19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VANATOARE DE MAGISTRATI ASISTENTI – Sub mandatul Corinei Corbu de sefa ICCJ au explodat sesizarile impotriva magistratilor asistenti formulate la Inspectia Judiciara. Magistratii asistenti sunt scosi tapi ispasitori pentru intarzierile la motivari, fara ca vreun judecator sa fie deranjat. In 2021, la Inspectie au ajuns de sase ori mai multe sesizari privind magistrati asistenti decat in anul precedent. Doi magistrati asistenti au fost deja sanctionati de CSM (Statistica)

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 November 2021 14:16
Vizualizari: 5438

A inceput vanatoarea de magistrati asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Afirmam acest lucru avand in vedere explozia de sesizari formulate la Inspectia Judiciara impotriva magistratilor asistenti.


 

Concret, in 2021, la Inspectia Judiciara s-au inregistrat de sase ori mai multe sesizari privind magistrati asistenti de la instanta suprema. Potrivit unui raspuns acordat de Inspectia Judiciara pentru Lumea Justitiei (vezi facsimil), in 2021 la IJ au fost inregistrate 23 de sesizari, fata de 4 cat fusesera inregistrate in 2020. In ceea ce priveste 2019, la Inspectia Judiciara au fost trimise 10 sesizari fata de magistrati asistenti.


Doar in cinci cazuri s-a dispus exercitarea actiunii disciplinare


Asadar, in total, in perioada 2019-2021, care a coincis in buna parte cu mandatul de presedinta a ICCJ al Corinei Corbu (foto), impotriva magistratilor asistenti au fost formulate 37 de sesizari. Totusi, doar in cinci cazuri Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de magistrati asistenti, fiind dispuse 27 de clasari. Restul, fie au fost arhivate, fie sunt in lucru sau conexate.

 


Vina aruncata exclusiv pe magistratii asistenti


Din informatiile pe care le detinem, sesizarile se refera la intarzieri in neredactarea hotararilor. Practic, magistratii asistenti au ajuns sa fie scosi tapi ispasitori pentru nemotivarea la timp a sentintelor si deciziilor, fara insa ca judecatorii ICCJ care pronunta aceste hotarari sa fie deranjati in vreun fel, caci nu ne amintim de vreun judecator de la Inalta Curte sanctionat pentru intarzieri la motivari. Iar totul se intampla in conditiile in care un magistrat asistent ajunge sa aiba chiar si cateva sute de hotarari de motivat.

De altfel, asa cum Lumea Justitiei a prezentat, doar in ultimele doua saptamani Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara a decis sanctionara a doi magistrati asistenti pentru neredactarea la timp a hotararilor (click aici pentru a citi), pregatindu-se si alte solutii similare.

Comentarii

# Pintea date 9 November 2021 20:55 +14

Magistratii asistenti sunt salarizati exact ca un magistrat. Ies la pensie devreme, si primesc pensii de 15.000 - 22.000 lei. O fi normal asa ceva? Altceva ce fac?

# Corvin Alina date 10 November 2021 00:26 +21

:))) asta e comentariu de judecator frustrat :) Rusine justitiei din Romania ca o inculpata sa ajunga in fruntea instantei supreme si sa distraga atentia opiniei publice pe o tema ce nu intereseaza pe nimeni! Doamne ajuta sa desfiinteze functia de asistent magistrat sa vedem cum redacteaza dinozaurii care vin 2 zile pe saptamana la munca sute de decizii :))) Sa vezi colaps atunci in sistem!!!

# Nelu date 14 November 2021 17:08 0

Mi se pare o bătaie de joc!! Deși m. a au între atribuții printre altele "SI"motivarea hotărârilor, asta nu înseamnă că judecătorii ar fi scutiți de la acesta obligație legală. Însă, tipic romanesc, daca avem sclavi care sa ne facă treabă, de ce sa nu profitam!! Si in final, că pe vremea comunismului, tot cei mai mici sunt sacrificați pt bunul mers al instituției. Nu ne mai vindecam un veci!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva