19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GIRBOVAN A INDOIT ANDREAUA – Zdrobitorul raport al Inspectiei Judiciare, adoptat de Sectia pentru judecatori a CSM, care a constatat ca membra CSM Andrea Chis i-a afectat reputatia sefei UNJR Dana Girbovan cu un fake news: „Actiunea doamnei Chis a avut repercusiuni cu impact direct asupra reputatiei profesionale a doamnei judecator Girbovan... Consecinta a fost aceea de a crea o imagine nefavorabila petentei, determinata de suspiciunile in randul colegilor si al opiniei publice” (Raportul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 January 2020 19:27
Vizualizari: 11282

Lumea Justitiei va prezinta in exclusivitate zdrobitorul raport prin care Inspectia Judiciara a constatat ca membra CSM Andrea Chis (foto 1) i-a afectat reputatia judecatoarei Dana Girbovan (foto 2), de la Curtea de Apel Cluj (presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania), prin faptul ca prima a adus in discutie, intr-o sedinta a Sectiei pentru judecatori din CSM, un text aparut pe un site cunoscut pentru raspandirea de minciuni si calomnii la adresa a diverse figuri publice care nu sunt pe placul #rezistentilor. Iar acel text lansa in spatiul public o minciuna crasa legata de sefa UNJR. Raportul Inspectiei Judiciare a fost adoptat joi, 16 ianuarie 2020, de Sectia pentru judecatori a CSM, care astfel a stabilit ca Andrea Chis i-a afectat reputatia Danei Girbovan.


 

Totul a inceput in data de 3 septembrie 2019, cand, in sedinta Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, Andrea Chis a pus la indoiala probitatea Danei Girbovan pentru a prelua functia de ministru al Justitiei, in conditiile in care comisarul.ro – un site cunoscut pentru publicarea de minciuni si injurii – scrisese nu cu mult timp in urma ca presedinta UNJR s-ar fi consultat cu deputatul PSD Florin Iordache, acasa la acesta (click aici pentru a citi). Ulterior, Girbovan a reactionat dur, demontand punct cu punct mizeriile colportate de Chis (click aici pentru a citi). Cu aceeasi ocazie, sefa UNJR a cerut CSM sesizarea Inspectiei Judiciare, pentru apararea reputatiei profesionale.

Ei bine, in raportul intocmit la 14 octombrie 2019, si adoptat de Sectia pentru judecatori a CSM, inspectoarea judiciara Luciana Aydin a constatat ca gestul Andreei Chis de a aduce vorba in sedinta Sectiei pentru judecatori a textului publicat de comisarul.ro a fost de natura a-i afecta reputatia profesionala judecatoarei Dana Girbovan. Si nu doar prin caracterul calomnios al materialului in sine, cat mai ales prin faptul ca dupa aceea problema pretinsei intalniri Girbovan-Iordache a fost rostogolita de mai multe publicatii, in contextul in care in cele zece zile scurse de la aparitia imundului text pana la sedinta Sectiei pentru judecatori, nimeni din presa nu o contactase pe sefa UNJR pentru un punct de vedere, toti jurnalistii intelegand ca este vorba despre o manipulare infecta. Totusi, prin faptul ca a adus in discutie acea mizerie in inaltul for al CSM, judecatoarea Andrea Chis i-a dat credibilitate si mai ales vizibilitate, calcandu-i astfel in picioare reputatia fostei colege de la Curtea de Apel Cluj, noteaza judecatoarea Aydin.

 

Redam cele mai importante pasaje din Raportul nr. 19-4635 din 14 octombrie 2019 al Inspectiei Judiciare – Directia de inspectie pentru judecatori:

 

Apreciem ca actiunea doamnei judecator Chis este de natura sa afecteze reputatia profesionala a doamnei judecator Girbovan si pentru urmatoarele considerente: (...)

Conform proiectului privind candidatura pentru functia de membru al CSM, doamna judecator a fost implicata intr-un proiect privind o serie de seminarii de comunicare cu Baroul Cluj proiect desfasurat si cu colaborarea Curtii de Apel Cluj, pe parcursul unui an, finalizat cu o propunere de Ghid de bune practici privind cele doua profesii, adoptat de Adunarea general a Baroului Cluj.

In anul 2019, din calitate de manager de proiect, a gestionat elaborarea mai multor ghiduri de comunicare.

In acest context, se impune a treia constatare, potrivit careia doamna judecator Chis are pregatire in comunicarea publica, stapanind conceptele specifice domeniului. Din aceasta perspectiva, existau toate premisele ca doamna judecator sa aprecieze in mod corect credibilitatea informatiei pe care a ales sa o prezinte Sectiei pentru judecatori a CSM, in vederea valorificarii, prin sesizarea Inspectiei Judiciare.

Site-urile de stiri false sunt definite ca fiind acele site-uri care publica in mod deliberat stiri false sau dezinformari, folosind adesea social media pentru a amplifica traficul si a transmite informatia la cat mai multe persoane. (...)

In analiza credibilitatii informatiilor cuprinse in articolul 'CULISE / Negocierile Danei Garbovan cu PSD, acasa la Iordache. Lia Savonea, omul-cheie', publicat de site-ul 'comisarul.ro' la 24 august 2019, au fost avute in vedere informatiile disponibile in spatiul public la acea data.

Pe baza unor criterii usor accesibile nu numai profesionistilor, publicate si recomandate de Universitatea Harvard:

(i) editorul articolului nu este credibil, intrucat articolul nu este semnat, iar site-ul pe care este publicat nu este administrat de nicio persoana identificabila;

(ii) stilul de redactare este unul neingrijit, autorul anonim incercand sa potenteze informatia neverificata prin titlul scris cu majuscule 'CULISE', care sugereaza cititorului ca informatia este una sensibila.

Desi Inspectia Judiciara a solicitat redactiei 'comisarul.ro', la adresa de e-mail indicata pe site, informatii cu privire la veridicitatea informatiilor din articol, precum si date despre autorul / autorii acestuia, demersul a ramas fara rezultat, fapt ce indica vointa de pastrare a anonimatului administratorilor respectivului site.

De remarcat este ca autorul articolului nu precizeaza sursa informatiei, indicand ca aceasta provine din 'surse bine informate'. In urma verificarilor efectuate de compartimentul de specialitate din cadrul Inspectiei Judiciare, informatia nu a fost identificata pe alte site-uri, cu exceptia 'comisarul.ro' si 'cetateanimplicat.ro', acesta din urma fiind si el un site fara date de identificare sau autor al articolului.

In materia fake news, exista practica de citare / prezentare a informatiilor pe site-uri diferite, neasumate, tocmai pentru a induce in eroare cititorii, care la o verificare simpla descopera ca informatia se regaseste in mai multe locuri si creeaza premisele ca informatia ar putea fi reala.

Pentru aceste considerente, rezulta a patra constatare: articolul in discutie indeplineste conditiile unei stiri potential false, intrucat nu este asumat de niciun autor, este publicat pe un site care nu are date de identificare, este redactat neprofesionist din punct de vedere jurnalistic si nu indica sursa informatiei prezentate, informatie care nu se regaseste pe alte site-uri credibile.

Intr-o alta ordine de idei, verificarile efectuate au reliefat ca anterior datei de 3 septembrie 2019, informatia conform careia doamna judecator Girbovan a negociat portofoliul de ministru acasa la deputatul Florin Iordache nu a constituit un subiect pe agenda publica.

Situatia a devenit cu totul alta la 3 septembrie 2019, cand au fost difuzate in media urmatoarele articole, avand ca obiect dezbaterile din Sectia pentru judecatori a CSM pe marginea informatiei conform careia doamna judecator Girbovan a negociat portofoliul de ministru acasa la doamna deputat Florin Iordache. (...) (n.r. urmeaza enumerarea unor titluri)

A cincea constatare: sursa citata (n.r. in articolele de mai sus) in legatura cu informatia conform careia doamna judecator Girbovan a negociat portofoliul de ministru acasa la deputatul Florin Iordache nu este site-ul comisarul.ro, ci doamna judecator Andrea Chis, care a invocat aparitia acestei informatii in mass media.

Cronologia evenimentelor evidentiaza ca fara interventia doamnei judecator Chis, stirea respectiva ar fi ramas ignorata, fara impact in randul opiniei publice, aceasta capatand credibilitate si, ca urmare, fiind amplificata si diseminata, tocmai datorita faptului ca a fost preluata de o persoana cu autoritate si influenta, fiind adusa in discutie in cadrul unui inalt for al magistraturii, respectiv sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM. Actiunea doamnei judecator Chis se poate inscrie intr-un mecanism de dezinformare, etapizat dupa cum urmeaza:

(i) crearea stirii false;

(ii) preluarea stiri de o persoana cu autoritate si influenta, capabila sa ii confere credibilitate;

(iii) amplificarea / diseminarea informatiei la o scara larga.

Daca in prima si cea de-a treia dintre etapele anterior mentionate, mass media a jucat un rol primordial, in cea de-a doua etapa, acesta i-a revenit, in conditiile mentionate, doamnei judecator Chis.

Pentru toate considerentele anterior expuse, apreciem ca actiunea doamnei judecator Chis a avut repercusiuni cu impact direct asupra reputatiei profesionale a doamnei judecator Girbovan, in conditiile in care in perioada imediat urmatoare, stirea respectiva – care pana atunci fusese ignorata de restul presei – a fost preluata la scara larga, amplificata si diseminata, creand premisele stirbirii reputatiei profesionale a acesteia.

Consecinta acestei actiuni a doamnei judecator Chis a fost aceea de a crea o imagine nefavorabila petentei, determinata de suspiciunile in randul colegilor si al opiniei publice cu privire la probitatea morala si reflectata direct in activitatea sa profesionala, fiind de natura a afecta reputatia profesionala a acesteia, astfel ca se apreciaza ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 30 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

* Cititi aici raportul integral intocmit de inspectoarea judiciara Luciana Aydin

Comentarii

# Mihaela Zamora date 16 January 2020 20:45 +6

Chiș e aia tolănita în aer?

# YES date 16 January 2020 22:23 +6

"Un stat bazat pe un singur OM, nu este un stat" -Winston Churchill.(prim ministru U.K 1945). LECTIA este valabila azi pentru "ametitul" Iohannis care VREA PUTERE DEPLINA in Romania. "Puterea este un DROG care ia mintile oricui gusta din ea" -Francoise Mitterand(presedinte Franta 1990). Ce HAOS intr-un CAP ratacit in AUTOCRATIE!.

# Cetateanul date 16 January 2020 22:59 +5

Ce țară faină ...fix ca afară ... poleială de firmă... cum mama dracului instituția chemată să apere imaginea profesiei are în rândul său persoane acuzate fix că o încalcă grosier. Într-o țară ca afară decența aducea cu sine demisia din funcție. Asta în timp ce spre exemplu dacă vreun politician miaună ceva imediat cerberii dreptății sar arși de cur. Și se mai miră unii că politicul (indiferent de culori, trandafiri ori săgeți) le vor tăiate diverse pensii ori salarii. Băăăăă ... treziți-vă ... că vă duceți pe copcă cu independență cu tot. PS Din nou ..repet a mia oară...nu vă bazați pe exaltați ca motocilista, tăntăleț, militauru, căcălin, pîrjol etc etc că vă bagă aiurea n gura poporului ... iar poporul vrea cu tăiete. Dacă nu vă faceți voi ordine o vor face taman ăia de le dădeau deontologii plăcuțe suedeze ...adică politicienii. PPS Ce vă făceți dacă la prea neconstituționala courte se mai găsește nește struți și capre și se schimbă majoritatea de devine bună tăierea ...ha?

# Judecator iccj date 17 January 2020 00:13 +4

Aceasta nulitate de Chis, motociclista.,levitationista hotărăște soarta judecătorilor din Romania?Este sfarsitul magistraturii din țară. Pe cei 40.000 ron lunari de la csm individ a asta își discreditează colegii de la CA Cluj pe site uri obscure si inexistente?Oare pt aceste lucruri a fost trimis a in cel mai înalt for al magistraturii?Trimiteți-o acasă dragi colegi altfel veti deveni toți pseudo sufrageristi asa cum a insinuat în privinta Dianei Garbovan. Rusine celor care au votat asemenea dezastru pt csm

# santinela date 17 January 2020 07:25 +6

In sfirsit CSM-ul a luat o decizie normala.Nu poti face comparatie intre un OM,doxa de carte-Dana Gribovan si Chis,nulitatea nulitatilor !

# nea nicu date 17 January 2020 12:48 +1

Alooooo,stati linistiti la locurilii voastre! Totul e de ochii lumii.In realiate, batalia se da pentru un loc avantajos la troaca cu laturi.

# Gery date 20 January 2020 03:21 0

Eu sincer regret ca au disparut unele sanctiuni mai dure ,fata de cei care folosesc media pentru colportarea unor stiri care afecteaza,uneori foarte grav ,viata personala si profesionala a unei persoane.Se pare ca trbuie sa adunam semnaturi noi,civilii pentru modificarea Constitutiei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva