22 septembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cutremur provocat la varful Justitiei

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print

5 august 2021 12:29
Vizualizari: 5952

Un urias scandal, mai mare decat toate celelalte din trecut, zguduie azi Consiliul Superior al Magistraturii. Care este creierul si inima unei puteri fundamentale a statului: Justitia. Scandalul de la varf, devenit public prin spalarea rufelor in afara familiei, este in sine extrem de nociv. Dar si mai nociva este politizarea, prin ingerinte de tot felul, a situatiei explozive din CSM. In epicentrul scandalului este insusi seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru.In ceea ce ma priveste, refuz sa intru in detalii. Ma consider un simplu spectator, care priveste din tribuna un spectacol jalnic. Nu pot insa sa nu remarc din capul locului o corelatie extrem de grava. De cate ori degenereaza lupta politica dintre partide si din interiorul partidelor aflate la guvernare, se declanseaza si conflicte dure in randul judecatorilor si procurorilor. Exista asadar o corelatie extrem de nociva intre cele doua medii.

I se cere capul lui Lucian Netejoru. Acesta este seful Inspectiei Judiciare. Instanta suprema din interiorul puterii judecatoresti, care poate analiza si sanctiona administrativ derapajele magistratilor. Vinovat sau nevinovat de ceea ce i se reproseaza, Netejoru este atacat din doua directii aparent divergente. Unii ii cer capul, pentru ca nu a intervenit ferm in „cazul slugaretele”, adica uriasul scandal generat de forumul de pe internet in care si-au dat in fel si chip cu presupusul judecatori si procurori, care s-au implicat in bataliile politice si, mai rau decat atat, care s-au exprimat asupra procesului legislativ, imixtionand asupra unei alte puteri fundamentale a statului. Altii ii vor capul pentru ca, din pozitia pe care o are, Netejoru si-a permis sa puna in discutie conduita scandaloasa a unor judecatori si procurori, care, manipulati de partide politice sau de servicii secrete, au incalcat in mod vadit drepturi si libertati fundamentale. Si, in final, un alt curent din interiorul CSM vrea sa-i ia capul lui Netejoru pur si simplu pentru ca mandatul acestuia ar fi fost prelungit in perioada in care PSD se afla la putere.

Aceasta, sa-i spunem, dezbatere infierbantata de la varful CSM este acompaniata sau, mai bine zis, si mai rau inflamata de o serie intreaga de opinii exprimate in mediul virtual de reprezentanti de frunte ai procurorilor si judecatorilor, unii dintre ei, culmea, chiar membri CSM. In unele dintre aceste luari de pozitie, desigur voluntare, Netejoru este amenintat, intr-un limbaj suburban, cu puscaria si cu moartea.

In linii mari, aceasta este in acest moment situatia din interiorul institutiei care, in mod constitutional, are exclusivitatea conducerii unei puteri fundamentale in stat numita Justitie. Pericolul este urias, in primul si in primul rand pentru ca prima consecinta a acestui scandal care a degenerat este o noua lovitura, data de asta data din inteior, impotriva credibilitatii actului de Justitie, credibilitate care si asa a avut foarte mult de suferit in ultimii 15 ani, in urma ingerintelor dovedite ale oamenilor politici si ale serviciilor secrete. Iar benzina peste acest foc o toarna insusi presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis, conform fisei de post, ar trebui sa fie cel mai important garant constitutional al independentei Justitiei. Dar cum poate fi el un garant, cand, in urma cu o zi, si-a permis sa-l critice cu duritate pe ministrul USR al Justitiei, Stelian Ion, pentru faptul ca a fost incapabil pana in acest moment sa identifice o solutie legislativa pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Singura structura din parchete care poate sa-i ancheteze si sa-i trimita in judecata pe procurorii si pe judecatorii care, abuzand de lege, au incalcat drepturi si libertati fundamentale ale cetateanului. Urgenta este mare pentru Klaus Iohannis, intrucat domnia sa a propus-o si a sustinut-o pe Laura Codruta Kovesi pentru pozitia de procuror general european, garantand in acest fel pentru integritatea acesteia. In conditiile in care SIIJ este pe cale de a finaliza un rechizitoriu impotriva acesteia, care va avea drept consecinta trimiterea ei in judecata. Un dezastru pentru imaginea lui Klaus Iohannis. Pe de alta parte, Stelian Ion este la randul sau interesat sa desfiinteze de urgenta SIIJ, intrucat acesta ar putea finaliza si un rechizitoriu impotriva doamnei Clotilde Armand, pentru o infractiune extrem de grava, respectiv fraudarea alegerilor. Sagetile aruncate de Klaus Iohannis vizeaza din aceasta perspectiva si partidele din arcul puterii care, vezi Doamne, amana neingaduit de mult promovarea in Parlament a unui act normativ avand drep obiectiv desfiintarea SIIJ.

O ingerinta politica mai grava in domeniul Justitiei nu poate exista. Klaus Iohannis a comis-o. Dupa ce, in prealabil, a comis-o si Stelian Ion. Reprezentantii de la varful clasei politice refuza sa inteleaga si sa accepte faptul ca Justitia, conform Constitutiei Romaniei, este, trebuie sa fie o putere independenta in stat. Si, la randul lor, oamenii de la varful Justitiei, refuza sau se tem sa-si exercite aceasta independenta si, transformand o dezbatere interna intr-o dezbatere publica si, in acelasi timp, politica, isi ridica poalele in cap si invita celelalte puteri in stat la un act de viol.

Ceea ce se intampla este extrem de grav. Iar faptele demonstreaza ca independenta Justitiei se transforma in Romania intr-un fel de Fata Morgana, care amageste si se indeparteaza pe masura ce societatea face eforturi din ce in ce mai mari pentru a se apropia cumva de acest obiectiv. Iar fara independenta Justitiei, democratie nu poate exista. Lovita din interior si din exterior si corupta intr-o proportie semnificativa, ce sansa mai are Justitia de a inceta sa mai fie tarfa de serviciu a jucatorilor politici?


sursa: Corectnews.com

Comentarii

# Gica contra sistemului date 5 august 2021 17:17 +24

D-le Roșca Stănescu, regret faptul ca dvs mai aveți așteptări la justiția din Ro și culmea și la democrație în Ro. Justiția in democratia dâmbovițeana a început cu o mare farsa adică condamnarea la moarte a șefului Statului roman pe un rechizitoriu fals și executarea lui după un simulacru de proces. A urmat falimentarea industriei, dispariția flotei, prăbușirea băncilor și justiția dormea în bocanci. Cea mai tare a fost "fuga" teroristului Omar Haisam și revenirea lui în tara fără ca nimeni sa fie condamnat. Chiar dvs ați fost condamnat pe nedrept. Ce sa mai vorbim de netejori, slugareti și alți natafleti, alta rima nu am găsit. Pentru recâștigarea încrederii în Justiție este o singura soluție, Tabula rasa sau în neologisme Resetare totala și reconstruit totul de la zero pe cu totul alte principii. Dar asta trebuia făcut din 1990, acum e deja târziu.

# Basile date 5 august 2021 23:34 +30

" E prea ca la tara " :-) : daca baribalul de la Cotroceni se tot amesteca-n in ceea ce a mai ramas din justitie, o ****** de tot ! Petrov a fost marele carmaci ce si-a bagat picioarele in justitie , cautand cuvinte pe-o directie (deci cu 2 sensuri) cum ar fi "reformare" ; in sus sau in jos , sau mai bine zis "reformare" buna pentru cine ? Doi ticalosi , din care unul, nepazit de asa-zisii strategici , o va lua pe cocoasa ; nu dau nume.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.09.2021 – 30 milioane euro, spaga la oamenii lui Iohannis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva