Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

ASA S-A NASCUT CAMPUL TACTIC – Jurnalistul Dan Andronic, dezvaluiri despre „Operatiunea SIPA”: „Cristi Danilet si Paul Dumitriu sunt indicati ca fiind cei care au predat dosarele SIPA ale unor magistrati ex-ministrului Monica Macovei.... Aceste dosare erau duse in biroul Monicai Macovei, unde, de multe ori, se afla si Dan Tapalaga... Unele dosare au disparut cu totul... Erau ale unor magistrati de la Curtea de Apel si TMB... Au fost copiate documente care purtau stampila SSID, SS sau S”

Luni, 15 mai 2017 13:57 | Scris de L.J. | pdf | print | email

Asa cum a anuntat saptamana trecuta, jurnalistul Dan Andronic de la Evenimentul Zilei a publicat, luni 15 mai 2017, un nou eposiod din serialul „Noi suntem statul”. De aceasta data, Andronic abordeaza unul dintre cele mai sensibile si controversate subiecte din magistratura, si anume celebra arhiva SIPA. Iar detalii oferite de Dan Andronic pot contura modul in care s-a nascut celebrul „camp tactic” despre care vorbea generalul SRI Dumitru Dumbrava si prin care Serviciul Roman de Informatii a acaparat paliere importante din Justitiei.

Dan Andronic prezinta marturii si mentiuni din documente referitoare la arhiva SIPA, inclusiv dintr-un raport intomcmit in mandatul lui Catalin Predoiu de la MJ, precizand ca exista dovezi ca documente din aceasta ar fi fost copiate in timp ce arhiva era inventariata de comisia desemnata de Monica Macovei (foto 1 stanga). Si nu orice fel de documente, ci unele cu grad ridicat de clasificare.

In dezvaluirea lui Dan Andronic apar si doua nume extrem de cunoscute. Este vorba despre judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto 1 dreapta), fost membru CSM, si procurorul Paul Silviu Dumitriu, in prezent adjunctul Sectiei a II-a DNA (foto 2). Andorinc afirma ca acestia ar fi fost indicati ca fiind cei care i-ar fi predat Monicai Macovei dosarele SIPA ale unor magistrati. De asemenea, Dan Andronic precizeaza ca fosti functionari din Ministerul Justitiei cu care a discutat i-ar fi dezvaluit ca aceste dosare ar fi fost duse in biroul Monicai Macovei, unde s-ar fi aflat si ziaristul Dan Tapalaga, de la Hotnews.


Iata un fragment din dezvaluirile lui jurnalistului Dan Andronic:

Am avut la dispozitie o serie de marturii si documente care vorbesc despre un moment important: inventarierea Arhivei SIPA.

Pe baza acestora putem spune ca exista indicii temeinice ca in timpul mandatului Monicai Macovei de ministru al Justitiei s-au petrecut manipulari (cel putin) interesate ale documentelor din Arhiva SIPA.

Ultimul ministru al Justitiei care a descoperit aceste lucruri a fost, in 2008, ex-ministril Justitiei Catalin Predoiu, numai ca predecesorul sau Tudor Chiuariu, in 2007, a fost cel care a instituit o comisie de verificare a modului in care primul ministru al Justituiei care s-a ocupat de desfiintarea acestui serviciu de informatii indreptat impotriva magistratilor, Monica Macovei, a manipulat documentele secrete.

Catalin Predoiu este cel care, speriat de amploarea scandalului, a preferat sa nu faca nimic, sa realizeze un raport pe care nu l-a mai inaintat vreunei institutii a Statului.

Desi i se cerea in mod expres sa sesizeze CSAT si SRI pentru modul in care au fost manipulate si copiate niste documente care purtau stampila SSID, SS sau S. De ce a tacut Catalin Predoiu? Pentru ca din aceasta nesecata oaza de documente, pana la un anumit moment istoric, s-au servit toti.

Despre ce este vorba?

Despre dovezi ca din Arhiva SIPA, in timp ce era inventariata de comisia desemnata de Monica Macovei, au fost copiate documente.

Despre dovezi ca din arhiva SIPA au fost sustrase si distruse dosare ale unor magistrati care, ulterior, au avansat ierarhic pana la cel mai inalt nivel.

Sunt afirmatii grave, a caror respiunsabilitate mi-o asum, dar care pot fi dovedite oricand prin audierea membrilor comisiilor de inventariere a Arhivei SIPA, a angajatilor Ministerului Justitiei, consultarea documentelor oficiale.

Prima comisie arhiveaza, a doua comisie copiaza documentele! Sau invers...

Potrivit documentelor consultate de autorul articolului si a discutiilor pe care le-am avut cu mai multe persoane implicate in inventarierea documentelor, in timpul mandatului de ministru al Monicai Macovei s-a constituit prima comisie de inventariere a Arhivei Operative a DGPA. Prin ordinul 790/20.03.2006 s-a constituit aceasta comisie care a realizat inventarierea documentelor pana la sfarsitul anului 2006. Cu alte cuvinte, au pus-o in ordine, folosind criterii arhivistice.

Numai ca acele criterii arhivistice au insemnat distrugerea sistemului de cartoteci folosit pentru arhivele de toul celei a SIPA si aplicarea unor criterii de inventariere care faceau orice cautare imposibila.

Ulterior s-a constatat ca aceasta comisie nu si-a indeplinit integral atributiile, pentru ca dupa ce a pus-o in ordine a ignorat a doua obligatie prevazuta in Hotararea de Guvern 127/26.01.2006, care specifica in mod clar ca aceste documente trebuie predate, dupa inventariere, catre Arhivele Nationale, institutiile de siguranta nationala etc.

Au pus-o (doar) in ordine, pentru ca urma a doua parte a operatiunii...

Asa a aparut a doua comisie, in ianuarie 2017, constituita tot prin ordinul ministrului Justitiei Monica Macovei, care era formata doar din doi oameni. Oamenii ei de incredere, cunoscutul judecator Cristi Danilet si procurorul Paul Dumitriu, la acea data seful Corpului de Control al Ministerului Justitiei. Amandoi au avansat pe scara ierarhica pana la cel mai inalt nivel, primul fiind membru al CSM, iar cel de-al doilea, procuror sef adjunct al Sectiei a II-a DNA. Pentru a fi exact vreau sa precizez ca din marturiile si documentele pe care le-am primit nu pot spune decat ca doar unul dintrei ei a fost cu certitudine implicat in distrugerea Arhivei SIPA. Ma refer la rolul judcat de judecatorul Cristi Danilet, ceea ce nu inseamna ca o ancheta penala nu ar scoate in evidenta si alte persoane implicate.

Cert este insa ca ambele persoane cooptate in cea de-a doua comisie nu au respectat mandatul dat de Monica Macovei, neintocmind niciun raport cu propuneri privind destinatia Arhivei Operative SIPA.

Mai mult, Danilet si Dumitriu au intrat in Arhiva SIPA fara a intocmi niciun proces verbal privind activitatea comisiei. Adica s-au ferit sa lase vreo urma a prezentei lor acolo, desi regulile de acces intr-o arhiva care contine documente strict secrete sunt stricte.

Se completeaza un registru de acces, se mentioneaza ce documente au fost consultate, sunt specificate eventuale dosare ridicate, totul sub semnatura. Numai ca regulile de acces in arhiva SIPA au fost cu totul si cu totul altele, in sensul in care nu a existat nicio regula.

Mai mult, Tudor Chiuariu si Catalin Predoiu, ministrii Justitiei in 2007 si 2008, data la care lucreaza aceasta noua comisie, au descoperit o serie de nereguli grave, ce puteau avea indiciile temeinice ale unor infractiuni.

Un xerox ultraperformant cu care s-au copiat documente si dosare predate Monicai Macovei

Pe langa cei doi apropiati ai Monicai Macovei care au scotocit prin Arhiva SIPA, fara a intocmi procese verbale si raportul final la care erau obligati prin ordinul ministrului Justitiei, s-a mai constituit o comisie, tot de catre Monica Macovei, care s-a ocupat de informatiile clasificate. Aceasta comisie a fost condusa de procurorul Paul Dumitriu, actualul adjunct al Sectiei a II-a DNA.

Aceste documente proveneau din arhiva SIPA si DGPA, fiind note privind posibile infractiuni savarsite de magistrati.

Un pasaj din raportul intocmit catre ministrul Justitiei Catalin Predoiu este stupefiant si il voi cita asa cum mi l-am notat, fara vreun comentariu:

Membrii Comisiei desemnate prin OMJ nr 106/C/03.02.2005 au ridicat documente din arhiva operativa aflata in cadrul Serviciului de Informatii Clasificate din Ministerul Justitiei pe care le-au predat ministrului Justitiei Monica Macovei.

Cu alte cuvinte, Cristi Danilet si Paul Dumitriu sunt indicati de membrii comisiei constituita de Chiuariu-Predoiu ca fiind cei care au predat dosarele SIPA ale unor magistrati ex-ministrului Monica Macovei. Pe care aceasta este posibil sa nu le fi returnat.

Fosti functionari din Ministerul Justitiei cu care am discutat pe parcursul documentarii ne-au spus ca aceste dosare erau duse in biroul Monicai Macovei, unde, de multe ori, se afla si Dan Tapalaga, actual editorialist la Hotnews. La acel moment, Tapalaga era consultant politic al lui Macovei si angajat la Ministerul Justitiei.

In acest context, un fost membru al Comisiei ne-a declarat ca, din ceea ce isi aminteste, in incinta arhivei se afla un xerox ultraperformant la care s-au copiat multe documente, ca existau stersaturi in notele informative si chiar adnotari facute de mana, cel mai probabil de catre judecatorul Cristi Danilet.

Comisia Chiuariu-Predoiu a facut, potrivit documentelor pe care le-am consultat, un lucru elementar: a sigilat copiatorul inainte de a incepe inventarierea arhivelor, ceea ce contrazice flagrant varianta avansata pana acum de judecatorul Danilet, care vorbea despre faptul ca documentele au fost copiate dupa plecarea Monicai Macoveiu si implicit a lor!

Fals! In anul 2007 au fost copiate hard-diskurile, au disparut dosarele si au fost copiate documente din Arhiva SIPA.

Dosarele unor judecatori au disparut cu totul! Hard disk-urile au fost copiate... Insa nu este ultima bomba

'Unele dosare au disparut cu totul. Vorbim despre 12-14 dosare sustrase din arhiva SIPA, care erau ale unor magistrati de la Curtea de Apel si Tribunalul Municipiului Bucuresti, ce ulterior au avansat pe scara ierarhica pana la cel mai inalt nivel. Imi aduc aminte numele lor, dar nu vreau sa le mentionez, unii dintre ei fiind inca in activitate', ne-a declarat o sursa care a participat la aceasta ancheta.

Si pentru ca lucrurile nu puteau sa aiba un final fericit, o noua mentiune din raportul intocmit de catre ministrul Catalin Predoiu arunca in aer intregul demers de inventariere:

Hard-diskurile aflate in incinta Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie au fost rescrise! Adica copiate, fara ca membrii comisiei Predoiu sa identifice vreun ordin al ministrului Monica Macovei care sa autorizeze acest lucru.

Cine le-a copiat?

Unde sunt copiile cu zecile de mii de documente care faceau parte din dosarele SIPA? Nimeni nu s-a sinchisit sa sesizeze vreun organ al Statului, ceea ce ne poate conduce cu gandul la anumite institutii cu atributii in zona sigurantei nationale.

Camerele instalate de SRI nu au functionat timp de trei luni

Un element vine sa dea multa greutate acestei presupuneri: in 2007, camerele de supraveghere instalate in incinta spatiului alocat Arhivei SIPA nu au functionat timp de trei luni! Cine le instalase?

Celebra firma RASIROIM, societate autonoma a SRI, care se ocupa cu instalarea sistemelor de supraveghere. Trei luni nu au functionat, iar RASIROM nu a intervenit sa le repare, desi prin contract avea obligatia sa intervina in 24 de ore de la semnalarea defectiunii. N-au facut-o...

Finalul raportului, ignorat de Predoiu

La finalizarea lucrarilor, Comisia Chiuariu-Predoiu a cerut sesizarea CSAT si a SRI – Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat, pentru a continua ancheta si a gasi documentele lipsa. Numai ca, Predoiu nu a luat nicio masura. De ce? Sunt curios sa aflu raspunsul lui”.

*Cititi aici integral dezvaluirile jurnalistului Dan Andronic

Accesari:20705

Comentarii

# Vladimârrr...!!! date 15 mai 2017 15:21 +10

Încă o dovadă de necontestat că o justiție care nu ne merita, ne-a băgat pe gât cu de-a sila un "rahat" pe care nu îl merităm ... !!!

# mda date 15 mai 2017 17:08 +3

Nu un"rahat", ci mai multi! :cry:

# PINTEA date 15 mai 2017 17:23 +6

Nimic nou. Vadim Tudor a scris inca din 2006 despre aceste lucruri. S-ar putea scrie o carte cu articolele revistei pe aceasta tema. Catalin Voicu a fost arestat atunci pentru ca pusese mana pe o parte a acestei arhive si se minuna la propriu de ceea ce gasise acolo (si vroia sa o aduca in Parlament) si pentru ca exact in ziua in care a fost arestat, urma sa il audieze in Parlament, pentru ca il convocase, la comisia juridica, pe seful STS, Opris, in legatura cu fraudarea alegerilor si achizitionarea unui soft performant, despre care acum se vorbeste atat de mult. Dupa arestarea lui Voicu, Opris nu a mai fost rechemat si audiat pentru ca nu a mai avut nimeni acel curaj.

# al naibii coincidenta date 15 mai 2017 18:14 +2

s-a dat admitere la magistratura unde s-au inscris cei cu vechime in stiinte juridice. ceea ce este absolut dubios ca majoritatea celor intrati profeseaza in ministerul de interne. vedeti de exemplu Botosani unde 4 din cei 5 admisi sunt politisti!

# 4PEDU VASILICĂ date 15 mai 2017 19:50 +1

"Adevarul e insa ca noi nu meritam persoane precum Monica Macovei. Adevarul e ca poporul roman se zbate intr-o mediocritate cronica deja care nu mai cunoaste limita."

# DODI date 15 mai 2017 21:57 +2

Bine și corect ar fi fost dacă era 4 PE DU(CĂ) VASILICĂ. Din păcate lighioanele, ca și ratații profesional, fac front comun în fața inteligenței. Având nulități promovate în funcții importante din stat (vezi johANUS) sunt slabe speranțe, deocamdată, de a eradica răul de la rădăcină. Ceea ce încearcă fricoșii de la PSD este doar o cosmetizare a sistemului, ceea ce, cinstit vorbind, echivalează cu frecția la un picior de lemn. Poate să îți afecteze mâna că piciorul oricum e dus.

# duplicitatea 1/4doktei 2MAK date 15 mai 2017 20:20 +6

„Duplicitatea Monicai Macovei este demonstrata. In ianuarie 2005 ea a anuntat presa ca a dispus un control la SIPA si a promis opiniei publice publicarea raportului final. A fost doar praf in ochi. Dupa ce arhiva SIPA, compusa din doua camere de dosare, a fost rascolita la greu de oamenii de incredere ai lui Macovei, citita din scoarta-n scoarta, ministrul a emis, un an mai tarziu, Ordinul 790/C/2006 prin care a desemnat o comisie de inventariere. Surse din interiorul MJ ne-au declarat ca aceasta comisie (ulterioara celei anuntate oficial de Macovei in ianuarie 2005) s-ar fi ocupat nu de aflarea continutului dosarelor, ci doar de inventarierea documentelor si clasificarea lor spre a fi impartite pe criterii de interes informativ/operativ in vederea stabilirii unei institutii potrivite a le prelua.” Nu s-a dat nimic publicitatii, că știe ex-ministresa DE CE! http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-05-14/furt-la-justitie.html

# Antipatia tov-ei Macovei față de SIPA date 15 mai 2017 20:27 +1

„Monica Macovei a desființat SIPA, a fost o chestie proprie a ministrului, căreia nu prea îi era simpatic acest departament”. promopres.depindedenoi.ro . Luju se rușinează să publice cauza; vedeți: http://www.ziaristionline.ro/2011/11/22/generalul-dan-gheorghe-a-murit-in-tel-aviv-a-fost-primul-sef-al-brigazii-antitero-a-sri-si-a-vazut-o-pe-monica-macovei

# SIPA nu s-a desfiintat niciodata efectiv date 15 mai 2017 20:29 +3

... inainte de a le distruge si a le preda SRI, dosarele au fost studiate de echipa Monicai Macovei, informatii pretioase fiind culese, in mod cert de real folos ulterior in cariera. Este greu de presupus ca aceste dosare ar fi continut doar informatii compromitatoare despre viata amoroasa a magistratilor, asa cum lasa sa se intelega Cristi Danilet. Utilitatea acestui serviciu a fost insa resimtita de catre Catalin Predoiu care, dupa ce a ajuns Ministru al Justitiei, a cerut, fara succes, refiintarea SIPA, cu alte cuvinte readucerera sistemului informativ in subordinea sa. http://www.luju.ro/institutii/ong/santaj-la-magistrati-asociatia-pentru-monitorizarea-justitiei-avertizeaza-justitia-a-devenit-controlata-de-serviciile-secrete-desfiintarea-sipa-nu-s-a-realizat-niciodata-in-mod-efectiv-arhiva-sipa-a-ramas-in-continuare-la-sri-care-a-preluat-atat-lucratori

# Ministerul de Justiţie a păstrat dosarele din 2001-2005 date 15 mai 2017 20:31 +2

"Fondatorul SoJust Danileţ (care a făcut parte din echipa lui Macovei) a spus consilierilor politici că SIPA era în esenţă serviciul propriu de informaţii al Ministerului de Justiţie, care avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar a cetăţenilor de rând. El le-a văzut dosarele care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale potrivit cărora unele judecătoare au făcut avorturi (...) Danileţ a divulgat că deşi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justiţie a păstrat dosarele din 2001-2005, în două încăperi mici accesibile Ministrului de Justitţe", se arată în telegrama cu subiectul "O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România", care ar fi fost trimisă în 2009 la Washington de Ambasada SUA din România. http://www.mediafax.ro/social/wikileaks-danilet-a-divulgat-ca-a-vazut-dosare-sipa-despre

# gogude la strehaia date 16 mai 2017 07:12 +2

Si dupa ce arhiva a fost periata de oamenii monicaisi dupa ce au fost extrase (copiate) dosarele care intereseau arhiva  a fost predata catre ilustru sef al penitenciarelor de la acea vreme  actualul adjunct al doameni luliuta ilustru procuror iacob.care si dinsul este detinatorul unor informatii teribile despre magistrati.si vorba lui base; interesul era pentru "mapele profesionale" ale magistratilor judecatori. cine detine fisierul cu ceste date dicteaza actul de justitie.e ca la sri cu scheletele aflate in fisete.Si daca te uiti ce functii au detinut si inca mai detin membrii comisiei macovei intelegi importanta datelor detinute de acestia.

# democratu date 16 mai 2017 08:54 +4

Cica democratie inseamna drepturile omului, justitie independenta (adicatelea independenta fata de smecheri), putere care aprtine poporului etc. "Mai Bogdane, da eu stiu cine esti!" De unde stia basecu ce lapte a supt de la maica-sa judecatoarea Bogdan? Din arhiva SIPA via Danilet si Macovei. Asa s-a mentinut banditul la putere timp de 10 ani bagand in puscarie concurenta politica prin santajarea judecatorilor pusi sa judece adversarii politici. Acum nici usturoi n-a mancat , nici gura nu-i miroase. In numele democratiei basecu a facut ce-a vrut in Romania. Huuo!

# Ioan date 17 mai 2017 09:06 +1

In fond, de ce anumite fapte ale magistratilor trebuie secretizate? Ni se spune ca magistratii sunt independenti, cinstiti, neinfluientabili, ca aplica întocmai legile acestei tari. La intrarea in magistratura depun un juramant ca vor aplica corect legile tarii. Daca este asa de ce le sunt secretizate faptele, deciziile? Sau suntem mintiti.

# democratu date 17 mai 2017 11:19 +1

Asa jura si medicii ca nu iau spaga conform lui Hipocrate!

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va cuprinde revolta cand vedeti magistrati care ies in strada impotriva legilor justitiei si a modificarii Codurilor?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 23.05.2018 – Negulescu protejat de elemente din SRI. Claudia Rosu pe lista neagra a PICCJ

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER