14 aprilie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Da' dumneavoastra cine sunteti sa-mi ziceti cand si cum sa dau noroc? Cateva observatii despre virusarea legitimitatii in post-democratie

Scris de: av. Florentin TUCA, managing partner, Tuca Zbarcea & Asociatii | pdf | print

8 martie 2021 14:16
Vizualizari: 2504

In ultima vreme, au reaparut zvonurile despre noi restrictii si limitari de drepturi si despre un nou potential arest la domiciliu cu ocaziile primaverii si Pastelui, ambele vazute ca factori de risc sanitar, dupa modelul anului trecut.[1] Ele sunt in deplin acord si cu previziunile unor guru mondiali care stiu cu exactitate ca omenirea va fi lovita de un nou val viral, neaparat pandemic, pe care ar trebui sa-l intampinam cu un al treilea shot vaccinal.[2]Sunt predictii si avertismente care imi amintesc de un articol mai vechi, scris inainte de Sarbatorile de iarna (nepublicat), care isi pastreaza nestirbita actualitatea. Desi, aparent, el este un text „datat”, orice referinte la Craciun pot fi lesne substituite de trimiteri la Sarbatoarea Pascala. In fapt, aluziile la aceste sarbatori crestine sunt simple pretexte pentru abordarea unor subiecte eminamente laice.

Se apropie Craciunul dar, spre deosebire de anii din urma, bucuria, verva si nerabdarea asociate intampinarii sale par sa fie umbrite de angoase, anxietati si temeri. Iar peste toate emotiile negative generate de isteria virozei poreclite „pandemie”, troneaza intrebarea in care „normalitate” ar urma sa amplasam aceasta sarbatoare: cea „veche”, a Craciunului fericit si implinit, ori cea „noua”, a Craciunului ilicit si implicit?

Este o intrebare la care s-au grabit sa raspunda tot soiul de birocrati si tehnocrati, oengisti si fripturisti de la noi ori de peste mari si tari, alaturi de armata de „analisti” si „influentari” care inspira pareri si expira verdicte, intr-un gretos exercitiu de respiratie gura la bani. Pe cei din urma ii las deoparte, pentru ca respiratia gura la bani est un modus vivendi al presei oficiale (mainstream) care ar merita o analiza separata. Deoparte las, deocamdata, si dezgustul provocat de impartirea normalitatii in „proaspata” vs „vetusta”, „en vogue” vs „demodata”, „pe stil nou” vs „pe stil vechi”.

Ceea ce ma preocupa pe moment este un subiect intim legat de emfatica fermitate cu care diversi functionari (publici ori privati) si „oficiali” (“experti” locali sau internationali, dupa caz) ne avertizeaza ca ar cam trebui sa ne pregatim pentru un Craciun altfel, un Craciun in care biserica este focar de infectie, familia - septica, prietenii - agenti patogeni, iar singurii colindatori cu licenta sunt membrii ziselor „forte de ordine”. Sunt avertismente care ne amintesc de felul in care ne-au fost interzise rugaciunile de Paste, plimbarea in parc, educatia la scoala, dansul la nunta, fotbalul la stadion si zambetele pe strada. Iar asemenea avertismente si predictii imi ridica la fileu subiectul prezentei luari de cuvant. Este subiectul pe care l-as numi al legitimitatii: cine si in ce temei are dreptul sa avanseze asemenea profetii si sa decreteze astfel de verdicte? Cine si in ce temei ne poate confisca Sarbatoarea Craciunului? Cine si in ce temei ne poate limita din varful penitei ori al microfonului drepturile noastre constitutionale numite libertatea de constiinta si de religie, dreptul la educatie, libertatea de expresie, libertatea de miscare si de intrunire, plus dreptul la intimitate?

Nu-mi propun o analiza juridica detaliata a acestor intrebari, dar nici nu vreau sa evit creionarea - fie si sumara- a unui raspuns din perspectiva constitutionala si legala, aplicabil in jurisdictia autohtona. Pana la acea schita de raspuns, tehnica si rece, ce ma framanta si ma infierbanta sunt doua nedumeriri a-tehnice si calde, legate mai degraba de perspectiva psihologica asupra acestor verdicte si amenintari: aroganta emitentilor (1) si pasivitatea receptorilor (2). In ciuda acestei arogante primita cu o pasivitate vecina cu resemnarea, drepturile fundamentale garantate de Constitutia nationala nu pot fi limitate decat prin lege (3).

1. O doamna doctor pediatru specializata, potrivit informatiilor furnizate de Wikipedia, in tuberculoza si HIV[1], numita Soumya Swaminathan, functionar al Organizatiei Mondiale a Sanatatii - OMS, declara in vara ca planeta (deci „planeta”, nu cabinetul ei pediatric!) nu se va putea intoarce la stilul de viata pre-pandemic („pre-pandemic lifestyle”) inainte de 2022 si nu fara continuarea politicilor de „distantare sociala”, de purtare a mastilor de asa-zisa „protectie” si de vaccinare in masa.[2]

Un domn fondator de corporatie IT din Valea Silicoanelor si de fundatie asa-zisa „filantropica”, numit Bill Gates (numit, dar neales de nimeni), confirma, in acord cu doamna pediatru, ca lumea (adica „planeta”-„the world”!) nu va reveni la normal decat peste unu-doi ani si doar dupa administrarea generalizata a unui vaccin.[3] Acelasi domn argumenta zilele trecute la CNN ca restaurantele si barurile vor trebui mentinute inchise pana in 2022.[4]

In aprilie, Michael Ryan, un alt functionar al OMS, declara ritos ca, pentru salvarea mapamondului de amenintarea „pandemiei”, casele noastre vor putea fi invadate in orice moment in scopul depistarii persoanelor suspecte ca ar fi infectate si izolarii lor de restul familiei.[5]

Un domn epidemiolog, fizician si consilier prezidential, Anthony Fauci, ne avertiza si el, inca din primavara, extrem de solemn, ca noi, locuitorii planetei, muritorii de rand, n-o sa ne mai strangem mainile niciodata „din cauza de coronavirus”.[6] (Dupa cum, probabil, ne va fi interzis sa mancam mere pe strada intrucat mancatul merelor pe strada nu se face oricum, ci in baza unor instructiuni precise: Apple eating regulations[7].)

Fondatorul unui ONG numit Forumul Economic Mondial, pe numele sau Klaus Schwab, prognoza recent ca a patra revolutie industriala prilejuita de „pandemia covid” va insemna o imensa reorganizare planetara („the great reset”) care va conduce la o spectaculoasa „fuziune a identitatilor noastre fizice, digitale si biologice” („the great reset will lead to fusion of our physical, digital and biological identities”)(sic!).[8] (Interesant este ca declaratia acestui domn director si fondator al acestei organizatii private a fost etichetata de cenzura oficiala ca fiind parte a „teoriilor conspirationiste” in chiar ziua publicarii ei[9].)

Inventarul unor asemenea decizii mascate in predictii, anuntate de functionari ai unor organisme private sau simpli consilieri publici, ar putea continua, dar merita finalizat cu una care vizeaza subiectul-pretext al acestei interventii, serbarea Craciunului. Relativ recent, postul de televiziune CNN, in tandem cu un medic invitat in platou, sustinea insistent interzicerea acestei sarbatori, pretins nocive pentru sanatatea publica.[10] De altfel, si in spatiul romanesc au fost auzite voci de birocrati care puneau sub semnul intrebarii oportunitatea celebrarii Craciunului in conditii „normale” in contextul „pandemiei”.[11]

Sunt exemple de declaratii, de predictii si de avertismente venite din partea unor slujbasi (publici sau privati, dupa caz) care tin sa ne transmita ca ei joaca rol de guru, fondatori ai „cultului covidului” (CJ Hopkins[12]) pe ale carui reguli, noi, bigotii, ar urma sa le urmam cu maxima disciplina. Prin asemenea profetii, tehnocratii evocati cu titlu exemplificativ par sa ne previna - nu prin mesaje conspirative, ci in vazul lumii - ca Ei sunt aceia care au planeta si, odata cu ea, pe noi, sub control, ca Ei au painea si cutitul, masca si vaccinul, ca Ei sunt la butoanele noii revolutii industriale si ale resetarii mondiale, ca Ei vegheaza la binele mondial al sanatatii planetare si ca Ei sunt dumnezeii contemporaneitatii si-al motto-ului sau, eu-te-am-facut-eu-te-omor. Ei-tehnocratii, Ei-auto-inscaunatii.

2. Bine-bine, dar noi ce facem, cu noi cum ramane? Noi cum receptam asemenea predictii sub forma de decizii? Cum acceptam noi aceste previziuni si avertismente din partea unor insi care nu beneficiaza de vreun mandat de reprezentare din partea noastra? Ce-i legitimeaza sa apara in fata lumii sau a tarii, dupa caz, si sa arunce cu decizii si ordine in stanga si-n dreapta? Ce imputerniciri sau puteri au Ei sa ne reglementeze autonomia personala, relatiile de familie, mersul la scoala, datul norocului si Sarbatoarea Craciunului?

Iar la aceste intrebari ar trebui sa raspundem intai prin a ne defini pe „noi”.

Daca „noi” suntem cetatenii, simplii locuitori ai „democratiei”, ai spatiului in care puterea apartine, nu-i asa?, „poporului”, atunci noi, cetatenii, ar trebui sa ne incredem in greutatea votului nostru si in suprematia Parlamentului, unica autoritate reprezentativa care randuieste, prin legi, trebile cetatii. Numai ca noi, cetatenii locuitori ai „democratiei”, intuim si stim, de fapt, in strafundul nostru, ca „democratia”-i o farsa de dansii inventata, „puterea poporului”- o metafora-n vant, iar cetatea - un ring de wrestling in care toata lumea mimeaza. Cei din ring mimeaza confruntarea, iar noi mimam ca luam in serios mimarea confruntarii. Un fel de mise en abime, spectacol in spectacol in spectacol, ca-n societatea de spectacol a lui Guy Debord. Si, sedusi de-asemenea show, vom sfarsi prin a uita de „democratie” si de metafora „puterii poporului” si vom accepta ca legitime toate vocile din ringul wrestlingului televizat, mai ales daca aceste voci sunt mediatizate si-s „celebre”. Asadar, legitimitatea conferita in ochii cetatenilor de „celebritatea” emitentului deciziei, „vedeta” TV.

Daca insa „noi” suntem mass-media, „cainele de paza al democratiei”, adica al „puterii poporului”, nu-i asa?, atunci noi, mass-media, ar trebui sa aparam cu loialitate canina ideea de reprezentativitate si de legitimare prin vot ca suprem exercitiu democratic si sa latram ca un ciobanesc furios la toate tentativele de subminare a acestei legitimitati. Numai ca noi, mass-media, ne-am schimbat demult stapanul, iar abilitatile noastre canine sunt puse in slujba audientei spectacolului de wrestling si a profiturilor aferente. Pentru noi, legitim este acela care plateste mai bine, iar legitimitatea este data de puterea banilor.

Pe urma, daca „noi” suntem elitele (intelectualii, carturarii, filosofii si academicienii), iluminatii maselor si invatatorii invataceilor, atunci noi, elitele, ar trebui sa insuflam ucenicilor atasamentul pentru gandire critica, cercetare laborioasa, documentare riguroasa, curiozitate intelectuala, toate in slujba unei juste analize si intelegeri (si) a ideii de legitimitate. Numai ca noi, elitele, am cam pierdut acest exercitiu care, in lumea post-moderna a corectitudinii politice, ar irita prin stridenta si non-conformism. Preferam sa plonjam in analizele despre „banalitatea raului” certificata de Hannah Arendt doar cu referinte la „ciuma rosie” si la trecutul comunist. Cand vine insa vorba despre dictatura tehnocratiei fasciste in curs de instalare si raul aferent acesteia, preferam sa intoarcem capul si sa acceptam ca-i legitima pentru ca asa zic colegii acreditati de forul oficial al „comunitatii stiintifice”. Asadar, pentru noi, elitele, legitimitatea este egala cu aparenta certificarii „stiintifice”, sub forma de etichete stampilate de puternicii momentului.

In fine, daca „noi” suntem juristii, carevasazica stapanii dreptului si ai justitiei, talmacii legilor si ai regulamentelor, atunci noi ar trebui sa fim primii care sa explicam ca legitim vine de la lege, iar statul de drept - de la suprematia in stat a dreptului, sa sanctionam derapajele anti-democratice si sa chestionam autoritatea tehnocratilor (locali sau internationali) care isi construiesc propriul sistem normativ, medicalo-martial, a-constitutional, bazat pe ordine si instructiuni. Numai ca noi, juristii, am abandonat demult misiunea asta si, inspaimantati si debusolati, am intrat si noi in secta covidului, enoriasi disciplinati in slujirea inaltilor ierarhi ai virusologiei. A caror legitimitate o intemeiem pe misiunile lor de a ne inocula frica-n oase si de a inlocui statul de drept cu statul de medicina.

Asadar, celebritatea, banii, puterea, titlurile „stiintifice”, menirea de-a inspaimanta si rocada stat de drept-stat de boala par sa revendice astazi, cu succes, statutul de ingrediente ale legitimitatii in post-democratie.

3. Si, daca asa stau lucrurile, inseamna ca normele bietei Constitutii din republica democratiei noastre se uita inspre noi nostalgic, cu un aer resemnat, de noiembrie tarziu si friguros, in asteptarea lui dark winter. Ele se incapataneaza sa confere legitimitate Parlamentului, ca for legiuitor suprem si sa zica, in art. 53, ca Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege (...)”, iar aceasta masura poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica”, trebuind sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii”.

In traducere, conform bibliei sistemului juridic, doar legea, ca expresie a suveranitatii Parlamentului, poate dispune limitarea sau restrangerea unor drepturi fundamentale si doar in conditii si pentru motive definite in mod expres. Cum dreptul la libera expresie, dreptul la libera circulatie, dreptul la viata privata, libertatea credintei religioase, dreptul la educatie figureaza printre aceste libertati garantate constitutional, rezulta ca restrangerea lor n-ar trebui sa fie de competenta unor tehnocrati, dupa bunul lor plac (mai ales daca respectivii functionari nu au nici cea mai mica legatura cu jurisdictia locala).

In plus, in practica de la noi, sub pretextul nevoii de aparare in fata virusului ucigas”, principiul constitutional al sacralitatii drepturilor si libertatilor fundamentale si al limitarii acestora doar in situatii exceptionale si doar in temeiul legii a fost terfelit in fel si chip (bun subiect de detaliat intr-o analiza tehnica separata). Intai printr-o confuza asimilare cu legea” a ordonantelor emise de guvern, procedeu tratat de Curtea Constitutionala intr-o maniera echivoca;[13] pe urma, prin acceptarea unui soi de delegare catre autoritati administrative si catre tehnocratii locali a competentelor de restrangere de drepturi fundamentale;[14] in fine, prin inscaunarea acestor restrictii si limitari ca norme de zi cu zi si prin trista lor transformare din exceptii in reguli (in acord cu recomandarile obligatorii” ale OMS), prescriptii acceptate tacit, ca atare, de majoritatea covarsitoare a semenilor nostri, iubitori, declarati si inflacarati -nu-i asa?-, ai statului de drept.

Avand in vedere asemenea tendinte, ne reintoarcem, cu speranta, privirea catre la Parlament care, conform Constitutiei este unica autoritate legiuitoare” a tarii (art. 61 alin.(1)), calitate in care ar trebui sa fie intaiul gardian al drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani. Din pacate insa, ce vedem in fata ochilor este nu forul suprem al puterii poporului, nu garantul inconturnabil al statului de drept si nici expresia in actiune a suveranitatii nationale. Ceea ce ni se arata privirii sunt niste ziduri de palat al parlamentului-fara-de-Parlament si casa a poporului-fara-de-casa, relicve arheologice ca de cetate de scaun a Sucevei, iluminate nocturn si reflectate-n vederi turistice si timbre postale.

Va invit sa pastrati o ilustrata cu imaginea acestor ziduri. S-ar putea ca ea sa reprezinte ultima amintire al unui regim numit al democratiei reprezentative”, atata cat a fost, cu bunele si cu relele lui, ca zona de tampon intre dictaturi. Sa dea Domnul sa ma insel.

preluare de pe blogul lui Florentin Tuca


[13]De exemplu, Decizia Curtii Constitutionale nr. 152/2020 Decizia nr. 152/2020 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 9, art. 14 lit. c)-f) si ale art. 28 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta si a ordonantei de urgenta, in ansamblul sau, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, in ansamblul sau, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.387 din 13 mai 2020.

[14]A se vedea Legea nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 396 din 15 mai 2020.


Comentarii

# Al Ț+1 - lea val date 8 martie 2021 15:58 +2

Este de notorietate dar, ocupată cu goana deșartă întru dobândirea exponențială a banului, multă lume uitat faptul că... mulțimea numerelor naturale este infinită! :eek: Ha -ha-ha-ha! Happy imprisonment, humankind, wherever you are! :lol: hhArrrbait macht frrrrai! :sad:

# Sămne, șoapte, haruspicii.... date 8 martie 2021 16:02 +11

La Suceava le-o luat foc șandramaua șobolanilor taman în Sâmbăta morților! :eek: Amu', întrebarea firească ar fi: a fost Sâmbăta morților ”regular” sau a fot Sâmbăta morților CU Covid? (ăia de primăvara trecută, din Lombardia di Bukowina) :-? „... o șoaptă de sus / aievea mi-a spus” :eek:

# nae din dealul feleacului date 8 martie 2021 17:46 +1

Asa da,D-le Av.Tuca Florentin,se poate si "pe meserie"!Acesta e domeniul D-vs. si pt.cele scrise ,tot respectul si consideratia !Acuma nu stiu ce-i de facut,concret vorbind,ma tem ca trebuie sa acceptam ca "Razboiul este leacul tuturor lucrurilor care nu au leac"(secretarul lui Napoleon catre Imparat).Ca de revolutie ne-am saturat,in loc sa evoluam(cum e firesc dupa o revolutie)am involuat.Si atunci...raspunsul e in fraza anterioara.

# Nume date 8 martie 2021 19:47 0

The internet of things (IoT) is increasingly entangling with human bodies. This emergence and fast expansion of the “internet of bodies” (IoB)2 – the network of human bodies and data through connected sensors – while offering enormous social and health benefits, also raises new challenges of technology governance. http://www3.weforum.org/docs/WEF_IoB_briefing_paper_2020.pdf …si vom face agricultura la lumina led-urilo alimentate de celule fotovoltaice https://www.weforum.org/agenda/2021/01/light-led-crops-pesticides-sustainable-agriculture/

# Andrei date 9 martie 2021 07:44 -2

Din întâmplare am auzit și văzut zilele trecute o declarație a unei doamne secretar de stat din Ministerul Sănătății care afirma că, “acordarea de prea multe drepturi” și “relaxări” conduc iar la o creștere a numărului de infectări! În acord cu textul articolului de mai sus, excepția devine regulă, însă ce mai contează drepturile când virusul este ucigaș.

# REMEMBER... date 9 martie 2021 07:49 +45

VIKY date 21 February 2021 08:12 3 TREZITI-VA romani, opriti genocidul tarii!!!. Ganditi-va la copiii si nepotii vostrii, daca nu ati fost in stare sa ganditi 30 de ani, timp in care ati fost manipulati, mintiti si vanduti. D-zeu cu voi, ca atata va mai ramas daca nu va treziti. Macar aparati ce a mai ramas din tara. O tara fara suveranitate, fara companii nationale, nu mai este tara, ci Colonie cu sclavi. Tacerea voastra, este succesul lor, al nazistilor. Comunismul a fost floare la ureche, pe langa ce va asteapta. Ei nu se vor opri de buna voie, VOI, milioanele aveti datoria fata de generatiile viitoare sa ii opriti. Bunicii si parintii vostrii v-au lasat o tara, lasati si VOI o tara copiilor vostrii, nu ii lasati sa hotarasca ei viitorul lor. Hotarati voi pentru copiii vostrii!!!.

# VIKY date 9 martie 2021 09:06 +88

@Andrei..."virusul este ucigaș". O manipulare si o falsitate mai mare nici ca exista. Cu asta va manipuleaza si baga frica in voi, bineanteles in cei care inghit pe nemestecate declaratiile "autoritatilor" si a asa zisilor "medici specialisti". Sa fie clar, nu am afirmat niciodata ca nu exista virus, indiferent cum s-ar numi el, virusi exista de cand exista planeta, cu ei traim, fara ei am fi morti. Lumea nu intelege ca daca ar fi virus ucigas, jumatate din planeta ar fi deja pe alta lume. Numai de gripa sezoniera mor intr-un sezon peste 3 milioane de oameni, iar de acest "virus ucigas" intr-un AN au murit 2,3 milioane, adica 2 sezoane. Voi nu vreti, sau nu puteti realiza manipularea planetara?. Nu sunt conspiratii, dovada ca totul este pe fata, nici macar nu se feresc. Am mai scris despre intalnirea liderilor mondiali de la Davos unde sa vorbit desper: RESETARE, GLOBALIZARE, TRANSUMANISM(!!!), si ca sa puna punctul pe i, au afirmat ca: "Suveranitatea tarilor nu mai este relevanta".

# VIKY date 9 martie 2021 09:52 +125

In urma cu 10 minute pe un post TV, Ministrul Culturii,Bogdan Gheorghiu, afirma ca este dispus sa sustina intrarea la spectacole doar cu certificat de vaccinare. Se calareste tot timpul exemplul Israelului, cum ca nu intri nicaieri fara certificat de vaccinare. FALS, manipulare grosolana, totul este deschis, scolile functioneaza, restaurantele deschise, poti intra unde vrei, nu iti cere nimeni minic. Mas-media cumparata manipuleaza la greu pentru a forta vaccinarea, si mai baga un articol cica nu poti intra in restaurante fara vaccin. Eu nu am nici un interes sa manipulez, sunt o picatura intr-un ocean, dar mocirla in care se scalda mas-media nu pot sa o trec cu vederea. Ieri am vorbit cu o prietena care mi-a spus ca a luat masa la restaurant cu familia, si in afara de salut la intrare, nu i-a intrebat nimeni nimic.

# VIKY date 9 martie 2021 10:13 +146

Saptanana trecuta pe un post israelian a fost trambitata vizita unui reprezentant al UE in Israel. Credeti ca de florile marului a facut vizita?, tinand cont de faptul ca Israelul nu face parte din UE. In UE sunt 27 de state care nici una nu vrea sa isi asume riscul de a introduce pasaport covid, asa ca au gasit una (Israelul) unde voi nu puteti verifica cele servite pe tava de mass-media. Si in Israel, ca in toate tarile sunt publicatii si televiziuni aservite sistemului ocult, care au directiva de a manipula populatia. Cu ajutorul Israelului se manipuleaza intreaga planeta. Nu va lasati manpulati, aveti informatii la indemana, dar pentru asta trebuie sa cerni informatiile, sa le pui cap la cap, sa nu te liasi influentat de ce ti se spune, inainte sa te informezi tu singur, ca sa poti distinge adevarul de minciuna.

# jude date 11 martie 2021 17:07 +51

da, cele mai elementare drepturi au ajuns sa ne fie incalcate, dreptul la aer, dreptul la zambet, dreptul de a stranuta, dreptul de a da mana, dreptul de a fi demn, dreptul de a fi empatic, dreptul de a fi rational, dreptul de a discerne adevarul dintr-un noian de minciuni dovedite, dreptul de a-ti spune parerea, dreptul de a fi contra, dreptul de a-ti face imunitate, dreptul de a nu fi supus terorii psihice, dreptul de a nu auzi si vedea peste tot semnele unei paranoia generalizate, dreptul de a transmite copiilor normalitatea, dreptul de a trece neobservat...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.04.2021 – Ionut Matei se face notar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva