1 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Greva Justitiei franceze - Sarkozy nu sterge ofensa si anunta flancarea judecatorilor cu asesori populari, pentru ca cetatenii sa participe la sanctionarea crimelor!

Scris de: | pdf | print

12 February 2011 11:48
Vizualizari: 10814

Intreaga Justitie Franceza a fost paralizata joi si vineri de grevele celor peste 8500 de magistrati francezi din peste 170 de tribunale si curti de apel, care au iesit in strada in robe negre, rosii si cu hermina, in semn de protest fata de ofenseleformulate la adresa lor de presedintele Nicolas Sarkozy (foto) dar si fata de lipsa de interes a guvernantilor fata de sistemul de justitie, considerat atat de catre populatie, cat si de cei din interiorul lui drept unul grav bolnav.

 

Amintim ca grevele magistratilor au izbucnit imediat dupa declaratiile publice ale lui Sarkozy din 3 februarie 2011, care a promis pedepsirea judecatorilor si politistilor care au pus in libertate conditionata un recidivist de 31 de ani, fara sa-l supravegheze, care a fost arestat pentru uciderea unei fete de 18 ani – Laetitia, a carei cadavru a fost depesat, iar bucati din el au fost gasite aruncate intr-un lac. In fapt, greva magistratilor francezi s-a transformat intr-o zi, doua in una prin care acestia au reprosat guvernantilor mizeria in care a fost lasata Justitia, iar populatia, avocatii, politistii si alti functionari auxiliari au declarat ca sustin protestele judecatorilor. Insusi tatal adoptiv al ucisei Laetitia a declarat presei ca magistratii trebuie sa continue sa se bata pentru drepturile lor, pentru ca “aici nu mai e vorba de cazul Laetitia!” Ministerul de Justitie Francez a contaatacat la grevele declansate de judecatori si procurori si a cerut sefilor de instante sa completeze formulare-lista cu magistratii care nu s-au prezentat la servici, pentru a li se taia din salariu zilele nelucrate.

Sarkozy a dispus negocieri cu magistratii francezi

Joi seara, la emisiunea postului de televiziune TF1 intitulata „Paroles de Francais”, unde a fost asteptat sa se explice, presedintele Sarkozy a oferit un recital in care a transmis mesaje receptionate cu neincredere de majoritatea populatiei. N-am facut o judecata asupra profesiei in intregul ei... imensa majoritate a magistratilor este competenta, onesta si diligenta... dar ceea cea a umplut paharul a fost aceasta tanara Laetitia violata, asasinata si taiata in bucati de catre un recidivst, daca el este acela... ” Sarkozi a evitat sa-si justifice acuzatiile grave aduse magistratilor, subliniind ca in inchisorile franceze nu sunt suficiente locuri si ca justitia penala trebuie adaptata violentelor din societate. El a cerut responsabililor Justitiei sa demareze negocieri cu sindicatele magistratilor pentru “a se vedea ce trebuie de schimbat”. Sarkozy a precizat insa ca discutiile cu sindicatele magistratilor nu trebuie sa se axeze doar pe mijloacele logistice, aratand ca in perioada 2002 – 2010 numarul magistratilor a fost marit de la 7.300 la 8.510, efectivele de grefieri au crestuct cu 22%, iar personalul de insertie cu 143%. Presedintele Frantei a mai anuntat ca pana in vara vrea sa introduca in materia justitiei corectionale asesori populari care sa-i asiste pe judecatori, astfel incat comunitatile sa participe efectiv la administrarea pedepselor pentru criminali si sa se recastige increderea pierduta in magistrati. Franta este unul din statele care se confrunta cu o delicventa juvenila fara precedent, iar acest fenomen pare pentru foarte multi scapat de sub control de catre magistrati si politisti. Deputatul Dominique Raimbourg a prezentat un bilant din 2008 conform caruia din 17.000 de infractiuni sesizate de parchete, doar 3.033 s-au finalizat cu condamnari. Franta are deja un sistem de jurati populari, platiti cu 77 de euro, pe zi, si care participa la circa 3.300 de procese pe an – costurile acestui sistem fiind estimate la circa 20 milioane euro, anual. Viitorii asesori populari doriti de Sarkozy vor fi alesi pe liste electorale si vor implica alte finantari serioase de la bugetul de stat.

Fostul ministru al Justitiei, senatorul Robert Banditer a criticat ofensele aduse de Nicolas Sarkozy magistratilor: “Cand presedintele Republicii afirma ca s-a gresit, asta inseamna ca magistratii au favorizat crima. Este o teribila acuzatie contra magistratilor a caror misiune este de a-i urmari pe criminali”. Cat despre sistemul de jurati dorit de seful Frantei, fostul ministru al Justitiei a conchis ca trimiterea la jurati in corectional este o forma de aparare la reactia magistratilor, care ar fi prea permisivi in opinia lui Sarkozy.

Comentarii

# 2NA date 12 February 2011 12:31 +2

Citind articolul mi-am amintit de reactia autoritatilor romane in cazul Gorbunov! La fel, se reprosa catorva magistrati ca l-au lasat in libertate pe Gorbunov care, era SUSPECT intr-un caz de crima la Brasov! Iata diferenta intre reactiile magistratilor romani si ale celor francezi!!! Cei romani au fost exclusi din magistratura, iar cei francezi au fost aparati de alti 8000!Se pare ca magistratii francezi stiu sa se manifeste ca putere in stat...

# anonimus date 12 February 2011 13:10 +2

Nu stiam ca acest Gorbunov este vinovatul in cazul atacului de la Brasov.Suspect si atat!Ai idee cat dureaza un proces pana la condamnare definitiva?Faptul ca a fost lasat in libertate se datoreaza medicilor care i-au "inlesnit" doleanta.Ajungem iar la medici si la ...Base.
La noi,magistratii au fost exclusi din magistratura prin abuz,in cazul Gorbunov...

# romanica date 13 February 2011 08:15 +3

verificati informatia va rog, din ce stiu eu NU au fost exclusi din magistratura judecatorii/procurorii cu pricina
cu totii au ramas in sistem
in cazul Gorgunov, nu medicii au fost vinovati de faptul ca acesta nu s-a intors la penitenciar dupa cele 3 luni de intrerupere a executarii pedepsei, ci judecatorii ce trebuiau sa raspunda sesizarii penitenciarului care anuntase lipsa lui Gorgunov

# anonimus date 13 February 2011 09:37 +1

Da,au castigat in instanta.Cei din CSM le-au dat excludere.Sunt in sistem pentru ca a fost abuz.De treaba cu sesizarea
penitenciarului nu stiam!Cred ca era treaba consilierului de probatiune...
Pana la urma ,vedem pe cine gasesc vinovat pentru ce s-a intamplat la Brasov...

# John date 13 February 2011 11:09 +4

In cazul Gorbunov au fost exclusi din magistratura de CSM, dar au castigai la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Deci, sunt in magistratura. Uneori, justitia isi face datoria. Chiar daca cealalta parte in proces este CSM. Laudabil.

# lion el amar date 13 February 2011 15:09 0

Au fost exclusi...o cocaza: seful sectiei penale de la Tribunalul Brasov se gaseste la Constanta- si-a cerut transferul; sefa Tribunalului si-a parasit mosia pentru Curtea de Apel ( unde isi probeaza buna parere de sine, zilnic); judecatorul responsabil de sectorul executari penale este tot la Tribunal. Verificati, inainte sa dramatizati!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.02.2023 – CSM schimba regulamentul pentru numirea sefilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva