4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOSARUL BINOMULUI, CONFIRMAT LA ICCJ – Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv la 6 ani de inchisoare cu executare pe fostul ministru Darius Valcov pentru trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare incompatibile. La fond, in 2018, ICCJ ii daduse 8 ani de inchisoare cu executare. Completul de 5 a mentinut condamnarile celorlalti patru inculpati. Dosarul a fost facut cu “sprijin de specialitate din partea SRI” (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 May 2023 17:53
Vizualizari: 4744

Fostul ministru al Finantelor Publice (foto) a primit decizia definitiva marti, 2 mai 2023, din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in procesul in care Directia Nationala Anticoruptie l-a trimis in judecata pentru trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia. Vorbim despre un dosar facut de catre Binomul DNA-SRI, dupa cum veti citi in comunicatul din 2015 de la finalul articolului, unde parchetul se lauda cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.Mai exact, judecatorii supremi Andrei Claudiu Rus, Francisca Maria Vasile, Lavinia Valeria Lefterache, Ana Hermina Iancu si Oana Burnel l-au condamnat pe Valcov la 6 ani de inchisoare cu executare. Decizia vine dupa ce initial, in 2018, judecatoarele Silvia Cerbu, Simona Elena Cirnaru si Maricela Cobzariu ii aplicasera fostului demnitar o pedeapsa de 8 ani de inchisoare cu executare (click aici pentru a citi).

Pe de alta parte, Valcov este singurul inculpat in cazul caruia Inalta Curte a modificat condamnarea. Celelalte patru persoane trimise in judecata (printre care fostul primar al Slatinei Minel Prina) au ramas cu pedepsele de la fond, astfel:

- Minel Florin Prina: 4 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la spalare de bani;

- Lucian Petrut Susala (om de afaceri, fost sofer al lui Valcov): 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata;

- Petre Bogdan Timofte (om de afaceri): 3 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la trafic de influenta;

- Constantin Cristian Tomescu (om de afaceri): 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la trafic de influenta.Redam minuta deciziei ICCJ nr. 38/2023 din dosarul nr. 790/1/2019:


Admite apelurile declarate de Ministerul Public, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de inculpatul intimat Valcov Darius Bogdan impotriva sentintei penale nr. 74 din data de 08 februarie 2018, pronuntata de Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul nr. 2018/1/2015.

Desfiinteaza, in parte, sentinta penala apelata si in rejudecare:

Descontopeste pedeapsa rezultanta de 8 ani inchisoare in pedepsele componente pe care le repune in individualitatea lor astfel:

pedeapsa de 4 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta prevazute de art. 291 alin.1 Cod penal, cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000;

pedeapsa de 6 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor prevazute art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 656/2002, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 187/2012;

pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste (in legatura cu S.C. RUPIAH S.A., S.C. ENERO PROD S.R.L., S.C. CONTIS COMPANY S.R.L. si S.C. CONTIS CONSULTING COMPANY S.R.L.) prevazute de art. 12 lit. a teza I din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal.

In temeiul art. 396 alin. (6) Cod procedura penala, raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penala, inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului Valcov Darius Bogdan pentru savarsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste (in legatura cu S.C. RUPIAH S.A., S.C. ENERO PROD S.R.L., S.C. CONTIS COMPANY S.R.L. si S.C. CONTIS CONSULTING COMPANY S.R.L.) prevazuta de art. 12 lit. a teza I din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

In baza art. 291 alin.(1) din Codul penal, cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000 si art. 19 din OUG 43/2002, condamna pe inculpatul Valcov Darius – Bogdan la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

In baza art. 67 alin. (1) din Codul penal, aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a) si b) din Codul penal, pe o perioada de 3 ani. In baza art. 65 alin. (1) din Codul penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a) si b) din Codul penal.

In baza art. 29 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 656/2002, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 187/2012 si art. 19 din OUG 43/2002 condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 5 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor.

In baza art. 67 alin. (1) din Codul penal, aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin.(1) lit. a) si b) din Codul penal, pe o perioada de 3 ani. In baza art. 65 alin. (1) din Codul penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a) si b) din Codul penal.

In baza 38 alin. (1) si art. 39 alin. (1) lit. b) din Codul penal, contopeste pedepsele stabilite prin prezenta decizie si aplica inculpatului Valcov Darius Bogdan pedeapsa cea mai grea, de 5 ani inchisoare la care adauga un spor de 1 an inchisoare, reprezentand o treime din totalul celeilalte pedepse de 3 ani inchisoare, acesta urmand sa execute, in final, pedeapsa de 6 ani inchisoare.

In baza art. 45 alin. (1) si alin. (3) lit. a) din Codul penal, aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a) si b) din Codul penal, pe o durata de 3 ani dupa executarea pedepsei rezultante. In baza art. 45 alin. (5) raportat la art. 45 alin.(1) si alin. (3) lit. a) din Codul penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a) si b) din Codul penal, de la ramanerea definitiva a hotararii si pana la executarea pedepsei rezultante. Mentine masurile asiguratorii luate fata de inculpatul Valcov Darius – Bogdan prin ordonantele din 27 martie 2014, 31 martie 2015, 30 aprilie 2015 si 11 mai 2015 emise in dosarul nr. 378/P/2014 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, pana la concurenta sumei de 6.200.000 lei. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale care nu contravin prezentei decizii.

II. Respinge, ca nefondate apelurile formulate de intimati inculpati Tomescu Constantin Cristian, Prina Minel Florin si Timofte Petre Bogdan impotriva sentintei penale nr. 74 din data de 08 februarie 2018, pronuntate de Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul nr. 2018/1/2015, privind si pe intimatul inculpat Susala Lucian Petrut.

III. In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelurilor formulate de Ministerul Public, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de inculpatul intimat Valcov Darius Bogdan raman in sarcina statului. In baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedura penala, obliga intimati inculpati Tomescu Constantin Cristian, Prina Minel Florin si Timofte Petre Bogdan la plata sumei de cate 600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penala onorariile aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Valcov Darius Bogdan, Tomescu Constantin Cristian, Prina Minel Florin, Timofte Petre Bogdan si Susala Lucian Petrut pana la prezentarea aparatorilor alesi, in cuantum de cate 400 lei se vor avansa din fondul Ministerului de Justitie. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 2 mai 2023.

Opinie concurenta:

Se impunea punerea in discutie a cererilor de schimbare a incadrarii juridice formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.N.A. si, respectiv, de catre inculpatul Prina Minel si pronuntarea asupra acestora, in sensul admiterii celei dintai si al respingerii celei de-a doua, printr-o incheiere distincta de decizia prin care sunt solutionate apelurile;

Se impunea punerea in discutie, din oficiu, a schimbarii de incadrare juridica in ceea ce priveste infractiunile de trafic de influenta si complicitate la trafic de influenta, in sensul retinerii formei continuate conform art. 35 alin. (1) C.pen., pronuntarea asupra acesteia, in sensul admiterii, prin incheiere distincta de decizia prin care sunt solutionate apelurile si pronuntarea unei hotarari de condamnare”.


Amintim minuta ICCJ din cauza nr. 2018/1/2015:


Respinge, ca nefondata, cererea de schimbare a incadrarii juridice din complicitate la infractiunea de trafic de influenta si complicitate la infractiunea de spalare de bani, prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 291 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000 si de art. 48 Cod penal rap. la 29 alin. 1 lit. a si b din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal si art. 5 Cod penal, in infractiunea de favorizare a infractorului prevazuta de dispozitiile art. 264 Cod penal anterior, formulata de inculpatul Prina Minel Florin.

I.In baza art. 291 alin.1 Cod penal, cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, condamna pe inculpatul Valcov Darius – Bogdan – date de stare civila, la pedeapsa de 4 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. In baza art. 67 alin.1 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a si b Cod penal, pe o perioada de 4 ani. In baza art. 65 alin.1 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a si b Cod penal. In baza art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 187/2012, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 6 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor. In baza art. 67 alin.1 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a si b Cod penal, pe o perioada de 4 ani. In baza art. 65 alin.1 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a si b Cod penal. In baza art. 12 lit. a teza I din Legea nr. 78/2000, cu aplic art. 35 alin. 1 Cod penal, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste (in legatura cu S.C. RUPIAH S.A., S.C. ENERO PROD S.R.L., S.C. CONTIS COMPANY S.R.L. si S.C. CONTIS CONSULTING COMPANY S.R.L.). In baza art. 67 alin.1 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a si b Cod penal, pe o perioada de 2 ani. In baza art. 65 alin.1 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a si b Cod penal. In baza 38 alin.1 si art. 39 alin.1 lit.b Cod penal, contopeste pedepsele stabilite prin prezenta si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 6 ani inchisoare la care adauga un spor de 2 ani inchisoare, reprezentand o treime din totalul celorlalte pedepse de 4 ani si, respectiv, 2 ani inchisoare, urmand sa execute, in final, pedeapsa de 8 ani inchisoare. In baza art. 45 alin.1 si alin. 3 lit. a Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 lit. a si b Cod penal, pe o durata de 4 ani dupa executarea pedepsei rezultante. In baza art. 45 alin. 5 rap. la art. 45 alin.1 si alin. 3 lit. a Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 lit. a si b Cod penal, de la ramanerea definitiva a hotararii si pana la executarea pedepsei rezultante. In baza art. 291 alin.2 Cod penal, dispune confiscarea de la inculpatul Valcov Darius – Bogdan a sumei de 6.200.000 lei. Mentine masurile asiguratorii luate fata de inculpatul Valcov Darius – Bogdan prin ordonantele din 27.03.2014, 31.03.2015, 30.04.2015 si 11.05.2015 emise in dosarul nr. 378/P/2014 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, pana la concurenta sumei de 6.200.000 lei. Deduce din pedeapsa rezultanta aplicata inculpatului Valcov Darius Bogdan durata retinerii, arestului preventiv si arestului la domiciliu, incepand cu data de 25.03.2015 pana la 23.06.2015, inclusiv.

II.In baza art. 26 Cod penal anterior, rap. la art. 257 alin.1 Cod penal anterior, cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art. 5 Cod penal si art. 19 din OUG nr. 43/2002, condamna pe inculpatul Prina Minel Florin – date de stare civila, la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de trafic de influenta. In baza art. 65 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior, pe o durata de 2 ani. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 26 Cod penal anterior, rap. la art. 29 alin.1 lit. a si b din Legea nr.656/2002, in varianta in vigoare anterior modificarilor intervenite prin Legea nr. 187/2012, cu aplic. art. 5 Cod penal si art. 19 din OUG nr. 43/2002, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de spalare a banilor. In baza art. 65 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior, pe o durata de 2 ani. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. Constata ca faptele ce fac obiectul prezentei cauze au fost comise in concurs real cu fapta pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentinta penala nr. 1152 din 19.12.2011 pronuntata de Judecatoria Slatina in dosarul nr. 10200/311/2009, definitiva prin decizia penala nr. 2498/07.12.2012 pronuntata de Curtea de Apel Craiova, pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 13/2 din Legea nr.78/2000, rap. la art. 248 Cod penal anterior, cu aplic. art. 41 alin.2 Cod penal anterior, fiindu-i stabilita pedeapsa principala de 4 ani inchisoare, cu aplicarea art. 86/1 Cod penal anterior, precum si pedeapsa accesorie constand in interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a, b si c Cod penal anterior. In baza art. 86/5 Cod penal anterior, rap la art. 85 alin.1 Cod penal anterior, dispune anularea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei de 4 ani inchisoare aplicata inculpatului prin hotararea anterior mentionata. In baza art. 36 alin.1 Cod penal anterior, rap. la art.33 lit. a si art. 34 alin.1 lit. b Cod penal anterior, contopeste cele doua pedepse de cate 3 ani inchisoare aplicate prin prezenta cu pedeapsa de 4 ani inchisoare stabilita prin hotararea anterior mentionata si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 4 ani inchisoare, pe care o sporeste cu 6 luni, urmand ca, in final, inculpatul sa execute pedeapsa de 4 ani si 6 luni inchisoare. In baza art. 35 alin.2 Cod penal anterior, aplica inculpatului alaturi de pedeapsa rezultanta, pedeapsa complementara constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior, pe o durata de 2 ani, in conditiile art. 66 Cod penal anterior. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a, b si c Cod penal anterior, pe durata executarii pedepsei rezultante. Deduce din pedeapsa rezultanta aplicata inculpatului Prina Minel Florin durata retinerii si arestului la domiciliu, incepand cu data de 14.03.2015 pana la 19.06.2015, inclusiv.

III.In baza art. 26 Cod penal anterior, rap. la art. 257 alin.1 Cod penal anterior, cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art. 5 Cod penal, art. 19 din OUG nr. 43/2002 si art. 396 alin.10 Cod procedura penala, condamna pe inculpatul Susala Lucian Petrut – date de stare civila, la pedeapsa de 2 ani inchisoare, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de trafic de influenta. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 26 Cod penal anterior, rap. la art. 29 alin.1 lit. a si b din Legea nr.656/2002, in varianta in vigoare anterior modificarilor intervenite prin Legea nr. 187/2012, cu aplic. art. 5 Cod penal, art. 19 din OUG nr. 43/2002 si art. 396 alin.10 Cod procedura penala, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 2 ani inchisoare, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de spalare a banilor. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 26 Cod penal anterior, rap. la art.290 alin.1 Cod penal anterior, cu aplic. art. 5 Cod penal, art. 19 din OUG nr. 43/2002 si art. 396 alin.10 Cod procedura penala, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 6 luni inchisoare, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, cu referire la contractul cadru de prestari servicii nr. 02 din 09.07.2012, actul aditional nr. 1 din 09.07.2012, actul aditional nr. 2 din 04.12.2012, actul aditional nr. 3 din 10.12.2012, actul aditional din 4 din 23.01.2013, toate la contractul cadru de prestari servicii nr. 02 din 09.07.2012. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 33 lit. a si art.34 alin.1 lit. b Cod penal anterior, cu aplic. art.5 Cod penal, contopeste pedepsele stabilite prin prezenta si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani inchisoare. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 86/1 Cod penal anterior, dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului pe durata unui termen de incercare de 5 ani, stabilit conform art. 862 Cod penal anterior. In baza art. 86/3 Cod penal anterior, pe durata termenului de incercare inculpatul trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: a) sa se prezinte, la datele fixate la Serviciul de probatiune Olt in a carui circumscriptie teritoriala se afla locuinta inculpatului; b) sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta. Atrage atentia inculpatului asupra disp. Art. 86/4 Cod penal anterior privind revocarea suspendarii pedepsei sub supraveghere. In baza art. 71 alin. 5 din Codul penal anterior, pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei, se suspenda si executarea pedepselor accesorii aplicate. Deduce din durata pedepsei perioada retinerii, arestarii preventive si arestarii la domiciliu, incepand cu data de 13.03.2015 pana la 19.06.2015, inclusiv.

IV.In baza art. 26 Cod penal anterior, rap. la art. 257 alin.1 Cod penal anterior, cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art. 5 Cod penal, condamna pe inculpatul Timofte Petre Bogdan – date de stare civila, la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de trafic de influenta. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 29 alin.1 lit. a si b din Legea nr.656/2002, in varianta in vigoare anterior modificarilor intervenite prin Legea nr. 187/2012, cu aplic. art. 5 Cod penal, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 290 alin.1 Cod penal anterior, cu aplic. art. 5 Cod penal, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de un an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, cu referire la contractul cadru de prestari servicii nr. 02 din 09.07.2012, actul aditional nr. 1 din 09.07.2012, actul aditional nr. 2 din 04.12.2012, actul aditional nr. 3 din 10.12.2012 si actul aditional din 4 din 23.01.2013, toate la contractul cadru de prestari servicii nr. 02 din 09.07.2012, precum si facturile: nr. 055 din 21.01.2013, nr. 056 din 21.01.2013, nr. 057 din 21.01.2013, nr. 062 din 25.04.2013, nr. 063 din 29.04.2013 si nr. 064 din 17.05.2013. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 33 lit. a si art.34 alin.1 lit. b Cod penal anterior, cu aplic. art.5 Cod penal, contopeste pedepsele stabilite prin prezenta si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior.

V.In baza art. 26 Cod penal anterior, rap. la art. 257 alin.1 Cod penal anterior, cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art. 5 Cod penal, condamna pe inculpatul Tomescu Constantin Cristian – date de stare civila, la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de trafic de influenta. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 29 alin.1 lit. a si b din Legea nr.656/2002, in varianta in vigoare anterior modificarilor intervenite prin Legea nr. 187/2012, cu aplic. art. 5 Cod penal, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 290 alin.1 Cod penal anterior, cu aplic. art. 5 Cod penal, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de un an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, cu referire la contractul cadru de prestari servicii nr. 3493 din 19.06.2012, anexa nr. 1 la contract care reprezinta 'Conventie de securitatea si sanatatea muncii, situatii de urgenta si protectia mediului', actul aditional nr. 1/10.07.2012 la contractul nr. 3493 din 19.06.2012 si anexa 1 la actul aditional nr.1. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 33 lit. a si art. 34 alin.1 lit. b Cod penal anterior, cu aplic. art.5 Cod penal, contopeste pedepsele stabilite prin prezenta si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare, pe care o sporeste cu 6 luni inchisoare, urmand sa execute, in final, pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare. In baza art. 71 alin.1 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal anterior. In baza art. 25 alin. 3 din Codul de procedura penala, dispune desfiintarea urmatoarelor inscrisuri care au stat la baza tranzactiilor comerciale dintre S.C. MKS STILL GRAND SERV S.R.L. - S.C. BOGMAR PRO DESIGN S.R.L: contractul cadru de prestari servicii nr. 02 din 09.07.2012, actul aditional nr. 1 din 09.07.2012, actul aditional nr. 2 din 04.12.2012, actul aditional nr. 3 din 10.12.2012 si actul aditional din 4 din 23.01.2013, toate la contractul cadru de prestari servicii nr. 02 din 09.07.2012, facturile emise de SC. BOGMAR PRO DESIGN S.R.L. catre S.C. MKS STILL GRAND SERV S.R.L.: nr. 055 din 21.01.2013 pentru suma de 222.735 lei, nr. 056 din 21.01.2013 pentru suma de 238.824 lei, nr. 057 din 21.01.2013 pentru suma de 273.699 lei, nr. 062 din 25.04.2013 pentru suma de 189.730 lei, nr. 063 din 29.04.2013 pentru suma de 191.518 lei, nr. 064 din 17.05.2013 pentru suma de 213.752 lei (din dosarul de urmarire penala, vol.18, fil. 35-42, si vol.33, fil.101-106). In baza art. 25 alin. 3 din Codul de procedura penala, dispune desfiintarea urmatoarelor inscrisuri care au stat la baza tranzactiilor comerciale dintre S.C. PLUS CONFORT S.R.L. si S.C. CAFMIN S.R.L: contractul cadru de prestari servicii nr. 3493 din 19.06.2012, anexa nr. 1 la contract care reprezinta 'Conventie de securitatea si sanatatea muncii, situatii de urgenta si protectia mediului', actul aditional nr. 1/10.07.2012 la contractul nr. 3493 din 19.06.2012, anexa 1 la actul aditional nr.1 si factura nr. 302 din data de 28.01.2013 pentru suma de 1.238.598,80 lei (din dosarul de urmarire penala, vol.18, fil. 497-507, 512-515 si 538).

In temeiul art. 274 alin.1 Cod procedura penala, obliga inculpatii Valcov Darius Bogdan, Prina Minel Florin, Tomescu Constantin Cristian si Timofte Petre Bogdan la plata sumei de cate 15.000 lei si pe inculpatul Susala Lucian Petrut la plata sumei de 7.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In temeiul art. 275 alin. 6 Cod procedura penala, onorariul cuvenit aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpati in suma de cate 750 lei, se plateste din fondul Ministerului Justitiei. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei pentru procuror si inculpati”.


Prezentam comunicatul din 2015, in care DNA se falea cu sprijinul SRI:


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata:

in stare de arest preventiv, a inculpatului VALCOV DARIUS-BOGDAN, fost primar al municipiului Slatina, judetul Olt, in prezent senator, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- trafic de influenta,

- spalare de bani,

- efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, in forma continuata,

in stare de arest la domiciliu, a inculpatilor:

PRINA MINEL-FLORIN, fost primar al municipiului Slatina, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la infractiunea de trafic de influenta,

- complicitate la infractiunea de spalare de bani,

SUSALA LUCIAN PETRUT, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la infractiunea de trafic de influenta,

- complicitate la spalare de bani,

- complicitate la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata,

si sub control judiciar a inculpatilor TIMOFTE PETRE BOGDAN si TOMESCU CONSTANTIN CRISTIAN, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la infractiunea de trafic de influenta,

- spalare de bani,

- fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe inculpatul Valcov Bogdan Darius, in calitate de primar al municipiului Slatina, judetul Olt, caruia i-a propus, ca in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara T.V.A.), conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Propunerea a fost facuta in contextul in care, in luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt”, al carui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA, operator regional, finantarea fiind asigurata, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

In cadrul acestui proiect au fost incheiate trei contracte, respectiv „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava”, „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina” si „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt”.

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la indemnul inculpatului Valcov Bogdan Darius, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei omului de afaceri.

In urma acceptarii propunerii facute, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului „Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, de 78.201.552,15 lei.

Administratorul societatii si inculpatul Valcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani sa-i fie remise acestuia din urma, in numerar, in lei si numai la sediul firmei.

Astfel, in baza acestei intelegeri, in perioada ianuarie-martie 2011, inculpatul Valcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totala de 1.200.000 lei (in 3 transe a cate 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii.

In perioada aprilie-decembrie 2011, inculpatul Valcov Bogdan Darius a primit de la omul de afaceri, prin intermediul inculpatului Prina Minel Florin, suma totala de 2.500.000 lei (in 5 transe a cate 500.000 lei fiecare), sume remise acestuia din urma in municipiul Slatina.

In perioada 2012- 2013, inculpatul Valcov Bogdan Darius a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

In scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, inculpatul Valcov Bogdan Darius a initiat si derulat, cu ajutorul celorlalti inculpati si a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv intre firma omului de afaceri si o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Susala Lucian Petrut, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian si a altor oameni de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani.

Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive, atestand imprejurari care nu corespund realitatii.

Acest mecanism a avut drept rol, pe langa disimularea sumei de 3.080.000 lei si transferul bunurilor provenite din savarsirea infractiunii de trafic de influenta, sub forma unor opere de arta si sub forma unor servicii, amenajari si bunuri, in beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care inculpatul Valcov Bogdan Darius il detinea si controla prin interpusi.

Incepand cu anul 2011 si pana in prezent, inculpatul Valcov Bogdan Darius a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu sapte firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi, obtinand astfel, pentru sine, un folos in cuantum de 2.272.200 lei.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a: 3 lingouri din aur, in valoare de 465.355 lei, 172 opere de arta, in valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro si 73.077 dolari. De asemenea s-a instituit sechestrul asigurator prin poprirea sumelor de: 90.000 dolari, 1.322.950 lei si 600.000 lei.

Toate aceste bunuri si sume de bani au ajuns in posesia inculpatului Valcov Darius Bogdan, cu exceptia sumei de 600.000 lei care a ramas in contul unei societati comerciale.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.


sursa foto: Mediafax

Comentarii

# maxtor date 2 May 2023 18:11 +2

-"meandrele concretului": varianta-ocolitoare-buftea-14 milioane euro-pe-kilometru.

# DODI date 2 May 2023 18:43 +14

Urmărindu-se realizarea dorinței turistului de la 3 coceni toți cei care l-au ajutat pe dl. Dragnea și doreau o Românie a românilor trebuie condamnați pentru că, ”ghinion”, așa sunt indicațiile de la licurici și abatereaa atenției de la acțiunile turistice inutile ale ratatului primar SS. Făcând abstracție de ”tablourile dosite în pereți” și alte asemenea baliverne ale Noii securități Vâlcov trebuia condamnat pentru că toți cei care mai simt românește în țara asta sunt considerați apriori dușmani ai licuriciului, ai funcționărașilor de la UE, ai multinaționalelor, ai sistemului bancar condus de securistul Manole și, în general, ai intereselor organizației antiromânești conduse de alogenul IADvig.

# marin date 7 May 2023 11:28 0

nenea asta este un ticalos, care alaturi de ponta, au acceptat tavalirea codului fiscal, prin care nenumarate firme au dat faliment! tva a fost blocat prin ordonanta fata pe "genuche", pentru ca securicii sa isi vanda proprietatile fara tva! niste infractori ticalosi impotriva romanilor care se chinuiesc sa mai traiasca pe aici. da tovarasi, bugetarii frunza-la-caini nu se lovesc de toate astea! chichitele opresive ale statului mafiot impotriva romanilor de rand! de aia au plecat toti tinerii din Romania si continua sa o faca. statul cu ochii pe cetatean, in timp ce infractorii mari fac nenorociri mana-in-mana cu puterea, cu "justitia" si militia - grupuri infractionale organizate. asa ati facuit praf Tara asta si continuati sa o faceti. de 33 de ani sunteti toti aceleasi otrepe, papusate si santajate de securicii din spatele vostru, pentru buzunarele lor interminabile.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva