20 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GUVERNUL MEU PUNE IN PERICOL VIITORUL A MII DE COPII – Refuzul primirii la examene a elevilor cu temperatura mai mare de 37,3 grade este discriminare: “Are ca efect incalcarea dreptului la educatie, in conditii egale, al elevilor care ar urma sa fie exclusi de la examenele de evaluare nationala si bacalaureat, afectand astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare”. Avocatul Poporului cere eliminarea abuzivei masuri

Scris de: B.G. | pdf | print

12 June 2020 13:44
Vizualizari: 4576

"Guvernul Meu" (foto) condus de presedintele Klaus Iohannis prin intermediul premierului Ludovic Orban pune in pericol viitorul copiilor. Mii de elevi tremura la gandul ca nu vor putea sustine examenele de evaluare nationala si de bacalaureat, intrucat exista riscul sa nu fie primiti daca vor avea o temperatura mai mare de 37,3 grade. Or, asa cum medicii au explicat, temperatura poate creste inclusiv din cauza emotiilor, iar asemenea momente sunt, dupa cum se stie, pline de emotii. Neprimirea copiilor la examene poate insa sa distruga vietile acestora, chiar daca vor avea posibilitatea sa le sustina din nou. In plus, refuzul de a primi la examene elevi cu temperatura mai mare de 37,3 grade, reprezinta un act de discriminare. O confirma chiar Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).Avocatul Poporului a solicitat CNCD formularea unui punct de vedere referitor la aceasta aberanta masura prevazuta intr-in ordin al ministrului Educatiei Monica Anisie (foto centru, langa Ludovic Orban). Raspunsul Consiliului este clar: avand in vedere ca masura excluderii de la examene se realizeaza pe baza unei prezumtii simple, aceea ca toti participantii care ating o anumita temperatura corporala sunt suspecti de a fi purtatori de coronavirus, are ca efect o discriminare prin asociere. Iar participantul la examen masurat cu o temperatura corporala peste limita este tratat ca si cand ar fi purtatorul acestui virus, desi nu exista o confirmare medicala in acest sens.

Potrivit CNCD, tratamentul diferentiat are loc pe criteriul unei boli cronice neconfirmate: “Concluzionand, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a constatat ca fapta sesizata de institutia Avocatul Poporului reprezinta discriminare indirecta”. In aceste conditii, Avocatul Poporului acuza ca prin aceasta masura se incalca dreptul la educatie si cere ca toti elevii sa fie primiti la examen.

 

Iata comunicatul Avocatului Poporului:


“Prin Ordinul comun al Ministrului educatiei si cercetarii si Ministrului sanatatii nr. 4259 din 15 mai pentru stabilirea unor masuri de prevenire si combatere a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2 in unitatile/institutiile de invatamant, institutiile publice si toate structurile aflate in subordonarea sau coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, nu era permis accesul persoanelor a caror temperatura corporala, masurata la intrarea in incinta, depaseste 37,30 C in unitatile/institutiile de invatamant, institutiile publice si toate structurile aflate in subordonarea sau coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Ordinul de mai sus a fost abrogat prin Ordinul comun al Ministrului educatiei si cercetarii si Ministrului sanatatii nr. 4267/18 mai 2020, dar cu mentinerea dispozitiilor referitoare la accesul persoanelor a caror temperatura corporala, masurata la intrarea in incinta, depaseste 37,30 C, dispozitiile criticate ramanand in vigoare, neschimbate in forma revizuita. 

In acest context, institutia Avocatul Poporului a solicitat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii formularea unui punct de vedere de specialitate referitor la conditiile in care urmeaza sa se desfasoare examenele de evaluare nationala si de bacalaureat, avand in vedere faptul ca acestea au loc in perioada iunie-iulie, ocazie cu care se ating temperaturi foarte ridicate, in medie 32-350 C, aspect care poate conduce la cresterea temperaturii corporale. De asemenea, pot exista si alte patologii care pot genera cresterea temperaturii corporale, peste limita stabilita prin ordinul de mai sus.

Pentru aceste argumente, am considerat ca fiind utile formularea unor aprecieri din partea Consiliului, pe marginea unei posibile situatii discriminatorii, avand in vedere faptul ca restrictionarea accesului in institutiile de invatamant din cauza temperaturii corporale peste limita admisa sau din alte cauze decat cele legate de virusul SARS-CoV-2, poate conduce la incalcarea dreptului la educatie al participantilor la examenele de evaluare nationala si de bacalaureat.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, pe baza sustinerilor institutiei Avocatul Poporului, a analizat o posibila fapta de discriminare indirecta, deoarece conditia de participare la examenele sus amintite este una neutra, temperatura corporala fiind masurata tuturor participantilor. In opinia Consiliului, conditia aparent neutra dezavantajeaza participantii a caror temperatura corporala depaseste limita impusa prin Ordin, iar masura excluderii de la examene se realizeaza pe baza unei prezumtii simple, aceea ca toti participantii care ating o anumita temperatura corporala sunt suspecti de a fi purtatori de SARS-CoV-2.

Aceasta prezumtie simpla are ca efect o discriminare prin asociere, participantul la examen masurat cu o temperatura corporala peste limita fiind tratat ca si cand ar fi purtator de SARS-CoV-2, desi nu exista o confirmare medicala in acest sens. Rezulta, asadar ca, tratamentul diferentiat are loc pe criteriul unei boli cronice neconfirmate.

Concluzionand, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a constatat ca fapta sesizata de institutia Avocatul Poporului reprezinta discriminare indirecta, in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata.


Drept urmare, apreciem ca interzicerea accesului elevilor care depasesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect incalcarea dreptului la educatie, in conditii egale, al elevilor care ar urma sa fie exclusi de la examenele de evaluare nationala si bacalaureat, afectand astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare.

Avand in vedere toate acestea si pentru realizarea scopului constitutional si legal al Avocatului Poporului, respectiv apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, in raporturile acestora cu autoritatile publice, emit prezenta:
 
RECOMANDARE
 
1. Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii  vor identifica si vor dispune in regim de urgenta toate masurile care se impun in vederea asigurarii dreptului la educatie in conditii de egalitate, in contextul prevenirii raspandirii SARS-CoV-2;


2. Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii vor elimina prevederile discriminatorii din actul normativ criticat si vor permite accesul candidatilor, in conditii de egalitate, la examenele in sesiunile regulate din calendarul de desfasurare a evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2019-2020 si din calendarul examenului de bacalaureat national – 2020;

3. Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii vor informa Avocatul Poporului cu privire la insusirea recomandarii si realizarea masurilor dispuse”.

Comentarii

# DODI date 12 June 2020 13:59 +6

Nu poți să le explici unor analfabeți moral, handicapați părintește (ciolaniSS), ratați profesionali (sică mandolină și guWERNER) ce înseamnă educația, respectul față de Constituție, față de valorile morale și față de viitorul țării. Pentru ei mai importante sunt datele concediilor în Tenerife, orarul de la crâșmă sau lustruirea clanțelor de la ușile ambasadelor licuricilor.

# Lita date 12 June 2020 14:00 +1

Zu Knast mit dieser Kriminalregierung!

# imun/teanu date 12 June 2020 16:22 +3

De-adevaratelea. Odata atrebuit sa-mi dau temperatura. Paznicul, tantos de el, ne-a comunicat-o. Eu 29 cu 7, fiica-mea 29 cu 6. Subit am realizat... eram morti! Calm si stapan situatiei paznicul veghea mai departe accesul in pravalie al nenumaratilor morti. La locul de munca calificati, si paznicii furnizeaza INS statistici, pe baza carora se elaboreaza criterii. Copiii? Cum vedem - de-a fi practic "ordinii" sociale - sunt cum pe diferitele criterii statistici. Cea a "traducerilor" prin "soferit" aflata doar vag, devenita "secret" de serviciu si stat. Interesant ar fi, totusi, cat, mai "greu", poate valora (paray!) un copil, viu sau dispersat pe organe? O fi vreun peTagog si in aceasta materie?, chiar si doar suplinitor.

# Dedu date 12 June 2020 20:51 +3

Mii de elevi tremura ... ca vor face febra !!! Adica mai mult de o suta de mii (si nu doar cateva mii, acolo). Avem ,,maestri specialisti in drept'' care-s cu capu-n nisip si-n aceasta perioada si nu dumiresc natia ca ordinele de ministri pot fi atacate in contencios administrativ. Le-a atacat cineva, macar pe astea din ultimele 3 luni? Dar ,,avocatul natiei'' de ce a ,,uitat'' de celelalte drepturi care sunt incalcate prin triajul de la tribunele, primarii si toate celelalte ,,institutii'' ale statului? N-a zis nimic de ,,aparatele'' de triat care nu-s omologate. Dar cu demnitatea cum ramane, cand si cel mai parlit ,,medic'' poate sa spuna ca-i o aberatie si un mare abuz ,,masura''? Tot poporul sta in fata spatiilor inchise in asteptarea triajului si e super multumimt ca n-a facut febra si e primit inauntru. Asta-i de fapt scopul: ,,educarea in vederea implementarii distantarii sociale'' necesare urmatoarei perioade.

# eleva date 15 June 2020 06:36 +1

Malacul nici ca profesoras n-a fost bun de nimic; si va spune o fosta eleva de-a lui! Pacat de doamna, este cu mult peste el; nu vedeti ca nici nu-l baga in seama!

# mitica date 15 June 2020 15:23 0

Despre membrii acestui guwern neconstitutional ,incerc sa aflu din ce subspecie fac parte! Avem nevoie urgent de un antropolog ca sa deslusim acest mister!

# TITU MAIORESCU date 16 June 2020 02:42 +1

criminalii din poza,neavind copii,nu le pasa de copiii romanilor.criminalii guwerner&wuhaniss trebuie arestati cu totii.

# VIKY date 16 June 2020 15:20 +4

Nu numai de copii nu le pasa, acestor gunoaie nu la pasa de nimeni, numai de buzunarul lor si a clientelelor. Cand va veti trezi, nu veti avea nici aer sa respirati, dar atunci va fi prea tarziu. De copii vostri se vor ocupa noul trend promovat de parasuta Curcan, pardon, Turcan, si platit cu 2.000.000 de GuWernul infect. Acest nou trend, include indivizi care pretind ca nu sunt nici barbati, nici femei (o fi extraterestri?),ei nu se regasesc in aceste 2 categorii de oameni de pe planeta. Ei sunt impotriva familiei traditionale si a biserici, dar au pretentii sa fie recunoscuti, cu toate drepturile, care le au toti cetateni. Totusi ma intreb, sa fie recunoscuti ca ce, daca nu se considera nici barbati, nici femei?. Ei vor drepturi, dar obligatii sa respecti drepturile oamenilor normali de pe planeta, nu le au?. Aceste specimene sunt promovate de insusi GuWernul infect. TREZITI-VA, pentru numele lui D-zeu.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva