4 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 11.03.2022 – Corina Corbu si-a facut bilantul. Iohannis a semnat desfiintarea SIIJ

Scris de: L.J. | pdf | print

11 March 2022 18:59
Vizualizari: 5541

* Fisura in binecunoscuta incruntare cu care BNR a privit pana acum industria criptomonedelor: Banca Nationala a Romaniei a aprobat o mutare in acest domeniu joi, 10 martie 2022. Despre ce este vorba aflati facand click aici.


* Avem o veste proasta pentru aceia dintre dumneavoastra care aveti drumuri dese prin vestul tarii: construirea unui lot de autostrada merge cu viteza melcului turbat. Ce s-a intamplat si mai ales ce a facut CNAIR vedeti dand click aici.

 

 

* Rapid s-au miscat lucrurile cu desfiintarea SIIJ. Repede a fost avizata de CSM, repede a fost votata in Parlament si la fel de repede a fost promulgata legea de desfiintare a SIIJ de catre presedintele Klaus Iohannis. Caci vineri, 11 martie 2022, in ziua in care CCR a publicat motivarea CCR privind respingerea obiectiilor impotriva legii de desfiintare a SIIJ (click aici pentru a citi), Iohannis a si semnat decretul de promulgare a actului normativ. Deci SIIJ e istorie.


* Presedinta ICCJ, judecatoarea Corina Corbu (foto), ar fi marcat festiv implinirea a 160 de ani de la intemeierea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar din nefericire nu s-a putut din cauza pandemiei. Si nici nu stie cand va reprograma festivitatea. Din fericire, mai are timp sa se gandeasca pana pe 28 martie, cand se implinesc cei 160 de ani.


 

Tot din nefericire, in raportul anual pe 2021 publicat pe site-ul ICCJ, Corbu nu sufla o vorba despre lentoarea cu care instanta suprema a tratat recursurile in procesele impotriva hotararilor de Guvern privind instituirea si prelungirea starii de alerta. (Va amintim: s-a incheiat starea de alerta, dar ICCJ inca nu a solutionat definitiv niciunul dintre recursuri, in ciuda Deciziei 392/2021, unde CCR spune ca instantele trebuie sa se miste in timp util, ca sa nu le incalce justitiabililor dreptul efectiv la justitie.) Dar sa nu disperam: poate ca judecatoarea Corina Corbu va avea ocazia sa explice aceasta problema si multe altele in eventuala conferinta de presa organizata cu ocazia marcarii celor 160 de ani de la intemeierea Curtii de Casatie (cum se numea pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza).


Iata comunicatul prin care Inalta Curte anunta publicarea raportului:


Reunita in sedinta astazi, 10 martie 2022, Adunarea generala a judecatorilor din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a aprobat, in unanimitate, Raportul privind activitatea instantei supreme in cursul anului 2021.

Raportul este publicat integral pe pagina de internet a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – https://www.iccj.ro/wp-content/uploads/2022/03/RAPORTACTIVITATE-2021-10-martie-2021.pdf

Acesta cuprinde o prezentare detaliata a modului de organizare al instantei supreme in anul 2021, precum si datele relevante privind activitatea acesteia, atat din punct de vedere al realizarii functiunii constitutionale de unificare a jurisprudentei, dar si ca instanta judecatoreasca de ultim grad, precum si sub aspect administrativ.

Raportul cuprinde si o sinteza a hotararilor pronuntate de catre Inalta Curte in cadrul mecanismelor legale privind asigurarea unitatii jurisprudentei, dar si a hotararilor-cheie pronuntate de catre sectiile si formatiunile de judecata ale acesteia in diverse materii.

Sub aspect statistic, raportul evidentiaza o usoara scadere a volumului general de activitate (-7,53%) pana la un total de 24946 de cauze. Cu toate acestea, numarul cauzelor nou intrate a crescut in cursul anului 2021 cu 7,89% fata de perioada de referinta anterioara. Dintre acestea au fost solutionate in cursul anului trecut 15527 de cauze, cu aproximativ 2200 de cauze mai mult decat numarul dosarelor nouinregistrate, reducandu-se astfel stocul de dosare inregistrat in anii precedenti (- 18,57% raportat la anul 2020; -35,66% prin raportare la anul 2019). Operativitatea s-a mentinut la un nivel ridicat la nivelul tuturor sectiilor, inregistrandu-se totodata diminuarea numarului de hotarari redactate peste termen. Situatia ramane deosebit de dificila in special la nivelul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, care inregistreaza un volum de activitate de aproximativ trei ori mai mare fata de celelalte sectii ale instantei supreme, insa inclusiv la nivelul acesteia a fost redus numarul motivarilor restante, iar trendul descrescator al duratei de solutionare a cauzelor continua (de la aproximativ 2 ani la nivelul anului 2019 la aproximativ 1 an si 3-4 luni la nivelul anului de referinta – 2021).

Inalta Curte continua derularea masurilor administrative de stimulare a scaderii duratei de solutionare a cauzelor si a numarului redactarilor peste termen, care se impune a fi corelate si cu preconizate modificari legislative, in special cu privire la reasezarea competentelor legale ale instantei supreme, astfel incat activitatea sa sa fie reorientata cu precadere in directia unificarii jurisprudentei si a activitatilor specifice unei instante de casatie.

Anul 2022 marcheaza si implinirea a 160 de ani de la inceperea activitatii instantei supreme a Romaniei. Avand in vedere contextul international si umanitar in care ne aflam la acest moment, activitatile dedicate acestui eveniment, in care urma sa fie integrata si chestiunea raportului de activitate, au fost amanate pe termen nedefinit”.


* Cititi aici raportul ICCJ pe 2021


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva