19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CHIS PROPAGANDISTA – Dana Girbovan o umileste pe Andrea Chis din CSM si o acuza ca raspandeste stiri false, dupa manual, pentru a o decredibiliza: „Cum a promovat un fakenews la scara nationala judecatoarea Andrea Chis, din inalta pozitie de membru al CSM... Strategia ca un site anonim sa publice un fakenews, iar apoi o persoana cu autoritate sau credibilitate sa eleveze subiectul pentru a-l face stire de presa este caz scoala in manualele de propaganda si dezinformare”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 September 2019 13:22
Vizualizari: 9981

Judecatoarea CSM Andrea Chis (foto 1) a ajuns sa rostogoleasca stiri false doar ca sa ii distruga reputatia judecatoarei Dana Girbovan (foto 2), de la Curtea de Apel Cluj, presedinta a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR). Este principala acuzatie adusa Andreei Chis de judecatoarea Dana Girbovan intr-o postare pe Facebook de luni, 9 septembrie 2019, si vine la patru zile de la atacul lansat de Chis in spatiul public legat de activitatile politice ale unor magistrati.


Precizarile judecatoarei Dana Girbovan vin dupa ce joi, 5 septembrie 2019, Andrea Chis a anuntat ca i-a cerut presedintei CSM Lia Savonea s-o dea pe sefa UNJR pe mana Inspectiei Judiciare pentru pretinsa savarsire a unor abateri disciplinare. Anterior, in sedinta Sectiei pentru judecatori din 3 septembrie 2019, Andrea Chis a sustinut ca se impune cercetarea disciplinara a Danei Girbovan pentru a se stabili daca ceea ce scrie intr-un articol "dintr-un ziar", fara a indica articolul ori ziarul este adevarat sau nu. Era vorba despre informatia potrivit careia inaintea propunerii sale in functia de ministru al Justitiei, Dana Girbovan ar fi avut o discutie cu deputatul PSD Florin Iordache in casa acestuia (click aici pentru a citi).

Fireste, in momentul in care Andrea Chis a adus respectiva stire falsa („fake news”) in discutia sedintei Sectiei pentru judecatori (detalii aici), automat i-a oferit o doza de credibilitate, reclama Dana Girbovan, adaugand ca mai multi jurnalisti au sunat-o ca s-o intrebe daca a fost sau acasa la Iordache. Judecatoarea de la Curtea de Apel Cluj subliniaza ca „strategia aceasta, ca un site anonim sa publice un fakenews, iar apoi o persoana cu autoritate sau credibilitate sa eleveze subiectul pentru a-l face stire de presa, este caz scoala in manualele de propaganda si dezinformare, despre cum sa fie atacata reputatia unei persoane tinta”.

Redam postarea de pe Facebook a Danei Girbovan:

Cum a promovat un fakenews la scara nationala judecatoarea Andrea Chis, din inalta pozitie de membru al CSM

In sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM din data de 3 septembrie 2019, cand s-a luat in discutie cererea mea de retragere a demisiei din magistratura, judecatoarea Andrea Chis a spus ca "un ziar spune ca ea s-a intalnit in casa unui om politic, respectiv a vicepresedintelui Camerei Deputatilor, a domnului deputat Iordache", casa unde mi-as fi "negociat" numirea la Ministerul Justitiei.

In replica, pe data de 4 septembrie, i-am solicitat printr-o postare pe Facebook judecatoarei Chis sa spuna public numele ziarului si a autorului pe care il citeaza.

Ca raspuns, pe data de 5 septembrie, doamna judecator Chis a scris pe Facebook ca "ziarul" la care a facut referire este site-ul de fakenews "comisarul[.]ro", care pe data de 24 august 2019 publicase un articol fara semnatura unei persoane in care se sustinea ca am fost "acasa la Iordache" unde mi-as fi negociat pozitia de ministru al justitiei.

https://www.facebook.com/andrea.chis.3/posts/2721123871253428 [acesta e link-ul la postarea doamnei judecator Chis, care insa e vizibila doar pentru prieteni]

Dupa toate standardele, Comisarul[.]ro nu este un ziar, pe site-ul respectiv negasindu-se nici un fel de informatii despre membrii redactiei sau autorii asa numitelor articole. Acel site este doar o sursa de acuzatii neprobate, grosolane, la adresa unor persoane, alese ca tinte.

De asemenea, "articolul" respectiv postat pe 24 august 2019 nu este un articol de stiri, ci un fakenews anonim mizerabil.

Pana la afirmatiile judecatoarei Chis, pe care le-a facut in cadrul sedintei Sectiei pentru judecatori din CSM, nici un ziar, agentie de presa sau televiziune nu au preluat respectiva "stire", iar in toata perioada de la publicarea articolului si pana la afirmatiile doamnei Chis nu am fost sunata de presa sa fiu intrebata daca afirmatia respectiva este reala sau nu.

Faptul este pe deplin explicabil, deoarece un site anonim nu poate fi o sursa credibila pentru cineva, cu atat mai mult cu cat abunda in titluri suburbane de genul: HOPA! Ce porcarie! PUTE rau, ce JEG etc.

O scurta cautare pe respectivul site dovedeste ca, in timp, au fost folosite la adresa mea expresii precum "sluga", "penala", "pesedista", in cuprinsul sau chiar titlurile postarilor de pe acest site. In articolul la care face referire membrul CSM Andrea Chis sunt numita "judecatorea pro-infractori".

Cu toate acestea, judecatoarea Andrea Chis, membru CSM, a considerat ca acest articol prezinta o baza factuala suficient de puternica pentru a cere sesizarea Inspectiei Judiciare si, eventual, sanctionarea mea disciplinara cu retrogradarea in functie sau excluderea din magistratura.

Afirmatiile judecatorului Andrea Chis, facute intr-un cadru oficial, au transformat un fakenews mizerabil intr-o stire preluata ca atare de presa nationala.

Astfel, dupa afirmatiile judecatoarei Chis, presa a titrat ca un membru al CSM a solicitat sesizarea IJ pentru a verifica daca "Dana Girbovan s-a intalnit cu Florin Iordache, acasa la acesta, pentru a-si negocia functia de ministru".

Abia dupa afirmatiile judecatoarei Andrea Chis din sedinta CSM din 3 septembrie 2019 am fost sunata de mai multi jurnalisti, pentru a fi intrebata daca am fost sau nu in casa deputatului Iordache.

Strategia aceasta, ca un site anonim sa publice un fakenews, iar apoi o persoana cu autoritate sau credibilitate sa eleveze subiectul pentru a-l face stire de presa, este caz scoala in manualele de propaganda si dezinformare, despre cum sa fie atacata reputatia unei persoane tinta.

Pe scurt, ceea ce a fost initial un fakenews mizerabil, ignorat de presa si de public, a devenit, prin actiunea doamnei judecator Andrea Chis, o informatie credibila. Acest lucru mi-a adus in mod direct si grav atingere propriei reputatii, motiv pentru care voi apela la masurile prevazute de lege pentru astfel de situatii”.

Comentarii

# Cetateanul date 10 September 2019 17:50 +5

Intreb pentru un prieten: pentru usurinta pronuntiei, diftongul poate fi inlocuit cu "P"?

# Stimate cetatene, date 10 September 2019 20:48 +4

ma iei pe mine cu diftong :zzz , zi clar: pis; noroc ca am avut un moment de perspicacitate(de la "P") altfel cautam pe internet si poate nici nu ma prindeam! :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva