6 aprilie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Coronavirusul il suprima pe Ludovic Orban

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print

24 februarie 2020 12:18
Vizualizari: 3210

Tulpina e mai puternica decat premierul. Chiar inainte de a avea certitudinea ca a intrat pe teritoriul Romaniei. Pentru acest stat, dar si pentru Klaus Iohannis, care se intampla sa-l reprezinte, desigur, in mod constitutional, epidemia de coronavirus schimba in mod decisiv datele problemei. Respectiv jocul politic. Planurile frontului anti-PSD, un front subtiat pe zi ce trece, sunt date peste cap. Coronavirusul si perspectiva unei epidemii nu le mai permit fortelor politice sa-si asume raspunderea angajarii in spirala alegerilor anticipate. Ele impun un Guvern stabil. Si, prin urmare, suprimarea lui Ludovic Orban. Va fi prima victima din Romania a coronavirusului.Ludovic Orban urmeaza sa fie abandonat. Iar Klaus Iohannis, ingenuncheat si determinat sa renunte la cerbicia sa legata de fortarea alegerilor anticipate. Sau, cine stie, dupa cum ne sugereaza anumite surse bine informate din anturajul pesedintelui, acestuia abia ii vine apa la moara. Soarta ii pune pe tava cea mai onorabila solutie de a scapa de Ludovic Orban. Cine va fi viitorul premier?

Am pus abrupt intrebarea de mai sus, anticipand cumva concluziile unui rationament simplu. Astazi, Curtea Constitutionala se va pronunta intr-o chestiune cardinala. Tocmai in acest scop, PSD trage de timp si nu face cvorum in Parlament, astfel incat sa nu fie transata inca problema Guvernului Orban 2. Nici intr-un sens, nici in alt sens. Curtea Constitutionala se pronunta asupra existentei sau inexistentei unui conflict interinstitutional. Avea sau nu avea dreptul presedintele Klaus Iohannis sa-l desemneze pe Ludovic Orban pentru functia de premier, la scurt timp dupa ce acesta a fost demis de Parlament? In trecut, CCR s-a pronuntat transant legat de soarta candidatilor de ministri cu aviz negativ in Parlamentul Romaniei. A concluzionat ca acestia trebuie retrasi, urmand ca in locul lor sa fie desemnate alte persoane. Prin extrapolare, PSD a tras concluzia ca si un premier demis de catre Parlament are acelasi traseu. Urmeaza sa fie retras de presedinte, iar in locul lui sa fie desemnata o alta persoana. Este posibil si chiar plauzibil ca CCR sa mearga pe aceasta logica. In plus, mai exista un conflict interinstitutional, care si el ar urma sa fie transat mai devreme sau mai tarziu, tot la CCR, generat de faptul ca dupa caderea Guvernului Orban, PSD a demonstrat ca dispune de o majoritate parlamentara, iar aceasta majoritate parlamentara s-a prezentat in fata sa cu o propunere de premier, propunere pe care Klaus Iohannis a ignorat-o cu desavarsire. Pana una alta insa, un element total strain luptei politice intervine in forta si transeaza lucrurile.

Romania nu poate evita, oricate masuri ar fi luate, epidemia cu coronavirus. Momentul crucial, dovada ca asa stau lucrurile si nu altfel, este asaltul coronavirusului asupra Italiei. Un stat in care traiesc milioane de romani. Multi dintre acestia fac naveta. Miscarea de du-te vino a romanilor din Italia nu poate fi interzisa. Daca Italia este primul stat din Uniunea Europeana atacat major de coronavirus, nu este deloc exclus ca urmatoarea tinta relevanta sa fie Romania. Viteza de contaminare este inspaimanatoare, in conditiile in care totusi mortalitatea nu este procentual prea ridicata. Dar fapt e ca Executivul de la Bucuresti, pentru a face fata acestei provocari, va trebui sa fie suficient de puternic, suficient de bine sustinut politic, pentru a putea interveni cu energia necesara. Si a face fata totodata si provocarilor de natura economica. Este exclus ca in aceste conditii Romania sa continue sa fie condusa de la Palatul Victoria de un Guvern cu atributii limitate, cum este in prezent Guvernul Orban 2, care este si demis si interimar si desemnat, dar aproape in totalitate castrat. Si cum ar putea fi, dupa ce acesta cade in Parlament, un eventual Guvern Orban 3.

In consecinta, presedintele Klaus Iohannis trebuie sa caute o alta solutie. Sau, daca nu o cauta domnia sa, sa accepte ceea ce-i propune o majoritate parlamentara. Si anume instalarea la Palatul Victoria a unui Guvern sustinut politic. Fie de catre majoritatea parlametara creata in jurul PSD si confirmata cu ocazia ultimelor consultari de la Cotroceni, fie de o alta majoritate parlamentara, pe care, cu buna credinta de aceasta data si fara obiective pur politicianiste, presedintele Romaniei insusi se va stradui sa o creeze.

Se prefigureaza deci scoaterea rapida din joc a lui Ludovic Orban, care ulterior isi va pierde si pozitia de presedinte PNL, si introducerea pe teren a unui nou nume de premier. Acesta poate fi un liberal, poate fi un membru al altul partid politic sau poate fi un personaj neutru politic. Noul premier si noul sau Guvern, indiferent cum va fi el alcatuit, va avea rolul de a asigura interimatul pana la alegerile parlamentare, adica pana la sfarsitul anului si misiunea extrem de dificila de a gestiona consecintele crizei politice, concretizate pana in acest moment intr-o criza financiara, ce ar putea degenera intr-o criza economica si sociala, si, de asemenea, de a lua masurile care se impun pentru combaterea efectelor unei epidemii de coronavirus. Nu sunt deloc sarcini usoare, mai ales pentru un Guvern de tranzitie, fie politic fie de uniune nationala, si tocmai de aceea noul Executiv trebuie sa fie expresia unei puternice si cvasi-unanime vointe politice.

Abia de aici incolo, dupa ce Ludovic Orban va fi suprimat, putem vedea ce este mai avantajos pentru Romania si nu pentru unul sau altul dintre grupurile de interese de la varful politicii. Un prim-ministru imprumutat din Armata si reimprumutat de la varful Minsterului Apararii Nationale? Nu ne aflam totusi in stare de razboi. Dar daca definim acest moment ca unul de razboi, atunci razboiul este mai degraba de ordin economic si medical. Ceea ce reclama la varful Palatului Victoria un depanator financiaro-economic, imprumutat eventual de Banca Nationala a Romaniei, sau un depanator din domeniul medicinei de urgenta, cum ar fi de pilda Raed Arafat. In jurul acestora ar putea fi construit pe termen scurt un consens national. Dar poate fi si un Guvern politic, cu un premier propus de noua majoritate parlamentara creata in jurul PSD. Sau, la limita, ar putea fi in anumite conditii acceptat chiar si un Guvern minoritar, un Guvern PNL-USR-PMP, cu un prim-ministru acceptat si de celelalte partide din opozitie. Aceasta formula insa nu va beneficia de o vointa politica suficient de sustinuta pe toata perioada mandatului limitat ca timp.

Concluzia mea este ca coronavirusul pune capat carierei politice la varf a lui Ludovic Orban si ii dezleaga mainile lui Klaus Iohannis, pentru a identifica si a sustine o solutie viabila mai putin intruziva politic si mai putin agresiva fata de populatia Romaniei, deja traumatizata de primele consecinte ale crizei politice.

Sursa: Corectnews.com

Comentarii

# Neanae date 24 februarie 2020 13:14 +11

Pai dacă virusul acesta e in stare sa-l elimine politic pe Orbán cantarețu’, dapai hai sa-l rugam sa-l suspende și pe cocoțatul de la Cotroceni. El a venit alunecând ușor pe morți, e cazul sa plece tot alunecând, dar pe viruși aducători de moarte. Poate se simt satisfăcuți de “lovitura” și se duc pe pustii mai repede. Repropun: SUSPENDARE, SUSPENDARE, mai mult: IOHANNIS UNDE I-O FI LUI MAI BINE, adică IN PAPUAZIA UNDE DACĂ DA DE VREUN ROMAN MAI SCHIMBA ȘI EL O VORBA! Bye Bye baby ...

# livia date 24 februarie 2020 15:21 +6

Poate veni si ciuma bubonica, sau holera, klaun nu renunta la ce i s-a spus sa faca de catre stapanii sai. El si ciuma galbena trebuie sa aiba majoritate in Parlament pentru a nu mai avea nici o frana in a da legi de vanzare totala a tarii. Nu va e clar? Doar suspendarea si trimiterea in carantina mai poate fi solutia.

# imun/teabu date 24 februarie 2020 17:27 +1

Coronavirusul! Cine e, si ce vrea el! Fusese "ciuma rosie". Dupa care "ciuma bruna" nu mai era niciun pericol. Insamantata prin imbalsamarea grupului etnic german, netropait inca in pasul de gasca ci mascat prin pasii inca usori de lebede albe. Ce-nseamna sa stapanesti culoarea! /artist!, vezi bine /domnul Iohanis, in costumul lui din pene si de paun. Ca!, acun!, si coronavirus /tot cu pene (si fulgi)? Mana cereasca de fapt. Privatizarilor, mai ales. Va inchipuiti "carantinii" inchisi, vor nu vor, in carantine private? Si cat trebuie pentru pot, ca, la sfarsit, si factura. Cum cutuma bancara, cu plata si prin sechestru la case (de care afemeiat unul). Asa privatele medicale ar putea sa intreaca si patrimoniul grupului etnic german, care cu case si de la "niiisteee... eeevrei". Cum stim, si vedem, tot raul spre bine. Cum la Colectiv "au fost nevoie cadavre", sa inca mai fie?

# ciuma lui johan date 24 februarie 2020 20:40 -1

a venit peste capul nostru si sta zece ani. cu cat nu-i mai rea ciuma asta decat ultima epidemie ?

# Pintea date 24 februarie 2020 22:49 +1

Ministerul de externe a avut un anunt iresponsabil prin care solicita romanilor din Italia sa vina in tara. Asa ca au inceput sa vina. Se pare ca diaspora ne aduce numai probleme! Nu inteleg de ce nu raman acolo, Italia fiind foarte constienta de pericol si a luat masuri pe care in RO nu le vom vedea. Vin aici ca sa ce, sa isi imbolnaveasca rudele si pe altii? Guvernul este preocupat exclusiv de alegerile anticipate si asta ii ocupa tot timpul. Nu vom fi in stare sa luam masuri ferme de interzicere a circulatiei persoanelor, de inchidere a granitelor, de avertismente dure. In Italia cei care nu respecta regulile sant pasibili de inchisoare iar carabinierii se plimba pe strazi. La noi, sanatatea e asa cum a declarat Câțu: neimportantă! Asa ca sa multumim diasporei si iubitului partid PNL pentru ceea ce ne va astepta in continuare:

# DODI date 25 februarie 2020 01:07 +6

Dacă e să fim răi putem spune că România a fost prima țară atacă de COROANAVIRUS și prima victimă se numește pe scurt ciolanis. Iar agentul patogen al COROANAVIRUSULUI este SRI. Dar noi nu suntem răi și susținem că președintele ciolanis poate fi acuzat, pe bună dreptate, de foarte multe: cleptomanie imobiliară, trădare națională, ranchiună, urâțenie sufletească, etc.). Totuși, sub nici un chip, el nu poate fi acuzat de inteligență. Pentru că nu are.

# Prostanis nu se lasa dus ... date 25 februarie 2020 22:51 0

"esact" ca un rahat , care nu se lasa dus de apa ! Lingaul are de acoperit multe chestii murdare si nu e doar el , ci si o parte a serviciilor , care pot s-o ia pe Georgeta la intors despre trafic de copii ceva mai detaliat decat casele alea 6-1=5 . :eek:

# SPHIX date 25 februarie 2020 23:21 0

CE cindata este planeta PAMANT: U.S.A doreste oameni pe planeta MARTE. CHINA doreste oameni pe LUNA. RUSIA doreste sateliti peste TOT. AVEM explorarea (azi) a SOARELUI plus UNIVERSUL infinit cu galaxiile lui. Si TOTUSI suntem NIMIC in fata unui VIRUS pamantean. UNDE este GRESEAL omeneasca?...

# Baran Gheorghe date 27 februarie 2020 12:18 +4

Mergand pe logica d-lui Sorin Rosca Stanescu , daca PNL numara altfel si zice trei la aceasta investitura de guvern ( care nu va trece) si KlauS klaus dizolva parlamentul , se ajunge , poate, la inalta tradare. Acest fir logic daca este urmat are nevoie de confirmare CCR si PSD nu ar avea de castigat . IATA logica pe care o propun eui PSD-ului ! Sa voteze investirea guvernului Citu ( un bou plus o vaca egal Cit de la Citu sau un bou impartit la o vaca , care-i Citu??) , sa-l lase sa-si faca luna de miere in Martie plus inca o luna iar in prima saptamana din Mai sa introduca motiune de cenzura ( motive sunt destule) . Sunt convins ca va pica guvernul Citu, va trece motiunea. In pasul urmator il suspenda pe presedinte. Presedintele interimar numeste primministrul si uite asa intram in alegeri locale cu un guvern legitim si un presedinte mergand pe bicicleta prin SIBIU.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 137
    • VERDICTUL ZILEI - Credeti ca ar trebui reluate activitatile economice?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.04.2020 – Coronavirusul intra in judecatori. Uitati ce mananca pacientii in spitale (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva