25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DA SVIDANIA, TAVARISI! – Vicepresedinta ALDE Steluta Cataniciu cere CSM sa-i verifice trecutul lui Augustin Lazar: „A refuzat repetat eliberarea conditionata a disidentului Iulius Filip... Nu a negat faptele... Va solicit sa spuneti public daca in mapa profesionala a Procurorului General apar aceste fapte... Se impune clarificarea apartenentei lui Lazar la grupul procurorilor comunisti absolventi ai Scolii de la Bran... Daca faptele se confirma, va solicit sa-i retrageti de urgenta sprijinul”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

4 April 2019 15:49
Vizualizari: 4667

O adevarata nucleara risca sa fie detonata in ceea ce-l priveste pe Procurorul General Augustin Lazar – o bomba cel putin la fel de rasunatoare precum cea legata de mentinerea in inchisoare a disidentului anticomunist Iulius Filip. Vicepresedinta ALDE Steluta Cataniciu (foto) a lansat joi, 4 aprilie 2019, doua intrebari pentru Consiliul Superior al Magistraturii, de natura sa il arunce in aer pe Lazarica.


Mai precis, deputata jurista solicita CSM sa verifice daca taica Lazar a frecventat sau nu cursurile celebrei Scoli de la Bran, unde au fost formati procurorii comunisti in perioada 1969-1989, special instruiti sa vaneze si sa azvarle in inchisoare pe oricine s-ar fi opus regimului.

De asemenea, Steluta Cataniciu cere CSM sa stabileasca daca scandaloasele actiuni intreprinse de catre Augustin Lazar inainte de 1989 (cum este, de exemplu, contributia la represiunea impotriva detinutului politic Iulius Filip) se regasesc in mapa profesionala a magistratului.

Vicepresedinta Comisiei juridice din Camera Deputatilor incheie, subliniind ca in ipoteza in care i se vor confirma banuielile in ceea ce-l priveste pe Augustin Lazar, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa-i retraga acestuia sprijinul, concretizat pana acum in avizul pozitiv pentru un nou mandat de Procuror General (aviz eliberat totusi inainte de izbucnirea scandalului Filip).

Prezentam scrisoarea deschisa adresata CSM de catre Steluta Cataniciu:

Scrisoare deschisa adresata Consiliului Superior al Magistraturii

Asistam de cateva zile la dezvaluiri cutremuratoare care privesc activitatea Procurorului General al Romaniei. In concret, documente acum publice arata ca Augustin Lazar a condus, in anii 1980, Comisia de propuneri pentru punerea in libertate conditionata din Penitenciarul Aiud care a refuzat, in mod repetat, eliberarea conditionata a domnului Iulius Filip, disident anticomunist, detinut politic condamnat pentru „Propaganda impotriva oranduirii socialiste”.

Acele solutii ale comisiei conduse de actualul Procuror General au fost motivate politic prin faptul ca domnul Iulius Filip „a purtat discutii dusmanoase la adresa RSR”, “a redactat mai multe materiale, scrisori si memorii cu continut dusmanos pe care le-a difuzat atat cunoscutilor, cat si unor organe oficiale”, ”a adus injurii la adresa organelor de partid si de stat”.

Domnul Procuror General nu a negat faptele, a incercat doar sa ocoleasca raspunderea reala pe care ar fi avut-o in ceea ce priveste persecutarea disidentului anticomunist Iulius Filip, arestat, anchetat, sicanat, torturat si lipsit de libertate de catre odiosul regim ceausist.

Intrucat nu de mult ati dat un aviz pozitiv domnului Augustin Lazar pentru un mandat de Procuror General, iar acum acesta s-a inscris pentru un nou mandat, va solicit sa spuneti public daca in mapa profesionala a Procurorului General apar aceste fapte.

De asemenea, se impune clarificarea de urgenta, in contextul celor prezentate de media, a apartenentei, ori nu, actualului Procuror General al Romaniei la grupul procurorilor comunisti absolventi ai celebrei Scoli de la Bran (pastrata dupa revolutie drept Centrul de Perfectionare al SRI de la Bran). Dupa cum bine stiti, acea scoala a format, incepand din 1969, toti procurorii comunisti care aveau sa fie folositi in aplicarea directivelor partidului comunist si ale Securitatii in anchetarea si reprimarea brutala a tuturor cetatenilor romani care indrazneau sa se ridice impotriva regimului dictatorial.

O scoala care, prin profesori provenind din Militie, Securitate si de la Academia ”Stefan Gheorghiu”, instruia procurorii comunisti, atent selectati, cum sa faca anchete ”speciale” pe baza de tortura, santaj, substante halucinogene, cum sa inchida ochii la abuzurile anchetatorilor din Securitate, cum sa fabrice probe, cum sa santajeze judecatorii care nu erau dispusi sa ”coopereze”, cum sa li se faca inscenari avocatilor, cum sa accepte neconditionat mandatele de perchezitie ori de arestare emise de Securitate, toate acestea avand drept scop exterminarea oponentilor regimului comunist.

Ne amintim, deopotriva, cum eforturile presei de a obtine de la SRI lista procurorilor care au absolvit Scoala de la Bran s-au soldat cu esecuri repetate. De asteptat, pe undeva, sa fie asa: vorbim de documente care ar fi condus la eliminarea multora din magistratura, insa protejandu-le acestora trecutul si mentinandu-i nelegal in functii, au devenit unelte perfecte de santaj pentru ceea ce numim azi statul-paralel.

Domnul Augustin Lazar, pus in fata dovezilor de netagaduit, a recunoscut rolul jucat in cazul disidentului anticomunist Iulius Filip, dar sustine ca era vorba de un rol minor.

Fata de toate dezvaluirile din ultimul timp, sunteti datori sa faceti demersurile necesare si urgente pentru a va asigura ca trecutul actualului Procuror General nu va mai continua sa fie o enigma pentru opinia publica; e imperios necesar sa aflam ce activitati a avut domnul Augustin Lazar in comunism si cat de mult s-a intins rolul sau in persecutarea cetatenilor pe care astazi ii consideram eroi anticomunisti, dar care, iata, constata cu amaraciune cum calaii lor de odinioara au ajuns sa pozeze in arhangheli ai dreptatii si ai democratiei.

Daca faptele pe care le vedem astazi in media se confirma, va solicit sa retrageti de urgenta sprijinul acordat domnului Augustin Lazar, precum si sa luati toate masurile care se impun in aceasta situatie.

Comentarii

# Amo date 4 April 2019 18:50 +7

Vezi sa nu iasa CSM sa faca ordine si curatenie in ograda. Cand au numit-o pe Savonea , am zis ca se va face treba buna dar vad ca azi spun int-un fel si maine in altfel. Iata ca CSM a respins cererea SIIJ prin care cerea sa fie oprita delegarea domniei sale Kovesi la Parchetul General. La fel vor face si cu Lazar, vor spune ca nu e vorba de el ci de altul, vor gasi atata" spuma "sa-l albeasca si pe asta de nu mai crezi nimic din ceea ce se intampla in justitie. Intrebare daca CSM este asa coret de ce vor sa desfinteze SIIJ??, de ce nu ia atitudine in legatura cu dezmatul pe cae-l face Danilet in justitie chiar daca este membu CSM, de ce se complac in mizerie?

# un mizantrop date 4 April 2019 20:36 +1

Bine si cu Scoala de la Bran, dar, cu scolitii lui Dumbrava ce facem?! Nu identificati tiparul?! Simplul fapt ca Romania se cheama acum libera si are granitele deschise, n-a scutit-o de renasterea terorii securiste a anilor 50...Apoi, inca n-am vazut identificat, anchetat si condamnat niciun gardian (desi sunt zeci de marturii si condamnari CEDO pentru tortura), procuror, militian, sau judecator nedrept pentru tortura stabilita de CEDO si pe care o subventionam noi, idiotii platitori de taxa de protectie

# Razvan date 4 April 2019 23:27 +1

Dupa Portocala si Mandarina avem si Briceag.

# BELGIANCA date 8 April 2019 10:47 0

BINENTELES CA CEI DIN CSM NU VOR FACE NIMIC. STIM F BINE . CSM ESTE PT O ALBI PE CUCUVEA PE ALDE PORTOCALA.ONEA. MAN ETC . DECI ASTA ESTE REALITATEA . CEI DE LA CSM NU AU NICI CURAJUL LUI PORTOCALA CARE IA FACUT DOSAR SEFULUI LUI . PT CA LAZARICA CACARIRCA ESTE TINUT INCONTINUARE DE CIOLASI SI ACOLITI . IAR AZI VA FACE CONFERINTA DE PRESA SA MAI ARUCE PRAF IN OCHI CELOR CARE IL CRED CA CONTINUA DOSARUL REVOLUTIE. CA TOTI CEI CARE ACUM AU VAZUT CA ESTE SI A FOST UN MARE EXZECUTOR AL ORDINELOR COMUNISTILOR DECI TREBUIE TRIMIS SI EL SI ACOLITI LUI UNDE LE ESTE LOCUL

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva