22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CODUL INSOLVENTEI LA LOC COMANDA – In urma obiectiilor judecatorilor din tara, CSM a cerut Ministerului Justitiei sa reanalizeze modificarile aduse legii insolventei prin OUG-ul lui Ponta. UNJR: “Fara a avea o justificare obiectiva si juridica reala, Guvernul Romaniei a decis, in mod iresponsabil, sa adopte Codul insolventei fara a organiza o dezbatere publica”

Scris de: G.T. | pdf | print

8 October 2013 16:17
Vizualizari: 5458

Criticile Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania in legatura cu modul in care a fost adoptat Codul insolventei de catre Guvern au produs un prim efect. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Cabinetului Ponta, marti, 8 octombrie 2013, sa amane intrarea in vigoare a Codului prevazuta sa aiba loc la data de 25 octombrie 2013, proiectul cu modificarile controversate fiind adoptat recent de Guvern prin Ordonanta de Urgenta.


Judecatorul Horatius Dumbrava (foto) din CSM a explicat ca decizia a venit ca urmare a semnalelor trimise de judecatorii din intreaga tara: “Avand in vedere ca majoritatea colegilor nostri din tara au solicitat amanarea intrarii in vigoare a Codului insolventei, s-a facut aceasta solicitare catre ministrul Justitiei, reprezentantul Guvernului in CSM. Sper ca Guvernul sa se gandeasca asupra acestei solicitari”.

La randul sau, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a declarat ca membrii CSM i-au transmis ca exista mai multe observatii venite din partea instantelor. Cazanciuc a precizat ca a cerut CSM ca intr-o saptamana sa trimita la Ministerul Justitiei propunerile judecatorilor, astfel incat acestea sa fie analizate de grupul de lucru care a elaborat Codul insolventei: “Foarte multe firme utilizeaza procedura insolventei, asa cum este ea acum prevazuta de lege, ca o forma de a eluda plata taxelor si furnizorilor. Aceasta a fost ratiunea urgentei. Semnalele au venit din mediul de afaceri care doreste o concurenta loiala. Au fost observatii formulate in timpul procesului de consultare. Colegii din CSM mi-au aratat ca sunt mai multe observatii venite din partea instantelor si le-am propus ca in interval de o saptamana sa imi trimita in mod concret propunerile venite de la judecatori si ele sa fie analizate la Ministerul Justitiei de catre grupul de lucru care a elaborat Codul insolventei”.

UNJR: “La fel de grav este si faptul ca, incalcand principiul transparentei, Guvernul a adoptat un act normativ intr-o forma ce a suferit modificari fata de cea initiala ce a fost afisata pe site-ul Ministerului Justitei, creand astfel suspiciuni in legatura cu motivatiile reale ale adoptarii acestui act normativ”

Decizia CSM privind solicitarea trimisa Guvernului vine dupa ce luni, 7 octombrie 2013, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a criticat prin intermediul unui comunicat de presa modul in care a fost adoptata Codul insolventei. UNJR a atras atentia ca Executivul a adoptat Codul prin Ordonanta de Urgenta, intr-un mod iresponsabil, fara a fi organizata o dezbatere publica: “Fara a avea o justificare obiectiva si juridica reala, Guvernul Romaniei a decis, in mod iresponsabil, sa adopte Codul insolventei fara a organiza o dezbatere publica reala, in primul rand cu institutiile ce trebuie sa asigure aplicarea corecta, unitara si eficienta a dispozitiilor din Cod, si anume sistemul judiciar si practicienii in insolventa. Intalnirile organizate la Ministerul Justitiei pe tema noului Cod al insolventei au avut loc in timpul vacantei judecatoresti, iar la acestea au participat extrem de putini judecatori specializati in acest domeniu”.

De asemenea, UNJR a criticat faptul ca Executivul a adoptat Codul insolventei intr-o forma care a suferit modificari fata de cea postata initial pe site-ul Ministerului Justitiei: „La fel de grav este si faptul ca, incalcand principiul transparentei, Guvernul a adoptat un act normativ intr-o forma ce a suferit modificari fata de cea initiala ce a fost afisata pe site-ul Ministerului Justitei, creand astfel suspiciuni in legatura cu motivatiile reale ale adoptarii acestui act normativ”. Nu in ultimul rand, UNJR a atras atentia ca actul normativ a fost adoptat fara a fi efectuat un studiu de impact asupra sistemului judiciar: “De asemenea, solicitam Ministrului Justitiei sa explice public motivele pentru care a avizat acest act normativ fara a realiza un studiu de impact asupra sistemului judiciar, asa cum se impunea cu necesitate, precum si care sunt masurile de ordin administrativ si logistic pe care le-a luat pentru a asigura implementarea dispozitiilor din noul cod al insolventei”.

Amintim ca ample dezbateri au avut loc in ultimele zile in legatura cu modul in care a fost adoptat Codul insolventei, dar si in ceea ce priveste anumite prevederi extrem de controversate, care vizeaza exclusiv societatile de presa. Mai exact, este vorba despre articolul 81, care prevede urmatoarele: “In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala, in sensul Legii nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului. In planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anumit serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului”.

Comentarii

# DOREL date 9 October 2013 01:17 +2

Victor Ponta: PASUL INAPOI ! Nu e nici o nenorocire sa admiti ca ai gresit, NUMAI CINE NU MUNCESTE NU GRESESTE (citat din Traian Basescu). Asa, castigi de 2 ori: odata lumea te va vedea ca pe un om care poate gresi dar care poate sa-si recunoasca gresala si, doi, o sa-i lasi in offside p-aia care te-au invatat asa de prost ! Iar in spatele usilor inchise, sa-i tragi si de urechi ! Si cu cat mai repede, cu atat mai bine ! Si, b): VICTORAS, AI GRIJA DE COPII, adica - mai pe sleau - vezi sa nu o iei pe urmele celorlalti (Victor Stanculescu, Adrian Nastase, Ion Antonescu, Gheorghiu Dej, N. Ceausescu) ! Din locul in care esti, poti gresi fatal si inca foarte usor si ti-o spune unul patit ! Parerea mea ...

# Vasile Botomei este fericit!Statutul unbr este pe www.cnaarm date 9 October 2013 09:47 -2

Invit juristii din Romania sa citeasca materialele publicate la teza de doctorat a autorului Botomei Vasiledin 5 07.2013,privind infiintarea barourilor concurente la nivel judetean si a unbr-urilor concurente la nivel national. Comparati teza cu alte teze.Ii multumesc dlui presedinte Gheorghe Florea si Consiliului UNBR.ro, carora le datorez acest rezultat, pentru ca din cauza ca nu m-au primit in UNBR.ro, am fost determinat sa cercetez si sa gasesc metode de infiintare a unui nou UNBR. Legea 51/1995, avea restrictii de infiintare de barouri in afara UNBR, nu insa si restrictia de infiintare de UNBR.De altfel nici legiuitorul nu sa gandit ca ar putea vre-un avocat sa infiinteze alt UNBR.Acum teza constituie izvor de drept in materie de infiintare de UNBR-uri si de exercitare a profesiei de avocat in cadrul organizatiilor profesionale de aparare concurente la nivel national. Invit pe domnul prim ministru Victor Viorel Ponta sa aprecieze asupra cercetarii stiintifice pt implementare. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva