8 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CINE L-A MINTIT PE PONTA? – Procurorii Parchetului Capitalei au recunoscut cu jumatate de gura ca au emis mandate de aducere pentru elevii de la Liceul Bolintineanu. Vinerea trecuta, cand inca nu le sarise lumea in cap, procurorii PTB minteau ca au emis citatii, desi citatia prin lege se trimite doar la domiciliu sau la locul de munca, nicidecum la o scoala

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 July 2013 15:08
Vizualizari: 8109

Procurorii de la Parchetul Capitalei nu mai stiu cum sa dreaga busuiocul dupa abuzurile procedurale comise vineri, 5 iulie 2013, cand sute de elevi au fost sechestrati in Liceul Dimitrie Bolintineanu, multi dintre ei fiind dezbracati si perchezitionati chiar si in lenjeria intima, in disperarea anchetatorilor de a dovedi ca au dat mita pentru a promova examenul de bacalaureat. De cateva zile, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, condus de prim-procurorul Remus Budai (foto), ofera explicatii aiuritoare, in tentativa lor de a demonstra ca au actionat corect, cu respectarea procedurilor legale. Problema este insa ca reprezentantii Parchetului se contrazic singuri, ofera variante diferite de la o zi la alta, astfel ca nu fac altceva decat sa confirme inca o data daca mai era nevoie abuzurile procedurale comise asupra elevilor de la Bolintineanu.


Bogdan Staicu a explicat ca procurorii au emis si mandate de aducere si citatii: “Trebuiau identificati acesti o suta de elevi si sa fie indeplinita procedura de citare cu acesti elevi. In situatia in care acesti elevi nu se prezentau la momentul convenit pentru audiere, in urma acestei citari, se puneau in executare mandatele de aducere”

Dupa ce initial reprezentantii Parchetului au sustinut ca nu exista mandate de aducere, elevii fiind citati chiar in ziua in care au avut loc descinderile, Bogdan Staicu a recunoscut ca procurorii au emis mandate de aducere. Potrivit lui Staicu, acestea nu au fost puse in aplicare, intrucat fusesera emise procese verbale de citare a elevilor. In cazul in care acestia nu ar fi respectat termenul convenit pentru audiere, abia atunci ar fi fost puse in executare mandatele: “Ca prioritate, din cele 250 de persoane existau un numar de aproximativ o suta care trebuiau sa reprezinte, sa spunem, primul esalon. Acestia au fost cei vizati cu prioritate, motiv pentru care la Liceul Bolintineanu trebuiau identificati acesti o suta de elevi si sa fie indeplinita procedura de citare cu acesti elevi. In situatia in care acesti elevi nu se prezentau la momentul convenit pentru audiere, in urma acestei citari, se puneau in executare mandatele de aducere. (...) Nu s-a pus problema punerii in aplicare inainte de realizarea procedurii de citare”. Intrebat de moderatoarea de la Realitatea Tv daca au fost emise mandate de aducere, Staicu a raspuns: “Da”.

Asadar, procurorii au actionat dupa o procedura total noua: au emis mandate de aducere si citatii in paralel, dupa care au navalit peste elevi, cu autocarele, pentru a-i lua pe sus si a-i duce la Politia Capitalei si la Parchet.

Procurorii au oferit initial alte explicatii. Adrian Tarlea: “Nu e vorba de mandate de aducere”. Bogdan Staicu: “Nu s-a pus in vedere emiterea unor mandate de aducere”

Trebuie spus insa ca intial procurorii au sustinut ca nici nu s-a pus problema emiterii unor mandate de aducere. Era insa evident ca aceste mandate fusesera emise, politistii nevenind la liceu de capul lor, ci logic sa puna in aplicare dispozitiile procurorilor. Spre exemplu, procurorul Adrian Tarlea de la Parchetul Capitalei a declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca elevii au fost citati vineri, adica ziua in care au avut loc descinderile la Bolintineanu, fara sa fie emise mandate de aducere: “Nu e vorba de mandate de aducere. Au fost citati astazi, cand au terminat BAC-ul. Nu copii sunt vizati, de la ei doream doar niste precizari, despre cum li s-a parut ca s-a desfasurat bacalaureatul. Dat fiind numarul mare de elevi, am decis sa fie adusi intr-un cadru mai organizat, cum au facut altii in trecut cu elicopterele, noi am zis sa facem cu autocarele. Ni s-a parut ca e cel mai elegant”.

La randul sau, Bogdan Staicu a precizat ca nu s-a avut in vedere emiterea unor mandate de aducere: “Autocarele au fost aduse pentru a usura deplasarea elevilor. Sunt vizati 250 de elevi pentru care au fost deplasati la Politia Capitalei sapte procurori. Se audiaza elevii doritori. In situatia noastra nu s-a urmarit punerea in executare a unor mandate de aducere. Au fost intocmite procese verbale de citare si nu s-a pus in vedere emiterea unor mandate de aducere”.

Pana si premierul Victor Ponta a fost mintit

In acelasi timp, in tot acest scandal, a fost mintit inclusiv premierul Victor Ponta care, dupa cum se stie, a declarat vineri, dupa ce procurorii dadusera iama peste elevi, ca s-a interesat si a aflat ca nu au fost emise mandate de aducere: “Am fost informat de ministrul de Interne despre faptul ca se duc politistii sa ia elevi de la liceu. Am intrebat daca exista mandat de aducere semnat de procuror, nu exista, motiv pentru care politistii nu trebuie sa ia niciun elev cu forta. Sa faca bine procurorul sa ii citeze. Ce-i asta? Luam copii cu autobuze? Suntem iarasi pe vremea lui Morar si pe vremea comunistilor? Eu am intrebat, nu trebuia sa fiu eu informat, am intrebat, inteleg ca nu exista mandat de aducere, deci daca nu exista mandat de aducere, sa faca bine sa faca citatie procurorul care are dosarul”.

Ce spune Codul de procedura penala

In ciuda tuturor explicatiilor oferite pana acum, este cat se poate de clar ca in acest caz avem de-a face cu grave abuzuri procedurale. Procurorii nu au tinut cont nici de faptul ca mandatul de aducere este emis doar daca persoana citata, in cazul de fata elevii de la Bolintineanu care nu erau nici invinuiti si nici inculpati, a refuzat sa se prezinte la audieri si nici ca citarea unei persoane se face la domiciliu sau la locul de munca.

Iata prevederile din Codul de procedura penala:

Art. 175: Modul de citare

(1) Chemarea unei persoane in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata se face prin citatie scrisa. Citarea se poate face si prin nota telefonica sau telegrafica.

(2) Citatiile se inmaneaza de agenti anume insarcinati cu indeplinirea acestei atributii sau prin mijlocirea serviciului postal.

Art. 177: Locul de citare

(1) Invinuitul sau inculpatul se citeaza la adresa unde locuieste, iar daca aceasta nu este cunoscuta, la adresa locului sau de munca, prin serviciul de personal al unitatii la care lucreaza.

(9) Citarea altor persoane decat invinuitul sau inculpatul se face potrivit dispozitiilor din prezentul articol. Unitatile la care se refera art. 145 din Codul penal si alte persoane juridice se citeaza la sediul acestora, iar in cazul neidentificarii sediului, citatia se afiseaza la sediul consiliului local in a carui raza teritoriala s-a savarsit infractiunea.

Art. 178: Inmanarea citatiei

(1) Citatia se inmaneaza personal celui citat, care va semna dovada de primire.

Art. 183: Mandatul de aducere

(1) O persoana poate fi adusa in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata pe baza unui mandat de aducere, intocmit potrivit dispozitiilor art. 176, daca fiind anterior citata nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenta ei este necesara.

(2) Invinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar inainte de a fi fost chemat prin citatie, daca organul de urmarire penala sau instanta constata motivat ca in interesul rezolvarii cauzei se impune aceasta masura.

Art. 184: Executarea mandatului de aducere

(1) Mandatul de aducere se executa prin organele politiei, jandarmeriei sau politiei comunitare.

Comentarii

# LOVE date 9 July 2013 15:15 -12

Invinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar inainte de a fi fost chemat prin citatie, daca organul de urmarire penala sau instanta constata motivat ca in interesul rezolvarii cauzei se impune aceasta masura.

# LOVE STORY date 9 July 2013 15:20 +13

Elevii nu erau nici invinuiti si nici inculpati !

# no love date 9 July 2013 15:21 +13

Love, elevii nu sunt invinuiti sau inculpati prietene. Vai de tine, mic procuror ce esti

# Desteptule dar in citatii se numeau invinuiți? date 9 July 2013 22:13 +4

Modul de citare (1) Chemarea unei persoane in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata se face prin citatie scrisa. Citarea se poate face și prin nota telefonica sau telegrafica. (2) Citatiile se ÎNMANEAZA !!! de agenti anume insarcinati cu indeplinirea acestei atributii sau prin mijlocirea serviciului postal. Art. 177: Locul de citare (1) INVINUITUL !!!  sau INCULPATUL !!!  se citeaza la adresa unde locuieste, iar daca aceasta nu este cunoscuta, la adresa locului sau de munca, prin serviciul de personal al unitatii la care lucreaza. Deci??? Cum e cu citațiile?  Se inmâneaza sau nu se mai inmaneaza?

# Mona date 12 July 2013 03:16 -1

Citarea martorilor se face,  potrivit disp. art.177 CPP, la adresa unde locuieste, iar daca aceasta nu este cunoscuta, la adresa locului sau de munca, prin serviciul de personal al unitatii la care lucreaza. Acolo se inmaneaza personal celui citat, care va semna dovada de primire, conform disp. art.178 CPP.

# Citatii??? date 13 July 2013 01:04 0

Fiind o actiune de flagrant nu era cazul de a cita pe cineva. (Flagrant delict = infracțiune descoperită în momentul savârșirii ei sau înainte ca efectele ei să se fi consumat.)

# obiectiva date 9 July 2013 15:39 +14

evident, VINERI, parchetul ii considera pe elevi, in mintea lui, invinuiti si inculpati in CORPORE !!!!!

# cetatean independent date 10 July 2013 14:08 -2

Imi pare rau ca ti-am dar un vot gresit mai obiectiv ciuruit ce esti. Se pare ca luju nu este o lume a justiției ci o lume a coruptilor, frustratilor, ignorantilor și spagarilor. Din asta traiti si din cauza voastra tara se prabuseste handicapatilor mintali ce sunteti.  Locul vostru intr-un stat de drept nu este decat la Jilava infractorilor! In plus va recomand un control psihiatric tuturor. URGENT! 

# obiectiva date 9 July 2013 15:43 +6

desigur, POLITIA va trebui sa prezinte si citatiile, si mandatele de aducere pe care se presupune ca le/a primit de la parchet !!! dar ei erau cu LISTELE cu numele elevilor !!! CINEVA se joaca cu legea si cu drepturile cetatenilor....

# obiectiva date 9 July 2013 15:46 +4

“Trebuiau identificati acesti o suta de elevi si sa fie indeplinita procedura de citare cu acesti elevi\"...deci, erau cu LISTELE, normal ca exista evidenta cu TOTI elevii inscrisi la BAC, erau afisate si salile, si numele si clasa, nuuuu ????? nu cu citatii si mandate de aducere...NOMINALE !!! INCA NU ERAU NICI IDENTIFICATI !!!

# obiectiva date 9 July 2013 16:22 +6

da` ce imi place cel mai mult este ca , pana in prezent, NU EXISTA nici o PLANGERE din partea elevilor, ca sunt majori, nuuuu ???? sau a parintilor...inseamna ca le placeeeee !!!! atunci, ce sa mai spunem ??? va rog, Lumea Justitie, pana ce NU este prezentata prima PLANGERE din partea acestora, nu ii mai bagati in seama !!!

# unul din lumea cea mare date 9 July 2013 16:40 +3

pentru obiectiva//da!!!!!!!chiar le place!!!!!! de aia si napircile blestemate ne chinuiesc pe toti si isi rid in barba,,iarasi a iesit ca noi,,. intr/o zi o sa va iasa ochii din cap!!!!!

# unul din lumea cea mare date 9 July 2013 16:36 0

bai napircile dracului cum adica ,,,daca merge de buna voie nu/i dau mandat,daca nu merge ii dau mandat,,rati ai dracului sa fiti voi de nenorociti care nu mai stiti cum sa mintiti,adica aveati mandatele in ALB??????!!!!!!!!NAPIRCILE DRACULUI ,INFRACTORI CU GRAVE INFRACTIUNI LA ADRESA OAMENILOR SI AL LIBERTATILOR LOR,cum adica nu ati stiut sa comunicati(adica sa mintiti!!!!!!!)pai pentru ce dumnezeii vostrii si al napircilor voastre de familii primiti atitea zeci de milioane salariu pe linga spagile pe care le luati???????romani aveti la indemina cea mai redutabila arma ..PIATRA,, luati si dati in ei ca doar nu vor putea aresta o tara intreaga,nu uitati la mogadischu un elicopter apache a fost darimat cu o piatra si populatia apoi a tirit goi prin strada invadatorii,in 48 de ore au plecat din mogadishu......este un exemplu de ce poate face poporul,pentru napirci...cititi ce o sa vi se intimple ,sa nu aveti impresia ca.i poveste!!!!!!!

# unul din cei putini date 10 July 2013 15:01 +2

Asteptam sa vedem ce se intampla cu astia ”din lumea mare” dupa care mai stam de vorba ;-) .

# unul din lumea cea mare date 10 July 2013 21:00 0

pentru unul din cei putini //ciinele moare de drum lung si altii de grija celor din lumea cea mare!!!!!!!!!cred ca/i relevant de ce se intimpla ce se intimpla in ro dupa ce ai postat

# unul din cei putini date 13 July 2013 01:13 +1

Cu siguranta ca se vede.  Ai grija, poate urmezi si tu. 8)  

# Obs date 9 July 2013 16:41 +2

Chiar asa... Mandatul de aducere emis simultan cu citatia ?!

# Ghita Bizonu\' date 9 July 2013 17:17 -1

\"Esalon\" ?!? Mde in urma cu 60 mde ani se zicea \"lot\" Al taranistilor, al taranilor al ..

# hunter date 9 July 2013 20:25 0

trebuie adus MORAR la PG si MACOVEI la justitie

# Pentru GEORGE TARATA date 9 July 2013 22:32 +3

Pai domnule draga daca dai o informatie da-o domn\'ne corecta. Si cu INMANAREA citatiei cum ramane? Aia ai exclus-o matale din codul penal ?

# Catalin date 10 July 2013 08:16 0

Mai dati-le dracului de proceduri. Ma revolta tratamentul, inuman la care au fost supusi niste copii si parinti. Asta mi se pare mai grav decat procedura in sine. De cand au ajuns procurorii sa-si permita astfel de mascarade? De mult din pacate. Daca era plodul vreunui procuror pe-acolo sau al altui stab, atunci sa vezi scandal. Cat de javra sa fii ca dupa ce aia au sustinut un examen sa-i sechestrezi in scoala, sa-i perchezitionezi, sa-i duci buluc, dar \"elegant\" cu autocarele la parchet pentru audieri. La fel de elegant erau dusi si evreii in lagare: cu trenul sau cu autobuzele.

# independent date 10 July 2013 14:50 -2

”Mai dati-le dracului de proceduri” este sloganul vostru? Dar cat de uman este sa fraudezi si sa dai mita ca sa promovezi? Aceia se pot numi oameni sau ...ciudatenii fara neuroni? Procurorii isi fac treaba destul de bine intr-o tara unde coruptia colcaie. Ar trebui luate masuri mult mai drastice. Nu ne vrem o tara de analfabeti, in plus darea si luarea de mita este INFRACTIUNE!!! Daca era plodul vreunui stab pe-acolo primul care punea piciorul in duba era stabul daca-l prindea-n flagrant, dar ei cunosc procedura si-si aranjeaza altfel treaba, prin intalniri ”de protocol”. Si despre ce ”examen” vorbiti? Examen de dare si luare de mita??  :-x

# gica date 10 July 2013 10:56 +2

Procurorii lui morar si basescu s-au obisnuit cu abuzurile ....acum n-ai cum sa-i dai afara ca zbiara ca e poilitic ....nu ramane decat sa fie pedepsiti cand gresesc grav ca acum cu ..bolintineanu..,ca scoala i-a cam ocolit ,ca si bunul simt si educatia ...mint ca niste gazete ...rusine ,duceti-va la scoala si luati-i si pe amicii de pe la inspectii ,parchete , .....

# alooo date 10 July 2013 14:57 0

Rusine alora care dau spaga nu zici?   :eek:

# unul din lumea cea mare date 10 July 2013 21:31 -1

pentru alooo //dar pentru procurori si judecatori cum este cind iau???!!!!!

# alooo date 13 July 2013 01:18 +1

La Jilava cu ei!!! Aici se apara principiul nu persoana si nici functia. OK???

# PULA PULA date 13 July 2013 01:12 0

singurul loc unde avocatii magistratii se injura = luju.ro

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva