22 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GUVERNUL BAGA AVOCATII IN GREVA GENERALA – Dupa Baroul Bucuresti, tara strange randurile! Barourile s-au intrunit pentru a lua pozitie impotriva masurilor fiscale de supraimpozitare a avocaturii. Vicepresedintele UNBR Daniel Fenechiu: "Nu excludem o greva generala". Barourile ameninta si acuza: "Masura injusta si discriminatorie... Sanctioneaza performanta in profesie... Guvernul sa nu adopte proiectul... Suspendarea totala a activitatii serviciilor de asistenta judiciara"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

13 August 2023 17:22
Vizualizari: 4447

Avocatii strang randurile in ceea ce se prefigureaza a fi cea mai mare revolta din ultimii ani impotriva Guvernului. Mai exact, impotriva propunerilor de masuri fiscale pe care Guvernul intentioneaza sa le adopte in privinta reglementarii fiscale a activitatii profesiilor liberale, sub care isi desfasoara activitatea si avocatura.


 

In ultimele doua zile, mai multe Barouri din tara s-au intrunit in sedinte extraordinare pentru a dezbate si planifica actiunile de ofensiva impotriva masurilor fiscale ale Guvernului prin care se doreste sa se impuna profesiilor liberale un CASS in sistem real, neplafonat. Practic supraimpozitarea avocaturii si nu numai.

 

La unison, avocatii au decis ca aceste masuri au rolul de a dubla sarcina fiscala a avocatilor, sanctionand efectiv performanta in profesie. Caci, cine castiga mai mult, este pus sa plateasca mai mult, lucru care are practic rolul de a "pedepsi" performanta si de a crea falii discriminatorii intre practicantii avocaturii.

Mai mult, avertizeaza avocatii, prin masurile pe care doreste sa le adopte in ce priveste profesiile liberale, Executivul creaza o presiune financiara insuportabila care s-ar resfrange in cele din urma asupra calitatii serviciilor juridice oferite justitiabililor.


Semnalul de alarma in ce priveste masura categorica pentru a stopa adoptarea unei astfel de reglementari a fost tras de avocatul Daniel Fenechiu (foto), vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si prodecan al Baroului Bucuresti, care si-a exprimat convingerea ca o greva generala este inevitabila. "Nu excludem actiuni de protest sau chiar o greva generala", a afirmat Daniel Fenechiu.


De alfel, in aceeasi linie au decis si avocatii Barourilor din tara care, in ultimele doua zile, s-au intrunit pentru a dezbate problematica supraimpozitarii veniturilor avocatilor.

In acest sens, dupa sedinta extraordinara a Baroului Bucuresti, primul baroul care a luat pozitie in fata dorintei de supraimpozitare a veniturilor avocatilor de catre Guvern, au urmat alte sedinte extraordinare ale avocatilor din intreaga tara.

Pana la acest moment, Baroul Arges, Baroul Bistrita, Baroul Cluj, Baroul Iasi, Baroul Ilfov si Baroul Salaj si-au exprimat profund dezacordul fata de proiectul normativ, semnaland ca dialogul cu reprezentanti Guvernului a fost in zadar, de vreme ce niciuna dintre propunerile si temele discutate in cadrul dezbaterilor pe proiectul normativ venite din parte avocatilor nu se regaseste in actul care ar urma sa fractureze dramatic veniturile avocatilor.


Suntem convinsi ca acesta este doar inceputul unor demersuri mult mai ample din parte avocatilor, urmand ca in zilele urmatoare si alte barouri sa se intrunesca pentru a adopta pozitii similiare, si chiar pentru a declansa greva generala.

 

Lumea Justitiei va informa in continuare cu privire la demersurile avocatilor, urmand sa dezbatem pe larg aceste teme cu reprezentantii profesiei.


Prezentam in continuare luarile de pozitie ale Barourilor din tara:
Comentarii

# Tutu date 13 August 2023 18:49 +10

O intrebare pt "maestrul "Fenechiu:greva o sa o inregistrati pe Cloud -ul guvernamental?

# Intra in greva si acoperitii? date 14 August 2023 08:43 +5

Pentru avocatii adevarati: pana cand nu scoateti acoperitii din profesie (asa cum ar fi normal, legal si moral) veti fi slugile sistemului, iar slugile nu conteaza!

# ASA LE TREBUIE ! date 14 August 2023 09:51 0

Sa plateasca, de sa le sara ochii din cap,in loc sa ii oblige pe magistratii ieuropeni sa contribuie la CASS , de care beneficiaza ei + rudele pana la grd. 4 + sotul + rudele pana la grd. 4. Pai bai avocateilor, de unde atatia bani , pentru magistrati, soti si rude ? Un setnt = 3000-8000 euro Basca scki, escursii ... unde trebe ceva asiigurari medicale - pe care noi nu le platitm .AsA CA LA MUNCA SI LA PLATA CU VOI !

# sever date 14 August 2023 17:09 +1

deci avocatii cer ca cei cu venituri mari sa fie exceptati de la aplicarea procentului de impozitare ?

# Pt sever date 14 August 2023 19:24 0

Avocații mari,foarte mari, imenși și cei incomensurabilul au 0 impozit pe profit. Așa că ei oricum nu plătesc CASS. Studiază un pic lista afișată amu fi 2-3 zile. Loc de frunce ...eheee e greu sa fii mare. Nici nu știi ce greu e

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.02.2024 – Judecatori acoperiti de CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva