4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV - Secretarul de stat din MJ, Alina Bica, a incasat o achitare usturatoare ca procuror DIICOT. Doi nevinovati au stat 6 luni in arest!

Scris de: | pdf | print

2 decembrie 2010 14:47
Vizualizari: 19381

Procurorul Alina Bica (foto) secretar de stat in Ministerul Justitiei (institutie unde a fost detasata din functia de procuror al DIICOT - Structura Centrala) a inregistrat inca o „performanta notabila” in cariera. Inalta Curte a respins la 30.11.2010 recursul DIICOT in dosarul 36.025/3/2007, astfel incat, in mod definitiv, doua persoane trimise in judecata de Alina Bica, prin Rechizitoriul nr. 19/D/P/2006 au fost achitate. Grav este ca din cauza acuzatiilor de crima organizata aduse de procurorul Alina Bica, doua persoane – Gheorghe Badescu si Viorel Romanescu, au stat in arest 6 luni, si respectiv 5 luni. Iar o treia (Buran Bosneag) arestata si ea, a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare, instanta retinand “constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata nu poate fi retinuta, in raport de faptul ca pentru infractiunile de fals de moneda si alte valori s-a dispus achitarea (deci lipseste obiectul grupului, savarsirea de infractiuni), iar pentru tentativa de inselaciune, in rechizitoriu se mentioneaza ca Bosneag Buran s-a prezentat singur la Sucursala BRD Medgidia.” Cu alte cuvinte, marea anchetatoare Alina Bica a dat-o-n bara rau de tot, iar statul urmeaza sa plateasca daune persoanelor tinute pe nedrept in arest si trimise aiurea in judecata.

 

Crima strategica” s-a fasait

De retinut ca anul acesta, Alina Bica si-a sustinut la Academia de Politie o teza de doctorat, in care arata: “Lumea de azi este confruntata cu un inamic nou - crima strategica - care este o combinatie de crima organizata, trafic de droguri si acte de terorism, cu o intindere si continut larg ce ameninta grav puterea legitima a statelor”. Din pacate, crima strategica n-a prea fost cine stie ce in Rechizitoriul nr. 19/D/P/2006, finalizat cu doua achitari in cazul a doua persoane – tinute 5-6 luni arestate – iar in cazul celei de-a treia o condamnare cu suspendare pentru tentativa de inselaciune, dupa ce si aceasta a efectuat 5 luni de arest. Contactat telefonic, procurorul sef al DIICOT, Codrut Olaru ne-a confirmat cele mai sus aratate despre rechizitoriul Alinei Bica , insa a apreciat ca este vorba despre “o achitare partiala”, iar apoi, vizavi de faptul ca doua persoane au stat arestate atata timp si au fost trimise nejustificat in judecata, a acceptat barbateste, ca DIICOT trebuie sa-si asume nu doar succesele, dar si nereusitele.

Istoria dosarului

Prin Rechizitoriul nr. 19/D/P/2006, procurorul Alina Bica i-a trimis in judecata pe inculpatii Gheorghe Badescu si Viorel Romanescu (pentru fals de moneda si alte valori in varianta detinerii si punerii in circulatie, dar si pentru constituire de grup de crima organizata) si pe inculpatul Bosneag Buran (pentru tentativa de inselaciune, dar si pentru aceleasi infractiuni ca in cazul primilor doi inculpati). S-a retinut ca in perioada 2004 - 2006, acuzatii au constituit un grup infractional prin care incercat sa puna in circulatie instrumente financiare emise de Security Pacific National Bank, cunoscand ca aceste instrumente sunt falsificate, in scopul valorificarii lor la mai multe banci. Diferit de primii doi inculpati, in cazul lui Bosneag Buran s-a retinut ca acesta, prin intermediul firmei Trident Investment Holding Ltd, a incercat sa plaseze la Sucursala BRD Medgidia mai multe asemenea instrumente financiare, in valoare de 2000 de dolari, pentru a obtine contravaloarea lor. Acesta din urma a sustinut mereu ca nu a stiut ca instrumentele financiare (realizate in afara tarii) sunt false. De asemenea, in caz s-a dispus confiscarea a 25.326 de instrumente financiare, detinute de acuzati, care ar fi incercat sa le plaseze la diferite banci din Romania si restul Europei. In fapt, instrumente financiare similare au circulat legal in lume un numar de ani, dupa care, dat fiind ca multe au fost falsificate, ele au devenit intr-o perioada demult trecuta “un sport national” in SUA unde multi au fost pacaliti cu ele. Dupa fuziunea Security Pacific National Bank cu Bank of America, acestea au fost retrase de pe piata, iar onorarea celor deja puse in circulatie a mai fost posibila pana in anul 1994. Prin urmare, din 1994 a expirat termenul legal la care acestea mai puteau fi valorificate.

In considerentele achitarii inculpatilor, instantele de judecata au considerat ca acestia nu au falsificat instrumentele financiare, intrucat nu ei le-au creat, iar – cel mai important – acestea erau demult retrase si numai aveau puterea legala de a circula. Ele devenind simple hartii folosite doar de colectionarii particulari. Despre folosirea carora - au retinut instantele de judecata - “nu subzista elementele de continut constitutiv ale infractiunii de fals in moneda si alte valori, in varianta detinerii si punerii in circulatie prevazuta de art. 282, al. 1 si 2 Cod penal in sarcina lui Badescu Gheorghe, Buran Bosneag si Romanescu Viorel, imprejurare fata de care... a dispus achitarea acestora.” Daca pentru falsificarea de valori toti trei au fost achitati, in cazul lui Buran Bosneag s-a retinut comiterea infractiunii de inselaciune, sub forma tentativei, pentru faptul ca la 02.02.2006 “a incercat sa induca in eroare reprezentantii BRD prin introducerea la plata a doua instrumente financiare despre care avea cunostinta ca sunt false.”

Acuzatii grave ale instantei vizavi de ancheta procurorilor DIICOT

In aceasta cauza au fost cercetate mai multe persoane, insa s-au operat numeroase disjungeri, doar cei trei fiind trimis in judecata pentru faptele de care au fost acuzati. Curtea de Apel Bucuresti a facut verificari in 2009 si a constatat ca privitor la alte disjungeri dosarele nu au fost finalizate (!?!??). In consecinta, fata de aceste miscari de neinteles ale anchetatorilor, judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti, Lavinia Lefterache si Corneliu Bogdan Ion Tudoran (decizia penala nr. 85 din 15 aprilie 2010) au mentionat in motivare: “Solutia aleasa de DIICOT privind disjungerea cauzei, ca si restrangerea obiectului judecatii in rechizitoriul intocmit de parchet la unele acte materiale, incadrarea juridica extrem de restrictiva data faptelor, scoaterea de sub urmarire penala pentru spalare de bani si inselaciune sunt criticabile” (…) limitarea obiectului judecatii.... disparitia unor probe... sesizarea instantei doar pentru unele din actele materiale dupa cum rezulta din dispozitivul rechizitoriului, au facut dificila aflarea adevarului. In mod corect instanta de fond nu a putut folosi datele din dosar referitoare la alte fapte, fiind incidente dispozitiile privind prezumtia de nevinovatie. Obiectul judecatii fiind limitat la infractiunile cu care instanta este sesizata" - (vezi facsimil).

Ne intrebam si noi ca in “Poiana lui Iocan”, pe cine oare au facut scapati procurorii DIICOT in acest dosar in care au fost implicate inclusiv personaje din SUA? Au trimis oare “la misto” oameni in judecata, stiind ca acestia vor fi achitati? Niste simpli “pestisori”?... Greu de spus. Chiar ne intrebam de ce a mai fost condamnat pentru tentativa de inselaciune cel de-al treilea – atata vreme cat instrumentele financiare nu mai aveau nicio valoare de piata (false ori reale ele fiind demult retrase din circulatie) ele fiind aidoma unor bani de hartie de la jocul Monopoly, cu care nu puteai pacali nicio banca – dovada ca nici nu au fost onorate acele instrumente prezentate la BRD... Multe sunt enigmele acestui caz. Cert este ca, in loc ca marea ancheta sa duca la sanctionarea unei “crime strategice” ea s-a finalizat cu o achitare usturatoare! Fie ea si “partiala”...

Comentarii

# pompiliu bota date 2 decembrie 2010 15:10 +8

Ginerică-Predoiu a adunat la Ministerul Justiţiei toate nulităţile - după chipul şi asemănarea lui: Octavian Ojog, Lidia Barac, Alina Bica. Felicitări judecătorilor de la ÎCCJ: Hermina Iancu, Rodica Cosma şi Victor Cornoiu!

# Mara date 2 decembrie 2010 16:39 +11

Doamna Bica nu se dezminte, ci loveste din nou!! Speram sa opteze definitiv pentru o cariera politica, in mod cert pentru cea de magistrat facultatea de drept de la Sibiu nu a pregatit-o suficient...In afara de fite, altceva sincer nu prea demonstreaza...

# DOREL date 2 decembrie 2010 18:16 +11

asta e aia cu iq-ul comunitar :D

# Dixit date 2 decembrie 2010 19:42 +10

iezact! dupa indelungi studii postuniversitare facute prin strainataturi, in limba engleza, a venit sa ne implementeze... IQ-UL COMUNITAR!!! ea a declarat asta in propriul CV, atunci la numirea in functie la MJ :lol:

# BOSNEAG BURAN date 3 decembrie 2010 23:08 0

SUNT DIRECT IMPLICAT . EXISTA LA DOSARUL CAUZEI UN COMUNICAT OFICIAL DIN PARTEA DEPARTAMENTULUI DE JUSTITIE AL USA CARE INCEARCA SA SCOATA BANK of AMERICA BASMA CURATA . POTRIVIT ACESTUI COMUNICAT INSTRUMENTELE AU FOST RETRASE DAR NU S-A ANUNTAT ACEST LUCRU PE NICI UN CANAL OFICIAL . AFIRMATIA CA NU MAI SUNT IN CIRCULATIE ESTE FALSA . CUM UN INSTRUMENT FARA DATA POATE FI DECLARAT FARA PUTERE CIRCULATORI DACA PE EL NU ESTE SPECIFICAT O DATA LIMITA DE PREZENTARE , IN CONDITIILE IN CARE ESTE UN INSTRUMENT PREPLATIT , DECI DREPTUL DE CREANTA AL CREDITORULUI ASUPRA EMITENTULUI SE POATE STERGE NUMAI DUPA PLATA INSTRUMENTULI LA PREZENTARE . SINGURUL MOTIV PENTRU CARE AM FOST CONDAMNAT ESTE ACELA CA INSTRUMENTELE AL CAROR BENEFICAR LEGAL ERAM ERAU SUB UN CONTRACT VIZAT DE FMI SI ERAU ACCEPTATE DE HSBC HONG KONG , CEA MAI MARE BANCA DIN LUME CA GAJ COLATERAL ,, AS IS " ADICA DOAR CA DEPOZIT FIZIC , NICI PE DEPARTE SPRE A FI INCASATE LUCRU CONFIRMAT DE PROCUROAREA DE INSTANTA IN FATA COMPLETULUI INALTEI CURTII . D-NA PROCUROR ALINA BICA A STIUT TOT TIMPUL ACEST LUCRU DEOARECE TOATE ACTELE AU FOST LA DISPOZITIA EI . NU MAI VORBIM DE MANDATE DE 31 DE ZILE , CORECTATE CA FIIND ERORI MATERIAL DUPA CE AU FOST PRELUNGITE !!!! DECLARATA EI IN FATA A 3 MARTORI CA NU ARE DECE SA MA ARESTEZE DAR NU-I PLACE ATITUDINEA MEA . ACCEPAREA UNEI COPII XEROX DE PROASTA CALITA CA FIIND ORIGINAL , COPIE A INSTRUMENTULUI IN CAUZA ( BANCA EMITENTA DECLARA CU NONSALANTA CA NU MAI ARE NICI UN ORIGINAL SPRE COMPARATIE !!!! CEEACE ESTE CULPA BANCII DACA ESTE ASA ) !!!!SUNT MULT ALTE ASPECTE CARE DEMONSTREAZA PROFESIONALISMUL SI PROBITATEA PROCURURULUI DE CAZ .

# N.Credinciosul date 4 decembrie 2010 06:09 +1

Si acum, cine plateste ?

# pompiliu bota date 4 decembrie 2010 10:21 +2

cum, cine plateste? Tot noi, plătim lipsirea ilegală de libertate şi plătim în continuare salariile nulităţilor de la MJ!

# BOSNEAG BURAN date 4 decembrie 2010 10:52 -1

DE PLATIT V-A PLATI STATUL ROMIN IN SOLIDAR CU BRD ( CEL CARE A DEPUS UN DENUNT FALS) CARE NU AVEA VOIE SA SE PRONUNTE . DUPA ACEASTA STATUL POATE UZA DE DREPTUL DE REGRESIE ASUPRA PERSOANELOR VINOVATE . DAR CUM STATUL E CEVEVA DE-A DREPTUL IMPERSONAL , IN ULTIMA INSTANTA ESTE VORBA TOT CONTRIBUABILUL ROMAN , CU BANI , CU VIITORUL COPIILOR SI/ SAU CU SANATATEA . SUMA CE AM DREPTUL SA O REVENDIC IN CONFORMITATE CU CONTRACTUL VIZAT DE IMF ESTE DE 2,5 MLRD EURO FARA PENALIZARI , FIIND O OPERATIUNE FOREX CU UN LEVERAGE DE MIN 250% PE ZII TMP DE 40 DE ZILE CALENDARISTICE . PRIMA TRANSA URMA SA VINA PE 24 IULIE SI AM FOST ARETAT PE 12 IULIE SI AM STAT IN AREST 6 LUNI DIN CARE 15 ZILE IN REFUZ DE HRANA ( TIMP IN CARE PROCURORUL NICI NU A CATADICSTIT SA INTREBE CARE E MOTIVUL ).DE ASEMENA , IN NOTA TELEFONICA DIN DOSAR CU DATA DE 3 IAN 2007 , INFORMA INSTANTA CA NU POT FI PREZENTAT INSTANTEI PT. A-MI APARA DERPTURILE DEOARECE IMI ESTE PREZENTAT MATELIALUL DE URMARIRE PENALA . ACEST METERIAL MI-A FOST PREZENTAT ABIA LA 25 OCT 2007 . NU ESTE ACSTA FALS IN DECLARATII SI UZ DE FALS , PRECUM SI INDUCEREA IN EROARE A INSTANTEI !!!!!!

# pompiliu bota date 4 decembrie 2010 18:41 +1

Nu va plăti decât statul, adică noi.Domna Bica, nu ar trebui să vă căutaţi o altă meserie?

# relu date 4 decembrie 2010 19:57 +1

se organizeaza cursuri de frizerie.sunt convins ca are talent si iq-ul pentru asta. :lol: :D :-) ;-) :lol:

# Dr.av. Botomei Vasil date 5 decembrie 2010 10:30 -5

Procurorii si judecatorii raspund administrativ disciplinar si patrimonial in cazuri de rea credinta ori grava neglijenta. o plangere la CSM ar fi suficienta pentru a se intrerupe prescriptia raspunderii administrative , pana ce persoanele achitate vor primi despagubiri civile din cauza arestarii pe nedrept.

# 2NA date 5 decembrie 2010 12:05 +7

Unde profesati ca avocat?!? Sper ca nu asa va sfatuiti si clientii!!!

# a.tom. date 7 decembrie 2010 04:56 -1

Prost sa fii, noroc sa ai, si sa mai ai si doua salarii de la stat ca ofiter acoperit SRI.
Bica n-are nicio vina ca n-o duce mintea si face numai tampenii. Vinovati sunt cei care au numit-o in aceasta functie si o sustin in continuare in aceasta pozitie.

# BURAN date 7 decembrie 2010 15:30 -2

COMENTARIUL LUI A. TOM NU ARE NICI UN O LOGICA . CE ARE APLICAREA LEGII CU APARTENENENTA UNOR PREOPINENTI LA DIFERITE STRUCTURI CU FAPTUL IN SINE . NU ARE IMPORTANTA ( CEL PUTIN TEORETIC )FAPTUL CA PROC. ALINA MIHAELA BICA ARE SALARIU SI DE LA O ALTA STRUCTURA A SISTEMULUI NATIONAL DE SECURITATE SI CA ISI IA DOUA SALARII.IMPORTANT ESTE CA NU EXISTA NICI O DOVADA IN SPRIJINUL AFIRMATIILOR PARCHETULUI . IQ-UL( NU INSEAMNA AQUIS ) PERSOANEI CARE SE SEMNEAZA CA a. tom ESTE EGAL CU AL DISTINSEI FOST PROCUROR ( SI POATE SI ACTUALMENTE PROCUROR CACI POSTUL POATE FI FOARTE BINE BLOCAT !!!)ACTUALMENTE SECRETAR DE STAT ( NU DE LUCRAT )IN MINISTERUL JUSTITIEI SI UNDEVA LA URMA AL DEREPTURILOR CETATENESTI .

# 4u2 date 8 decembrie 2010 06:04 +1

Romania are o imensa problema cu numirea in functii de conducere a unor crunte non-valori profesionale. Din pacate cand acestea mai sunt si sprijinite de anumite structuri, tot sistemul se blocheaza, non-valorile profita de "imunitatea" pe care o au, fac abuzuri, se comporta despotic si executa
ordinele primite de la structuri in loc sa-si faca treaba pentru care sunt platite ca secretari de stat.

Nu vad la a.tom vreo lipsa de logica sau acuzatie ca Bica sau alti incompetenti ar avea doua salarii de la stat (afirmatia lui din prima fraza pare
rupta de restul mesajului si nu se refera la Bica) in timp ce artistii si adevaratii specialisti romani nu au voie sa cumuleze doua salarii de la stat, ci doar la BURAN o incercare de atac la persoana la a.tom si o acoperire rapida a faptului ca Bica ar fi bagat doi oameni nevinovati la puscarie si ca dupa
doi de ani de reprezentare a Romaniei la Bruxelles, tot nu stia cum se scrie Aquis.

In rest se pare ca a.tom a lansat prima fraza la mishto, pentru ca aceasta nu face referire la Bica, lasand sa vada cati cititori ca BURAN (nume rusesc, sic!) musca momeala, sar repede sa o apere pe Bica si sa confirme astfel ca ea are doua salarii de la bugetul de stat.
a.tom, ce zici?

# BURAN date 8 decembrie 2010 07:26 0

CRED CA ATI PIERDUT O OCAZIE UNICA SA TACI INTELIGENT 4u2. DACA AI FI CITIT ATENT TI-AI FI DAT SEAMA CA SUNT ULTIMUL CARE AS LUA APARAREA ALINEI BICA DIN MOMENT CE EU SUNT CEL CARE A SUFERIT DE PE URMA ABUZURILOR EI ! IAR NUMELE ESTE TURCESC 100% SI PRELUAT IN LIMBA RUSA CU INTELESUL DE VISCOL !DAR ACESTA ESTE SPORT NATIONAL IN ROMANIA , DATUL CU PAREREA FARA A CITI/ASCULTA MACAR CEEACE SPUN CEILALTI !

# alice date 8 decembrie 2010 06:53 +2

Sunt curioasa cine tine in brate nulitatile din MJ, in special pe Predoiu si Bica? Oare nu s-au convins pana acum de incompetenta lor? Oare ce trebuie facut pentru a scapa de ei?

# pompiliu bota date 8 decembrie 2010 09:41 +2

Dragă alice, Predoiu este ginerele gangsterului Călin Zamfirescu, colegul de grupă al lui Valeriu Stoica. D-na Bica a fost iubită de ex-procurorul general Botoş. Acum o iubesc mai mulţi...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva