22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ASTA N-O SA-I PLACA LULUTEI – Sectia pentru procurori a CSM a amanat prelungirea detasarii procurorului Marius Bulancea, mana dreapta a Laurei Kovesi, la Parchetul European. Sefa PICCJ Gabriela Scutea s-a opus discutarii solicitarii Parchetului European, pe motiv ca detasarea lui Bulancea expira in 2024: „Nu exista acest interes imediat”. In realitate, detasarea lui Bulancea expira la 1 februarie 2023 (Video si documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 November 2022 16:48
Vizualizari: 4948

Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a comis marti, 22 noiembrie 2022, un gest despre care suntem convinsi ca nu este pe placul sefei Parchetului European Laura Kovesi (foto dreapta). Iar totul a fost transmis in direct.S-a intamplat in sedinta Sectiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, care a avut pe ordinea de zi solicitarile Parchetului European (EPPO) privind prelungirea detasarii a patru procurori la institutia condusa de Kovesi. Este vorba in primul rand despre Marius Bulancea de la DNA (cel care a condus Sectia a II-a din Directia Nationala Anticoruptie pe vremea Lulutei), precum si despre alti trei procurori: Daniela-Simona Tatu de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4, Laura Ecedi-Stoisavlevici de la DIICOT si Alin-Eduard Poterasu de la DNA.
Ei bine, Sectia pentru procurori a CSM a hotarat sa amane discutarea cazurilor Bulancea si Tatu. Propunerea a venit din partea Procurorului General Gabriela Scutea (foto stanga), care a motivat ca in cazul celor doi procurori detasarile expira in 2024, respectiv la 16 martie 2023, deci nu exista o urgenta in ceea ce-i priveste. In plus, Scutea a facut trimitere la noile legi ale justitiei, care, in cazul procurorilor, muta atributia detasarilor de la Sectia pentru procurori a CSM la Procurorul General al Romaniei. Procurorii CSM i-au facut pe plac sefei PICCJ, dispunand amanarea in cazul celor doi colegi de breasla (vezi facsimil 1).

 Hotararea procurorilor CSM o contrazice pe Scutea


Daca in cazul Danielei Tatu sefa PICCJ are dreptate, problema apare la Marius Bulancea. In 21 ianuarie 2020, Sectia pentru procurori a CSM a adoptat Hotararea nr. 62/2020, prin care l-a detasat pe Bulancea la EPPO timp de trei ani, incepand cu data de 1 februarie 2020 (vezi facsimil 2). Altfel spus: detasarea va expira la 1 februarie 2023. Deci nicidecum in 2024, asa cum a afirmat Gabriela Scutea.

In plus, Lumea Justitiei a verificat in arhiva CSM: din 2020 pana in prezent, nu exista nicio hotarare legata de Marius Bulancea. Asadar, nu se pune problema ca intre timp procurorul sa fi obtinut prelungirea detasarii pana in 2024.


Iata luarea de cuvant a Gabrielei Scutea in sedinta Sectiei pentru procurori a CSM (vezi video):


Eu as vrea, domnule vicepresedinte, sa va semnalez un punct de vedere raportat la dispozitiile legale, precum si la aspecte de timing, practic.

Referitor la punctul 7 (solicitarile de prelungire a detasarilor catre Parchetul European): practic, intotdeauna un interes trebuie sa fie actual si imediat – insemnand sub acest aspect. Or, detasarile expira cel mai devreme in 16 ianuarie 2023 pentru domnul Poterasu si, de asemenea, pentru doamna Ecedi, la nivelul lunii ianuarie 2023. Sa spunem ca in raport de aceste doua cereri, exista un interes imediat, pentru reglementarea situatiei acestor doi magistrati.

In schimb, pentru doamna procuror Tatu (a carei detasare expira la 16 martie 2023), precum si pentru domnul procuror Bulancea (care are prelungirea pana in 2024), urmeaza sa discutam.

Eu va spun punctul meu de vedere acum: nu exista acest interes imediat. Iar legea face trimitere in interesul functionarii unor institutii. Noi nu putem considera ca, discutand astazi, indiferent de ce s-ar intampla in sistemul romanesc de drept, detasarea care eventual s-ar prelungi astazi ramane una in vigoare.

Tocmai pentru aceste considerente, nu este cazul, din punctul meu de vedere, sa mergem mai departe, atata timp cat pachetul de legi votat de Parlament si care a trecut de examenul de constitutionalitate de la Curte urmeaza sa se aplice in perioada urmatoare”.

 


Comentarii

# santinela date 24 November 2022 07:57 +4

Labareala made " Scutea".TUTA vrea ea sa "aprobe" detasarea nulitatilor alora la Luluta ! Daca ar putea sa se duca si ea ce bine ar fi !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva