22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ACHITARE PENTRU CEA MAI MARE SOCIETATE DE TRANSPORT PUBLIC – Victorie importanta obtinuta de echipa de drept penal a Zamfirescu Racoti Vasile & Partners. Av. Doru Ursu: "Am sesizat in activitatea organelor de urmarire penala practica din ce in ce mai raspandita de a atrage raspunderea persoanelor juridice atat in calitate de parte responsabila civilmente, cat si prin cumul cu cea de inculpat"

Scris de: L.J. | pdf | print

26 March 2020 16:00
Vizualizari: 5596

Echipa de drept penal din cadrul Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) a obtinut, in data de 20 martie 2020, in prima instanta, achitarea celei mai mari societati de transport public din Romania, intr-un dosar ce are ca obiect savarsirea unei infractiuni de ucidere din culpa si a unei infractiuni din domeniul sanatatii si securitatii in munca. Totodata, instanta a respins toate daunele materiale si morale solicitate de partile civile, acestea ridicandu-se la aproximativ 500.000 Euro, fiind evident ca o solutie de condamnare ar fi grevat semnificativ activitatea societatii.


Pe scurt, elementele de acuzare retinute de procuror in rechizitoriu erau legate de lipsa unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucratorilor si lipsa unei instruiri a angajatului cu privire la riscul pe care il presupune actionarea usilor de acces in punctul de lucru unde isi desfasura activitatea.


„Pentru a demonta acuzatia si a obtine solutia de achitare, strategia de aparare a avut in vedere suplimentarea probatoriului administrat in faza de urmarire penala, orientat in scopul sustinerii trimiterii in judecata a persoanei juridice. De altfel, la pronuntarea acestei solutii de achitare, pe langa pledoariile avocatilor ZRVP au contribuit decisiv declaratiile martorilor noi propusi pe parcursul fazei de judecata si intrebarile adresate de avocati cu ocazia acestor audieri. Cu titlu de exemplu, precizarile oferite de angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca in fata instantei de judecata au confirmat ca persoana juridica avea implementate proceduri interne si asigura un instructaj periodic in domeniul sanatatii si securitatii in munca, iar echipamentele erau in perfecta stare de functionare, demontand astfel acuzatiile procurorilor, a declarat George Avram (foto stanga), senior associate in cadrul echipei de drept penal a ZRVP


Am sesizat in activitatea organelor de urmarire penala practica din ce in ce mai raspandita de a atrage raspunderea persoanelor juridice atat in calitate de parte responsabila civilmente, cat si prin cumul cu cea de inculpat, cu scopul evident de a se asigura recuperarea prejudiciului adus bugetului statului sau a daunelor materiale/morale solicitate de partile civile”, a comentat Doru Cosmin Ursu (foto dreapta), managing associate in cadrul echipei de drept penal a ZRVP.

Aceasta practica reliefeaza importanta instituirii mecanismelor interne de control si preventie la nivelul persoanelor juridice si rolul tot mai important al avocatilor specializati in domeniul dreptului penal in auditarea si monitorizarea procedurilor proactive si reactive, contributia penalistilor fiind esentiala la stabilirea pasilor concreti de urmat, astfel cum a aratat si domnul profesor dr. Valerian Cioclei, Partner of Counsel si unul dintre coordonatorii departamentului de drept penal al ZRVP, in cadrul unui articol publicat recent in care analizeaza raspunderea penala a persoanei juridice.


Anul trecut, avocatii ZRVP au fost implicati in peste 150 de dosare penale, gestionand inclusiv proiecte transfrontaliere ce au vizat colaborarea cu avocati din jurisdictii straine atat sub aspectul extradarii unor cetateni romani catre autoritatile din SUA, judecarea si ulterior repatrierea acestora, cat si colaborarea cu avocati din Singapore si Israel in dosare penale in care se cerceteaza spalarea a zeci de milioane de euro prin intermediul unor firme ce aveau conturi deschise la banci din Romania. Tot anul trecut, avocatii ZRVP au reusit sa obtina daune materiale si morale de zeci de milioane de euro pentru cei 45 de supravietuitori si persoane apropiate ale victimelor din Colectiv ce au fost asistati pro bono de casa de avocatura.


Despre Zamfirescu Racoti Vasile & Partners

Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societati de avocatura din Romania, oferind servicii de asistenta juridica atat in sfera litigiilor şi a arbitrajului, cat şi in domeniul avocaturii de business, al insolventei, al dreptului penal al afacerilor si al consultantei fiscale.

ZRVP are o echipa de 67 de avocati, dintre care 13 asociati – Calin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoti si Stan Tirnoveanu – asociati fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strimbei, Catalin Micu, Andrei Dumitrescu si Mihai Bajenaru (asociati), domnul prof.dr. Valerian Cioclei si Robert Oancea (of counsel).

Comentarii

# Emil Vasile date 27 March 2020 07:50 0

Felicitari echipei de profesionisti si in special domnului avocat George Avram. S-auzim numai de bine!

# Buca Maria date 27 March 2020 12:36 0

Prin prisma celor de mai sus, SUPUN cercetarii urmatoarea situatie: in 7.3.2012, s-a intrerupt la doua imobile din Bucuresti FURNIZAREA de APA POTABILA, din strada, de pe domeniul public, de catre APANOVA la care actionari sunt Municipiul prin autoritati, Vella din Franta, o asociatie a functionarilor; imobilele au bransament; persoana care folosea imobilele nu era titular de contract de furnizare apa. apanova a solicitat - verbal - 80 milioane lei/fiecare imobil pentru reluarea furnizarii si semnarea contractului in alb ca se asuma orice cheltuiala. Apreciez ca nu exista temei de drept pt furnizor pt nefurnizarea. Sunt plingeri penale in 2014,clasate. Sunt plingeri penale in 2018. Stau la SIIJ. Dupa interpretarea de sus: in situatia in care se sustine ca s-au urmat niste proceduri interne nepublice, neopozabile si ineficace pentru terta persoana, exista exonerare de raspundere penala pt apanova si autoritati? Subliniez serviciul public: furnizare apa!!!!!!!

# Mihai date 27 March 2020 14:31 0

Bravo ZRVP! Nu înțeleg, însă, de ce nu precizați numele societății! Nu a fost un proces public? Sau e o ghicitoare pentru cititori? Dați premii celor care dau răspuns corect, atunci! :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva