15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Decanul Baroului Alba, Doina Scutea, trimisa in judecata de DNA pentru complicitate la inselarea unui cumparator al Hotelului “Continental” din Cluj

Scris de: L.J. | pdf | print

8 July 2011 16:12
Vizualizari: 6300

Decanul Baroului Alba, Doina Scutea (foto) a fost trimisa in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte 5 persoane, printre care si un notar, fiind acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani in forma continuata, delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata, dupa ce au incercat sa ii vanda Hotelul “Continental” din Cluj unui om de afaceri, ascunzandu-i acestuia atat regimul juridic al imobilului, cat si alte obligatii pe care le-ar fi avut fata de municipalitate proprietarul hotelului. Decanul Baroului Alba nu este la primul dosar instrumentat de DNA, ea fiind chiar arestata pentru o scurta perioada de timp in cursul anului trecut, tot pentru infractiuni de coruptie.


Astfel, procurorii au dispus trimiterea in judecata a Doinei Scutea pentru complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, pe administratorul SC Ardeleana SA, Cristian Dorel Tamas, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani in forma continuata, delapidare in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata. De asemenea, au mai fost deferiti Justitiei si notarul Anca Gherman, acuzata de complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata, Crinela Catalina Pop, administrator al SC Monoprod SRL Alba-Iulia,pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Totodata, in acest caz vor ajunge in fata judecatorilor si Radu Soare, administrator al SC Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba-Iulia si Delia Angela Soare, fiind acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata dar si inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Scutea a mintit ca este reprezentantul Sc Ardeleana SA si a incercat sa insele cumparatorul hotelului “Continental”

Conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, “inculpatul Tamas Dorel Cristian, in calitate de administrator al SC Ardeleana SA si o societate comerciala din Cluj Napoca au incheiat un antecontract de vanzare cumparare cu privire la vanzarea hotelului 'Continental' din acelasi oras. Pretul tranzactiei a fost stabilit la suma de 10 milioane de euro, din care a fost achitata suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenta urmand a fi platita la finalizarea vanzarii. Cu aceasta ocazie, Tamas Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor proprietari imprejurarea ca, in cursul anilor 2001 si 2003, fata de imobilul ce facea obiectul antecontractului au fost demarate procedurile de retrocedare in baza Legii 10/2001 de catre Colegiul Reformat Debretin si separat de catre Eparhia Reformata din Ardeal. De asemenea, inculpatul Tamas Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor cumparatori inclusiv faptul ca proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA isi asumase obligatia de a inchiria locuri de parcare de la Primaria municipiului Cluj Napoca, obligatie care ar fi revenit cumparatorilor dupa perfectarea vanzarii. In acest context, inculpata Scutea Doina a participat la negocierea contractului alaturi de Tamas Dorel Cristian si, sustinand in mod nereal ca reprezinta interesele SC Ardeleana SA in calitate de avocat, le-a creat reprezentantilor firmei ce intentiona sa cumpere hotelul convingerea ca imobilul nu are probleme juridice si ca aspectele consemnate in Cartea Funciara corespund situatiei reale. Dupa incasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienta ilicita a acestei sume, inculpatul Tamas Dorel Cristian si-a insusit suma totala de 702.750 lei sub pretextul ca plateste salariile a doi angajati si a achitat un credit in suma de 1.488.406 euro”.

Inculpatii au tepuit si BCR Alba cu peste 300.000 de euro

Procurorii au mentionat ca faptele care ii privesc pe ceilalti inculpati nu au legatura cu Doina Scutea. Astfel, potrivit rechizitoriului, “Independent de faptele prezentate mai sus, in cursul anului 2008, inculpatul Tamas Dorel Cristian, impreuna cu inculpatii Soare Angela-Delia, Soare Radu, Gherman Anca (notar public) si Pop Crinela-Catalina, persoane apropiate inculpatului Tamas Dorel-Cristian, au pus in practica un mecanism financiar prin care au indus in eroare reprezentantii Bancii Comerciale Romane - Sucursala Alba pentru ca Tamas Dorel Cristian sa obtina beneficii materiale in mod injust. In concret, societatile comerciale reprezentate de inculpatii Soare Angela-Delia, Soare Radu si Pop Crinela-Catalina incheiau in mod fictiv antecontracte de vanzare – cumparare a unor imobile aflate in proprietatea lui Tamas Dorel Cristian si pentru care obtineau credite ipotecare de la B.C.R. – Sucursala Alba. Intrucat respectivele imobile erau deja ipotecate, respectivele credite erau garantate cu sumele de bani obtinute din inchirierea lor sau din comercializarea unor marfuri. In acest scop, Tamas Dorel Cristian le-a pus la dispozitie inculpatilor Soare Angela-Delia, Soare Radu si Pop Crinela-Catalina doua antecontracte de vanzare cumparare fictive si un contract de inchiriere. Contractul de inchiriere a fost intocmit in fals de inculpata Gherman Anca si avea ca obiect inchirierea unuia dintre imobile de catre biroul sau notarial. Dupa ce creditele in valoare totala de 1.080.000 lei (echivalentul a aproximativ 301.920 euro) erau acordate si banii erau incasati de inculpatul Tamas Dorel-Cristian, inculpatii Soare Angela-Delia, Soare Radu si Pop Crinela-Catalina nu mai finalizau vanzarile iar firmele pe care le reprezentau intrau in insolventa sau in faliment.De asemenea, in perioada mai–decembrie 2008, inculpatul Tamas Dorel-Cristian, in calitate de administrator al SC Ardeleana SA Alba-Iulia, si-a insusit nejustificat suma totala de 4.258.491,89 lei din patrimoniul societatii. Banca Comerciala Romana s-a constituit parte civila cu suma de 116.901.866,66 lei reprezentand prejudiciul efectiv produs si beneficiul nerealizat. Expert Insolventa SPRL Hunedoara, in calitate de administrator judiciar al SC Ardeleana SA Alba-Iulia, a comunicat ca se constituie parte civila cu suma de 2.047.292,48 lei reprezentand prejudiciul efectiv produs de catre inculpatul Tamas Dorel-Cristian prin insusirea sumelor de bani din patrimoniul societatii. In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor cladiri si terenuri apartinand inculpatului Tamas Dorel Cristian si SC Ardeleana SA”.

Comentarii

# un singur cuvant date 9 July 2011 11:40 +8

parnaie

# inca un cuvant date 9 July 2011 16:54 +4

temnita

# Inca un cuvant date 9 July 2011 22:36 +1

Asta e baroul Traditional!!!

# o propozitie date 10 July 2011 10:32 +8

Mai haideti si pe la Cluj!, veti avea delucru berechet, pe la conducere.

# koko date 10 July 2011 22:51 +4

asta-i baroul traditional pe care-l ridica in slavi domnul Fenechiu. unde-s inaintasii pe care-i invocati sa vada ce mari avocati in sarlatanii au indrumat.baroul hotilor traditionali. sa dam examen nu? ce buna poanta...oamenii destepti pot profesa si trebuie sa profeseze fara a fi impiedicati de niste hoti care inlocuiesc stiinta de carte cu banii nemunciti. rusineeeeeeeeeeeeeeeeee

# DOREL date 11 July 2011 07:15 -2

Lasati-o balta cu caraiala interminabila, problema e alta: dosarul - in ceea ce o priveste pe Scutea - e o alta teapa a DNA.

# Daniel Fenechiu date 12 July 2011 23:59 0

Dragul meu, daca ma citezi te rog sa o faci corect...Si in avocatura ca pretutindeni exista oameni si oameni.Nu am sustinut si nu voi sustine absurditati globale de genul toti avocatii sunt asa sau altfel..O cunosc insa pe d-na Scutea Doina de ceva vreme...E o persoana de calitate si un om deosebit.Daca e sau nu vinovata nu stabilim nici noi,nici procurorii DNA-care au mai acuzat-o de diverse infractiuni,care au cazut in instanta-ci instanta prin hotarare irevocabila...Succes dna Doina Scutea!

# unul date 14 July 2011 23:25 0

da conasule fenechiu, toti sunteti niste oameni ....cinstiti. pacat ca va prinde dna-ul cu soalda. cind va spune Bota ca sunteti  hoti si spagari tipati ca din gura de sarpe.  cum naiba sa va placa de oamenii cinstiti, care respecta legea ? astia sunt niste infractori care trebuie arestati fiindca respecta legea si-si platesc cinstit darile catre stat. hot la hot nu-si scoate ochii, nu-i asa?

# avocat - BAROUL BUCURESTI date 15 July 2011 21:38 0

iar au ieist paparudele botansite la atac? ia dati-va cu parerea si puneti de-o judecata on line; ca "avocati" ati ajuns, poate va iese figura si maine-poimaine ne si judecati. Voi, cei mai mari cunoscatori de drept ai tarii!

# avocat- Baroul Bucuresti date 15 July 2011 21:46 0

Koko draga, f bun comentariul tau! Bravo, 10! Nicio masa fara peste ziceau aia pe vremea lui nea Nicu, la tine este valabil sloganul " nicio zi fara botanisti". Aveti, nu aveti treaba, hop cu comentariul. Fa-ne o favoare, arunca-ti PC-ul pe geam...si te roog, nu-ti achizitiona altul.....incearca la biblioteca, iti spun eu cand poti sa iesi de acolo!

# ultras date 16 July 2011 00:14 0

Pseudo-avocatule-Baroul Bucuresti, ce-ar fi sa ne scutesti tu cu comentariile tale aberante ! In plus, de cand trebuie sa-ti cerem tie voie pentru postarea parerilor noastre, mascariciule !? Aa, sa nu uit; nu e pentru prima data cand colegul tau, Fenechiu, se face de cacao, nestiind ca in penal nu exista hotarari irevocabile, ci definitive ! Vai de capul vostru de "traditionali" tupeisti !

# hhh date 18 July 2011 20:25 0

corect. de fenechiu e numai lauda. ne-am lamurit . poleiala....

# koko date 18 July 2011 13:41 0

avocat baroul bucuresti? vai ce glumet esti ... care barou bucuresti bre? ala a lui predoiu neiinfiintat si plin de smecheri? cumva burtosii care apar la tv de le curg suncile si se dau mari maestri? de astia e vorba in prropozitie? nu vedeti ma ca majoritatea calcati pe linga lege? din cite stiu e plina presa de ispravile asa zisilor decani. parerea mea este ca toti looserii care au absolvit facultati gen spiru haret au intrat cu multa spaga in aceasta casta mizerabila. asta e in romanica, toti prostii au bani si ocupa locuri care nu li se cuvin. vai de capul vostru avocati traditionali, rid judecatorii cind deschideti gura in instanta.

# lauremil75 date 18 July 2011 14:09 0

daca esti din provincie, esti ars ! nimeni nu te mai primeste in barou ! daca esti din Bucuresti, fa si tu ce au facut majoritatea celor din baroul Bota, invata pana intri in barou, da examen, daca nu ma crezi, intreaba-l pe decan si-ti va spune ca marea majoritate de la voi va da examen in octombrie, asa au facut cei ,,buni''. pana atunci insa, vulpea care nu ajunge la struguri, zice ca sunt acri ! intreaba unde sunt marea majoritate a celor buni care au fost la voi in barou ! ai curaj sa primesti raspunsul ?

# dorica date 11 July 2011 16:26 -3

da dorel, dna-ul n-are altceva de facut decat sa-i faca dosare persoanei de mai. vezi ca nu e primul dosar, asa ca lasa caraiala.

# DOREL date 18 July 2011 15:00 +1


Citeza pe dorica
da dorel, dna-ul n-are altceva de facut decat sa-i faca dosare persoanei de mai. vezi ca nu e primul dosar, asa ca lasa caraiala.
Da, mai draga, cum ai ghicit, chiar asa e : DNA nu are decat treburile ei (DNA e feminin !), clientii ei, DNA nu are treba cu legea sau cu vinovatia (sau, ma rog, cu nevinovatia) cuiva, ea (DNA adica) face dosare cui vrea muschiu' morarului si marinarului, dupa cum le convine lor. Norocul nostru e ca atat morarul cat si - mai ales - marinarul sunt de felul lor incurca-lume care, pana la sfarsit, se incurca singuri/singurei, tot ce trebuie e sa asteptam fenomenul de implozie ...

# dorica date 18 July 2011 20:22 0

nu te contrazic in ceea ce spui. dar aici nu cred ca sunt implicati cei enumarati de mai sus, e un banal caz de golaneala specifica avocatilor traditionali si mai ales a decanilor traditionali care sunt obisnuiti cu fel de fel de lucruri neortodoxe, spagi de intrare, trafic de influenta etc.

# Catalin Racaceanu date 13 July 2011 15:15 0

L

# Catalin Racaceanu date 13 July 2011 15:17 +1

Lasati judecatorii sa se pronunte ca de ''dosarele'' dna sunt satul

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva