14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMPLETUL NEGRU DE LA ICCJ A INCALCAT PRINCIPIILE DE LA HAVANA – Uniunea Internationala a Avocatilor reactioneaza dupa executia avocatului Robert Rosu: “Ne alaturam autoritatilor profesionale romane in solicitarea privind eliberarea imediata a confratelui nostru, domnul Robert Rosu, care a fost incarcerat in cadrul si pentru exercitarea profesie de avocat, fapt care este total inadmisibil si inacceptabil, incarcerare pe care noi o condamnam cu tarie” (Scrisoarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 February 2021 11:49
Vizualizari: 8056

Apar primele reactii din partea organizatiilor internationale ale avocatilor, dupa ce judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie,  membri ai "Completului negru" de la ICCJ, l-au condamnat pe avocatul Robert Rosu (foto) in dosarul “Ferma Baneasa”, pentru simplul motiv ca acesta si-a exercitat profesia. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a dat publicitatii luni, 15 februarie 2021, scrisoarea primita din partea Uniunii Internationale a Avocatilor (UIA), semnata de presedintele acestei organizatii Jorge Marti Moreno.


 

Astfel, Uniunea Internationala a Avocatilor precizeaza ca se alatura colegilor din Romania in solicitarea privind eliberarea imediata a avocatului Robert Rosu. “A fost incarcerat in cadrul si pentru exercitarea profesie de avocat, fapt care este total inadmisibil si inacceptabil, incarcerare pe care noi o condamnam cu tarie”, precizeaza UIA.

De asemenea, in aceeasi scrisoare presedintele UIA Jorge Marti Moreno dezvaluie ca a dispus o analiza asupra cazului Robert Rosu, fiind constatate o serie de incalcari ale Principiilor de la Havana, mai exact principiile de baza referitoare la rolul baroului.


Iata scrisoarea Uniunii Internationale a Avocatilor:


“Stimate domnule presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania,


Va multumesc ca, prin scrisoarea pe care mi-ati trimis-o la 21 ianuarie 2021 in calitatea mea de Presedinte al Uniunii Internationale a Avocatilor (UIA), ati atras atentia organizatiei noastre asupra cazului colegului nostru din Baroul Bucuresti (Romania), domnul Robert-Mihaita ROSU.

Dupa cum stiti, una dintre principalele preocupari ale Uniunii Internationale a Avocatilor este aceea de a apara apararea oriunde aceasta este amenintata. In acest scop, noi am creat o echipa de profesionisti specializati care, in cadrul Institutului nostru pentru Statul de Drept (UIA-IROL), studiaza diferite dosare care le-au fost prezentate si, in cazul in care se constata o incalcare, chiar si numai ca urmare a unei serii de indicii, aplica masurile corespunzatoare pentru sprijinirea, pe langa autoritatile si omologii lor, a avocatilor urmariti, amenintati sau ingrijorati din cauza exercitiului profesiei noastre, reprezentand o adevarata protectie impotriva arbitrariului.

In acest context, am sesizat imediat UIA-IROL care a luat cunostinta de toate documentele pe care le-ati atasat corespondentei dvs. prin care ne informati cu privire la situatia dificila in care se afla colegul nostru, intrucat el este in prezent in inchisoare in urma hotararii pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) din 17 decembrie 2020.

De asemenea, s-a constatat ca prin aceasta nefericita decizie, a carei motivare scrisa inca nu este publicata, desi era stabilita legal pentru data de 17 ianuarie a.c., ulterior fiind amanata sine die, a fost anulata decizia Curtii de Apel Brasov, care l-a achitat anterior pe domnul Robert ROSU de toate acuzatiile pentru care a fost urmarit penal de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Circumstantele arestarii initiale a domnului ROSU, perchezitia cabinetului sau, precum si punerea acestuia in arest la domiciliu, dar si prima decizie pronuntata de judecatorul pentru drepturi si libertati, din cadrul ICCJ, care nu a constatat nicio infractiune in activitatea profesionala a colegului nostru, sunt toate elementele luate in considerare si care nu pot scapa analizei organizatiei noastre.

Nu mai este nevoie sa spunem ca suntem de asemenea constienti de faptul ca, din pacate, condamnarea domnului ROSU va avea consecinte asupra actiunii in daune-interese pe care a initiat-o si care prezenta, cel putin pana acum, un trend favorabil.

In urma cererii pe care am facut-o personal catre Directia Generala a UIA IROL de a se interesa imediat de acest dosar, dupa studiu, s-a decis, pe baza tuturor elementelor dosarului, ca UIA sa intervina in favoarea confratelui nostru si a institutiilor profesionistilor romani.

Astfel, pe baza informatiilor de care dispunem, comunicam sprijinul oficial al UIA acordat confratelui nostru Robert ROSU si intregii profesii din Romania care s-a ridicat impotriva condamnarii sale care noua ni se pare total arbitrara.

Principiile de baza referitoare la rolul baroului, cunoscute sub numele de Principiile de la Havana, adoptate de al 8-lea Congres al Natiunilor Unite pentru prevenirea crimei si tratamentul detinutilor care a avut loc la Havana (Cuba) din 27 august pana la 7 septembrie 1990, sunt foarte clare in ceea ce priveste drepturile si obligatiile avocatilor, care in acest caz nu par a fi respectate, nici de catre autoritatea administrativa de urmarire penala, nici de catre cea judecatoreasca. Principiile pe care le credem a fi incalcate sunt urmatoarele:

'13. Avocatii au urmatoarele indatoriri fata de clientii lor:

(a) Consilierea clientilor cu privire la drepturile si obligatiile lor legale si in ceea ce priveste functionarea sistemului juridic in masura in care acest lucru are relevanta asupra drepturilor si obligatiilor legale mai susamintite;

(b) asistarea clientilor utilizand toate mijloacele potrivite si luarea de masuri legale pentru protejarea intereselor lor;

(c) asistarea clientilor in fata instantelor, tribunalelor sau autoritatilor administrative, dupa caz.

14. In protejarea drepturilor clientilor lor si in promovarea cauzei justitiei, avocatii promoveaza respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului recunoscute de legislatia nationala si internationala si actioneaza in orice moment in mod liber si diligent in conformitate cu legea si reglementarile recunoscute, precum si cu etica profesiei de avocat.

15. Avocatii trebuie sa apere intotdeauna in mod loial interesele clientilor lor. Garantii privind exercitarea profesiei de avocat

16. Guvernele se asigura ca avocatii

(a) sunt capabili sa isi indeplineasca toate functiile profesionale fara intimidare, piedica, hartuire sau ingerinta improprie;

(b) pot sa calatoreasca si sa se consulte cu clientii in mod liber atat in tara lor, cat si in strainatate; si

(c) nu sufera sanctiuni si nici nu sunt amenintati cu urmarirea penala sau cu sanctiuni administrative, economice sau de alta natura pentru orice actiune intreprinsa in conformitate cu indatoririle si reglementarile profesionale recunoscute precum si cu deontologia profesiei de avocat.

...

18. Avocatii nu trebuie asimilati clientilor lor sau cauzelor clientilor lor ca urmare a indeplinirii functiilor lor.

...

23. Avocatii precum alti cetateni au dreptul la libertatea de exprimare, credinta, asociere si adunare. In special, ei au dreptul sa participe la discutiile publice cu privire la chestiuni legate de drept, de administrarea justitiei si de promovarea si protectia drepturilor omului. Au dreptul sa se alature sau sa formeze organizatii locale, nationale sau internationale si sa participe la reuniunile lor, fara a suferi restrictii profesionale din cauza actiunii lor legale sau ca urmare a apartenentei lor la o organizatie legala. In exercitarea acestor drepturi, avocatii trebuie sa aiba intotdeauna o conduita conforma cu legea si reglementarile recunoscute precum si cu deontologia profesiei de avocat.

20. Avocatii beneficiaza de imunitate civila si penala pentru orice declaratie relevanta facuta cu buna-credinta in pledoariile scrise sau orale sau in aparitiile lor profesionale in fata unei instante, a unui tribunal sau a altei autoritati juridice sau administrative.'

Ne alaturam autoritatilor profesionale romane in solicitarea privind eliberarea imediata a confratelui nostru, domnul Robert ROSU, care a fost incarcerat in cadrul si pentru exercitarea profesie de avocat, fapt care este total inadmisibil si inacceptabil, incarcerare pe care noi o condamnam cu tarie.

Va vom trimite in curand o copie a declaratiei care va fi adoptata peste putin timp de UIA-IROL pe aceasta tema.

UIA, si in special UIA-IROL, va urmari acest caz si va adreseaza rugamintea de a ne comunica informatii despre toate evenimentele viitoare, in special cu privire la hotararea judecatoreasca presupusa a fi motivata, care este asteptata de M. ROSU si de intreaga profesie.

Pana atunci, ramanem desigur la intreaga dumneavoastra dispozitie si va asiguram domnule Presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania de sentimentele noastre cele mai bune”.


* Cititi aici scrisoarea Uniunii Internationale a Avocatilor

* Cititi aici scrisoarea Uniunii Internationale a Avocatilor, in limba franceza

Comentarii

# coco date 15 February 2021 12:24 +1

La Havana (Cuba) s-au gasit sa stabileasca principii?!?:))) E ca si cum a avea in Romania niste principii stabilite la Baicoi :)))

# Neanae date 15 February 2021 13:24 +4

Zicea taica-meu, Dumnezeu sa-l ierte, ca unii numai cu bătaia îi pui la punct. A bătut săracu’ numai la ușă, ca n-ar fi intrat in ruptul capului intr-o odaie unde, mai ales, știa ca mai era cineva. Așa ca zic: “ce bine le-ar sta o mama de bătaie ăstora”! Nu le mai expuneți documente, concepte deontologice. Logica e varza la ei, nu văd, nu aud, dar simt durerea. Cine le va da lecțiile sângeroase și nimicitoare sa știe ca sacul cu nisip nu provoaca vânătăi. Metoda este folosită in pivnițele poliției de când hăul! Cu un căluș se poate practica si prin parcuri. Deci se poate repeta, nu e nevoie de spații speciale, nu provoacă obișnuință. Depinzànd de cât sunt de îndoctrinați și șantajabili, deci trebuie multă bătaie, pana la urma se vor destepta. ȘI IO SUNT ROBERT!

# Eric date 15 February 2021 13:48 -5

Principiile de la Caciulata sigur nu le-au incalcat? Unde gasiti toti obscurii astia si de ce faceti scut in jurul acestui avocat care si-a facut meseria de ras. Lumea si-a creat impresia asta despre avocati, cum ca am fi toti praduitori, din cauza celor ca el...

# Neamul lui Bicilis date 15 February 2021 16:29 +4

Daca cineva trimite catre Uniunea Internationa a Avocatilor, interventiile avocatilor din Romania din perioada 2014 - 2015, interventii avute la diverse televiziuni de catre "marii avocati", cei de la UIA or sa aiba impresia ca acestia sunt procurori tortionari travestiti in avocati. Ca Robert beneficiaza de o condamnare aberanta, este adevarat. Dar a pretinde ca UNBR apara drepturile avocatilor, in conditiile in care, in cele mai multe cazuri, avocatii isi bat joc de clienti, deja devine aberant. Iar conducerea UNBR este un fanion al securismului in avocatura! Fenechiu fiind un exponent al propagandei marxiste ce din kolhozul plenarei bolsevicilor a militat neabatut pentru a fi mentinute aceste Coduri (penal, de procedura si civil) neschimbate, desi mai mult de trei sferturi dintre articole au fost declarate neconstitutionale. Iar Robert a cazut victima chiar securismului manifestat de confratii lui, securistii tortionari!

# Neanae date 15 February 2021 22:10 +2

Nea Eric bre! Noi p-acilea suntem și noi mai prostuți și avem nevoie de ajutor. Ce a făcut CONCRET avocatul Roșu de a făcut breasla de râs? Maximum 3 exemple. Apoi 3 persoane (nu vreau numeprenumeprofesieCNP, doar ca e un prieten, un vecin, o ruda care a pierdut încrederea in breasla și dă ce. Ca io văz ca matale te dai dă unu dă meserie și te făcură don Robert dă băcănie. Fa cauză ca pierduși clienții. Din cauza ca un coleg Răspunde la dreptul de apărare! Mare avocat tre sa fii nea Eric bre. Da adresa ...

# constantin date 16 February 2021 11:54 +3

Nu intotdeauna avocatul isi apara clientul si daca poate castiga mai mult il tradeaza pe acesta cu placere.Am avut aceasta surpriza cu trei avocati din judete diferite.La judecarea fondului cand urma sa se puna concluzii, intr-un dosar penal, avocatul la recomandarea presedintelui de instanta, fara motive a disparut. Cautandu-l a motivat ca nu doreste sa-si strice relatia cu presedintele instantei.Bineinteles ca nu mi-a restituit suma data de mine ca onorariu fara a-mi elibera chitanta.In apel alt avocat a primit anticipat onorariu si a trimis un avocat stagiar.Rezultat zero, stagiarul habar nu avea de dosar.La Bucuresti am dat peste un avocat deosebit pentru a face plangere la CEDO.A primit 5.000 EURO am asteptat 2 ani si telefonic mi-a comunicat ca cererea depusa nu a fost admisa.Exemplele pot continua dar ma opresc aici.Asa ca nu-i mai compatimiti pe avocati ca nu toti sunt de buna credinta.

# nae din dealul feleacului date 18 February 2021 21:42 0

Pai daca la Havana o fi fost masa plina cu Havana Club si trabuc a la Fidel Castro or fi discutat ei ceva printipuri.Fidel Castro,de profesie avocat,spunea:"Justitia intirzie,dar soseste"!Pai nu!Pai da!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva