22 September 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESPRE ADEVAR IN ZIUA JUSTITIEI – Judecatoarea Gabriela Baltag din CSM, mesaj de „Ziua Justitiei”: „Daca judecatorul, aparentul gardian al Adevarului, mai reuseste sau nu sa-l aduca la suprafata, de fiecare data, ramane sa confirmati sau, dimpotriva, sa infirmati fiecare dintre dumneavoastra. Cat de mult mai iubeste astazi un judecator Adevarul descoperim in hotararile pe care le pronunta!”

Scris de: L.J. | pdf | print

3 July 2022 12:08
Vizualizari: 4025

Cat de mult iubeste un judecator Adevarul se vede din hotararile pe care le pronunta. Iar justitiabilii si celelalte profesii juridice sunt cei care confirma sau, dimpotriva, infirma daca un judecator reuseste sa aduca adevarul la suprafata.


 

Aceste idei au fost expuse de judecatoarea Gabriela Baltag (foto) din CSM cu ocazia „Zilei Justitiei”, care se sarbatoreste in prima duminica a lunii iulie. In discursul sustinut joi, 30 iunie 2022, in cadrul evenimentului organizat de Uniunea Juristilor din Romania (UJR) cu ocazia „Zilei Justitiei”, Gabriela Baltag a facut o scurta prezentare a ce inseamna adevarul pentru fiecare profesionist al dreptului, fie ca vorbim despre jurisconsult, executor judecatoresc, notar sau procuror.

O situatie mai speciala este a avocatilor, care sunt in prezent mai dezarmati ca niciodata din cauza evenimentelor petrecute in ultimii ani si care i-au vizat. Totusi, arata Gabriela Baltag, „ca sa poata atinge Adevarul, avocatura trebuie sa dezbrace haina umilintei, a resemnarii si a timiditatii si sa o imbrace pe cea a demnitatii, curajului, increderii si devotamentului!”.


Prezentam mesajul judecatoarei Gabriela Baltag din CSM cu ocazia „Zilei Justitiei”:


Despre Adevar

In cautarea Adevarului fiecare profesie juridica merge pe drumul ei; uneori acest drum este lin, dar cel mai adesea este unul anevoios. Adevarul, desi poarta haine simple si are obiceiuri modeste, este greu de descoperit, dar si mai mult ... este dificil de pastrat! Acolo unde Adevarul lipseste este precum acele zile in care soarele se incapataneaza sa ne viziteze. Imaginati-va cum ar fi viata noastra fara o raza de soare si vom intelege cat de multa importanta are pentru fiecare Adevarul!

Cum ar fi sa traim o viata in intuneric?

De multe ori m-am intrebat, in ultimii ani, daca acest lucru nu ni se intampla deja, daca nu ne-am obisnuit atat de mult si acceptam aceasta stare, astfel incat nu mai reusim sa distingem ca Adevarul care ar trebui sa ne calauzeasca viata lipseste. Si lipseste de atata vreme...

Jurisconsultul spera ca petitiile pe care le va inregistra pe rolul instantelor vor fi complete, ca acest lucru ii va aduce izbanda si, in consecinta, o dezlegare corespunzatoare a pricinii ce se va regasi pe masa unui judecator.

Executorul judecatoresc pastreaza inca optimismul celui care a umblat vreme indelungata, batand la usile dreptatii, cu increderea ca nici munca sa nu va fi una zadarnica.

Notarul, un observator obiectiv, tacut pe drumul Adevarului, priveste cu prudenta in aceste timpuri involburate, cererile acelora care aleg sa nu cunoasca adevarul instantelor de judecata sau care, dintr-un cu totul alt motiv, stiu ca buna invoiala reprezinta o garantie sigura, dar mai ales grabnica pentru interesele lor.

Acuzatorul public, procurorul, ajunge si el in fata instantei cu sperante si nostalgii. Adevarul sau are dimensiunile la care viseaza, dar stie foarte bine ca, de cele mai multe ori, in zorii zilei, chiar si cel mai frumos vis se risipeste in fata crudei realitati.

Aparatorul intereselor si a drepturilor celor care le incredinteaza nadejdea obtinerii unei victorii, avocatul, trece astazi, mai sovaielnic decat oricand, pragul Templului Dreptatii. Nici chiar anii de tiranie comunista nu l-au dezarmat atat cat au reusit sa o faca anii din urma! Privesc cu amaraciune aceasta situatie fiindca stiu ca, in adancul sufletului, am avut totdeauna increderea ca aceasta armata destoinica nu va fi niciodata infranta, ca oricat de crude vor fi vremurile si oamenii lor, nimic nu o va pune la pamant. Ca sa poata atinge Adevarul, avocatura trebuie sa dezbrace haina umilintei, a resemnarii si a timiditatii si sa o imbrace pe cea a demnitatii, curajului, increderii si devotamentului!

Adevarul nu vine la poarta nimanui daca nu este cautat si dorit, daca nu se dau lupte sangeroase pentru descoperirea lui! Cum ar fi sa ne imaginam ca Adevarul umbla pe toate drumurile nestingherit si ca el poate fi recunoscut fara nicio rezerva de oricine. Poate intr-o alta existenta ...

Daca judecatorul, aparentul gardian al Adevarului, mai reuseste sau nu sa-l aduca la suprafata, de fiecare data, ramane sa confirmati sau, dimpotriva, sa infirmati fiecare dintre dumneavoastra. Cat de mult mai iubeste astazi un judecator Adevarul descoperim in hotararile pe care le pronunta!

Se spune ca Timpul este masura tuturor lucrurilor. El poate adanci rani si/sau poate vindeca suferinte. Chiar si dorul izvorat din iubire poate fi vindecat de Timp. Ma intreb daca Timpul va reusi sa ne vindece si sa ne potoleasca dorul de Adevar, iar daca se va intampla vreodata acest lucru, cum va fi lumea in care am putea trai astfel?!

La multi ani, profesiilor juridice!”

Comentarii

# Adevar date 3 July 2022 13:22 +161

Care adevar???? si acele hotarari strambe sau deloc se redacteaza la ""sfatul asteapta"" , ca este un site dedicat """justitiei"" cat timp este necesar ca un judecator sa redacteze o hotarare???? asa de greu este sa scrie acesti judecatori ai adevarului si dreptatii??? pe vremuri apuse erau scrise la masini de scris nu la computer unde dau ""copy-paste""si in acele vremuri se redactau mult mai repede adica respectau legea , acum aceasta a 4 putere in stat este puterea absoluta , nimeni nu are ce sa le faca , politrucii care ar trebui sa faca legi clare si fara """pana la sau suspiciuni"" stau ghiocei in fata acestei puteri !!! Niciodata nu se va vindeca acest sistem , este in cancer absolut si de durata lunga la pat !!!

# truebadur date 3 July 2022 15:01 +92

Aia cu avocatura si cu dezbracatul hainei e buna. Intrebati-l pe Robert Rosu cu ce haina l-au imbracat savantii colegi ai lui Baltag pentru ca si-a facut meseria... Da' asta e, la moment festiv trebuie sa ne falim ca avem si noi o facatura numita 'justitie'. :-x

# DODI date 3 July 2022 15:43 +203

Mult adevăr în cele spuse. Din păcate în România amormalul a devenit normal (vezi ciolaniSS, Petrov, savarină, tractoristul, coliva stanciu, zegrean, văsălică și o mulțime de alți asemenea lor). În atari condiții magistrații care își respectă jurământul, onoarea și demnitatea profesiei au ajuns păsări rare. Și care atare pot fi considerate pe cale de dispariție. Cu așa conducători doar netrebnicii reușesc în toate domeniile, iar meritocrația trebuie căutată în dicționarul de cuvinte... rare.

# Irimia Florin date 3 July 2022 23:00 +2

Felicitari, Dna Judecator, Nu ati pregetat sa insistati pe ideea Adevarului, versus 1/2 adevar sau chiar minciuna, asa cum de fapt se mai practica, totusi, si in lumea justitiei. Ati fost mereu de neclintit in lupta Dvs pentru corectitudine. si adevar dar, din pacate, multa lume justitiara se hraneste cu opusul acestora si nu se intampla (aproape) nimic. Ar t rebui sa candidati la functia suprema in stat ca sa va vedeti visul cu ochii. Va sustin si va doresc mult succes!

# maxtor date 4 July 2022 00:09 0

" pentru fiecare profesionist al dreptului, fie ca vorbim despre jurisconsult, executor judecatoresc, notar sau procuror. " - daca nu stiati: Republica India a avut ultimii prezidenti dintre " paria" -aia inseamna absenta unei caste.....(justitia? poate stabor,kahal,sharia).

# stan p. date 4 July 2022 10:46 0

31 de ani din VIATA MEA , s-au irosit in "lupte in lupte" pt ADEVAR si DREPTATE .Motivul- casa si pamantul mostenite de mine – cetateanul .Vechiul regim ne-a numit “CHIABURI” - am platit pt acesta fiind dati afara din scoli,din VIATA SOCIALA, magazine, confiscarea mobilei din casa etc devenind PARIA SOCIETATII.. Regimul post "2000" DUPA ce ne-am DOVEDIT DREPTURILE instantelor de judecata si "AUTORITATILOR ADMINISTRATIVE (?)"ulterior , la aparitia “INTERESATILOR INOCENTI DE BUNA CREDINTA“? -am devenit detinatori "FARA DREPT" a mostenirilor noastre( parte esentiala sau in totalitate a mostenirii – OBLIGANDU-NE ASTFEL SA “LE DAM” PE NIMIC sau sa “LE PIERDEM”).

# stan p date 4 July 2022 10:52 0

Astfel interesatii( Politist - militian, in cazul meu) "CA ADEVARAT DETINATOR AL MOSTENIRII MELE DUPA DISPARITIA DE LA CF A TOT CE ERA LEGAT DE PROPRIETATEA MEA si-a RECONSTITUIT(!?) DOCUMENTE (FARA CA CF-UL SA UZEZE SI DE DOCUMENTELE MELE ORIGINALE DE PROPRIETATE ,HARTI, CF-URI CU DOSARE, MARTORI SI ACTE ORIGINALE ALE ADMINISTRATIEI LOCALE, ARHIVA nationala etc- .OAMENII LEGII ,PARCHETUL , JUDECATORII ( DREPTATEA SI ADEVARUL ) UNDE AU FOST? VORBIM DESPRE JUSTITIE NU DE PERSOANE? DE PERSOANE URMA SA SE OCUPE MAGISTRATII CARE SA-SI FACA “CURAT IN SISTEM” – DAR NU SA VRUT ! si aceasta spune multe!

# stan p date 4 July 2022 10:56 0

Actiunile noastre IN PENAL s-au soldat cu condamnarea noastra ( CONDAMNARE ILEGALA – dovedita la CEDO ulterior, din pacate,deoarece am mai fost “patati-catalogati ca INFRACTORI” ) iar “in civil” sa soldat cu ANULAREA in parte a ACTELOR MELE DE PROPRIETATE ! ce la interesat! Pt a-si “BETONA RAPTUL” SA INTABULAT PE 2 – DOUA-CAI ,pe aceasi suprafata de teren! Beton si NU EXISTA PREMEDITARE !!? ci doar” BUNA CREDINTA “. In loc de epilog . 3 ani si 6 luni de “MUNCA FORTATA” pe santierele PATRIEI , din anii ,’50 pt PROPRIETATEA MEA CA SI “CHIABUR” ce reprezinta in “OCHII” ADEVARULUI SI AI DREPTATII ? - NIMIC sau o posibila farama nesemnificativa si impersonala din “STATISTICA ANUALA “?.

# stan p date 4 July 2022 11:00 0

Ce reprezint “ca simplu cetatean” in acesta “ECUATIE ” -NIMIC , deci , fara a fi rautacios , inteleg in acest context faptul ca “ intregul mecanism “ chiar la sesizare, nu poate actiona “PENTRU NIMIC”. Si doar asa pot “intelege” ratiunea pensionarii onorabile a persoanelor care “AU SEMNAT” si care “AU ACTIONAT” , faptul ca “STATUL ROMAN” nu actioneaza pt recuperarea celor 100 de ha de investitii luate din DOMENIUL PUBLIC AL ROMANIEI , ca beneficiarii FOLOSESC investiile statului (doar cu CF NEanulat dar cu actele de provenienta SI dobandire ANULATE !) , ca eu mi-am recuperat doar pamantul dar nu si casa deci mai am (DUPA 31 DE ANI DE DREPTATE SI ADEVAR ), deoarece “colegii”…. Si acum se” PROTEJEAZA ….DEZINTERESATI “SI DOAR PRIN PRISMA DREPTATII SI ADEVARULUI !?-si “PENTRU CA POT si NU RASPUND!

# stan p date 4 July 2022 11:10 0

P.S. – CA MULTITUDINEA “ NIMICURILOR” NU CONTEAZA DEOARECE SUNT TOT “NIMIC” si “de sus” se vede – nimic! P.P.S. – astept “parerea” si “actiunea” potentilor care reprezinta ADEVARUL SI DREPTATEA CAT SI A "LEGIUITORILOR" CARE NE? si CAT? REPREZINTA pe noi de la P.S. DILEMA : " NIMICUL" POATE AVEA VIITOR , DREPTURI FUNDAMENTALE si MCV ?

# stan p date 6 July 2022 11:06 0

Sa fie "Dilema" di vina ? sau "vidul dureros" -din "fizica Einstaniana" cu aplicatia in "socialul de rand al societatii noastre", coroborat cu empatia potentilor alesi de "noi" cei multi - si care "trudesc pt.noi pe cat "reprezentam" noi pt "ei"- noi ca Esenta si Ratiune a Existentei si Puterii lor.Iar "ei" , prin urmare, in semn de Respect ne "cinstesc" cu mareata si imbatabila invatatura de inalta cinste si omenie - "CAINII LATRA SATRA TRECE"- Verificata prin aplicarea cu succes in ultimii 31 de ani. Acestea,dpdv al meu reprezinta o opinie !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.09.2023 – Lot nou de judecatori la disciplinar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva