4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ELITA DELEGATILOR – Procurorul Dragos Bujorean a amanat avocatura si a mai ramas in procuratura pana cand Tiberiu Nitu l-a uns, din pix, prim-procuror la Parchetul Judecatoriei Suceava. In mod suspect, CSM nu a scos la concurs tocmai acest post, desi era ocupat prin delegare de procuroarea Mariana Gretcan. Curios, dupa doua delegari, Gretcan a promovat concursul CSM si a plecat pe functie de conducere la PJ Falticeni, facandu-i loc lui Bujorean la sefia PJ Suceava (Documente)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

3 August 2015 18:56
Vizualizari: 8996

A trecut ceva timp de cand nu s-a mai auzit de procurorul Dragos Bujorean (foto stanga) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava. Mai exact, nu mai stiam nimic de Bujorean de cand am anuntat ca a reusit sa promoveze examenul de definitivat in profesia de avocat cu 74 de puncte. Ne amintim ca Bujorean s-a inscris in examenul de admitere in profesia de avocat definitiv la scurt timp dupa spectacolul cu saltarea lui Pompiliu Bota, cel care detine UNBR-Bota, pe care a incercat sa il aresteze ca practica ilegal profesia de avocat, insa instanta i-a refuzat mandatul. Am crezut la acel moment ca Bujorean s-a saturat de magistratura si ca intentioneaza sa ingroase randurile avocatilor care se iau la lupta cu procurorii in sala de judecata. Dar nu! Aflati ca Dragos Bujoreanu nu doar ca nu figureaza in Tabloul Avocatilor din Romania, dar a si ramas in magistratura, si chiar pe o functie de conducere!


Delegat la loc caldut, cu posibilitate de reinnoire

Conform evidentei nominale a procurorilor delegati pe functii de conducere si de executie, publicata de Ministerul Public in data de 30 iulie 2015, Dragos Bujorean ocupa, incepand cu data de 15 iulie 2015, functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Suceava, pana la acel moment fiind doar procuror de executie la aceasta unitate de parchet. Asa cum reiese din lista publicata de Ministerul Public, Dragos Bujorean nu a ajuns in functia de conducere in urma unui examen de promovare, asemenea sutelor de magistrati, ci a fost ales sa promoveze printr-o cale mai usoara. Prin delegare. Aceeasi lista arata ca Dragos Bujorean va sta in functia de sef al Parchetului de pe langa Judecatoria Suceava pana la data de 15 ianuarie 2016 cand, cel mai probabil, i se va prelungi delegarea, la fel cum s-a procedat si in cazul altor magistrati delegati cu motiv. Nu de alta, dar delegarea lui Bujorean, din ce stim, este facuta pe sase luni, cu posibilitate de reinnoire.

Desi, aparent, delegarea s-a facut in baza unui motiv neprevazut, trebui sa mentionam faptul ca, pana la inceputul lunii iulie 2015, timp de circa trei luni, Consiliul Superior al Magistraturii a organizat concursul de promovare in functii de conducere la instante si la parchete de pe langa acestea. Ce sa vedeti? In acest concurs s-a inscris in vedere promovarii la o alta unitate de parchet si Mariana Crina Gretcan (foto dreapta), cea care a ocupat pana la 1 iulie 2015 functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Suceava.

Culmea, si procuroarea Mariana Crina Gretcan se afla in pozitia de sef al PJ Suceava tot prin delegare, aflandu-se, din informatiile pe care le avem, la cea de-a doua delegare in aceasta functie.

Altfel, procuroarea Mariana Gretcan a reusit, in urma concursului, sa promoveze in functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Falticeni, lasandu-i astfel postul liber colegului sau procuror Dragos Bujorean, care se afla la aceasta instanta din anul 2012.

Nu sustinem ca in spatele promovarii lui Bujorean se ascund anumite interese, insa apreciem ca se impune ca CSM – Inspectia Judiciara sa se sesizeze in acest caz, din moment ce exista o unitate de parchet a carei conducere este asigurata constant de "delegati" si nu de procurori care au promovat in aceasta functie.

Din acest motiv, scoaterea la concurs de catre CSM a postului de prim-procuror al PJ Suceava se impune, cu atat mai mult cu cat, ne aflam din nou in pozitia de a putea gandi ca delegarea s-a facut in conditii suspecte.

Au uitat de declaratiile de avere

Pe de alta parte, supunem Agentiei Nationale de Integritate spre verificare si eventual, spre sanctionare, a celor doi magistrati, Dragos Bujorean si Mariana Crina Gretcan, pentru nepublicarea, conform legii, a declaratiilor de avere. Dupa cum se poate vedea in facsmil, nici Dragos Bujorean si Mariana Crina Gretcan nu si-au depus la timp declaratiile de avere, lucru poate atrage sanctiuni din parte ANI.

Lumeajustitiei.ro a mai supus atentiei Agentiei Nationale de Integritate, in luna mai 2015, cazul altor magistratii ale caror declaratii de avere nu figurau nici pe site-ul CSM, nici pe site-ul ANI. Nu doar ca raspunsul Agentiei Nationale de Integritate referitor la sanctiunile care survin unor astfel de abateri a venit cu intarziere, mai exact la doua luni de la formularea cererii, dar la momentul la care am primit raspunsul ANI s-a asigurat ca pe site sa fie publicate declaratiile de avere ale magistratiilor indicati.

Mai grav este ca suntem in situatia de a constata ca nici in acest moment nu s-a facut o verificare amanuntita asupra situatiei tuturor persoanelor care sunt obligate sa depuna in baza legii declaratii de avere. Desigur, plecam de la premisa ca este vorba despre o eroare tehnica sau, in cel mai rau caz, umana, caci sigur ni se va spune si de aceasta data ca declaratiile erau acolo dintotdeauna.

Iata care sunt sanctiunile care se aplica persoanelor care nu respecta termenele de depunere ale declaratiilor de avere stabilitate de Legea nr. 176/2010 la art. 29. alin. (1):

"Nedepunerea declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese in termenele prevazute de lege, precum si nedeclararea, in declaratia intocmita potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constitutie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 2.000 lei. Agentia poate declansa din oficiu procedura de evaluare".

S-a molipsit la delegari

In fata acestor date, nu putem sa nu constatam faptul ca actualul Procuror General al Romaniei, Tiberiu Nitu, procedeaza la fel ca cea care inainte i-a fost sefa. Pe vremea cand Laura Codruta Kovesi ocupa functia de Procuror General al Romaniei nu mai putin 10% din totalul procurorilor se aflau in functii in baza delegarilor.

Pracric, peste 200 de procurori din Romania se aflau in anul 2012 sub delegare, putand fi determinati, in orice moment, sa execute ordine, sub posibila amenintare ca neindeplinirea unor comenzi ar putea sa atraga sanctiunea retragerii delegarii si, implicit, a pierderii functiei.

Desi a fost creat ca un mijloc provizoriu, s-a ajuns la situatia in care metoda delegarii sa fie si in prezent extrem de practicata, ajungandu-se ca posturile cheie din Justitie sa fie ocupate aproape in permanenta prin delegare.

Ca sa va faceti o idee, in martie 2012, erau delegatii de Laura Codruta Kovesi peste 200 de magistrati printre care se regaseau si Marius Iacob prim-adjunctul Procurorului General al Romaniei; procurorul Horia Valentin Selaru delegat pe postul de sef sectie Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General; Daniel Morar seful DNA sau Remus Budai prim-procurorul Parchetului Capitalei.


*Cititi aici lista procurorilor delegati de Tiberiu Nitu in functii de conducere la 30 iulie 2015

*Cititi aici lista procurorilor care au fost admisi la examenul de promovare in functii de conducere la 1 iulie 2015

Sursa foto: monitoruldesuceva.ro

Comentarii

# avi avi date 3 August 2015 21:22 +2

dupa cum se vede asta a fost premiat de doua ori, florea l-a facut avocat si nitu la facut procuror sef. nu m-ar mira sa aiba facultate la particular, ca acum e la moda sa pui "intelighenti" de astia peste tot. 

# bujorica fantasticul date 3 August 2015 23:41 0

Ne puteti spune,domnule Bota,unde ati facut facultatea de drept?Nu de altceva,dar vrem sa aflam si noi daca nu sunteti si dvs.unul din,,intelighenti,,

# bota date 4 August 2015 04:43 0

Cu drag, spune-mi numele, da-mi adresa sau nr de telefon

# oarecare date 4 August 2015 08:47 +3

Vezi pe pagina lui de Facebook, nu a facut facultatea de drept ci doar politehnica din Timisoara. Scrie omul foarte clar pe pagina lui, de unde ti-a venit ideea cu facultatea de drept ?

# avi avi date 4 August 2015 13:43 0

mai oarecare,ai dreptate;bota nu a facut facultatea de drept ci are doar diploma de absolvent.

# BERCEA MONDIAL :: e manevra lu frații miei..............,, date 3 August 2015 22:27 +4

Dacă Nițu l-a făcut procuror șef iar Florea avocat definitivat în profesie- la drum de seară cu o damă de tobă, BOTA POMPILIU îl poate face PROCUROR GENERAL DE CURTE DE APEL.

# RODI NEAGU zis ,,MATIZ date 3 August 2015 22:31 0

Domnul președinte Nimerincu Viorel a promis că dacă îl aranjează pe Bota, îi deschide drumul spre Curtea Constituțională, cu haltă în str. George Georgescu nr. 1, sectorul 5.

# koko date 4 August 2015 08:22 +1

Adevaratul examen de promovare in fuctie a dlui procuror a fost sustinut cu ocazia tentativei amintite in articolul publicat.In viitorul apropriat dl procuror va fi trimis intr-o alta misiune .Si daca rezultatul este cel scontat atunci va fi din nou promovat tot prin delegarea de atributiuni.Justitia independenta are nevoie de cadre tinere dispuse sa raspunda celor mai dificile sarcini in folosul consolidari statului de drept.La mai mare dle.procuror.

# kikirikimiki date 4 August 2015 12:54 +2

Eu l-as trimite daca are singe in instalatie sa faca o vizita baroului florea. Sa ceara actele de infiintare si nu povesti pescaresti. Un procuror trebuie sa cerceteze actele, daca sunt. 

# Kikiriki date 4 August 2015 16:00 +1

Nu. Nu are sange in instalatie. Cum sa ceara daca deja stie ca aia nu au acte. Plus ca impotriva lui s-a dispus inceperea urmaririi penale ca l-a perchezitionat pe un avocat traditional Poenaru Sorin, si nu avea competenta. El e pazit inca de sistem, altfel... a intrat in avocatura ca stie ca i-s numarate zilele de procuror

# danndeac date 4 August 2015 09:20 +1

la noi totul este posibil

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva