25 September 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DERAPAJELE ANTICORUPTIEI DIN ROMANIA - In 14 iunie 2017, audiat ca „martor” alaturi de Mark Gitenstein, Heather Conley si David Clark in cadrul Comisiei din Kelsinki, presedintele Grupului pentru libertate si fost partener al „Partenerilor Internationali de Capital”, Philip Stephenson a vorbit despre experienta personala cu DIICOT si a subliniat raspicat: „Lupta impotriva coruptiei in sine a fost corupta” (Document)

Scris de: L.J. | pdf | print

25 June 2017 12:44
Vizualizari: 8630

Coruptia reprezinta o chestiune de interes deosebit pentru Statele Unite ale Americii si pentru OSCE din cauza amenintarii pe care aceasta o reprezinta pentru securitate, dezvoltare economica si drepturile omului. Romania are o istorie in ce priveste combaterea coruptiei inca de la caderea comunismului si pana in prezent, cand se straduieste sa mentina transparenta in institutiile si afacerile guvernamentale ale Statului. Lupta impotriva coruptiei reprezinta arena moderna pentru protectia institutiilor si libertatilor democratice, ceea ce pentru Romania inseamna consolidarea institutiilor sale si a statului de drept.


Comisia din Helsinki s-a axat in timpul audierii din 14 iunie 2017 pe procesul anticoruptie al Romaniei, examinand progresul, precum si recomandarea ca Statele Unite sa ajute la sustinerea acestor obiective.

Eforturile anticoruptie ale Romaniei au atras atentia internationala si au fost retinute ca un exemplu pentru alte tari, cum ar fi Ucraina”, a observat presedintele Wicker. „Dorim ca aceste eforturi sa aiba succes. In cadrul acestei audieri, speram sa sustinem pe cei care lucreaza in lupta impotriva coruptiei intr-un mod care sa fie in concordanta cu statul de drept si sa consolideze democratia pe care romanii au muncit din greu pentru a o construi”.

Martorii in cadrul in cadrul acestei sedinte au fost ambasadorul Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA in Romania, din 2009 pana in 2012, si partener la firma de avocatura globala lider, Mayer Brown; Dna Heather Conley, vicepresedinte senior pentru Europa, Eurasia si Arctica si director al programului Europa la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale; Dl. David Clark, comentator si consultant britanic in domeniul politicii externe, cu trecerea in revista; si dl Philip Stephenson (foto), presedintele Grupului pentru libertate si fostul partener al partenerilor internationali de capital.

Martorii au subliniat intr-un mod coplesitor necesitatea continuarii activitatii anticoruptie in Romania si au facut recomandari pentru consolidarea si imbunatatirea acestor eforturi.

In declaratia sa de deschidere, ambasadorul Gitenstein si-a exprimat viziunea optimista asupra eforturilor anticoruptie din Romania si a subliniat demonstratia recenta de masa din ianuarie a acestui an - cea mai mare din Romania din 1989 - ca dovada a sprijinului public puternic pentru continuarea progresului. In acest sens, el a declarat ca Romania este un model pentru regiune si continua sa indeplineasca obiectivele stabilite de mecanismul de cooperare si verificare (MCV) al UE - un mecanism special de monitorizare stabilit de UE ca o conditie pentru aderarea Romaniei (n.red. - la Spatiul Schengen).

Dna Conley a caracterizat lupta impotriva coruptiei ca o „problema a securitatii nationale”. In timp ce a reiterat optimismul ambasadorului Gitenstein, ea a subliniat ca Romania nu a incheiat lupta impotriva coruptiei. Ea a afirmat ca Statele Unite au redus volumul asistentei acordate Romaniei dupa aderarea tarii la UE si NATO, sugerand ca aceasta a fost o greseala. „Aceasta este ceea ce pare a fi parasirea jocului politic”, a sustinut doamna Conley. Ea a avertizat ca permiterea raspandirii coruptiei si crearea de slabiciuni in cadrul institutiilor romane ar permite Rusiei viitoare exploatari (n.red. - ale Romaniei).

Dl. David Clark si-a exprimat ingrijorarea cu privire la cateva masuri anticoruptie aplicate in Romania, despre care a afirmat ca au determinat politizarea justitiei, coliziunea dintre procurori si executiv, influenta agentiei de informatii asupra procesului, lipsa independentei judiciare si alte abuzuri facute in timpul procesului.

Acesta a pus la indoiala acuratetea rapoartelor de progres ale MCV-ului realizat de Uniunii Europene, datorita „capacitatii epice a UE pentru o gandire dornica”, dupa cum arata reactia lenta a UE fata de deteriorea grava a standardelor democratice in Ungaria si Polonia. Acesta a subliniat numeroase incalcari ale drepturilor omului in Romania si a cerut Comisiei de la Helsinki sa adreseze intrebari grele Departamentului de Stat si sa sprijine raportarea mai buna a chestiunilor legate de coruptie in rapoartele anuale ale Departamentului de Stat pentru Drepturile Omului.

Dl. Phil Stephenson a descris experienta sa personala in sistemul judiciar roman si anchetarea sa desfasurata de DIICOT, o organizatie antiterorista din Romania, declarand ca „lupta impotriva coruptiei in sine a fost corupta”. A apreciat atentia pe care Comisia o acorda problemei coruptiei in Romania si a sustinut ca o atentie continua va proteja procesul anticoruptie de deficientele ce apar.

*Cititi aici documentul oficial

Comentarii

# Flavia date 25 June 2017 13:36 +10

Pai bine știm asta. Toate instituțiile statului DNA DIICOT PARCHETE MAGISTRATI sunt corupte și abuzive.nu.  deci toți ăștia împreună cu SRI au format și încă formează  un grup infracțional de crima organizata și nu s-a luat nici o măsură ( doar vacanta parlamentara :cry: ).  0 MASURI. Iar în continuare oamenii stau în pușcării condamnați de catre acești impostori- putem trage concluzia cat se poate de clar ca, condamnările date de către instante au mari semne de ???? - în continuare acești impostori condamna și sa nu uitam ceva foarte grav :marea majoritate a legilor din codul penal sunt neconstituționale și interpretabile deci ilegale ca asa e în Romanik ilegalul este legal. Asa e în epoca mafiei. :cry:

# Cetatean date 25 June 2017 16:53 +2

Lupta impotriva coruptiei s-a transformat ea insasi in MAREA CORUPTIE!Procurorii se intrec in a inculpa ,facand din aceasta un scop al vietii lor ,iar judecatorii se intrec in a condamna pentru a da satisafctie procurorilor dar scot la iveala si frustrarile lor personale indrepatate spre cel care este in fata lui,,JUSTITIABILUL''.Si uite asa incet dar sigur personalitatea acestui popor va fi distrusa pas cu pas dar sigur cei puternici vor rezista acestei mascaradeIntrebarea este cati????

# DODI date 25 June 2017 19:36 +2

Poate află și ciolanis - lingăul de licurici ce știu americanii despre noi. Ciolanis își ia informațiile doar din surse sigure: licurici, SRI, USR. Restul e tăcere. Metoda întâlnită la comentariile ciolaniste.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.09.2022 – Comisia a mai terminat o lege

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva