2 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

6 ANI CU EXECUTARE PENTRU FOSTUL SEF MICROSOFT – Judecatorii CAB Alina Mosneagu si Bogdan Voinescu l-au condamnat definitiv pe Calin Tatomir, fost director al Microsoft Romania intr-un dosar de evaziune fiscala cu un prejudiciu de peste 11 milioane lei. Initial, judecatorul TMB Sterica Toma ii daduse 9 ani. Afaceristii Valeriu Cristian Arsenie si Norbert Hauser au primit 10 ani si 6 luni, respectiv 9 ani inchisoare. Pentru alti 10 inculpati a intervenit prescriptia (Minutele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

8 February 2024 13:24
Vizualizari: 3980

Omul de afaceri Calin Tatomir (foto 1) – fost director al Microsoft Romania – a primit joi, 8 februarie 2024, o condamnare definitiva la 6 ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala in forma continuata. Decizia a fost pronuntata de judecatorii Alina-Petronela Mosneagu si Bogdan-Florin Voinescu de la Curtea de Apel Bucuresti.Desi Tatomir a devenit cunoscut in calitate de inculpat in dosarele Microsoft instrumentate de catre DNA, de data aceasta vorbim despre o cauza trimisa in judecata de catre DIICOT, parchetul acuzand un prejudiciu de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat si impozit pe profit (fara a fi luate in calcul obligatiile fiscale accesorii).


Tot joi, completul Mosneagu-Voinescu i-a condamnat definitiv pe oamenii de afaceri Norbert Hauser (foto 2) (colectionar de covoare orientale, patronul Galeriei Buhara) si Valeriu-Cristian Arsenie (despre care DIICOT sustine ca a fost liderul grupului infractional organizat). Hauser a primit 10 ani si 6 luni de inchisoare, iar Hauser – 9 ani.

Trebuie sa precizam ca initial, in 3 iulie 2023, judecatorul Sterica-Dan Toma de la Tribunalul Bucuresti il condamnase pe Arsenie la 12 ani, iar pe Tatomir la 9 ani.


Alti zece inculpati au primit prescriere


Fiind vorba despre un dosar al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, rechizitoriul a continut si acuzatii de constituire a unui grup infractional organizat (in sarcina lui Arsenie, Hauser, Tatomir si a altor cinci inculpati) si spalare de bani, suma vizata fiind de 12.935.213 lei (in sarcina lui Arsenie). Totusi, in legatura cu aceste fapte, Tribunalul Bucuresti a dispus incetarea procesului in baza art. 16 alin. 1 lit. f teza a II-a din Codul de procedura penala: „a intervenit prescriptia”. Si fapta de spalare de bani de care era acuzat Valeriu Arsenie s-a prescris. In afara de cei trei barbati condamnati definitiv, alti zece inculpati au primit solutii de prescriere din partea TMB, ele ramanand definitive in apel.


Iata lista solutiilor din dosarul nr. 45360/3/2016:


I. Condamnari:

- Valeriu Cristian Arsenie: 10 ani si 6 luni de inchisoare pentru complicitate la evaziune fiscala in forma continuata (18 acte materiale intre 2004 si 10 februarie 2014); la fond, TMB ii daduse 12 ani;

- Norbert Hauser: 9 ani de inchisoare pentru aceeasi fapta, in aceeasi perioada (9 acte materiale);

- Calin Tatomir: 6 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala in forma continuata, in aceeasi perioada (8 acte materiale); in prima instanta, TMB pronuntase 9 ani;


II. Prescrieri (pronuntate de TMB, definitive in apel):

- Valeriu Cristian Arsenie:

a) constituirea unui grup infractional;

b) spalare a banilor;

- Norbert Hauser: constituirea unui grup infractional organizat;

- Calin Tatomir: constituirea unui grup infractional organizat;

- Valentin-Alexandru Stan:

a) constituirea unui grup infractional organizat;

b) evaziune fiscala in forma continuata (2 acte materiale);

- Cristian Calinescu: aceleasi doua fapte de mai sus;

- Vlad Constantinescu: aceleasi fapte;

- Georgeta Constantinescu: aceleasi fapte;

- Ovidiu Prisecari: aceleasi fapte;

- Marius Airinei: aceleasi fapte;

- Cezar-Florin Golumbeanu: evaziune fiscala;

- Robert-Florin Cristea: evaziune fiscala;

- Ion-Razvan Dumitriu: evaziune fiscala;

- Razvan-Marian Oprisan: evaziune fiscala.


Redam minuta deciziei CAB nr. 150/2024:


In baza art.415 Cpp, ia act de retragerea apelurilor formulate de inculpatul Golumbeanu Cezar Florin si de partile responsabile civilmente SC CCT SRL si SC CD Software Consult SRL impotriva sentintei penale nr. 844 din 03.07.2023 pronuntate de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala.

In baza art. 421 pct. 2 lit.a C.p.p. admite apelurile declarate de inculpatii Arsenie Valeriu Cristian si Tatomir Catalin impotriva sentintei penale nr. 844 din 03.07.2023 pronuntate de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala. Desfiinteaza in parte sentinta penala apelata si:

Reduce cuantumul pedepsei principale aplicate fata de inculpatul Arsenie Valeriu Cristian pentru comiterea infractiunii prevazute de art.48 Cod penal rap.la art.9 alin.1 lit.c si alin.3 din Legea nr.241/2005, modificata prin Legea nr.50/2013, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal si art.5 Cod penal, de la 12 ani inchisoare la 10 (zece) ani si 6 (sase) luni inchisoare. Retine aplicarea dispozitiilor art.75 alin.2 lit.b Cod penal in favoarea inculpatului Tatomir Catalin.

Reduce cuantumul pedepsei principale aplicate fata de inculpatul Tatomir Catalin pentru comiterea infractiunii prevazute de art.9 alin.1 lit.c si alin.3 din Legea nr.241/2005, modificata prin Legea nr.50/2013, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, art.75 alin.2 lit.b Cod penal, art.76 alin.1 Cod penal si art.5 Cod penal, de la 9 ani inchisoare la 6 (sase) ani inchisoare.

Mentine in rest dispozitiile sentintei penale atacate. In baza art.421 pct.1 lit.b Cpp, respinge ca nefondate apelurile formulate de inculpatii Hauser Norbert, Stan Valentin Alexandru, Calinescu Cristian, Constantinescu Vlad, Constantinescu Georgeta, Prisecari Ovidiu, Airinei Marius, Dumitriu Ion Razvan si de persoana responsabila civilmente SC Smart Telecom Consulting SRL impotriva sentintei penale nr. 844 din 03.07.2023 pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala. In baza art.275 alin.2,4 Cpp, obliga pe inculpatul Golumbeanu Cezar Florin si partile responsabile civilmente SC CCT SRL si SC CD Software Consult SRL la plata sumei de cate 50 lei, precum si pe inculpatii Hauser Norbert, Stan Valentin Alexandru, Calinescu Cristian, Constantinescu Vlad, Constantinescu Georgeta, Prisecari Ovidiu, Airinei Marius, Dumitriu Ion Razvan si persoana responsabila civilmente SC Smart Telecom Consulting SRL la plata sumei de cate 400 lei, cheltuieli judiciare catre stat aferente fazei de apel. In baza art.275 alin.6 Cpp, onorariile aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii Arsenie Valeriu-Cristian, Hauser Norbert, Tatomir Calin, Oprisan Razvan Marian si Stan Valentin Alexandru, in cuantum de cate 1360 lei pentru fiecare inculpat asistat, se suporta din fondurile Ministerului Justitiei. In baza art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992 republicata sesizeaza Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 9 alin. 3 din Legea nr. 241/2005 in raport de prevederile art. 1 alin. (5), art. 21 alin. (3) si art. 20 alin. (2), art. 23 alin. (12) din Constitutia Romaniei, invocata de apelantul inculpat Arsenie Valeriu Cristian.

In baza art. 29 alin. 4 teza a III-a din Legea nr. 47/1992 republicata, dispune comunicarea prezentei hotarari si a celorlalte actelor relevante din dosarul cauzei catre Curtea Constitutionala, in vederea solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate invocate. Definitiva. Pronuntata prin punerea hotararii la dispozitia procurorului si partilor, prin intermediul grefei instantei, azi, 08.02.2024”.


Prezentam minuta sentintei TMB nr. 844/2023:


I.1. In temeiul art.48 C.pen. rap la art. 9 alin. 1 lit. c si alin. 3 din Legea nr. 241/2005 (astfel cum a fost modificata prin Legea 50/2013), cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. si art. 5 alin.1 C. pen., condamna pe inculpatul ARSENIE Valeriu Cristian la pedeapsa de 12 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la evaziune fiscala in forma continuata (18 acte materiale, fapta savarsita in perioada 2004 – 10.02.2014).

In baza art. 67 alin. 2 C. pen., raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b si k C. pen., interzice inculpatului, pe o perioada de 3 ani, cu titlu de pedeapsa complementara, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art. 65 alin. 1 C. pen., raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b si k C. pen. interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa accesorie, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public. Ia act ca, potrivit art. 12 din Legea nr. 241/2005, inculpatul nu poate fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societati comerciale, iar, daca a fost ales, este decazut din drepturi. In temeiul art. 397 alin. 1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a sumei de 10.533.150 lei, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala, din care: - suma de 5.662.044 lei in solidar cu inculpatii HAUSER Norbert, TATOMIR Calin si partile responsabile civilmente CCT SRL si CD Software Consult SRL; - suma de 2.290.346 lei in solidar cu inculpatul STAN Valentin Alexandru si partea responsabila civilmente SC Smart Telecom Consulting SRL; - suma de 100.999 lei in solidar cu inculpatul AIRINEI Marius si partea responsabila civilmente SC Smart Merchandasing SRL; - suma de 2.184.717 in solidar cu inculpatii CRISTEA Robert Florin, GOLUMBEANU Cezar Florin si partea responsabila civilmente SC Vertivi Management SRL; - suma de 297.544 lei in solidar cu inculpatul DUMITRIU Ion Razvan si partea responsabila civilmente SC Kernel Control SRL; Ia act ca inculpatii: OPRISAN Razvan Marian a achitat suma de 250.000 lei, inculpatii CONSTANTINESCU Vlad, CONSTANTINESCU Georgeta si PRISECARI Ovidiu au achitat suma de 1.140.000 lei, CRISTEA Robert Florin a achitat suma de 22.000 lei. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c mentine masurile asiguratorii luate prin ordonantele procurorului din 03.06.2016 (185-189, vol.2 bis, dup si f.215-218, vol.64, dup), si prin incheierea din data de 15.09.2021, pana la concurenta sumei de 10.533.150 lei, in vederea garantarii repararii pagubei produse prin infractiune si a achitarii cheltuielilor judiciare stabilite in sarcina acestuia. In temeiul dispozitiilor art.72 C.pen. deduce perioada in care inculpatul a fost retinut, si arestat preventiv, respectiv, 07.06.2016 la 12.08.2016.

2. In temeiul art. 396 alin. 8 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit. c C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul ARSENIE Valeriu Cristian cu privire la savarsirea urmatoarelor infractiuni:

1. constituirea unui grup infractional organizat prev. de art.367 alin.1, 2, 3 si 6 C.pen.;

2. spalare a banilor prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002 cu aplic. art.35 alin.1 C.pen. (403 acte materiale),

ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

II.1. In temeiul art.48 C.pen. rap la art. 9 alin. 1 lit. c si alin. 3 din Legea nr. 241/2005 (astfel cum a fost modificata prin Legea 50/2013), cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. si art. 5 alin.1 C. pen., condamna pe inculpatul HAUSER Norbert, la pedeapsa de 9 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la evaziune fiscala in forma continuata (9 acte materiale, fapta savarsita in perioada 2004 – 10.02.2014). In baza art. 67 alin. 2 C. pen., raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b si k C. pen., interzice inculpatului, pe o perioada de 3 ani, cu titlu de pedeapsa complementara, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art. 65 alin. 1 C. pen., raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b si k C. pen. interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa accesorie, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public. Ia act ca, potrivit art. 12 din Legea nr. 241/2005, inculpatul nu poate fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societati comerciale, iar, daca a fost ales, este decazut din drepturi. In temeiul art. 397 alin. 1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a sumei de 5.662.044 lei, in solidar cu inculpatii ARSENIE Valeriu Cristian, TATOMIR Calin si partile responsabile civilmente CCT SRL si CD Software Consult SRL, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c mentine masurile asiguratorii luate prin ordonantele procurorului din 03.06.2016 (f.185-189, vol.2 bis, dup si f.215-218, vol.64, dup), pana la concurenta sumei de 5.662.044 lei, in vederea garantarii repararii pagubei produse prin infractiune si a achitarii cheltuielilor judiciare stabilite in sarcina acestuia.

2. In temeiul art. 396 alin. 8 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.c C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul HAUSER Norbert cu privire la savarsirea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat prev. de art.367 alin.1, 2, 3 si 6 C.pen, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale. In temeiul dispozitiilor art.72 C.pen. deduce perioada in care inculpatul a fost retinut, si arestat preventiv, respectiv, 07.06.2016 la 12.08.2016.

III.1. In temeiul art. 9 alin. 1 lit. c si alin. 3 din Legea nr. 241/2005 (astfel cum a fost modificata prin Legea 50/2013), cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. si art. 5 alin.1 C. pen., condamna pe inculpatul TATOMIR Calin, la pedeapsa de 9 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata (8 acte materiale, fapta savarsita in perioada 2004 – 10.02.2014). In baza art. 67 alin. 2 C. pen., raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b si k C. pen., interzice inculpatului, pe o perioada de 3 ani, cu titlu de pedeapsa complementara, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art. 65 alin. 1 C. pen., raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b si k C. pen. interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa accesorie, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public. Ia act ca, potrivit art. 12 din Legea nr. 241/2005, inculpatul nu poate fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societati comerciale, iar, daca a fost ales, este decazut din drepturi. In temeiul art. 397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a sumei de 5.662.044 lei, in solidar cu inculpatii ARSENIE Valeriu Cristian, HAUSER Norbert si partile responsabile civilmente CCT SRL si CD Software Consult SRL, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c C.proc.pen. mentine masurile asiguratorii luate prin ordonantele procurorului din 03.06.2016 (185-189, vol.2 bis, dup si f.215-218, vol.64, dup), 08.06.2016 (f.225-228, vol.2 bis, dup) si 06.07.2016 (f.205-207, vol.2 bis, dup), pana la concurenta sumei de 5.662.044 lei, in vederea garantarii repararii pagubei produse prin infractiune si a achitarii cheltuielilor judiciare stabilite in sarcina acestuia.

2. In temeiul art. 396 alin. 8 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.c C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul TATOMIR Calin cu privire la savarsirea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat prev. de art.367 alin.1, 2, 3 si 6 C.pen, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale. In temeiul dispozitiilor art.72 C.pen. deduce perioada in care inculpatul a fost retinut, si arestat preventiv, si arest la domiciliu respectiv, 07.06.2016– 06.08.2016.

IV. In temeiul art. 396 alin. 8 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.b si c C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul STAN Valentin-Alexandru, cu privire la savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat prev. de art.367 alin.1, 2, 3 si 6 C.pen, si evaziune fiscala in forma continuata prev. art.9 alin.1 lit.c si alin.3 din Legea nr.241/2005 cu aplic. art.35 alin.1 C.pen. (2 acte materiale) si art.5 C.pen. ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In temeiul art. 397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a sumei de 2.290.346 lei, in solidar cu inculpatul ARSENIE Valeriu Cristian si partea responsabila civilmente SC Smart Telecom Consulting SRL, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c C.proc.pen. mentine masurile asiguratorii luate prin ordonantele procurorului din 03.06.2016 (185-189, vol.2 bis, dup si f.215-218, vol.64, dup), pana la concurenta sumei de 2.290.346 lei,, in vederea garantarii repararii pagubei produse prin infractiune si a achitarii cheltuielilor judiciare stabilite in sarcina acestuia.

V. In temeiul art. 396 alin. 8 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.b si c C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul CALINESCU Cristian, cu privire la savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat prev. de art.367 alin.1, 2, 3 si 6 C.pen, si evaziune fiscala in forma continuata prev. art.9 alin.1 lit.c si alin.2 din Legea nr.241/2005 cu aplic. art.35 alin.1 C.pen. (2 acte materiale) si art.5 C.pen. ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In temeiul art. 397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul in solidar cu inculpatii ARSENIE Valeriu Cristian, CONSTANTINESCU Vlad, CONSTANTINESCU Georgeta si PRISECARI Ovidiu si partea responsabila civilmente SC Grupul Industrial GIR SA la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a obligatiilor fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. Ia act ca inculpatii: CONSTANTINESCU Vlad, CONSTANTINESCU Georgeta si PRISECARI Ovidiu au achitat suma de 1.140.000 lei in contul prejudiciului stabilit in cauza, in cuantum de 1.137.500 lei. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c C.proc.pen. ridica masurile asiguratorii luate prin ordonantele procurorului din 03.06.2016 (185-189, vol.2 bis, dup si f.215-218, vol.64, dup) si 06.07.2016 (f.205-207, vol.2 bis, dup).

VI. In temeiul art. 396 alin. 8 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.b si c C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul CONSTANTINESCU Vlad, cu privire la savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat prev. de art.367 alin.1, 2, 3 si 6 C.pen, si evaziune fiscala in forma continuata prev. art.9 alin.1 lit.c si alin.2 din Legea nr.241/2005 cu aplic. art.35 alin.1 C.pen. (2 acte materiale) si art.5 C.pen., ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In temeiul art. 397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul in solidar cu inculpatii ARSENIE Valeriu Cristian, CALINESCU Cristian, CONSTANTINESCU Georgeta si PRISECARI Ovidiu si partea responsabila civilmente SC Grupul Industrial GIR SA la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a obligatiilor fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. Ia act ca inculpatii: CONSTANTINESCU Vlad, CONSTANTINESCU Georgeta si PRISECARI Ovidiu au achitat suma de 1.140.000 lei in contul prejudiciului stabilit in cauza, in cuantum de 1.137.500 lei. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c C.proc.pen. ridica masurile asiguratorii luate prin ordonanta procurorului din 13.09.2016 (f.312-315, vol.2 bis, dup).

VII. In temeiul art. 396 alin. 8 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.b si c C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpata CONSTANTINESCU Georgeta, cu privire la savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat prev. de art.367 alin.1, 2, 3 si 6 C.pen, si evaziune fiscala in forma continuata prev. art.9 alin.1 lit.c si alin.2 din Legea nr.241/2005 cu aplic. art.35 alin.1 C.pen. (2 acte materiale) si art.5 C.pen. ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In temeiul art. 397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul in solidar cu inculpatii ARSENIE Valeriu Cristian, CALINESCU Cristian, CONSTANTINESCU Vlad si PRISECARI Ovidiu si partea responsabila civilmente SC Grupul Industrial GIR SA la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a obligatiilor fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. Ia act ca inculpatii: CONSTANTINESCU Vlad, CONSTANTINESCU Georgeta si PRISECARI Ovidiu au achitat suma de 1.140.000 lei in contul prejudiciului stabilit in cauza, in cuantum de 1.137.500 lei. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c C.proc.pen. ridica masurile asiguratorii luate prin ordonanta procurorului din 13.09.2016 (f.312-315, vol.2 bis, dup).

VIII. In temeiul art. 396 alin. 8 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.b si c C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpata PRISECARI Ovidiu, cu privire la savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat prev. de art.367 alin.1, 2, 3 si 6 C.pen, si evaziune fiscala in forma continuata prev. art.9 alin.1 lit.c si alin.2 din Legea nr.241/2005 cu aplic. art.35 alin.1 C.pen. (2 acte materiale) si art.5 C.pen. ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In temeiul art. 397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul in solidar cu inculpatii ARSENIE Valeriu Cristian, CALINESCU Cristian, CONSTANTINESCU Vlad, CONSTANTINESCU Georgeta si partea responsabila civilmente SC Grupul Industrial GIR SA la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a obligatiilor fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. Ia act ca inculpatii: CONSTANTINESCU Vlad, CONSTANTINESCU Georgeta si PRISECARI Ovidiu au achitat suma de 1.140.000 lei in contul prejudiciului stabilit in cauza, in cuantum de 1.137.500 lei. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c C.proc.pen. ridica masurile asiguratorii luate prin ordonanta procurorului din 13.09.2016 (f.312-315, vol.2 bis, dup).

IX. In temeiul art. 396 alin. 8 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.c C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul AIRINEI Marius, cu privire la savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat prev. de art.367 alin.1, 2, 3 si 6 C.pen, si evaziune fiscala in forma continuata prev. art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005 cu aplic. art.35 alin.1 C.pen. (2 acte materiale) si art.5 C.pen. ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In temeiul art. 397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a sumei de 100.999, in solidar cu inculpatul ARSENIE Valeriu Cristian si partea responsabila civilmente SC Smart Merchandasing SRL, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c C.proc.pen. mentine masurile asiguratorii luate prin ordonantele procurorului din 03.06.2016 (185-189, vol.2 bis, dup si f.215-218, vol.64, dup) si 08.06.2016 (f.225-228, vol.2 bis, dup), pana la concurenta sumei de 100.999 lei,, in vederea garantarii repararii pagubei produse prin infractiune si a achitarii cheltuielilor judiciare stabilite in sarcina acestuia.

X. In temeiul art. 396 alin. 8 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.b C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul GOLUMBEANU Cezar-Florin, cu privire la savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prev. art.9 alin.1 lit.c si alin.3 din Legea nr.241/2005 si art.5 C.pen. ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In temeiul art. 397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a sumei de 2.184.717, in solidar cu inculpatii ARSENIE Valeriu Cristian, CRISTEA Robert Marian si partea responsabila civilmente SC VertiviManagement SRL, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. Ia act ca inculpatul CRISTEA Robert Marian a achitat in contul prejudiciului suma de 22.000 lei. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c C.proc.pen. mentine masurile asiguratorii luate prin ordonantele procurorului din 03.06.2016 (185-189, vol.2 bis, dup si f.215-218, vol.64, dup), pana la concurenta sumei de 2.184.717, in vederea garantarii repararii pagubei produse prin infractiune si a achitarii cheltuielilor judiciare stabilite in sarcina acestuia.

XI. In temeiul art. 396 alin. 6 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.b C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul CRISTEA Robert-Florin cu privire la savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prev. art.9 alin.1 lit.c si alin.3 din Legea nr.241/2005 si art.5 C.pen. ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In temeiul art. 397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a sumei de 2.184.717, in solidar cu inculpatii ARSENIE Valeriu Cristian, GOLUMBEANU Cezar Florin si partea responsabila civilmente SC VertiviManagement SRL, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. Ia act ca inculpatul CRISTEA Robert Marian a achitat in contul prejudiciului suma de 22.000 lei. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c C.proc.pen. mentine masurile asiguratorii luate prin ordonantele procurorului din 03.06.2016 (185-189, vol.2 bis, dup si f.215-218, vol.64, dup), si 08.06.2016 (f.225-228, vol.2 bis, dup) pana la concurenta sumei de 2.184.717, in vederea garantarii repararii pagubei produse prin infractiune si a achitarii cheltuielilor judiciare stabilite in sarcina acestuia.

XII. In temeiul art. 396 alin. 8 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.c C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul DUMITRIU Ion-Razvan, cu privire la savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prev. art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005 si art.5 C.pen. ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In temeiul art. 397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a sumei de 297.544 lei, in solidar cu inculpatul ARSENIE Valeriu Cristian si partea responsabila civilmente SC Kernel Control SRL, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c C.proc.pen. mentine masurile asiguratorii luate prin ordonantele procurorului din 03.06.2016 (185-189, vol.2 bis, dup si f.215-218, vol.64, dup), pana la concurenta sumei de 297.544 lei, in vederea garantarii repararii pagubei produse prin infractiune si a achitarii cheltuielilor judiciare stabilite in sarcina acestuia.

XIII. In temeiul art. 396 alin. 6 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., rap. la art. 154 alin.1 lit.c C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul OPRISAN Razvan-Marian, cu privire la savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prev. art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005 si art.5 C.pen. ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In temeiul art. 397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art. 19 si 25 C. proc. pen., cu aplicarea art. 1349 si 1357 C.civ., admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obliga inculpatul in solidar cu inculpatii ARSENIE Valeriu Cristian si HAUSER Norbert si partea responsabila civilmente SC RMO Constructii Civile SRL la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul cauzat, a obligatiilor fiscale accesorii aferente, datorate in conditiile Codului de procedura fiscala. Ia act ca inculpatul OPRISAN Razvan-Marian a achitat suma de 250.000 lei prejudiciul stabilit in cauza. In temeiul art. 404 alin. 4 lit.c C.proc.pen. ridica masurile asiguratorii luate prin ordonantele procurorului din 03.06.2016 (185-189, vol.2 bis, dup si f.215-218, vol.64, dup). In temeiul art. 25 alin. 3 C. proc. pen. dispune desfiintarea facturilor si contractelor mentionate in suplimentul la raportul de expertiza (f.159-174, vol.19, d.i.). In temeiul art.175 alin.5 C.proc.pen. respinge cererea formulata de doamna expert Stan Angelica, privind suplimentarea onorariului cuvenit. In temeiul art. 13 alin. 1 din Legea nr. 241/2005, la data ramanerii definitive a prezentei hotarari, o copie a dispozitivului acesteia se va comunica Oficiului National al Registrului Comertului. In temeiul art. 274 C. pen. obliga inculpatii ARSENIE Valeriu Cristian, HAUSER Norbert si TATOMIR Calin la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in cuantum de cate 45.000 lei (din care suma de cate 25.000 lei in faza de urmarire penala). In baza art.275 alin.1 pct.3 C.proc.pen. obliga inculpatii STAN Valentin Alexandru, GOLUMBEANU Cezar Florin, CALINESCU Cristian, CONSTANTINESCU Vlad, CIONSTANTINESCU Georgeta, PRISECARI Ovidiu, AIRINEI Marius, DUMITRIU Ion Razvan la plata sumei de cate 40.000 lei fiecare (din care suma de cate 25.000 lei in faza de urmarire penala). Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata conform art. 405 alin. 1 C.proc.pen., prin mijlocirea grefei instantei, astazi 03.07.2023”.


Iata cele doua comunicate din 7 si 8 iulie 2016, prin care DIICOT anunta perchezitiile, respectiv retinerile din dosar:


La data de 07.06.2016, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au efectuat un numar de 15 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti si judetului Ilfov in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2007 – 2014, in scopul reducerii artificiale a profitului impozabil si a TVA-ului de plata pentru beneficiarii finali, liderul grupului infractional organizat a creat si utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe savarsirea unor fapte susceptibile a intruni elementele constitutive ale infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, dintre acestea, in cadrul verificarilor, fiind identificate 5 (cinci) societati cu un comportament fiscal inadecvat.

S-a retinut ca liderul grupului a coordonat in fapt societatile susmentionate cu comportament fiscal neadecvat si a furnizat administratorilor unor societati comerciale , facturi fiscale in care au fost inscrise in general servicii de IT (dar si servicii de livrare materiale promotionale, sau intocmire documentatii in domeniul constructiilor, comision si intermediere, etc) care nu au fost prestate in realitate si care au fost inregistrate in contabilitatea acestor societati comerciale, generand majorarea artificiala a TVA deductibila si diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este in suma de 12.000.000 de lei.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie”.


La data de 07.06.2016, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor ARSENIE VALERIU-CRISTIAN, HAUSER NORBERT, TATOMIR CALIN,STAN VALENTIN ALEXANDRU,GOLUMBEANU CEZAR-FLORIN,CRISTEA ROBERT-FLORIN si CALINESCU CRISTIAN precum si masura controlului judiciar fata de inculpatii AIRINEI MARIUS, OPRISAN RAZVAN-MARIAN si DUMITRIU IONUT-RAZVAN, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate la locuintele a 11 inculpati au fost gasite si ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum si 22 de monede de valoare.

Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derularii mecanismului evazionist este in cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat si impozit pe profit (fara a fi luate in calcul obligatiile fiscale accesorii), la care se adauga suma totala de 12.935.213 lei supusa procesului de spalare a banilor.

In cauza s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra sumelor din conturile detinute de catre inculpati si partile responsabile civilmente precum si a unor bunuri mobile si imobile apatinand acestora (imobile, autoturisme si parti sociale la diferite societati).

In cursul zilei de astazi inculpatii ARSENIE VALERIU-CRISTIAN, HAUSER NORBERT, TATOMIR CALIN,STAN VALENTIN ALEXANDRU,GOLUMBEANU CEZAR-FLORIN,CRISTEA ROBERT-FLORIN si CALINESCU CRISTIAN urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie”.


sursa foto Tatomir: Ziarul Financiar

sursa foto Hauser: Saptamana Financiara

Comentarii

# Si politicienii si securisti din spatele lor? NIMIC date 8 February 2024 13:40 +5

Si politicienii si securisti din spatele lor? NIMIC De ce? Tariceanu nimic? Si toti cei care s-au perindat la putere!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.03.2024 – Milu si Gluga au zambit pentru poza de grup, dar au stat separati

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva