25 September 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA SI PICCJ SA IA LUMINA DE LA MOLDOVENI – In timp ce in Romania dosarele cu marile jafuri zac in sertarele procurorilor, Parchetul din Republica Moldova ancheteaza posibile furturi de miliarde de dolari facute de politicieni. Procurorii cer arestarea fostului premier Vlad Filat, intr-un dosar privind fraudarea unei banci. Procurorul General Corneliu Gurin: „Este o crima deosebit de grava”. Filat: „Se vorbea prin oras cum se pregateste si cum va avea loc un asa scenariu”

Scris de: G.T. | pdf | print

15 October 2015 12:58
Vizualizari: 10193

UPDATE - Vlad Filat a fost retinut pentru 72 de ore.

Bravii procurori din PICCJ si DNA, condusi de Tiberiu Nitu si Laura Codruta Kovesi, ar trebui sa ia lectii de la colegii lor moldoveni. In timp ce la noi dosarele cu jafurile de sute de miliarde de euro comise in ultimii 25 de ani zac in nelucrare, in Republica Moldova procurorii se pregatesc sa dea o uriasa lovitura. O lovitura care priveste un jaf precum cele comise in Romania post-decembrista.

Procurorii din Republica Moldova cer arestarea fostului premier Vlad Filat (foto), intr-un dosar ce are legatura cu posibila fraudarea Bancii de Economii cu un miliard de dolari. Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, s-a prezentat, joi 15 octombrie 2015, in fata Parlamentului, unde a cerut ridicarea imunitatii fostului premier, in prezent deputat: „Avem probe concludente in fraudele de la BEM, au fost audiati martori, exista depozitii confirmate. Este o crima deosebit de grava si ar putea avea loc influentarea martorilor, distrugeri noi probe”.


Parchetul: „Vlad Filat, sustinand ca are influenta asupra persoanelor publice, a pretins si a primit de la Ilan Shor bani si servicii in suma de 190 de milioane de dolari”

Conform informatiilor prezentate de presa de la Chisinau, Procurorul General ar fi explicat ca Vlad Filat are legaturi cu o firma ai carei patroni sunt cercetati pentru contractarea unor credite neperformante de la Banca de Economii. De asemenea, Filat este acuzat ca ar fi primit bani de la omul de afaceri Ilan Shor. De altfel, in Parlament au fost cititie pe scurt acuzatiile care i se aduc fostului prim-ministru:

In perioada anilor 2010-2013, Vlad Filat a extorcat si a primit de la Ilan Shor bani, bunuri si servicii in suma de 60 de milioane de dolari SUA. Lui Ilan Shor i s-a oferit postul de consul onorific al Republicii Moldova in Federatia Rusa si s-a permis comercializarea produselor petroliere in regim duty free. In perioada 2013-2015, Vlad Filat, sustinand ca are influenta asupra persoanelor publice, a pretins si a primit de la Ilan Shor bani si servicii in suma de 190 de milioane de dolari SUA.

Respectivele bunuri si servicii au fost folosite pentru a determina persoane publice sa adopte acte normative necesare pentru emisia suplimentara de actiuni BEM, fara participarea statului si preluarea Consiliului de Administrare al BEM de catre Ilan Shor.

Spalarea banilor prin intermediul firmei Caravita a fost demonstrata prin probe materiale care confirma afilierea lui Vlad Filat.

Luand in consideratie gravitatea acuzatiilor, sunt temeiuri rezonabile de a presupune ca Vlad Filat ar putea intreprinde actiuni de influentare a martorilor, sustragerea cu rea vointa si la alte acte de constrangere. Martorii au indicat direct ca Vlad Filat a comis acţiunile respective”.

Vlad Filat: „Sper ca aceasta jertfa va duce clar la destramarea acestui sistem odios care duce la putrefacetie tarii noastre”

De partea cealalta, fostul premier Vlad Filat a precizat ca astepta acest moment. Filat sustine ca era pregatit pentru ceea ce se intampla, in conditiile in care de ceva vreme circulau zvonuri despre arestarea sa:

De mult timp se vorbea prin oras cum se pregateste si cum va avea loc un asa scenariu. Cu Usatai in fata Parlamentului si cu Procurorul General. Din punctul meu de vedere, acest show a fost prea scump. Se va face procedura respectiva. O sa contribui la mersul anchetei. Sper ca va fi un proces echitabil si o sa-mi demonstrez nevinovatia. Accept jerfta care se aduce astazi pe altar. Sper ca aceasta jertfa va duce clar la destramarea acestui sistem odios care duce la putrefacetie tarii noastre. Am deja calea mea, o sa-mi fac dreptate, iar voi cetatenii tarii tot aveti de ales. Voi luptati pentru libertatea vostra de cetateni, pentru demnitate si nu va lasati dusi de acest show mediatic, care are drept obiectiv sa schimbe accentele. Si iertati-ma ca nu am reusit sa fac mai mult. Va multumesc”.

Comentarii

# haia hai cu trestioaraaaa date 15 October 2015 15:25 -3

Bai voi nu pricepeti ca Nitu este in slujba lui nea florea traditionalul? el nu are treaba cu corupția si cu alte alea, scopul lui este sa se faca avocat si pentru asta se gindeste sa nascoceasca tot felul de ineptii ca sa-l scape pe florea de concurenta. banul e interesul astora, milioanele de euro pe care fraierii le platesc la un unbr inexistent cu titlu de asigurari sociale. dar uite ca pensiile lor sunt ingropate in techirghiol, in namol, si acum techirghiol se va vinde pe nimic catre smecherii din umbra. asa ca fraierii vor ramine ca viteii la poarta noua, si furati si ....cascati!

# DOREL date 16 October 2015 09:58 +2

Ce se intampla, credeam ca suntem la articolul despre Filat si miliardul de para ! Ca voiam sa pun o singura-ntrebare: oare nea Traian l-a decorat moca pe Filat cu cea mai mare decoratiune a Republicii Capitaliste Romania ? Sa nu fi mancat si gura safului ceva ? Asta-i intrebarea ! Si, b): pretenii stie mai bine ! Parerea mea ...

# o pensionara date 16 October 2015 12:26 +2

dorele,probleme ma????ce intrebari sunt astea?a....retorice....pai asa e ai dreptate,cand l-ai vazut tu pe matelot sa faca ceva fara paraindarat....si da...prietenii stiu.....parerea mea ......

# avi avi date 15 October 2015 16:49 0

ce  vorbesti, soro bota? Chiar asa ? Tu stii  ce inseamna un RIL?Daca ai fi stiut nu vorbeai aiurea de vreo trei luni.Pune ma mana pe cartea de penal si citeste,Iar cu pensiile noastre,afla ca ele sunt aqcolo,spitalul de la Techirghiol merge,trebuie sa te programezi cu aproape un an inainte si nu se va vinde.Daca ai cunoaste legea pe care te bazezi ai fi stiut cum se impart banii ,pe destinatii,la CAA.Asa ca,ciocu mic si scuteste-ne de idiotenii.Ai putra fi mai ponderat .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.09.2022 – Comisia a mai terminat o lege

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva