28 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AMR si UNJR o avertizeaza pe Oana Haineala si pe cei care ii tin partea in CSM: „Vointa judecatorilor de a revoca doi dintre membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi nesocotita!"

Scris de: L,J. | pdf | print

5 februarie 2013 12:32
Vizualizari: 5588

 

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, reprezentata de judecatoarea Natalia Roman, si Asociatia Magistratilor din Romania, reprezentata de judecatorul Dan Spanu (foto), au lansat un comunicat de presa in care transmit un avertisment conducerii CSM, in special presedintei Oana Haineala, sa nu incerce sa nesocoteasca vointa a 1196 de judecatori de la judecatoriii si a 424 de judecatori de la curtile de apel care au votat pentru revocarea din CSM a lui Cristi Vasilica Danilet si Oana Haineala. Avertismentul asociatiilor profesionale vine pe fondul vaditei tergiversari a punerii pe ordinea de zi a CSM a cererilor de revocare formulate de Curtea de Apel Cluj si Judecatoria Ramnicu Valcea, in pofida prevederilor legale care stipuleaza ca in termen de 15 zile de la sesizare, Plenul CSM are obligatia sa dispuna revocarea. Surse judiciare ne-au informat ca daca Oana Haineala si alti membrii ai CSM, care fac aceleasi jocuri, vor incerca sa sfideze vointa celor pentru 1600 de judecatori din tara, in multe instante din tara se vor organiza actiuni de protest. Iata comunicatul UNJR si AMR:


Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania reamintesc ca pentru prima data in istoria Consiliului Superior al Magistraturii din Romania, o procedura de revocare a unor membri alesi a fost parcursa pana la capat si in conditii de legalitate deplina.

In acord cu prevederile legale, Consiliul nu se poate pune in postura de a cenzura vointa democratica a 1196 de judecatori de la judecatorii si a 424 judecatori de la curtile de apel care au votat pentru revocarea a doi membri alesi, domnul judecator Cristi-Vasilica Danilet si doamna judecator Alina-Nicoleta Ghica. O nesocotire din partea Consiliului Superior al Magistraturii a vointei judecatorilor ar insemna auto-discreditarea acestui organism si abaterea lui de la menirea sa constitutionala, aceea de a reprezenta vointa corpului profesional al magistratilor. Renuntarea la respectarea standardelor minimale de integritate si transparenta a membrilor Consiliului, nesocotirea votului legal si democratic al judecatorilor si accentuarea anumitor perceptii publice de politizare a activitatii Consiliului sunt actiuni incompatibile cu rolul acestei institutii.

Subliniem ca revocarea membrilor alesi ai Consiliului este conditionata legislativ de indeplinirea unor cerinte stricte de cvorum si de vot: a) reunirea judecatorilor in adunarile generale in cadrul fiecarei instante se face cu intrunirea cvorumului de 2/3 din judecatori; b) adunarea generala hotaraste revocarea prin votul a 2/3 din numarul judecatorilor; c) revocarea intervine daca “jumatate plus unu” dintre instante hotarasc revocarea in cadrul adunarilor generale. Aceste cerinte stricte au fost intrunite de majoritatea covarsitoare a instantelor implicate in procedura de revocare.

in aceste conditii, tot ceea ce ramane de facut Consiliului Superior al Magistraturii este sa manifeste respect fata de vointa democratic si legal exprimata a judecatorilor, constatand legitimitatea actiunii acestora de a revoca reprezentantii pe care i-au votat, prin raportare la cerintele mentionate mai sus, si dispunand revocarea membrilor in cauza. Nu exista niciun temei legal pentru examinarea pe fond de catre Consiliu a cererilor de revocare, fiind de principiu ca nimeni nu poate fi judecatorul propriei sale cauze.

Atragem atentia Consiliului Superior al Magistraturii ca incercarea de intimidare directa a magistratilor care si-au exprimat vointa in sensul revocarii, prin transmiterea proceselor-verbale ale adunarilor generale catre Inspectia Judiciara pentru o pretinsa analiza sau verificare, reprezinta o actiune pentru care nu exista niciun temei legal si va fi sanctionata ca atare de catre intreg corpul judiciar.

O nesocotire a rigorilor legii de catre chiar organismul chemat sa apere independenta justitiei ar sfida orice principii legale si vointa intregului corp profesional al judecatorilor, reducand sintagmele „stat de drept” si „democratie” la simple figuri de stil, motiv pentru care solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sa actioneze in conformitate cu legea si rolul sau constitutional, in sensul respectarii termenul de 15 zile pentru introducerea sesizarilor de revocare pe ordinea de zi a Plenului si dispunerea revocarii celor doi membri alesi.

Reamintim membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ca in calitatea lor de demnitari ai statului roman, sunt chemati sa dea dovada de integritate si responsabilitate in exercitarea functiei de membru al C.S.M., in conformitate cu recomandarea expres facuta in acest sens de Comisia Europeana in cel mai recent raport pe MCV intocmit."

* Cititi aici comunicatul comun al UNJR si AMR

Comentarii

# Bravo 1 date 5 februarie 2013 13:01 +53

AMR si UNJR merita toata stima noastra pt. aceasta pozitie transanta! Nu se mai poate ca o casta portocalie sa dicteze in numele unei majoritati; cei indreptatiti sa faca dreptate sunt cei care trebuie sa dea semnalul ca va fi DREPTATE(altfel nu se poate)! :roll:

# gigi date 5 februarie 2013 14:47 +25

De acord dar diversiunea securistica tot exista ptr. ca aceste tergiversari ascund de fapt ccea ce vrea sa obtina in fapt basescu si ai lui ,respectiv pastrarea lui Haineala restul este umplutura.Odata instalata haimanaua si uitat votul nelegal prin care a fost numita(inclusiv votul lui morar ,ghica si danilet) ea va incaleca CSM( a demonstrat ca ptr. ea CSM se confunda cu propria persoana)

# Pol date 6 februarie 2013 07:57 +1

Foarte bine, insa ma intreb de ce mai exista inca, doua sau mai multe asociatii ale judecatorilor? Cui foloseste divizarea asta? Sau in AMR sunt inscrisi si "magistratii" procurori, adica avocatii publici!!

# Miraj date 5 februarie 2013 13:21 +24

Magna cum-laude!

# Sebastian date 5 februarie 2013 13:27 +42

Stimati magistrati-judecatori, va rog sa duceti lupta Dumneavoastra pana la capat. Sunt intr-un profund dezacord si desfid atitudinea acelor asa-zisi "demnitari" din CSM, din CCR, ori din alte institutii, care se duc la Uniunea Europeana si denigreaza tara lor.E o rusine mare, o josnicie ceea ce fac. Ma uimeste cum de acei oficiali europeni nu sesizeaza cat de josnici pot fi acei oameni care, de luni de zile, se duc la ei si isi pun tara in inferioritate. Totusi...daca se va ajunge sa fie ignorata in chip cu totul abuziv vointa revocatorie a unui numar impresionant de magistrati, exprimata procedural si legal, inseamna ca in Romania chiar nu mai exista Stat de drept si este pe deplin legitim sa notificati Uniunea Europeana,in mod oficial,despre realitatea din tara. De asemenea, intrucat e foarte posibil ca acesti oficiali europeni sa manifeste o atitudine de "solidaritate politica"-populara, mi se pare ca se impune sa-i solicitati pe jurnalistii romani sa apeleze la confratii lor jurnalisti din intreaga lume, prin asociatiile profesionale de jurnalisti,sa faca cunoscuta situatia din Romania. Un asemenea abuz ar fi intolerabil si va trebui actionat de aceasta data pana la capat. Inca o data va exprim rugamintea sa nu cedati.

# cocorico date 5 februarie 2013 17:02 +7

Amin!

# Titulescu date 5 februarie 2013 13:41 +36

Suntem cu inima alaturi de voi. Nu cedati! Felicitari si succes deplin!

# VIKY date 5 februarie 2013 13:56 +17

ADMINISTRATIA LUJU...Si noi am fi dorit sa fie asa dar din pacate nu este: in locul lui Ghica sa fie Haimanaua. Corectacti gresala ca Haimanaua este in stare sa va reclame la...barosu. Stergeti comentariul...

# obiectiva date 5 februarie 2013 14:08 +26

radeti/o pe marsava asta latoasa....ca altfel, va spun eu si NICIODATA nu ma insel, daca o lasati pe haineala la butonul 3, dracu` ne ia pe toti, dar in primul rand pe judecatorii care au votat !!!! mossadu` ne mananca de vii !!!!

# VIKY date 5 februarie 2013 14:12 +29

Eu nu inteleg, cum vor mai avea judecatorii incredere in aceasta individa, care calca in "picioare" o hotarare a 1620 de judecatori?. Cine este aceasta haimana, si interesele cui le reprezinta?.

# emil date 5 februarie 2013 15:22 +18

Pretentii cam mari de la una ca Haineala :integritate, respect, responsabilitate... ce vorbe mari !!!  Cred ca securista nici nu intelege sensul acestor cuvinte.

# VIKY date 5 februarie 2013 16:28 +18

Nu intelege, ca ii este spalat creierul. Astia executa doar directivele, si nimic mai mult.

# CI date 5 februarie 2013 15:27 -22

Când mai daţi citate din Spânu (adevărate crâmpeie de înţelepciune) puneţi direct poza Vioricăi Costiniu, să nu uite unii cine are buzele puse pe muştiucul trompetei! În ce le priveşte pe ţaţele din UNJR...le doresc succes în cursa pentru CSM! Mateescu nu candidează? Dar Mitea ori Baltag?

# Razesul date 5 februarie 2013 16:33 +16

Mars de aici, javra raioasa !

# Andreea date 6 februarie 2013 08:57 +3

Eu daca as fi in locul lor as candida, sunt clar mai buni decat Danilet sau Ghica. Baltag nu poate, ca ea e la tribunal.

# indisciplinatu date 5 februarie 2013 15:49 +21

Fac pariu, ca in laboratoarele serviciilor secrete se fabrica acum "acte autentice" privind vicierea procedurilor de revocare a celor doua "muhaele" din CSM.

# Istronom date 5 februarie 2013 16:34 +9

 CI, precât deslușesc, în privința unora dintre faptele expuse în articole și a unora dintre  "comentări"  avem opiniuni contrarii. Admitem că atât alegerea cât și revocarea în/din funcție sunt fapte simetrice ale aceleiași voințe? Dacă da, atunci de ce, după a dumitale părere, alegerea a fost bună dar revocarea e rea? P.S. Înțeleg că, tot în opinia d-tale, A.M.R.-ul "nu e bun" mai ales că e vorba despre d-na Costiniu dar, acesta e un argument "slab", ad personam, inadmisibil în logică or, precât bănuiesc, dumneata, fire inteligentă, nu greșești! Te rog, deslușește-mă, altminteri mă simt pierdut!   

# Detectiv date 5 februarie 2013 16:51 0

CI=Istronom...V-ati cumparat tastatura de la acelasi magazin, sau o folositi pe rand?. O data eu, alta data...eu.

# cocorico date 5 februarie 2013 16:59 +9

Bravo celor ce mai tin inca steagul sus. Din pacate nu cred ca o sa conteze. S-a mai vazut. Poate sa-mi explice si mie cineva de ce le e frica JUDECATORILOR de procurori? Stiam ca judecatorii judeca procurorii si nu invers.

# silvia date 5 februarie 2013 21:37 +2

Actiunea penala apartine procurorului. Exista judecatori cu constiinta curata, carora nu le este frica. Exista judecatori care stiu ca actiunea penala apartine procurorului si ca exista si judecatori cu constiinta curata. Ai raspunsul. La revedere!

# cocorico date 5 februarie 2013 17:01 +13

De ce nu se duc si reprezentantii acestor doua asociatii profesionale la Bruxelles? Inteleg ca oricine se poate duce in audienta, la cerere. Nu ar trebui sa se stie si opinia lor? OK, la TV nu apar, trebuie sa fie discreti , dar acolo?

# Ana date 5 februarie 2013 20:44 +4

Felicitari pt interventie. Dési, normal ar fi fost sa nu fie nevoie. 

# HOMER date 5 februarie 2013 21:57 +4

CI=ISTRONOM=ISTRATIE=CSM

# maria date 6 februarie 2013 10:48 0

Domnilor judecatori ! Acest CSM oficial va reprezinta ! EU, cetateanu' Vasile , va pot judeca dupa cei doi ? EU NU VREAU ASTA !

# viziru date 6 februarie 2013 11:32 +1

DACA mergeti mai departe ,stimati mgistrati, si daca veti arata ca EXISTATI si ca sunteti cei multi care decid, atunci nu pot decit sa va doresc mult noroc si sa reusiti sa ne scapti odata pentru totdeauna de jigodii paduchioase si sub fuste de securisti.FELICITARI

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.06.2022 – S-a decis soarta lui Scutea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva