6 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEZLEGARE PE RECHIZITORIU – Inalta Curte a admis sesizarea Tribunalului Brasov: “Actul prin care procurorul remediaza neregularitatile rechizitoriului nu este supus verificarii pentru legalitate si temeinicie de catre procurorul ierarhic superior”. ICCJ a respins sesizarea privind “natura juridica a termenului de 5 zile in cadrul caruia procurorul remediaza neregularitatile actului de sesizare” si “felul actului procesual prin care se realizeaza remedierea” (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 May 2022 16:39
Vizualizari: 3493

Actul procurorului prin care sunt remediate neregularitatile din rechizitoriu nu trebuie verificat pentru legalitate si temeinicie de catre procurorul ierarhic superior. Decizia a fost luata miercuri, 4 mai 2022, de Completul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, condus de presedintele Sectiei penale a ICCJ Daniel Gradinaru (foto).


 

Astfel, Inalta Curte a admis sesizarea Tribunalului Brasov prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile referitoare la urmatoarea chestiune de drept: “Daca actul trebuie verificat pentru legalitate si temeinicie de catre procurorul ierarhic superior si care este termenul limita pana la care ar putea interveni aceasta verificare”. Iar decizia a fost ca: “Actul prin care procurorul remediaza neregularitatile rechizitoriului, in conditiile prevazute de art. 345 alin. (3) din Codul de procedura penala, nu este supus verificarii pentru legalitate si temeinicie de catre procurorul ierarhic superior”.


Iata ce prevede art. 345 alin. 3 din Codul de procedura penala invocat de ICCJ:

“In termen de 5 zile de la comunicare, procurorul remediaza neregularitatile actului de sesizare si comunica judecatorului de camera preliminara daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei”.


In schimb, Completul Inaltei Curti pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a respins sesizarea formulata de Tribunalul Brasov in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile referitoare la urmatoarea chestiune de drept: „Care este natura juridica a termenului de 5 zile in cadrul caruia procurorul remediaza neregularitatile actului de sesizare; care este felul actului procesual prin care se realizeaza remedierea”.


Prezentam minuta Deciziei nr. 23 din 4 mai 2022 pronuntata de Completul ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (dosar 470/1/2022):


“Admite sesizarea formulata de Tribunalul Brasov – Sectia penala in dosarul nr. 13117/197/2019/a1, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept: 'Daca actul trebuie verificat pentru legalitate si temeinicie de catre procurorul ierarhic superior si care este termenul limita pana la care ar putea interveni aceasta verificare' si stabileste urmatoarele: Actul prin care procurorul remediaza neregularitatile rechizitoriului, in conditiile prevazute de art. 345 alin. (3) din Codul de procedura penala, nu este supus verificarii pentru legalitate si temeinicie de catre procurorul ierarhic superior.

Respinge, ca inadmisibila, sesizarea formulata de Tribunalul Brasov – Sectia penala in dosarul nr. 13117/197/2019/a1 privind pronuntarea unei hotarari prealabile referitoare la urmatoarea chestiune de drept: 'Care este natura juridica a termenului de 5 zile in cadrul caruia procurorul remediaza neregularitatile actului de sesizare; care este felul actului procesual prin care se realizeaza remedierea'.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala. Pronuntata in sedinta publica astazi, 04 mai 2022”.

Comentarii

# maxtor date 4 May 2022 18:02 0

-ca la precedenta "chestiune",vezi ril cu "a ales calea mai simpla. Luni, 21 martie 2022," PENTRU A INLATURA RASPUNDEREA IERARHICA ce se suie pana la ministru justitiei(sub autoritatea carui functioneaza orice procuror;doar dl. Titi tudorel toader era ingrijorat de prevederea asta constitutionala).nu:rezolutiile sunt mult mai slabe decat orice horarire,trebuie parcursa intrega ierarhie a raspunderii magistratului procuror pana sa ajunga in fatza vreunui judecator.ei se vor shefi doar cu numele,fara raspundere,cam ca la Piedone,au si ajutoare...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.10.2022 – Tudoran loveste din nou. Un judecator numara lunile pana la pensie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva