4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CEDO a ridicat masura de supraveghere a fostului premier al Ucrainei, Ioulia Timochenko, care acuza ca a fost batuta in inchisoare si supusa unor tratamente degradante

Scris de: L.J. | pdf | print

8 iunie 2012 14:02
Vizualizari: 9657

 

Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a ridicat masura provizorie instituita la 15 martie 2012 in cazul ex-premierului Republicii Ucraina, Ioulia Timochenko (foto) de asigurare a unui tratament medical adecvat pe perioada detentiei, care sa-i asigure insanatosirea, precum si conditii decente de executare a pedepsei. Fost premier al Ucrainei din 2005 si pana in martie 2010, Ioulia Timochenko a fost condamnata la 7 ani de inchisoare pe motiv ca a abuzat de puterea functiei sale pentru a ordona semnarea unui contract de import de gaze din Rusia, considerat pagubos pentru stat.


Imagini socante cu urme de violenta

Timochenko a sesizat CEDO de la Strasbourg, in luna august 2011, reclamand faptul ca autoritatile de la Kiev i-au inscenat dosarul penal intrucat era lidera principalului partid de opozitie, precum si faptul ca in inchisoarea SIZO nr. 13 din Kiev a fost supusa unor tratamente degradante de detentie, care i-au afectat multiplele probleme de sanatate. Ioulia Timochenko a solicitat sa i se dea dreptul sa fie tratata corespunzator la o clinica din Germania.

Bazandu-se pe informatiile primite, in data de 15 martie 2012, CEDO a cerut Guvernului Ucrainei sa i-a masuri de supraveghere si internare intr-un spital adecvat a condamnatei si a instituit masuri de supraveghere. Autoritatile ucrainiene au mutat-o pe Timochenko intr-un spital al societatii nationale de cai ferate unde a avut loc un incident inca neclarificat. Judecatorii europeni au fost sesizati cu rapoarte medicale si fotografii de la avocatii Iouliei Timochenko care demonstrau vanataile de pe corpul detinutei (vezi foto).

Aceasta a acuzat ca in spitalul feroviar nu i s-a oferit tratamentul de care avea nevoie si ca, in plus, pe perioada transferului din inchisoare a fost batuta de gardieni, avand urme vizibile de lovituri pe stomac si brate. Timochenko a intrat in greva foamei si, la 22 aprilie 2012, a depus o plangere la Parchetul din Kiev, in care a acuzat relele tratamente. Procurorii nu au au mers cu ancheta mai departe, insa detinuta a fost readusa din nou la data de 9 mai la spitalul central feroviar, unde i s-au acordat conditii mai bune de tratament, inclusiv i s-a adus un medic neurolog extern, motiv pentru care aceasta a incetat dupa 20 de zile greva foamei.

Guvernul Ucrainei a prezentat la CEDO un raport despre noile conditii de tratament oferite fostului premier, aratand ca Timochenko beneficiaza de cele mai bune conditii, motiv pentru la 31 mai 2012, CEDO de la Strasbourg a dispus ridicarea masurii de supraveghere instituita. Judecatorii europeni au avertizat insa ca vor urmari cazul indeaproape. Cauza Iouliei Timochenko de pe rolul CEDO inca nu a fost solutionata, insa va fi judecata cu prioritate.

 

Comentarii

# Baumax date 10 iunie 2012 20:38 +2

Asa o sa ajunga si Luisa Macovei daca refuza sa-si publice CV-ul complet si real dinainte de 1992 !!! prietenii stiu de ce !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva