8 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CIPRIAN BABAN, SPECIALISTUL IN CYBERCRIME – Renumitul avocat Ciprian Baban exceleaza in domeniul criminalitatii cibernetice si al dreptului bancar, repurtand succese in arbitrajul international. Pregatirea sa unica i-a permis sa faca fata unor provocari juridice complexe, demonstrate de dosare demne de remarcat. Implicarea activa in Academia Europeana de Drept / European Law Academy i-a facilitat dezvoltarea profesionala continua, mai ales in ceea ce priveste buna aplicare a dreptului UE

Scris de: L.J. | pdf | print

23 January 2024 12:56
Vizualizari: 19719

Avand o experienta ca avocat de peste 18 ani, sunt specializat in dreptul penal economic, concentrandu-ma asupra infractiunilor cibernetice, cu o nisa distincta in dreptul bancar. Interesul meu pentru criminalitatea cibernetica izvoraste din recunoasterea naturii evolutive a activitatii criminale. Dupa o decada petrecuta la Raiffeisen Bank, in calitate de avocat externalizat, am fost martor direct la cresterea amenintarilor la adresa sectorului bancar. Acest lucru m-a determinat sa ma specializez in intersectia dintre dreptul penal si cel bancar, intelegand rolul critic pe care cibernetica il joaca in protejarea institutiilor financiare si a clientilor acestora.



Pe masura ce bancile au dezvoltat si perfectionat masuri antifrauda, schemele frauduloase au devenit tot mai sofisticate si ele. In afara sectorului IT, avocatii trebuie sa se specializeze in domeniul tehnologiei si sa inteleaga complexitatile comportamentului criminal si masurile de contracarare. Anticiparea este cheia, iar pentru a putea anticipa, trebuie sa detii cunostintele potrivite, atat juridice, cat si tehnice.

In paralel, am dezvoltat o practica extensiva in arbitrajul international, gestionand clienti importanti din sectorul economic din Romania si din strainatate. Datorita specializarii mele, am fost invitat sa colaborez ca specialist alaturi de alte consortii juridice sau departamente legale ale clientilor. Cu toate acestea, in ultima perioada, am ales sa lucrez independent, gestionand cazurile in mod cuprinzator de la initiere pana la solutionare.

Am inceput cariera juridica in 2005, iar de-a lungul anilor mi-am perfectionat abilitatile in dreptul penal, specializandu-ma in infractiunile economice si in dreptul bancar. De asemenea, implicarea mea in Arbitrajul International mi-a largit perspectiva juridica, permitandu-mi sa navighez in dispute juridice complexe la nivel international. Fiecare caz a fost o treapta, contribuind la intelegerea profunda a subtilitatilor sistemului juridic.

Cum promovasem de curand examenul Cambridge Proficiency, asta ce m-a facut atractiv pentru firmele de avocatura care lucrau cu clienti straini, cu accent pe imobiliare. Dupa un timp, am decis sa ma orientez catre litigii, iar pana in 2009, faceam deja parte dintr-o echipa de litigii a uneia dintre cele mai mari firme de avocatura. Aproximativ in aceeasi perioada, am inceput sa activez si in sectorul bancar, colaborarea mea cu Raiffeisen Bank si cu alte banci paralel. Totodata, mi-am reluat practica penala inceputa in Oradea, dar aplicata la nivel corporativ, deoarece majoritatea clientilor proveneau fie din sectorul bancar, fie din cel corporate.

Primul meu caz de arbitraj a avut loc in 2010 la Camera de Comert de pe langa Tribunalului Valcea. Inspirat de proceduri, de eleganta discutiilor si nivelul inalt de profesionalism, comparativ cu ceea ce vedeam zilnic in instantele obisnuite, am decis ca voi urma o cariera in acest domeniu. Fara a renunta la ceea ce pretuiam cel mai mult: dreptul penal si criminalitatea cibernetica – care a capatat tot mai mult interes de la un an la altul. Criminalitatea a devenit tot mai sofisticata, dar au evoluat si metodele de contracarare a acesteia.

Oricat de neobisnuita ar parea aceasta combinatie, o fateta o completeaza perfect pe cealalta. Convergenta arbitrajului comercial si a dreptului penal, in special in domeniile criminalitatii cibernetice si a infractiunilor economice, reflecta natura evolutiva a provocarilor legale in peisajul actual de business.

Desigur, mentinerea confidentialitatii clientului este primordiala, dar am avut privilegiul de a reprezenta entitati semnificative in sectorul financiar. Portofoliul meu de clienti include marile banci si corporatii, unde expertiza mea in dreptul penal economic, in special in probleme legate de cibernetica, s-a dovedit valoroasa.


Printre clientii si cazurile remarcabile, as dori sa evidentiez cateva:

 



UCO Tesatura (dosar de delapidare) – Membra a Grupului Vlerick, (un grup familial belgian cu activitati industriale si financiare existent de peste 50 de ani. Familia Vlerich este una dintre cele mai bogate si respectate familii din Belgia, conducand mai multe afaceri financiare, printre care o scoala de business) UCO Tesatura Giurgiu este unul dintre producatorii principali de denim cu o capacitate de productie de peste 7 milioane de metri, avand cea mai recenta tehnologie pentru fabricarea articolelor de denim. Societatea fost scoasa de pe piata in urma acestui caz de frauda. Dosarul in curs, implicand o frauda de peste 7 milioane atribuita fostului CFE, este in curs de investigatie. Elementul crucial este ca am reusit sa recuperez cei 500.000 de euro delapidati,i inainte ca procesul sa se incheie. Voi furniza o divulgare completa a investigatiilor efectuate pana in prezent, astfel incat Luju si cititorii sai sa aiba o imagine completa asupra uneia dintre cele mai elaborate scheme infractionale desfasurate in Romania. Cu companii-fantoma, firme capusa (companii parazit), rude si prieteni angajati, contracte fictive. Am folosit serviciile unor detectivi particulari pentru a destructura grupul.

Compania de Apa Oradea – compania de furnizare a apei din Oradea se confrunta cu executarea silita in urma unei proceduri de bifurcare intr-un dosar de arbitraj. Suma se ridica la milioane si ameninta insasi existenta companiei, si implicit, a aprovizionarii cu apa a orasului. Ce se impunea era temporizarea procedurilor judiciare (contestari la executare cu tot arsenalul de masuri legale) in timp ce, in paralel, sa se urgenteze procedurile de arbitraj ICC.

Termoficare Oradea – un dosar de ucidere din culpa si nerespectarea masurilor de siguranta si securitate in munca. Apararea unei societati acuzate in astfel de cazuri este de cele mai multe ori o misiune imposibila. Cu toate acestea, am obtinut cu succes o achitare prezentand dovezi temeinice care demonstreaza nu numai lipsa de culpabilitate din partea companiei, ci si stabilirea faptului ca victima a actionat in afara cadrului fisei postului.

Industrialexport S.A. – un imens caz de arbitraj impotriva Hidroelectrica, avand ca obiect pretentia de plata a putin peste 1 milion, reprezentand soldul neachitat al pretului echipamentului care reprezentat de vane, conform contractului incheiat intre parti. Procedurile de arbitraj s-au intins dincolo de durata anticipata initial, depasind un interval de peste 2 ani; totusi, s-au incheiat favorabil, impunandu-i paratei, Hidroelectrica, obligatia de a remite suma stipulata conform solicitarii, plus dobanzi si cheltuieli de judecata, desigur.


Afilierea la institutiile profesionale juridice


Academia de Drept European (Europaische Rechtsakademie), sau ERA, este o institutie de prestigiu care promoveaza excelenta juridica in intreaga Europa. In calitate de membru, particip la educatie juridica continua, mentinandu-ma la curent cu ultimele evolutii in dreptul european. Aceasta afiliere imbunatateste capacitatea mea de a oferi servicii juridice de top, in special in domeniul in continua evolutie al dreptului cibernetic.

Recent – si doresc cu adevarat sa fac cunoscut acest lucru – am devenit membru al Asociatiei Friends of ERA, care aduna profesionisti in domeniul juridic, dornici sa se alature colegilor lor practicieni din intreaga Europa in promovarea aplicarii corecte a dreptului UE. De peste 20 de ani, membrii sai sustin programul de burse ERA, care a permis ca mai mult de 550 de practicieni juridici din statele membre ale UE si tarile candidate, in care finantarea nationala si locala nu era disponibila, sa participe la formarea juridica pe care o ofera in domeniul dreptului european.

Prin urmare, impreuna cu ceilalti membri ai Asociatiei Friends of ERA, contribui la acest proiect care permite practicienilor juridici cu resurse financiare limitate sa-si imbunatateasca cunostintele despre dreptul UE. In paralel cu acest lucru, beneficiez de acces la documentatii de conferinte online, invitatii la intalniri ale reprezentantelor nationale si, asa cum tocmai am aflat, voi participa ca judecator in una dintre etapele competitiilor de procese simulate pe care le organizeaza: Concursul European al Tinerilor Avocati (European Young Lawyers Contest) o semifinala va avea loc aici, in Bucuresti, si voi fi membru in completul de judecata.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.10.2024 – “Retragerea” lui Sosoaca, anuntata cu trei zile inainte de decizia CCR (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva