avand ca obiect dispozitive si echipamente medicale, medicamente si hrana din spitale, incidentele procedurale referitoare la aceste cauze.

- Solicitarea imperativa a asigurarii resurselor materiale si umane necesare unei normale organizari a activitatii instantelor de judecata, in scopul respectarii drepturilor la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor in termen rezonabil.

- Transmiterea catre Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatul Poporului, Presedintii Camerei Deputatilor si Senatului a unei solicitari de sesizare a Curtii Constitutionale pentru realizarea controlului de constitutionalitate in situatia in care proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor va fi adoptat (inclusiv amendamentele lansate in data de 29.05.2023).

- Mandatarea Presedintelui Curtii de Apel Pitesti pentru adoptarea unei rezolutii comune a Presedintilor Curtilor de Apel, la intalnirea acestora ce va avea loc la data de 30.06.2023, la Iasi, in functie de parcursul legislativ de la data respectiva.

- In functie de solutia legislativa, in situatia in care aceasta se va adopta, convocarea unei noi adunari generale pentru a se decide continuarea sau incetarea protestului.

In dezbaterea de astazi s-au avut in vedere urmatoarele:

Prin unele amendamente aduse la proiectul de lege aflat in dezbatere parlamentara, se propune o solutie normativa care nu reprezinta in fapt o etapizare, ci o modificare intempestiva a celor doua conditii de pensionare, ce ar avea ca efect faptul ca persoanele care nu le indeplinesc la momentul intrarii in vigoare a legii nu le vor realiza nici treptat, ci doar la sfarsitul perioadei de pretinsa etapizare, desi la nivel declarativ se acrediteaza ideea unei aplicari etapizate.

Judecatorii Curtii de Apel Pitesti isi desfasoara activitatea in conditiile unei suprasolicitari extreme, pe fondul unui dezechilibru cronic accentuat de lipsa resurselor umane si materiale, rezolvarea acestor probleme fiind ocolite in mod constant de factorii decidenti.

In hotararile adunarilor generale ale judecatorilor din data de 31 mai 2023, s-a dezbatut situatia creata ca urmare a proiectului de lege pentru modificarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, inclusiv amendamentele lansate in spatiu public in data de 29 mai 2023, in contextul iminentei adoptari a acestora, in mod total netransparent si cu incalcarea grava a principiului cooperarii loiale intre puterile statului.

Prin aceste hotarari, la nivel national, inclusiv prin Hotararea nr. 3 din 31 mai 2023 a Adunarii generale a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Pitesti, s-a solicitat ca orice solutie legislativa sa fie urmarea dialogului loial intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, pentru gasirea unor rezolvari care respecta predictibilitatea, garantiile constitutionale si demnitatea statutului de judecator, precum si ca modificarile legislative preconizate sa nu afecteze drepturile magistratilor aflati in functie, iar orice eventuala modificare a varstei de pensionare sa produca efecte exclusiv in privinta judecatorilor recrutati sub imperiul noilor reglementari ce trebuie, in mod imperativ, corelate cu ritmul imbunatatirii conditiilor de munca.

Potrivit dezbaterilor din cadrul adunarilor generale, s-a solicitat imperativ asigurarea resurselor materiale si umane necesare unei normale organizari a activitatii instantelor de judecata, in scopul respectarii drepturilor cetatenilor la un proces echitabil, obiectiv care nu poate fi atins in conditiile continuarii parasirii sistemului judiciar de catre judecatori, in contextul lipsei de predictibilitate a statutului judecatorilor si procurorilor, cat si a unui dialog real al celorlalte puteri ale statului cu autoritatea judecatoreasca.

S-a constatat ca nu s-a inregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele la preconizata lege de modificare a Legii 303/2022 au fost mentinute, la fel cum a fost mentinuta si afirmatia facuta de reprezentantii celorlalte puteri privind adoptarea acestora in scurt timp, in pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instantele judecatoresti.

In acest conditii, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de inlaturat, din perspectiva organizarii instantelor in acord cu elementele dreptului la un proces echitabil.

Facem cunoscut opiniei publice faptul ca regretam ca am fost nevoiti sa recurgem la aceasta forma de protest, insa este in interesul societatii ca statutul judecatorului sa fie unul puternic, respectat si independent. Statutul judecatorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societatii de a avea o justitie independenta si impartiala. Independenta judecatorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societatii acele garantii de independenta, atat de necesare.

Pensia judecatorilor, de serviciu si nu speciala, asa cum s-a afirmat in spatiul public, este consacrata in legislatia nationala inca din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost conceputa tocmai pentru a consolida statutul judecatorului si garantiile de independenta pe care acesta trebuie sa le ofere”.

 

Comunicatul Curtii de Apel Constanta - instanta condusa de judecatoarea Alina Gabriela Jurubita:


“La data de 20 iunie 2023, ora 10:00, la sediul Curtii de Apel Constanta a avut loc sedinta Adunarii Generale a Judecatorilor, convocata de Presedintele Curtii de Apel Constanta, in temeiul art. (7) pct.1) lit. r) din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea nr.3.243/2022 a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, avand inscrisa in ordinea de zi: Analiza evolutiei proiectului privind pensiile de serviciu si adoptarea masurilor de protest necesare fata de incalcarea statutului judecatorului in eventualitatea adoptarii proiectului conform amendamentelor.

Dupa dezbateri si supunere la vot, Adunarea Generala a Judecatorilor Curtii de Apel Constanta a hotarat:

“Art.1 – In unanimitate, adoptarea formei de protest ce consta in amanarea cauzelor cu exceptia celor cu caracter urgent, mai jos mentionate:

a) in materie civila si contencios administrativ: ordonanta presedintiala, masuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, plasamente, adoptii, retinere/ sechestru nave, suspendare act administrativ, custodii publice, declarare ca indezirabili, achizitii publice;

b) in materie penala: cauze in care sunt inculpati sub imperiul masurilor preventive, cauze de competenta judecatorului de drepturi si libertati, masuri asiguratorii, cauze in care prescriptia raspunderii penale este iminenta.

Art.2 – In unanimitate, solicita presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatului Poporului, Presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor sesizarea Curtii Constitutionale cu obiectii de neconstitutionalitate a modificarilor aduse Legii 303/2022.

Art.3 – In unanimitate, acorda mandat presedintelui instantei de a adopta o rezolutie la intalnirea presedintilor curtilor de apel, ce va avea loc la Iasi, in data de 30.06.2023.

Art.4 – In unanimitate, hotaraste ca forma de protest sa fie pe durata nedeterminata, incepand cu data de 21.06.2023 si pana la adoptarea unei solutii legislative adecvate, care sa respecte statutul profesiei de magistrat, sa aiba caracter previzibil si sa evite disfunctiile si inechitatile din sistemul judiciar, precum si adoptarea unei noi hotarari a adunarii generale de incetare/ prelungire protest“.


Prezentam anuntul Curtii de Apel Craiova - instanta condusa de judecatorul Adrian Gluga:

 

 

Iata hotararea Curtii de Apel Oradea – instanta condusa de judecatoarea Florica Roman (foto 4):


“In data de 20 iunie 2023, judecatorii Curtii de Apel Oradea au decis adoptarea unei forme de protest constand in amanarea judecarii cauzelor, incepand cu data de 21 iunie 2023, cu exceptia cauzelor urgente, respectiv:

1) In materie civila:

a) suspendarea executarii hotararii;

b) suspendarea executarii provizorii;

c) masura plasamentului in regim de urgenta;

d) masuri asiguratorii;

e) ordonanta presedintiala;

f) asigurarea dovezilor;

g) suspendare executare act administrativ;

h) litigii privind regimul strainilor, intemeiate pe O.U.G. nr. 194/2002;

i) cereri de stramutare, conflicte de competenţa şi incidente procedurale in cauzele care se judeca de urgenţa, inclusiv cererile de indreptare, lamurire şi completare a hotararii;

j) litigiile privind achizitiile publice, inclusiv cele privind executarea;

k)orice alte cereri care vizeaza situatii exceptionale, care pot fi considerate de urgenta deosebita.

2). In materie penala:

a) cauzele in care s-au dispus ori se propune luarea masurilor preventive ori a celor de protectie a victimelor si martorilor, cele privind aplicarea provizorie a masurilor de siguranta cu caracter medical, cele cu persoane vatamate minori;

b) actele si masurile de urmarire penala a caror amanare ar pune in pericol obtinerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum si cele privind audierea anticipata;

c) cele privind infractiunile flagrante;

d) cele in care au fost dispuse masuri preventive;

e) cele referitoare la contestatii impotriva masurilor asiguratorii;

f) cele privind cooperarea judiciara internationala in materie penala;

g) cele ce cuprind masuri de protectie a victimelor si a martorilor;

h) cele privind aplicarea provizorie a masurilor de siguranta cu caracter medical;

i) cele privind infractiuni contra securitatii nationale;

j) cele privind acte de terorism sau de spalare a banilor;

k) orice alte cauze urgente apreciate ca atare de judecatorul de drepturi si libertati, de judecatorul de camera preliminara sau de instanta de judecata;

l) cauze in materia amanarii sau intreruperii executarii pedepsei ori a masurii educative privative de libertate;

m) cauze in materia liberarii conditionate;

n) cauze avand ca obiect schimbari privind masura educativa a internarii intr-un centru educativ sau intr-un centru de detentie;

o) contestatiile impotriva incheierilor judecatorului de supraveghere a privarii de libertate prevazute de Legea nr. 254/2013;

p) contestatii la executare, doar in cauzele cu persoane private de libertate;

r) cereri avand ca obiect schimbari in executarea unor hotarari, doar in cauzele cu persoane private de libertate;

s) cereri avand ca obiect inlaturarea sau modificarea pedepsei, doar in cauzele cu persoane private de libertate;

s) cereri privind mentinerea, inlocuirea sau incetarea masurilor de siguranta cu caracter medical;

t) cereri de stramutare, conflicte de competenta, incidentele procedurale in cauzele care se solutioneaza de urgenta;

t) cai de atac extraordinare apreciate ca urgente;

u) cauze in care se apropie implinirea termenului prescriptie”.

 

Prezentam comunicatul Curtii de Apel Brasov - instanta condusa de judecatoarea Mihaela Darabana:

 

 

Decizia Curtii de Apel Iasi – instanta condusa de judecatoarea Diana-Mihaela Cheptene-Micu:


In raport de propunerile legislative care instituie o serie de modificari arbitrare ale conditiilor de pensionare ale magistratilor, cu incalcarea principiilor esentiale care guverneaza acest domeniu, ca parte a principiului independentei, judecatorii Curtii de Apel Iasi, in Adunarea Generala de astazi, 20 iunie 2023, in unanimitate, au adoptat forma de protest a amanarii judecarii cauzelor, incepand cu data de 21.06.2023, cu exceptia celor urgente mentionate mai jos, pana la momentul la care puterea legiuitoare va asigura garantiile obiective ale independentei magistratilor, incluzand si previzibilitatea eventualelor modificari, pentru a fi respectat statutul si efortul sustinut al judecatorilor, dar si a celorlalte categorii profesionale din sistemul judiciar.

In vederea limitarii afectarii intereselor cetatenilor, pe perioada protestului se vor judeca urmatoarele cauze:

- in materie civila: ordonanta presedintiala, masuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, rapiri internationale de copii, plasamente in regim de urgenta, adoptii, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protectie;

- in materie penala: cauzele cu inculpati aflati sub puterea masurilor preventive, cauzele de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cauzele in care este posibila intervenirea prescriptiei raspunderii penale.

Totodata, judecatorii Curtii de Apel Iasi au mandatat pe presedintele Curtii de Apel Iasi:

- sa ii reprezinte in actiunile de sesizare a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatului Poporului, Presedintelui Romaniei, Presedintelui Camerei Deputatilor, Presedintelui Senatului pentru a formula obiectii de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala a Romaniei;

- sa adopte o eventuala rezolutie a presedintilor Curtilor de apel cu prilejul intalnirii care se va desfasura la Iasi, in data de 30.06.2023, in raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

Pentru reaprecierea situatiei in functie de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Iasi va fi convocata ulterior”.


Comunicatul de presa al Curtii de Apel Bacau – instanta condusa de judecatoarea Loredana Albescu:

 

 

Comunicatul de presa al Curtii de Apel Bacau – instanta condusa de judecatoarea Loredana Albescu:

 

 

Redam comunicatul Curtii de Apel Suceava – instanta condusa de judecatoarea Tatiana Ilies:


Judecatorii Curtii de Apel Suceava, intruniti astazi, 20 iunie 2023, in Adunarea generala a judecatorilor acestei instante, au adoptat, incepand cu data de 20.06.2023, ora 11:00, forma de protest a amanarii judecarii cauzelor, cu exceptia celor cu caracter urgent, mentionate mai jos, pana cand puterea legiuitoare va asigura garantiile obiective ale independentei magistratilor si va adopta solutii legislative cu respectarea principiilor de predictibilitate si constitutionalitate in ceea ce priveste statutul magistratului.

Volumul disproportionat de munca, plecarile masive din sistemul judiciar, subdimensionarea schemelor de personal, precum si incompatibilitatile si interdictiile profesiei sunt aspecte ce trebuie analizate temeinic de legiuitor inainte de a aduce atingere statutului si independentei judecatorului.

In vederea limitarii afectarii intereselor cetatenilor, pe perioada protestului la Curtea de Apel Suceava vor fi judecate urmatoarele cauze:

in materie non penala: ordonanta presedintiala, masuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, suspendare executare hotarari, rapiri internationale de copii, plasamente, adoptii, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protectie, incidente procedurale in legatura cu cauzele urgente mentionate, stramutari legate de cauzele urgente, suspendarea actelor administrative, plangerile impotriva deciziilor CNSC.

in materie penala: cauzele in care sunt cu inculpati sub imperiul masurilor preventive, cauze de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cauze in care este iminenta implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale, cauzele in materia executarii pedepselor, verificarea masurilor asiguratorii.

Totodata, judecatorii Curtii de Apel Suceava au decis sa sesizeze Avocatul Poporului, Presedintele Camerei Deputatilor, Presedintele Senatului, Presedintele Romaniei, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a sprijini intregul corp al magistratilor prin formularea obiectiilor de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala a Romaniei.

De asemenea, s-a hotarat mandatarea presedintelui Curtii de Apel Suceava pentru sustinerea si adoptarea unei eventuale rezolutii comune a presedintilor curtilor de apel in cadrul intalnirii ce va avea loc la Iasi, in data de 30.06.2023, in raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

In functie de solutiile legislative ce se vor adopta cu privire la statutul magistratului, va fi convocata o noua Adunare generala pentru a decide cu privire la continuarea sau incetarea protestului”.

 

Prezentam comunicatul Curtii de Apel Ploiesti – instanta condusa de judecatorul Paul Mihail Fratilescu:

 

 

Iata comunicatul Curtii Militare de Apel Bucuresti – instanta condusa de judecator general maior magistrat Victor Chitu:


Judecatorii Curtii Militare de Apel, intruniti astazi in Adunarea Generala, au decis cu majoritate:

1. Curtea Militara de Apel Bucuresti achieseaza la forma de protest initiata de instantele civile.

2. Suspenda activitatea de judecata a instantei, cu exceptia cauzelor urgente si a cauzelor in materia masurilor preventive.

3. In functie de evolutia procesului legislativ se va analiza continuarea sau incetarea formei de protest.

Data azi, 20 iunie 2023”

Comentarii

# concursuri mai multe date 20 June 2023 13:15 +81

De ce nu se tin concursuri mai dese pentru intrarea in magistratura ? Incepeti sa Organizati mai multe concursuri de intrare in magistratura . Sunt F. multi avocati FF bine pregatiti care ar putea intra in magistratura si ar da hotarari profesioniste. sunt si alti juristi....

# Just date 20 June 2023 13:50 +21

Concursuri se organizeaza doar atunci cind trebuie sa intre cine trebuie in magistratura, cine nu are recomandare poate fi profesionist - nu are șanse sa ajunga magistrat

# Ioanid date 20 June 2023 14:06 -2

Plecati acasa !! Respectarea legii pentru voi este un moft.nici un magistrat nu respecta art. 426. alt.5... niciunul!!!

# Maxtor date 20 June 2023 14:10 -6

Hai! Hai! Carevasăzică volum mare de munca mon cher,da' când lucrați benevol,că așa vrea mușchii voștri,e OK,nu ? Bunăoară,cand judecătoriile judeca procese de peste 3 mil euro,sau litigii pe legea 31/1990,date în competența tribunalelor. Sau, bunăoară,cad tribunalele judeca radieri de ipoteci in prima instanță,n'asa? Ah și când judeci procese de 3 mil euro,nu uitați că nu se cere taxa de timbru la valoare.

# Cezar date 20 June 2023 14:13 +3

Partea 1. 1. Intrucat magistratii nu au constitutional, organic si statutar dreptul la greva, iar prioritizarea pe urgente si mofturi de tip asta judecam, asta nu nu se regaseste niciunde in lege, nici macar in legislatia secundara, ceea ce fac ei este grup infractional organizat in savarsirea in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave a infractiunii de abuz in serviciu.Toate persoanele afectate de aberatiile decise de protestatari sunt indreptatiti sa faca plangeri penale PE PERSOANA FIZICA A JUDECATORULUI SI SESIZARI LA INSPECTIA JUDICIARA, pt ca nu este operanta vreo cauza care sa-i scape de raspundere penala! Arareori pot fi gasite situatii mai deranjante pt magistratii care dezvolta pana spre patologic complexul de Dumnezeu in miniatura, decat faptul de a fi pusi in situatia de a da cu subsemnatul in fata celor pe care `dumnezeirea` lor ii dispretuieste visceral, pe motiv de inferioritate sociala de casta si privilegii.

# DODI date 20 June 2023 14:15 -3

După ministru-dezastru (perdoiu) și după indicațiile nulității de la 3coceni se poate produce o adevărată revoluție în justiția română: încălcarea Constituției, nesocotirea deciziilor CCR, trecerea cu bocancii peste legile române (în favoarea celor din UE), și, nu în ultimul rând, introducerea Noii securității în actul de justiție. Așa avem o Românie pros(T)peră condusă de un alogent nesimțit și fără respect față de români și de un serviciu antiromânesc de informații condus de alogenul IADvig.

# Cezar date 20 June 2023 14:15 +11

Partea a 2-a. Fiind vorba de grup infractional organizat, sesizarea penala li s-ar putea face si de catre executiv, prin Ministrul Justitiei, Alinuta Cordeluta.2. Ar trebui verificat cat reprezinta, statistic din totalul activitatii, cauzele pe care respectivii decid sa nu le judece si sa le fie taiate protestatarilor iliciti salariile procentual cu respectivul procent. Pt ca in final juzii isi iau salariile pe spinarea omului de rand, in care lovesc prin aceste masuri, nu a politicienilor ce au putere de decizie asupra ce se face cu pensiile lor. In astia din urma ar lovi daca si-ar face munca in mod constiincios, nu i-ar mai salva pe ochi frumosi si motive de fond si procedurale scoase din burta, fara acoperire legala, atunci cand respectivii trebuie sa raspunda, indeosebi penal, le-ar da pedepse sa-i usture

# Cezar date 20 June 2023 14:17 +9

Partea a 3-a. ( nu gen un amarat obisnuit de fura o gaina sau o babuta vanzand patrunjel pe marginea protuarului iau 5 ani de puscarie cu executare, iar unii din anturajul politicienilor care pun economia pe butuci si instraineaza pe nimic resursele tarii, daca mai ajung la faza de a fi judecati printre chichitele avocatesti tolerate fraudulos de judecatori, primesc pedepse cu suspendare si o mangaiere tandra pe crestet ) si nu i-ar mai ajuta cu acordarea de termene la Sfantu` Asteapta, pe motive fantasmagorice, special ca sa le profite prescriptia.Ar trebui ca procurorii din Parchetul General sa se sesizeze din oficiu pt infractiunile de tradare si de inalta tradare ale demintarilor statului roman, de la Presedinte in jos, si sa faca demersurile legale pentru a fi trasi la raspundere pt asta. Sa faca greva de la smenuri politice, mafiote si transpartinice, nu de la munca!

# Cezar date 20 June 2023 14:19 +3

continuare partea a 4-a . 3. La supraaglomerarea rolurilor instantelor se ajunge tot din pricina puturoseniei lor, supradezvoltate uin perioada de plandemonie. NU citesc dosarele cu lunile cand intra in sedinta, dau termene in ele la cate minim 3 luni distanta pentru masuri luate la plesneala, fara nici o legatura cu ceea ce se cere in actiune, uneori nici nu au habar de lege ( sau, indeosebi ceil de la ICCJ, despre cum se deschide un computer pt a citi o lege, din programul legislativ) de ajunge o simpla plangere contraventionala sa fie judecata si in mai mult de 2 ani!4. Eu zic ca merge o ordonanta de urgenta cu urmatoarea abordare : avand in vedere ca magistratilor le este interzisa greva ca activitate de protest si ca selectarea aleatorie, pe cfriterii nedefinite de lege a cauzelor , in administrarea justitiei nu are suport legal, ca optiunea de a judeca preferential, consumata ca forma de protest profesional nu se regaseste in lege, cat si urmarile grave pe care astfel de practici

# Cezar date 20 June 2023 14:22 +9

continuare partea a 5-a . ca optiunea de a judeca preferential, consumata ca forma de protest profesional nu se regaseste in lege, cat si urmarile grave pe care astfel de practici ilicite de protest le au asupra economiei, persoanelor fizice si juridice antrenate in calitate de parti in demersul de infaptuire a actului de justitie, constituie abatere disciplinara grava o astfel de manifestare( nn.: desi, repet, este GIO de abuz in serviciu ) , atunci cand nu este infractiune,si se sanctioneaza cu destituirea din magistratura.Abaterea poate fi constatata si de catre Ministerul justitiei, abilitat sa sesizeze CSM in vederea destituirii magistratilor aflati in culpa disciplinara.Dispune organizarea de concurs de admitere in magistratura , pentru depasirea situatiei insuficientei resurse umane din magistratura.Sa fie ca-n Bulgaria,cand au fost peste noapte totio dati afara si reincadrati doar prin examen dur

# kiki date 20 June 2023 14:27 +38

#concursuri mai multe Gândire ilogică:daca sunt avocaţi buni,rămân in avocatură,să căştige multi banicu muncă mai putina si sa fie propriul lor stapân!Nu să vină la program ,la oase rupte,dosare cu nemiluita si salariu fix,plus interdictii cât cuprinde!Iar juristii sunt deja spălati pe creier obisnuiţi sa joace după cum le cântă seful sau patronul!

# Hades date 20 June 2023 14:39 -2

"scaderea notei minime de la 8 la 6" !!! Asta este absolut ingrozitor. Toata dezbaterea despre banisori nu isi are rostul daca vorbim de magistrati de nota 6. La intrarea in sala de judecata, pentru corectitudine, trebuie scris pe usa "Isi iubeste meseria, desi nu o cunoaste!"

# Ba pe a voastră,mă! date 20 June 2023 17:53 +10

Iar noi greva fiscala și mutarea rezidentei in Bg,Ungaria,Estonia,Luxemburg,Vatican,UAE

# Sclavii muncește pentru domnii care protesteaza date 20 June 2023 18:34 +6

Cine e harnic și taxe plateste, e prost și nu gandeste. Cine e deștept și bugetat,protestează la stat.

# JosMagistratii date 20 June 2023 19:59 -2

Mai usor cu romanele, cine credeti ca le citeste in totalitate? Ati avut mereu pensiile actualizate, iar 'fraierii' indexate! E momentul ca si pensiile voastre sa fie indexate! Aveti in continuare varsta de 50 de ani de iesire la pensie! Iesiti si voi frumos la 60 de ani! Si asa sunteti avantajati! Altii ies la 65 de ani! E momentul sa creasca si baza de calcul, treptat, asa ca aveti timp sa iesiti la pensie la o baza de calcul mai frageda! Cate avantaje mai vreti? Aveti pensia medie de aproximativ 21000 lei. De 10 ori mai mare decat cea din sistemul public, iar spre deosebire de alte categorii de 5 ori, 4 sau 2 ori. Voi sunteti ca aia care nu se mai satura de bani!

# Andrei date 20 June 2023 20:14 +4

Doctorii de ce sa nu aibă pensie specială? Muncesc mai puțin ca un judecător? Nu sunt stresați?

# lipsa profesionalism date 20 June 2023 20:25 +1

Presedinte de judecatorie iesit la pensie speciala babana , a retinut in hotararea pronuntata ca o "simpla afirmatie"(fara inscrisuri in sustinere ) facuta de catre Comisia locala de fond funciar ,constituie anularea unui "Proces verbal de punere in posesie ", inscris intrat in circuitul civil ! Ha..ha.ha. Asta da profesionalism ! Si uite asa poporul roman trebuie sa-i plateasca acestui judecator, PENSIE SPECIALA !

# dulapul securelii , pelticiunii si pierzaniei nationale date 20 June 2023 22:08 +346

JOS LABELE DE PE PENSIILE MAGISTRATILOR! TRAIASCA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI CARE GARANTEAZA PENSIILE MAGISTRATILOR! TRAIASCA MAGISTRATII LIBERI CARE RESPECTA CONSTITUTIA! AFARA CU MAGISTRATII CARE ISI BAT JOC DE CONSTITUTIE! AFARA CU SECURICII OBEDIENTI PUTERILOR STRAINE DIN JUSTITIE! AFARA cu securicii din parlament! TRAIASCA INSTANTELE CARE RESPECTA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI! TRAIASCA CCR APARATOAREA CONSTITUTIEI! TRAIASCA EXCLUDEREA MAGISTRATILOR CARE NU RESPECTA CONSTITUTIA! RESPECTATI CONSTITUTIA CA SA VA FIE RESPECTATE DREPTURILE CONSTITUTIONALE!

# Nicu24 date 20 June 2023 23:12 +116

Dar când se făceau abuzuri in cârdășie cu zeița kovesy unde erați ??? Atunci erau bune salariile babane ?? Dati-va demisiile că nici la maturat strada nu sunteți buni ,stați cu fundul pe dosare și durează ani de zile procesele in general ... Hai sictir !

# Catalin date 20 June 2023 23:43 0

in proiectul pt statutul magistraților, pt intrarea in magistratura, era trecut, printre altele, polițiștii de judiciar cu vechime de 5 ani ca și condiție, in forma finala a rămas ca n vechiul statut. Ofițerii de politie judiciara cu studii superioare juridice

# ref profesionalism date 22 June 2023 09:09 +74

Acest judecator nu merita pensie speciala , a dovedit o totala lipsa de profesionalism ,sub nivelul unui student in anul 2. Cum sa nu stii calea de urmat in anularea unui act adm.intrat in circuitul civil ? Trebuie urgent introducerea si raspunderea magistratului , sa -si plateasca greselile (voite sau fara voie dar din prostie). Ei nu sunt Dumnezei ,asa cum se cred unii.

# ANA MARIA BOT date 28 June 2023 05:16 0

MAGISTRATII SUNT INCOERENTI...VPR DOAR SALRAII MARI, PEMSII NESIMTITE SI PENSIONARE LA 50 DE ANI..MU MAI MUNCESTE NIMENI....PROCURORII SUNT ABUZIVI, NU RESPECTA DREPTURILE OMULUI SAU NU FAC DOSARE.... SA VA FIE RUSINE CU ASEMENEA NESIMTIRE !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva