gandul.ro
1 iunie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM DESFIINTEAZA MINCIUNILE PROPAGANDISTILOR – Consiliul Superior al Magistraturii a publicat dovada ce le inchide gura detractorilor care au acuzat CSM ca vrea sa promoveze in secret un proiect pentru modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor publice si a Legii nr. 144/2007 privind organizarea si functionarea ANI. 26 de instante si 15 parchete au trimis puncte de vedere catre CSM (Documente)

Scris de: V.B. | pdf | print

4 octombrie 2019 13:15
Vizualizari: 4694

O data in plus, Consiliul Superior al Magistraturii – condus de judecatoarea Lia Savonea (foto) – le da dauna totala propagandistilor care improasca institutia cu laturi. Joi, 3 octombrie 2019, CSM a demontat manipularea potrivit careia institutia vrea sa modifice in secret Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor publice si Legea nr. 144/2007 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.


In ultimele zile, propaganda #rezist a pus placa unei asa-zise uneltiri la nivelul CSM, pentru ca proiectul de lege sa relaxeze conditiile de transparenta privind declaratiile de avere, de noile prevederi urmand sa beneficieze atat Lia Savonea, cat si sotul acesteia, avocatul Mihai Savonea.

In replica, CSM a subliniat ca demersurile institutiei „au avut in vedere nevoia de a proteja independenta magistratului de riscurile existentei unei legislatii neclare, necorelate care ridica in practica foarte multe dificultati de interpretare”.

Pentru a-si sustine acest argument, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat joi un document de peste 100 de pagini, continand punctele de vedere exprimate de catre 26 de instante si 15 parchete din toata tara in legatura cu initiativa de amendare a celor doua acte normative. Asa cum puteti vedea in documentul atasat la finalul articolului, numeroase puncte de vedere sunt complet favorabile, fara niciun fel de observatii.

Cititi mai intai comunicatul CSM de joi:

Pe fondul multiplicarii articolelor media prin care sunt imputate actiuni de eludare a dispozitiilor legale care reglementeaza domeniul cercetarii averilor, pentru corecta informare a opiniei publice, Consiliul Superior al Magistraturii face urmatoarele precizari:

Incepand cu data de 1 octombrie 2019 au fost lansate in spatiul public, prin intermediul mass-media, afirmatii grave si inexacte, neverificate potrivit normelor deontologiei jurnalistice, privind intocmirea unor propuneri legislative de catre CSM de modificare a legislatiei privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, fara consultarea corpului magistratilor, prin deturnarea unui scop legitim recunoscut de lege, in folosul personal al unor membri.

Informatiile derulate pe aceasta problematica sunt complet false, tendentioase si puteau fi clarificate printr-o minima verificare. In lipsa acestei diligente profesionale obligatorii, este evident scopul de discreditare a institutiei.

In privinta propunerii de modificare a legislatiei privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, mentionam faptul ca incepand cu data de 9 mai 2019, CSM a initiat o lucrare avand acest obiect, finalizata la data de 03 iulie 2019, in cadrul Comisiei nr.1 - comuna “Legislatie si cooperare interinstitutionala”, dupa o ampla consultare a tuturor instantelor si parchetelor.

Demersul CSM a valorificat si probleme desprinse din dificultatile intampinate de instante, dar si in activitatea proprie a Consiliului, in aplicarea legislatiei ANI de-a lungul timpului, asa cum au fost reportate incepand cu anul 2014, nefiind prima initiativa de acest fel.

Propunerea initiala nu a cuprins nicio referire la averea sotului declarantului, aceasta concretizandu-se dupa centralizarea propunerilor si observatiilor sosite din instante si parchete, potrivit documentatiei ce poate fi vizualizata aici (n.r. mai jos).

Demersurile CSM au avut in vedere nevoia de a proteja independenta magistratului de riscurile existentei unei legislatii neclare, necorelate care ridica in practica foarte multe dificultati de interpretare.

Prin urmare, afirmatiile din mass-media potrivit carora propunerile de modificare legislativa s-au facut intr-un scop ilegitim, fara consultarea corpului judecatorilor si procurorilor, sunt lipsite de orice fundament.

Consiliul Superior al Magistraturii face apel la organismele de presa sa nu preia afirmatii neverificate si sa isi indeplineasca cu buna credinta misiunea de informare corecta a opiniei publice”.

Redam lista instantelor care au trimis puncte de vedere catre CSM:

- Curtea de Apel Alba Iulia

- CA Bucuresti

- CA Bacau

- CA Brasov

- Tribunalul Brasov

- Judecatoria Brasov

- Judecatoria Fagaras

- Judecatoria Rupea

- Judecatoria Zarnesti

- Tribunalul Covasna

- Judecatoria Targu Secuiesc

- Judecatoria Sfantu Gheorghe

- Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov

- Curtea de Apel Cluj

- CA Craiova

- CA Constanta

- CA Iasi

- Curtea Militara de Apel

- CA Oradea

- CA Pitesti

- CA Ploiesti

- CA Suceava

- CA Targu-Mures

- CA Timisoara

- ICCJ

- CA Galati

Iata si lista parchetelor:

- Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia

- PCA Bacau

- PCA Bucuresti

- PCA Brasov

- PCA Cluj

- PCA Craiova

- PCA Constanta

- PCA Galati

- PCA Iasi

- PCA Ploiesti

- PCA Suceava

- PCA Targu-Mures

- PCA Timisoara

- PICCJ

- Parchetul de pe langa Judecatoria Carei

* Gasiti aici toate punctele de vedere trimise de parchete si instante

Comentarii

# Un spectacol ridicol dat de # date 4 octombrie 2019 16:24 +10

Toata zona de secu s-a ambalat degeaba. Propunerile sunt absolut rezonabile pentru un stat de drept

# Ion Ionescu - outsider date 4 octombrie 2019 16:28 +9

Niciodata nivelul ministrului justitiei nu a fost atat de jos

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 140
    • VERDICTUL ZILEI - Este legala starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2020 - Bataie de joc: la CAB dosarul se studiaza doar 10 minute

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva