17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GREFIERII ISI INCHID TELEFOANELE – Nemultumiti de cresterea varstei de pensionare la 65 de ani, grefierii avertizeaza: “Avem capacitatea necesara sa blocam sistemul judiciar... Niciun grefier nu va mai raspunde la telefonul personal, dupa orele de program, in zilele libere sau de repaus saptamanal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplatite sau pentru serviciul de permanenta la arestari, indiferent ca vorbim despre infractiuni usoare, talharii sau chiar crime”

Scris de: G.T. | pdf | print

30 May 2023 12:36
Vizualizari: 8950

“Cresterea varstei de pensionare condamna grefierii la moarte sigura”. Acuzatia este lansata de Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, care critica prevederile din proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu, care prevad cresterea varstei de pensionare a personalului auxiliar din instante si parchete la 65 de ani (click aici pentru a citi amendamentele).


 

Intr-un comunicat de presa semnat de presedintele sindicatului Catalin Traistaru (foto), dat publicitatii marti, 30 mai 2023, grefierii precizeaza ca in curand se vor alatura celorlalte categorii profesionale care protesteaza deja, avertizand ca au capacitatea sa blocheze activitatea sistemului judiciar. De asemenea, grefierii anunta ca foarte curand isi vor inchide telefoanele personale, astfel ca niciunul dintre ei nu va mai raspunde dupa orele de program, in zilele libere sau de repaus saptamanal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplatite sau pentru serviciul de permanenta la arestari, indiferent ca vorbim despre infractiuni usoare, talharii sau chiar crime.


Redam comunicatul grefierilor:


“Aflam din postarea prim-ministrului in exercitiu al Romaniei ca 'pensia fiecarui cetatean trebuie sa reflecte importanta muncii sale de o viata si contributia la sistemul public', precum si ca 'pentru diplomati si personalul auxiliar din instantele judecatoresti varsta standard de pensionare va creste la 65 de ani'. Dorim sa va multumim, domnule prim-ministru, pe aceasta cale, pentru respectul aratat importantei muncii unei categorii socio-profesionale care si-a sacrificat zi de zi viata si sanatatea pentru bunul mers al sistemului judiciar, subdimensionat din punctul de vedere al resursei umane si subfinantat de ani de zile, iar daca nu stiati...:

In prezent, grefierii beneficiaza de dreptul de pensie de serviciu la implinirea varstei de 60 de ani, ca o recunoastere a zecilor de ani in care si-au desfasurat activitatea in slujba justitiei, intr-un regim strict de interdictii si incompatibilitati pe care alte categorii profesionale nu il au.

Pensia de serviciu a fost acordata prin Legea nr. 567/2004 in perioada de preaderare a Romaniei la UE in conformitate cu disp. art. 53 din Constitutie, pentru restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati cetatenesti, interdictii prevazute in cuprinsul art. 77 din aceasta lege si din codul deontologic.

Functia de grefier este incompatibila cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice si a functiei de formator in cadrul Scolii Nationale de Grefieri, salariul reprezentand singura sursa de venit!

Stiati domnule prim-ministru ca grefierii participa la competitii sportive si renunta sa ridice premiile acordate pentru rezultatele obtinute pentru ca statutul special le interzice acest lucru?

In exercitarea profesiei sale, personalul de specialitate din instante si parchete trebuie sa manifeste competenta, impartialitate si celeritate, fiind obligat sa se abtina de la orice fapta care ar putea aduce prejudicii justitiabililor ori prestigiului justitiei, sa serveasca in mod loial autoritatea judecatoreasca, sa nu dezvaluie sau sa foloseasca pentru alte scopuri decat cele legate de exercitarea profesiei informatiile obtinute pe parcursul desfasurarii activitatii profesionale, sa se abtina de la orice atitudine care l-ar putea face vulnerabil la influente, nu poate pretinde sau primi cadouri ori servicii, privilegii sau avantaje, atat pentru sine, cat si pentru altul si nu ii este permis sa acorde consultatii juridice, incalcarea acestor interdictii atragand raspunderea disciplinara, civila si chiar penala.

Ratiunea acordarii acestui drept este necesara, justificata si legala, pensia de serviciu pentru grefieri a fost acordata ca o compensare pentru restrangerea unor drepturi si libertati si instituirea unor interdictii si incompatibilitati prin statutul special care reglementeaza aceasta categorie de personal, direct proportional cu activitatile specifice functiei – personalul auxiliar de specialitate participa efectiv la infaptuirea actului de justitie alaturi de magistrati.

Se doreste modificarea conditiilor de pensionare si acordarea pensiei numai pe baza principiului contributivitatii?

Foarte bine! Insa atunci Statul Roman trebuie:

- sa adopte de urgenta o propunere legislativa prin care sa includa instantele si parchetele in categoria locurilor in care personalul isi desfasoara activitatea in conditii de munca deosebite si recunoasterea categoriei noastre profesionale ca desfasurandu-si activitatea in conditii deosebite, in acceptiunea legii nr. 127/2019;

- sa acorde lunar o suma compensatorie direct proportionala cu limitarea drepturilor prin mentinerea interdictiilor si a incompatibilitatilor, perioada in care personalul nu poate sa isi sporeasca altfel veniturile si nu poate contribui suplimentar la sistemul de pensii, pentru a da posibilitatea categoriei noastre de personal sa isi plateasca o pensie in sistemul privat;

- sa elimine interdictiile si incompatibilitatile si sa adopte o masura reparatorie pentru despagubirea acestei categorii de personal pentru perioada in care i-au fost ingradite si restranse drepturile, respectiv perioada in care si-a desfasurat activitatea sub regimul interdictiilor si incompatibilitatilor.

Pensia grefierilor are componenta contributiva! Din evidentele Casei Nationale de Pensii Publice, numarul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea a fost de 1724 grefieri la finele anului 2021 si 1667 la finele anului 2022.

ARE LOC O SCADERE NATURALA, PRIN DECES, DE LA AN LA AN A NUMARULUI DE GREFIERI BENEFICIARI AI PENSIEI DE SERVICIU, respectiv cu 57 persoane in anul 2022 fata de anul 2021 si cu 59 persoane fata de anul 2020, iar cresterea varstei de pensionare va echivala cu condamnarea grefierilor la moarte sigura la locul de munca!

Speranta de viata a grefierilor este de 59 de ani, iar in prezent se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezulta ca nu vor mai apuca pensia de serviciu nici macar in forma actuala.

Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat deja ca 'pensiile de serviciu se bucura de un regim juridic diferit in raport de pensiile speciale acordate in regimul public de pensii', tocmai din cauza interdictiilor si incompatibilitatilor impuse de lege magistratilor, care sunt identice si pentru personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete.

Or, modificarea acestui drept poate avea consecinte negative asupra tuturor cetatenilor care ajung sa fie justitiabili, calitatea actului de justitie poate avea de suferit, intrucat o atare modificare legislativa este de natura sa afecteze siguranta activitatii desfasurate in sistemul de justitie prin atingerea adusa garantiilor sociale recunoscute personalului din justitie, fara de care activitatea 'autoritatii judecatoresti' nu poate fi organizata si desfasurata.

Acest proiect de lege va ajunge la controlul de constitutionalitate.

O noua modificare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilitatii cadrului normativ si priveaza categoria noastra profesionala de o minima stabilitate financiara pe termen scurt si mediu, atat in viata activa, cat si dupa pensionare.

O reactie ferma din partea sistemului judiciar sigur va exista si chiar daca nu suntem o categorie profesionala numeroasa incat sa reprezentam capital electoral, avem capacitatea necesara sa blocam sistemul judiciar – potrivit Constitutiei, puterea judecatoreasca reprezinta sau reprezenta (se pare) 'una din cele trei puteri ale Statului Roman'.

Curand, grefierii se vor alatura formelor de proteste deja in derulare, precum si celor ce urmeaza a se initia de celelalte categorii de salariati nemultumiti de masurile aparent populiste si antisociale asumate de actuala guvernare.

Foarte curand, niciun grefier nu va mai raspunde la telefonul personal, dupa orele de program, in zilele libere sau de repaus saptamanal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplatite sau pentru serviciul de permanenta la arestari, indiferent ca vorbim despre infractiuni usoare, talharii sau chiar crime.

Sa vedem, atunci, domnule prim-ministru, cum o sa invocati din nou importanta muncii grefierilor pentru bunul mers al sistemului judiciar!”

Comentarii

# Miruna date 30 May 2023 12:59 +149

Acest haos a fost creat de Ciolacu acest individ care pana la 38 de ani nu a avut loc de munca sa nu mai vorbim ca nici studii nu are din moment ce a făcut acest haos in țara. Nu mai încape de de magistrați, dar procurorii ce fac de ce nu îl întreabă de sănătate, cu ce și-a făcut averea, ce venituri încasează lunar și muncește doar 2 zile pe saptamana?Salariile magistratilor sunt la jumătate din veniturile lui lunare(60.000 lei lunar)clientela lui politica cei care lipeau afișe ,fără școala le-a dat posturi grase, consilieri o mulțime care taie frunze la câini ,asta nu se vede?Acest parlament este cel mai slab din toate timpurile ,au dat legi pentru ei și pilele lor.Ceaușescu a avut un consiliu legislativ de 100 de ori mai bun și cu oameni de toată isprava fata de cei de azi.

# Istoric date 30 May 2023 13:43 +60

Haosul din justitie a fost initiat de un fost ministru liberal,de altfel un distins profesor,care a insuflat magisatratilor faptul ca ei ar reprezinta o elita,care trebuie recompensata cu mult peste cat merita de societatea ce o (de)servesc,primind salarii nesimtite,pensii nesimtite,pentru a proteja politicieni.Si uite asa se naste o societate cu trasaturi aproape mafiote,in care politicul se ingemaneaza cu justitia,sprijinindu-se.

# Maria P -ajutor, fiica mea este epuizată la maxim date 30 May 2023 13:54 -60

Fiica mea este grefierde 24 de ani, la o judecătorie din țară pe secția civilă. Muncește zilnic cate 12 ore, merge in weekend la muncă și își aduce și acasă pentru un salariu net de 4.300 lei. A absolvit științele juridice la facultate de stat cu nota mare. La vârsta de 44 de ani este deja foarte bolnavă. O port deseori la serviciile de urgență. Rog factorii decidenți sa revină asupra dreptului acestora la pensie de serviciu și la pensia de invaliditate. Deseori merg să-i duc mâncare și văd colegele ei epuizate psihic și bolnave. Chiar nimeni nu crede că aceștia sunt munciți și lăsați în voia sorții ?! Va rog să mă credeți. Este o muncă care te solicita enrom de mult psihic și chiar fizic. In curând va fi nevoită să iasă la pensie de invaliditate pe contributivitate cu o pensie de maxim 1.400 lei/lună, ceea ce nu este deloc corect. A îmbolnăvit-o sistemul in care lucrează cu volum mare de lucru și stres continuu.

# Roki date 30 May 2023 15:35 -92

BRAVO GREFIERILOR!Acestia baremi s-au decis sa faca ceva!Nu ca impotentii aia de magistrati ,care numai se lamenteaza,fara sa intreprinda nimic concret!A venit vremea FAPTELOR ,nu a plinsului si a vorbelor goale!Deci LA LUPTA!

# Abracadabra date 30 May 2023 17:51 +52

Doamna Maria p minte cu nerușinare. Niciun grefier cu vechime de 24 de ani nu are salariul de doar 4300 lei. Fiica ei ori nu e grefier, ori nu are 24 de ani vechime, salariu de 4300 lei e o minciuna mare de tot

# Elli date 30 May 2023 19:07 +1

Cand e vorba de familia ocupationala justitie unii au aceleasi obligatii aceleasi studii, aceleasi incompatibilitati dar nu si aceleasi drepturi !!! Unii ies la pensie in prezent la 60 de ani iar altii la 48 ani !!! Si se incearca doar iesirea unora la 65 de ani nu a tuturor !!! Se doreste dezbinatea cu orice pret !!!

# Just date 30 May 2023 19:35 +101

Doamna Maria P , de ce fiica dvs a continuat munca de grefier daca i-a pus sanatatea in pericol?

# Vlad date 31 May 2023 16:06 +16

Procurori,judecatori,grefieri..actionati uniti impotriva politicienilor care va defaimeaza de ani de zile...Toti asteapta fondurile PNRR pt a se infrupta din ele...Verificati la sange folosirea lor si trimiteti-i la puscarie ( abia ii asteapta alta categorie de " speciai" sa ii " tunda" acolo) pe cei care papa banii..Si o vor face multi.... Fiti uniti !! Doar asteptati putin...

# funny date 31 May 2023 16:23 -60

Just: Pentru ca si minerii continua munca de miner, desi li se pune sanatatea ori chiar viata in pericol. Dc plecam toti din muncile grele, unde se ajunge?! Ce intrebare a mai fost si asta? Roky: Spre deosebire de magistrati, grefierii au dreptul sa se asocieze in sindicat. Magistratii n-au acest drept. Dupa ce politicienii s-au asigurat ca au interzis prin lege magistratilor dreptul la asociere in sindicat, alaturi de multe alte drepturi, tot politicienii vor sa incalce drepturile acordate in compensatie magistratilor prin aceeasi lege. Fara opozitie, pt ca interdictiile raman toate in picioare.

# No99 date 1 June 2023 08:31 -59

Pentru Abracqdabra și toți "cunoscatorii" problemelor reale din justiție, adica parerologii de serviciu: salariile grefierilor (si nu numai) au fost foarte prost calculate încă de la inceput, fiecare tribunal sau curte de apel înțelegând sa facă diferit aplicarea Legii salarizării, astfel ca nu e de mirare ca un grefier cu 24 de ani vechime ar putea avea un salariu de doar 4300 lei net. Dacă cineva e atat de fraier încât sa meargă la munca minim 12 ore pe zi, în weekenduri, în condiții de munca atat de proaste, pe care, poate, numai în spitale le mai vezi, pentru banii respectivi, știind ca varsta medie de viata a unui grefier este de sub 59 de ani, dar ca pensia o primește la varsta de cel putin 60 (acum, pentru ca pe noul proiect e 65), toate astea cu interdicțiile și incompatibilitățile de a mai putea face orice altceva, atunci acela poate fi numai un GREFIER. Iar daca grefierii vor sta deoparte și nu vor reacționa ACUM, își vor merita soarta (aia scurta).

# getix date 1 June 2023 14:30 -60

Toți cei careecomentati la adresa personalului din justiție ci privire la aspectele legate de faptul că nu am plecat sau de ce am ales acest loc de muncă, ar trebui să vă gândiți înainte de a arunca astfel de replici. DA M-AM ANGAJAT IN SISTEMUL JUDICIAR PENTRU BENEFICIILE CARE ERAU OFERITE CELOR CARE OCUPAU FUNCȚII AICI. Așa că terminați o dată cu întrebările idioate. Pentru a accede în aceste funcții m-am pregătit educațional și am promovat examenele pentru a fi în această funcție. Deci, eu pentru asta m-am pregătit, cum as putea acum la vârsta de 55 de ani să mă reorientez profesional??? Bun să zicem că statul nostru se află în impas, Dar totuși, nu îmi mari vârstă de pensionare cu 15 ani. Ar trebui ca legiuitorul să se ocupe de respectarea SSM și de NORMAREA MUNCII, și numai după ce vor fi respectate aceste condiții să impui vârste de pensionare cat mai mari. Uzura cea mai gravă este asupra sistemului nervos și cardiovascular. Să vă văd cum ați fi voi bolnavi cu capul.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva