4 decembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROMANIA A DEVENIT OFICIAL STAT POLITIENESC – Incalcand normele UE, Ministerul Justitiei a eliminat din Tabelul nominal cu expertii criminalisti autorizati specialitatea “voce si vorbire”. Manevra blocheaza expertizarea interceptarilor realizate de binomul SRI-DNA si ii impiedica pe judecatori sa mai desemneze din tabelul oficial experti pe voce si vorbire. Nimeni nu se mai poate apara in cauzele penale de inregistrarile SRI si DNA (Document)

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

21 ianuarie 2016 17:42
Vizualizari: 11408

Colonia Romania, in care binomul SRI-DNA primeste continuu sustinere de peste Ocean ca sa nu raspunda pentru abuzurile si incalcarile Drepturilor Omului, a mai primit o lovitura prin intermediul Ministerului Justitiei. Daca pana in prezent, exista posibilitatea ca in cauzele penale acuzatii sa poata solicita expertizarea inregistrarilor audio-video realizate de SRI si DNA, iar judecatorii aveau posibilitatea sa dispuna expertize prin desemnarea de experti autorizati pe voce si vorbire selectati de pe Tabelul nominal cu expertii criminalisti autorizati, acest lucru nu mai este posibil. Si asta pentru ca incepand cu data de 19 ianuarie 2016, varianta oficiala a "Tabelului nominal cu expertii criminalisti autorizati” nu mai contine categoria expertilor pe voce si vorbire, asa cum a existat din 2011 si pana in prezent. Practic, dreptul fundamental la un proces echitabil, prevazut de CEDO, este calcat in picioare prin punerea acuzatilor in imposibilitatea de a se mai apara in fata unor interceptari pe care le considera mistificate.


Avem convingerea ca de aceasta manevra antidemocratica nu este deloc strain Serviciul Roman de Informatii, care s-a opus intotdeauna expertizelor pe voce si vorbire si care forteaza la indemnul unor oficiali din serviciile secrete americane – contrar normelor UE si jurisprudentei CEDO de la Strasbourg – la adoptarea in Romania a “legilor Big Brother”.

Manevra anti-europeana a Ministerului Justitiei ii leaga de maini si de picioare pe judecatori, care nu mai pot desemna in cauzele penale experti pe voce si vorbire care sa expertizeze inregistrarile audio-video realizate si depuse la dosare de SRI si DNA. Practic apararea in cauzele cu interceptari audio-video nu se mai poate face, judecatorii fiind obligati sa ia de bun ce zic procurorii pe baza inregistrarilor trucate sau nu.

Posibila explicatie a sfidarii dreptului la un proces echitabil

In ultimii ani, datorita presiunilor facute asupra judecatorilor de binomul SRI-DNA multi judecatori au ajuns sa refuze solicitarile inculpatilor si ale aparatorilor acestora de a se dispune expertizarea interceptarilor audio-video depuse la dosar in acuzare. Asta intrucat, in mai toate cazurile in care au existat judecatori care au respectat dreptul la un proces echitabil si au dispus efectuarea de expertize pe voce si vorbire de catre experti alesi de pe Tabelul nominal cu expertii criminalisti autorizati, concluziile expertizelor aruncau in aer acuzatiile intrucat se constata ca inregistrarile nu sunt originale si autentice. Si ca neexistand suportul original si aparatul cu care s-a efectuat interceptarea, nu se poate realiza o expertiza criminalistica pe voce si vorbire care sa ateste realitatea interceptarilor.

Acest fenomen s-a datorat faptului ca lasat sa actioneze de capul lui in Romania si necontrolat de niciun organism (afara de comisiile decorative parlamentare) SRI, care nu este altceva decat continuatorul fostei Securitati, a construit un sistem national de interceptari prost gandit si care nu garanteaza impotriva masluirii interceptarilor.

Practic, SRI inregistreaza pe servere toate convorbirile purtate in retelele de telefonie fixa si mobila, continutul inregistrarilor fiind stocat pe hard-disk-uri care se afla fizic in incinta unor unitati militare ale SRI.

Potrivit normelor internationale in materie de expertizare a inregistrarilor audio-video, nicio expertiza nu poate fi realizata decat daca expertului i se pun la dispozitie suportul original (hard disk-ul, cardul de memorie, banda etc) dar si echipamentul original cu care s-a efectuat inregistrarea (reportofonul, magnetofonul, aparatul).

Din cauza ca in procesele penale, SRI si DNA nu depun la dosar suportii originali, ci doar copii ale inregistrarilor - de regula pe suport DVD – fara a livra nici echipamentul original (la care expertul nu poate avea acces intrucat serverele pe care se stocheaza inregistrarile se afla in incinta unitatilor SRI in care nu se poate patrunde intrucat se invoca secretul de stat) expertizele se finalizeaza cu concluzia ca inregistrarile nu sunt originale si autentice.

In loc sa se ia masuri pentru ca SRI sa nu mai detina monopolul pe inregistrari (in nicio tara din Uniunea Europeana un serviciu secret national nu intercepteaza alte servicii si pe oricine, ci dimpotriva exista institutii independente care realizeaza aceste operatiuni), precum si masuri de a nu se mai inregistra pe hard-disk-uri la care expertii nu pot avea acces, la noi se prefera ascunderea gunoiului sub pres prin masuri anti-europene.

Prin eliminarea de pe Tabelul nominal cu expertii criminalisti autorizati a specializatii voce si vorbire, de acum inainte SRI si DNA pot face ce vor, intrucat nimeni nu le mai poate contesta “operele alese”. Iar oricine poate cadea victima unor interceptari contrafacute, asa cum s-a dovedit ca o face DNA.

Efectele nefaste ale manevrei anti-europene a Ministerului Justitiei

Noul Tabel nominal cu expertii criminalisti autorizati, publicat in ianuarie 2016, nu mai contine specialitatile de expertize criminalistice voce si vorbire, imagini, date informatice, mijloace de telecomunicatii, adica exact acele expertize in care au fost semnalate abuzuri, falsuri si contrafaceri de probe si mijloace de proba. In Romania nu mai are nicio importanta ca unii au dobandit legal calitatea de expert criminalist autorizat in aceste domenii iar MJ le-a confiscat-o fara nicio baza legala.

Efectele nefaste in viitorul apropiat le putem intui:

-abuzurile, falsurile si contrafacerile de probe audio/video se vor amplifica in 2016;

-instantele vor refuza sa mai permita partilor sa-si angajeze experti parte motivand ca Tabelul publicat pe site-ul MJ nu contine specializarile voce si vorbire, imagini, date informatice, mijloace de telecomunicatii;

-MJ va refuza sa mai vizeze legitimatii de expert criminalist autorizat in specialitatile voce si vorbire, imagini, date informatice, mijloace de telecomunicatii, motivand tocmai lipsa acestora din Tabelul modificat... chiar de catre MJ;

-partile nu vor mai avea posibilitatea de a se apara conform CEDO si nu vor mai putea sa-si angajeze experti parte;

-CSM, Guvernul si Parlamentul nu vor misca un deget in fata Binomului SRI-DNA pentru corectarea situatiei;

-societatea civila nu va intelege gravitatea situatiei si nu vor exista reactii corespunzatoare din partea acesteia;

-partenerilor straini le va fi in continuare imposibil sa inteleaga situatia reala din Romania si vor continua sa aprecieze rezultatele binomului SRI-DNA in conditiile in care dreptul partilor la aparare impotriva probelor audio/video a fost suprimat total;

In urma acestei operatiuni, Ministerul Justitiei a dovedit oficial ca nu reprezinta interesele expertilor criminalisti autorizati cel putin din specialitatile voce si vorbire, imagini, date informatice, mijloace de telecomunicatii, si nu poate asigura partilor un cadru legal de aparare conform CEDO;

Practica CEDO va ramane in continuare o chestiune abstracta, valabila doar acolo la ei la Strasbourg; a se vedea cazul Mirilashvili c. Russia, nr. 6293/04, in care Curtea de la Strasbourg a reiterat că "este libertatea judecatorului sa decida cu privire la competenta unui martor expert desemnat de parte" (n.n. in Romania expert criminalist autorizat recomandat de parti, si nu impus de Servicii sau Guvern prin intermediul MJ);

Sistemul romanesc s-a indepartat si mai mult de cele din Uniunea Europeana in care Ministerele de Justitie (implicit Guvernele si Serviciile) nu au ca obiect de activitate autorizarea de experti parte sau experti independenti;

* Cititi aici Tabelul MJ din 2011 cu expertii criminalisti autorizati pe voce si vorbire (vezi pag. 32 si 33 din Tabel)

* Cititi aici Tabelul MJ publicat in 2016 cu expertii criminalisti autorizati, in care nu mai exista experti pe voce si vorbire

 

 

Comentarii

# LEO date 21 ianuarie 2016 18:37 +29

CSM nu s-a dovedit capabil sa apere independenta sistemului judiciar in ansamblul sau.In nenumarate cazuri DNA si-a depasit prerogativele legale,iar judecatorii adesea au fost defavorizati in raportul de tara fata de procurori,fara ca unul din acestia sa spuna ca defapt,justitia se infaptuieste prin instante si nu prin parchete.Cu siguranta interventia serviciilor secrete in justitie s-a facut aproape pe fata.Pt.toate acestea si multe altele ROMANIA ESTE DEFINIT CA UN STAT POLITIENESC!

# unul din lumea cea mare date 21 ianuarie 2016 20:22 +27

nu inteleg de ce va vaitati???nu a fost nomansland acum citeva zile in mermelica?v/ati frasuit cind au fost facute inchisori secrete in mermelica?v/ati vaitat ,aoleu,si aoleu cind a semnat yoianis legile sigurantei?au iesit tinerii frumosi si liberi sa se jeluiasca?a iesit AZI cineva sa strige aoleu si vai de mine la ce spunea sprincenata in csm, IMPINGEA LA DELATIUNE PE FATA!!!!!!VA VAITATI CA SURDA PE MORMINT!!!!ATITA TIMP CIT STATI IN CASA CHIAR VI SE INTIMPLA PREA PUTINE.bai mermelitilor luati ex de la moldoveni!!!!!(toti le pling de mila ,ca vai cit de corupti,,ei sint,,baaa!!!!!! adevarat proverbul ala ca ,,VEDEM PAIUL DIN OCHII LOR SI NU VEDEM STILPUL DE INALTA TENSIUNE DIN OCHII NOSTRI,, ii vedem corupti pe aia pentru un miliard de euro furat,CITE MILIARDE S/AU FURAT LA NOI??? SI NIMENI NICI CA SUSPINA,CIND TREBUIA SA VA REVOLTATI IN STRADA APLAUDATI BEHAIELILE BETIVULUI SI RIDICATI IN SLAVA JUSTITIA INDEPENDENTA SI REFORMATA,un pic de decenta se mai poate?

# mulder, agentul mulder date 21 ianuarie 2016 20:37 +25

1-le gresesti! Romanii nu ies afara acum deoarece este prea frig. Vara este prea cald, iar toamna si primavara ploua prea mult. Apoi "ai nostrii" -aia prea tineri, prea frumosi si prea bine instruitit de caricaturi -nu ies de 2 ori intr-un interval de 12 luni! noo! Pai ce sunt tampiti? Ei schimba ceva doar daca se cere sa mergem in pozitie de drepti si fara sa stam in grupuri mai mari de 3 persoane pe strada. In rest, ciolos creste nivelul de trai (al unora), iar pamtuful e foarte suparat pe cota de refugiati data de UE, asta pentru a se incurca la plecarea in conced de sosirile de refugees de la aeroport..in rest....mai trebuie sa ne stranga un pic surubul, ca prea suntem democrati si nu vedem ce bine e in meritocratia bruxeleza... 8)

# unul din lumea cea mare date 22 ianuarie 2016 01:22 +12

ptr mulder// da,ai dreptate si cind ies joaca pinguinul in fata guvernului.

# ockiu date 21 ianuarie 2016 18:41 -3

eu as zice ca-i ajuta pe judecatorii acoperiti ...  judecatorii care considera ca e ceva in neregula nu vor lua proba`n considerare. n-ar fi prima data.

# ce sa zic... date 21 ianuarie 2016 18:45 +13

" Practic, SRI inregistreaza pe servere toate convorbirile purtate in retelele de telefonie fixa si mobila, continutul inregistrarilor fiind stocat pe hard-disk-uri care se afla fizic in incinta unor unitati militare ale SRI." Fara comentarii.  :lol:

# Zamfir D. date 21 ianuarie 2016 19:27 +21

Pe fondul somnului ratiunii si a lipsei simtului civic, Binomul isi imagineaza ca a dobandit o noua victorie ca a scos din joc un expert care le-a stat in gat de ceva ani deoarece a demonstrat stiintific unde si cum SRI, DNA si MJ au contrafacut inregistrari si expertize. Dar poate ca toate aceste abuzuri se contorizeaza si vor contura in timp imaginea unui sistem represiv construit si controlat de Binom. bazat pe contrafaceri de probe.

# Camp tactic date 21 ianuarie 2016 19:30 +12

Nu puteam contesta acest ordin al MJ?

# Lulu date 22 ianuarie 2016 08:26 +7

A facut si Prunica ceva bun :-x  ... era de asteptat sa se afirme si ea cu ceva ....  :-x :-x :-x :-x :-x

# Gogu date 23 ianuarie 2016 01:07 +4

Pai tocmai aici este jmecheria: nu exista un ordin scris al MJ pe care populimea sa-l conteste. Totul a fost facut pe muteste.

# dodi date 21 ianuarie 2016 19:43 +23

Nu știu de ce vă scandalizați: cleptomanul imobiliar dovedit ȘI-A LUAT ȚARA ÎNAPOI. Atâta că FRAUS CIOLANIS nu știe că țara asta e și a noastrpă nu numai a celor ce își scriu ”românește” numele cu K (de la kleptoman). El și ”guvernul meu” răspund astfel celor care i-au cocoțat în niște funcții prea mari pentru micimea lor sufletească și profesională.

# pas cu pas sub umbrela SRI date 22 ianuarie 2016 01:29 +8

Sincer Ciolannis (întrebat de i se pare normal să fie agenți acoperiți în presă + politică): "Da. Face parte din activitatea serviciilor și nu cred că este o problemă. Nu cred că trebuie noi să le spunem cum să-și facă treaba". http://www.dcnews.ro/iohannis-spioni-in-presa-i-politica-ceva-normal_454990.html

# Cocoru D. date 21 ianuarie 2016 22:58 +20

Asa ceva s-a mai intamplat in 1956 cand comunistii au abrogat tabelul cu experti de pe langa tribunale.

# adi date 22 ianuarie 2016 01:34 +10

si cu manevra asta cinele "politist" sasesc isi pote lua casele inapoi?...acum ca si-a luat tara inapoi si are "guvernul meu" ,cinestie.....rideti tov presedinte ,rideti sa va vada lumea (vorba lui nea Nelu mexicanul....)

# santinela date 22 ianuarie 2016 08:10 +12

Si politicienii nostrii dorm,dorm pe ei lasindu-se incalecati !!

# roman date 22 ianuarie 2016 13:40 +5

si de ce nu iesim in strada sa ii dam niste EIUM lui Coldea si Iohannis? numai ca sunt multi in Romania care sunt de accord ca americanii sa se amestece atat de mult si considera ca fara ei eram ca ucraina astazi. poate sa fie adevarat, dar tot trebuie sa stim cand sa spunem si stop. Mai merge sa emigrezi in America de Sud daca mai vrei libertate, altfel totul este super-politienesc in lumea asta.

# Gogu date 23 ianuarie 2016 01:03 +3

Pentru ca simtul civic este nul la popoarele ortodoxe. Acestea ies in strada doar in situatii extreme.

# diana date 22 ianuarie 2016 15:52 +4

Toti securiștii încearcă sa ne convingă ca este ilegal sa deconspiri un acoperit racolat in mod ILEGAL . Asta este o mare minciuna deoarece o RACOLARE ILEGALA ESTE NULA DE DREPT astfel ca respectivul nu beneficiază de protecția legii si nici ofițerul care l-a racolat ilegal ambii fiind infractori . Când legea protejează acoperiții textul de lege se refera exclusiv la acoperiții LEGALI deoarece din punct de vedere juridic acoperiții ILEGALI nu exista . Nici o lege nu poate proteja o fărădelege deoarece conform Constituției nimeni nu este mai presus de Lege

# dican date 23 ianuarie 2016 17:25 +1

Ce înseamnă ofiţer acoperit ILEGAL, nu cred că există acest termen. Persoana ori este ofiţer acoperit cu acte în regulă recrutat de cei în drept şi atunci este legal, ori este ofiţer simplu cu statutul cunoscut.

# petre date 22 ianuarie 2016 18:35 +4

In conditiile prezentate mai sus,judecatorii sa nu mai trina cont de inregistrarile prezentate la dosar,acestea nefiind confirmate de experti,sa pronunte sentinta fara a tine cont de inregistrarile respective,si in motivarea ce o sustin sa invoce lipsa unor astfel de expertize Daca iau de bune inregistrarile ce nu sunt confirmate de un expert la cererea apararii este clar ca se incalca dreptul la aparare al omului. Ministrul justitiei care a hotarat acest lucru,sa-si dea demisia deoarece prin ceea ce a facut este un COMUNIST. Sa se duca ministru al justitiei in RUSIA.

# alex soljenitin date 23 ianuarie 2016 10:25 +3

Si ne mai miram la cea 'tras' Ponta dupa ce a zis inainte 'de a fi' , (nov.2014 ) ca dom gheneral sa-si caute serviciu. S-a grabit si acum patimeste ; ca pe vremea lu Djugasvili ! Ponimalasi ? ( scuze, n-am caractere slave ) 

# diana date 23 ianuarie 2016 12:54 +2

Fals ! Ponta nu a fost antisistem decat declarativ iar in fapt a fost prosistem marind anual bugetele serviciilor secrete la ci Boc sau MRU ! Desi a candidat cu sloganul "Jos Basescu!" Ponta ne-a dat Coabitare si in locul sloganului "Dreptate pana la capat!" si-a asumat peopunetea basistelor Kovesi si Bica la DNA+DIICOT in 2013 , sau comageala de la Pungesti+Lobby Chevronsi RMGC

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.12.2021 – Werner vine la „Buze Dulci”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva