14 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IOHANNIS CERE VERIFICAREA TEZEI LUI KOVESI – Presedintele Romaniei a descins la Universitatea de Vest pentru a-i cere ministrului Educatiei sa declanseze verificarea doctoratului: "Este necesar sa avem un verdict clar... Nu cred ca este util ca analiza unui verdict de plagiat sa dureze atata cat realizarea unei lucrari... Este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile". Kovesi: “Teza mea este corecta... Cine are indoieli cu privire la corectitudine nu are decat sa faca o sesizare”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

3 October 2016 12:59
Vizualizari: 4924

Presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis ia pozitie in scandalul plagiatului tezei de doctorat a sefei DNA Laura Kovesi. Prezent la Universitatea de Vest din Timisoara – acolo unde Laura Kovesi si-a sustinut lucrarea de doctorat – pentru a lua parte la deschiderea noului an universitar, Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Educatiei Mircea Dumitru, de la tribuna din Aula Magna a Universtatii de Vest, sa solutioneaze problema plagiatelor intr-un termen cat mai scurt, fiind anormal ca evaluarea unei teze de doctorat sa dureze la fel de mult cat realizarea unei lucrari. Desi nu a pronuntat numele Laurei Kovesi in discursul sau, Iohannis a punctat ca ca “aceasta tema a devenit o tema publica importanta” motiv pentru care se impune “sa avem un verdic clar” intr-un timp util.


Presedintele Iohannis a vorbit si despre posibilitatea ca cei acuzati de plagiat sa se retraga din viata publica, discutie care “a luat amploare”, lucru pe care il gaseste “bun”. Iohannis apreciaza ca se impune ca un politician care a fost dovedit plagiator “sa dispara din politica” intrucat “odata ce a existat in spatiul public o discutie ca unul a plagiat, dupa un an de zile e foarte greu sa mai apara un verdict ca nu a plagiat, pentru ca nu mai intereseaza pe nimeni”. Ne intrebam totusi, aceasta conditie se aplica si in cazul procurorului-sef al DNA? Trebuie si sefa DNA sa dispara din viata publica daca se dovedeste ca lucrarea sa de doctorat reprezinta un plagiat?

Pe de alta parte, Laura Kovesi a iesit la finalul saptamanii trecute intr-un interviu acordat postului de radio Europa FM pentru a-si apara teza de doctorat, sustinand cu tarie ca a fost verificata in 2012 de Comisia Nationala de Etica (n.red. - Lucrarea de doctorat a Laurei Kovesi a fost evaluata de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica, veridicitatea Raportului 940/5.09.2012 fiind cel care este pus in discutie dupa autodenuntul facut de deputatul Sebastian Ghita) primind la acel moment “un verdict final, definitiv” care stabilea ca nu a plagiat.

Teza mea este corecta” sustine Laura Kovesi, recomandandu-le celor care au indoieli sa faca o sesizare: “Eu am fost verificata in anul 2012 de Comisia Nationala de Etica. Am fost audiata intr-o comisie din care au facut parte mai multi profesori. Se poate verifica daca este aceeasi componenta (n.r. ca in cazul Comisiei care a analizat acuzatiile de plagiat in cazul lui Victor Ponta). M-am prezentat la audieri. Am prezentat probele. Am primit un verdict final, definitiv, acum patru ani. (...) Teza mea este corecta, e o teza pe care am muncit-o. Am lucrat 7 ani la acest doctorat. Am multe articole publicate, pe care eu le-am indicat in teza. Cine are indoieli cu privire la corectitudine nu are decat sa faca o sesizare”.

Intrebata in cadrul interviului de ce nu face o sesizare, Kovesi a raspuns: “Adica eu, care am o teza corecta, sa spun „Va rog, verificati-mi dvs. teza, ca eu stiu ca e corecta, dar verificati-o si dvs”. Cine contesta acest verdict definitiv sa vina cu probe si sa faca sesizare.

Prezentam in continuare discursul Presedintelui Klau Iohannis de la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Vest din Timisoara:

Nu cred ca este bine sa trec peste temele care se dezbat in societatea romaneasca. Poate va asteptati sa spun ceva despre Romania Educata, poate despre chestiunea plagiatelor, poate va asteptati, unii cu placere, unii mai putin, sa spun ceva despre campanie si despre alegerile care ne asteapta in acesta toamna. Se aude foarte mult despre plagiate. Persoane publice si mai putin publice sunt acuzate ca au plagiat. Exista multe discutii daca este adevarat sau daca este fals, daca trebuie sa ramana in viata publica sau daca trebuie sa se retraga. Aceasta discutie a luat amploare. Acest lucru il gasesc bun. La inceput, cand s-a discutat primul caz mai cunoscut, aceasta discutie nu a interesant foarte multa lume si nu a avut niciun efect electoral. Pacat. Este pacat ca a durat atat pana cand aceasta tema a devenit o tema publica importata. Acum, domnule ministru, tine de dumneavostra si de multi altii sa clarificati aceste chestiuni. In chestiunea plagiatului este necesar sa avem un verdict clar si acest verdict sa se gaseasca in timp util. Nu cred ca este util ca analiza unui verdict de plagiat sa dureze atata cat si realizarea unei lucrari. (...)

Dumneavostra, universitarii, trebuie sa gasiti in cel mai scurt timp un mod de a stabili daca o persoana a plagiat sau nu. Punct. Nu pot sa inteleg de ce a durat 3-4 ani de la primele acuzatii pana la stabilirea unui verdict. Intre timp, avem noi si noi acuzatii de plagiat. Este daunator. Nu intereseaza pe nimeni, domnule ministru, cum se numeste comisia aia sau cine analizeaza, dar ne intereseaza pe toti sa avem un verdict clar, fara echivoc, intr-un termen rezonabil. Daca un politician este dovedit plagiator, trebuie sa dispara din politica, dar si atunci cand se dovedeste ca nu a plagiat este nevoie ca acest lucru sa se constate in timp util, foarte clar, pentru ca bunul nume al unei persoane se distruge foarte usor, dar de recladit e foarte greu. Odata ce a existat in spatiul public o discutie ca unul a plagiat, dupa un an de zile e foarte greu sa mai apara un verdict ca nu a plagiat, pentru ca nu mai intereseaza pe nimeni. Omul ramane cu stampila de plagiator. Este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile".

Comentarii

# mulder, agentul mulder date 3 October 2016 13:51 +12

ce imi place viteza descalecatului pe mosia numita Romania....cica "Daca un politician este dovedit plagiator, trebuie sa dispara din politica, dar si atunci cand se dovedeste ca nu a plagiat este nevoie ca acest lucru sa se constate in timp util, foarte clar, pentru ca bunul nume al unei persoane se distruge foarte usor, dar de recladit e foarte greu". Daaa! Acum can va omoara presa nu e bine, dar cand dam pe surse ca sunt suspecti si inculpati si nu mai stiu ce, dupa care vine achitarea, cine e tras la raspundere?! trebuie sa stam 20 de ani ca si cpt. Bucur de la SRI, sa iti faca CEDO dreptate, ca aici...judecatorii mor de frica DNA si a SRI.

# DODI date 3 October 2016 13:55 +13

Lui ciolanis îi lipsește bărbăția și verticalitatea unui om de stat. L-ați auzit pomenindu-i numele luluței? Se ferește, și în somn, să o facă. El nu uită că a fost ales ca președintele când era inculpat. Ca și predecesorul. Se pare că este un tipar pentru alegerea de români de nulități în această funcție. Vă amintiți vehemența nătărăului când se lupta cu Ponta și vedeți cum umblă cu mănuși cu concitadina lui. Ambii sibieni au un numitor comun: tupeu și neobrăzare. Ar fi bine să vadă viitorul anonim care o așteaptă pe luluța. Nu va fi departe nici a lui.

# unul din lumea cea mare date 3 October 2016 14:49 +4

marelui alb joianis ii ESTE FRICA ,TERIBIL DE FRICA ca iese tineretul bovin si tlinar in strada, in ce va sa vie cu malacca.joianis iti fac o predictie:TU O SA TREBUIEaSCA SA IESI PUBLIC SA CERI SCUZE ERETZULUI DUPA CE O SA IZBUCNEASCA ADEVARATUOL SCANDAL CU MALACCA!!!astept cu interes scandalul cu mi6 ul englez.ca doar COMISIA ROGATORIE este in buh.NU UITA CA TI/AM PREZIS ASTA.ce sa va fac daca toti astia din ardeal ati ajuns sa va uitati la pita,slana si ceapa pe net si sa APASATI PE LIKE,NU ERA MAI BINE SA STATI DE UNDE ATI VENIT!!!!CA IN ULTIMII 10 ANI NUMAI NENOROCIRI ATI PROSUS VOI ASTIA CU CLISA SI CU LIKE

# Titi date 3 October 2016 16:37 -2

unule din lume.ardelenii astia dati draq,pita ,slana si ceapa mananca,le creste IQ-ul,si ajung TOTI in varful piramidei sociale,CONDUC O TARA!Asta denota ceva,dar noi,astia, miticii nu-ntelegem, ca noi mancam praz si peste(prietenii stiu de ce)

# UNUL DIN LUMEA CEA M,ARE date 3 October 2016 17:39 +2

PTR TITI// da bai tit ai dreptate si se vece cuin a ajuns mermelica condusa de ARDELENII TAI DE,, SOI,,!!!!!!!!!IN PRIMUIL RIND AU DISTRUS JUSTITIA CA SA LE FIE MAI USOR SA TERMINA CE AU INCEPUT ALTI NENOROCITI.s/a vazut ba ce ati facut cu boc in frunte~!!!!!!!!!!!!!!!!ati vindut transilvania ungurilor!!!!!!!!VOI ASTIA DIN ARDEAL ATI INTARIT ,,STATUL SECUIESC,, UITIND DE HORIA CLOSCA SI CRISAN,VOI ATI APROBAT LA SANATATE UNGURI CARE AU INCHIS SPITALELE ROMANILOR DAR NU V/ATI ATINS DE SPITALELE UNGURESTI,VOI ATI VINDUT TRANSILVANIA UNGURILOR CU SATE INTREGI,VOI ATI FACUT UNIVERSITATI IN UNGURESTE,VOI ATI APROBAT ,DA VOI ARDELENII ,AYI APROBAT STATUIA CELOR 4 FENERALI CARE AU ORDONAT MASACRE LA IP SI TRAZNEA SI AU INGROPAT OAMENI DE VII LA SEBES SI DEJ,VOI ATI INTRODUS DISCRIMINAREA REOMANILOR IN SCOLI,VOI NU ATI REAXTIONAT CIND A FOST SPINZURAT AVRAM IANCU.BAAA TITI ,voi ati nenorocit romania in ultimii 12 ani!!!!!!!!!!

# unul din lumea cea mare date 3 October 2016 17:45 0

continuare ptr titi//ba titi sa/ti aduc aminte de istorie?unul de la voi din ardeal a tradat si a fost nimicit un regiment de mitici la carei!!!!!pune dracului mina pe istoria adevarata nu pe ungurismele voastre Cu clisa si like pe internet ca atit va duce mintea,si nimic nu/i mai elocvent ca joianis,malacca,lazar,si9 toti ardelenii care ati impinzit tara asta cu mintea voastra INCETINITA DE CLISA,HAI BISTI DE AICI SI DA LIKE LA CLISA PE F.B.

# Nu uita cå esti român date 3 October 2016 14:55 +4

Sa fie analiza aparuta in SUA startul unei pozitii clare a Marelui MUT asupra tezelor de doctorat plagiate?. Pina când sa apara aceasta analiza din 1 octombrie 2016 in The Hill, Werner o tot astepta pe KO sa se ceara la Cotroceni. “Analiza lui Robert Carmona-Borjas este cu atat mai importanta cu cat acesta este unul dintre profesorii de la American University din Washingfton DC si fondatorul Fundatiei Arcadia, o fundatie anti-coruptie creata cu scopul de a promova valorile STATULUI DE DREPT si ale DEMOCRATIEI in regiuni politice tumultoase din jurul lumii.” (Luju.ro) Cred ca asta l-a speriat pe acest profesor de fizica in functia pe care nu o merita. Deci KO “prea mult numita” a deplasat ColoniaRO intr-o regiune politica tumultoasa. Pâna când aceasta cumintenie din fruntea statului v-a mai pastra in functii cheie oamenii pusi de Bassescu?. Aceasta analiza devoaleaza in fapt scopul précis al luptei anti-coruptie din ColoniaRO si starea de cloaca a justitiei.

# Ciordurzul date 3 October 2016 23:50 +1

Scandal mare pe teza Ciordutzei! Si iata ca scapa BeLICU, ESCROCUL SI IMPOSTORUL SEF!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.08.2022 – Exces de zel la CSM, dupa pofta lui Predoiu. Corbu se simte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva