4 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 15.02.2022 – Doua decizii majore asteptate la CCR

Scris de: L.J. | pdf | print

15 February 2022 19:28
Vizualizari: 5609

* In apararea romanilor apasati de preturile din ce in ce mai mari la electricitate, gaze naturale si combustibili sare cineva de la care ne-am fi asteptat mai putin sa aiba asemenea pozitii. Tocmai de aceea ne surprinde placut iesirea personajului. Cine este el si mai ales ce a afirmat vedeti dand click aici.


* Se fac pasi importanti pentru construirea unui important tronson de autostrada. Unul in care 2 km vor fi de tunel. Ei bine, s-a implinit termenul limita pana la care puteau fi depuse oferte, iar la final a existat un singur ofertant. Nu din Romania. De unde vine viitorul constructor, aflati de aici.


* E zi importanta miercuri, 16 februarie 2022, la Curtea Constitutionala a Romaniei. Judecatorii CCR sunt asteptati sa pronunte doua decizii cu impact major. Una priveste Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta nr. 6/2016, prin care fostul premierul Dacian Ciolos (foto stanga) si fosta ministresa a Justitiei Raluca Pruna (foto dreapta) au reintrodus Serviciul Roman de Informatii in dosarele penale, sfidand astfel Decizia nr. 51/2016, prin care CCR sparsese Binomul SRI-DNA. O lege contestata la CCR de AUR si Avocatul Poporului.


Cealalta se refera la ce se intampla in Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre o sesizare depusa de USR care priveste legalitatea hotararii Senatului prin care judecatorul ICCJ Marian Buda a fost numit in CSM ca interimar, pe locul lasat vacant de Mariana Ghena, iesita la pensie. Stiti deja povestea, caci Lumea Justitiei a prezentat cazul pe larg, fiind de altfel singurii din presa care am abordat aceasta problema. Cert este ca de hotararea CCR depinde viitorul CSM si alegerea unui nou presedinte in fruntea Consiliului, intrucat judecatorul Marian Buda a conditionat candidatura sa pentru sefia CSM de verdictul de la Curtea Constitutionala.


* Probabil ca nu va spune multe numele judecatoarei Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt. Nu-i nimic – va improspatam noi memoria: ea face parte din lotul judecatorilor-activisti trimisi in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara pentru abaterile de la literele a si b ale art. 99 din Legea 303/2004 – respectiv: „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu” si „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”. Colegi de dosar cu Gioroceanu sunt presedintele FJR Dragos Calin, menestrelul Vasilica Danilet, Anca Codreanu de la Tribunalul Brasov si Laurentiu Grecu de la Tribunalul Mehedinti.

Miercuri, 16 februarie 2022, la Sectia pentru judecatori in materie disciplinara este programat un nou termen din acest dosar. Ca sa vezi coincidenta: marti, 15 februarie 2022 (deci cu doar o zi inainte de termenul de la CSM), site-ul Juridice.ro a publicat un interviu in care, printre altele, judecatoarea Gioroceanu spune in felul urmator:

Exista, de asemenea, un proces de 'determinologizare', de trecere a termenilor din limbajul juristilor in cel al limbii literare. Daca aceasta este tendinta limbii si una dintre cerintele comunicarii juridice, izvorata din nevoia de a fi inteles mesajul juridic de destinatarii sai, pentru a putea produce un efect, la fel ar trebui sa fie si limbajul juridic al judecatorilor: accesibil. Si elegant, as adauga. Mentionez aici ca accesibilitatea la care se refera lingvistii nu este echivalenta cu accesibilitatea din jurisprudenta CEDO, ci presupune adecvare la receptor”.

Iar la sfarsit afirma:

Cititorii si creatorii Juridice.ro sunt implicati, interesati sau foarte aproape de activitatea judiciara. Mi-as dori si le-as dori sa nu uite ca activitatea judiciara este si trebuie sa fie o activitate libera, precum limbajul.

Concluziile va apartin.


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva