18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

STUPEFIANT - Ministerul Justitiei transmite Asociatiei fostilor detinuti politici din Romania ca impedimentul acordarii unor compensatii banesti il constituie Decizia 1358/2010 a CCR, prin care s-a statuat ca ele nu pot fi suplimentate in conditiile in care nu exista o obligatie a statului de a le acorda”, sunt contrare Constitutiei si pot „aduce atingere valorii de dreptate”. Cititi replica presedintelui AFDPR catre ministrul Robert Cazanciuc (Documente)

Scris de: Adina A. STANCU | pdf | print

11 February 2014 15:15
Vizualizari: 16965

Proiectul de lege privind regimul juridic al drepturilor cuvenite victimelor regimului totalitarist comunist e blocat la Parlament. Presedintele Asociatiei fostilor detinuti politici, Octav Bjoza, un om de mare exceptie, care face parte din randul celor care si-au jertfit tineretea si cariera in lupta anticomunista si care au trecut prin cumplitele torturi din puscarile comuniste, a solicitat Ministerului Justitiei informatii privind avizul pe care institutia condusa de ministrul Robert Cazanciuc (foto) l-a inaintat Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor in legatura cu acest proiect. De la minister a sosit un raspuns de-a dreptul stupefiant, in care se arata ca despagubirile acordate de Decretul-lege nr. 118/1990 sunt contrare Constitutiei si pot aduce atingere valorii de dreptate, fapt ce reiese dintr-o decizie a Curtii Constitutionale. Decizie care arata ca acordarea unor noi tipuri de despagubiri nu este o obligatie a statului si e contrara Constitutiei, aducand atingere valorii de dreptate.


Va puteti imagina cata ticalosie? Eroi ca fostii detinuti politic, care au invins de atatea ori moartea in puscariile comuniste, sunt tratati execrabil, nu le-a fost acordata niciodata o decoratie din partea Statului Roman, sunt foarte batrani si foarte bolnavi, iar marele ”suport” oferit de Statul Roman il reprezinta doar cel mult 440 de lei!

Iata ce scrie in raspunsul Ministerului Justitiei: ”Prin Decretul-lege nr.118/1990, legiuitorul a stabilit conditile si cunatumul indemnizatiilor lunare, astfel incat interventia sa prin art.5 alin. (1) lit.a) din Legea nr. 221/2009, dupa 20 de ani de la adoptarea primei reglementari cu acelasi obiect, aduce atingere valorii supreme de dreptate, una dintre valorile esentiale ale statului de drept, astfel cum este proclamata in prevederile art. 1 alin(3) din Constitutie. Astfel, Curtea a statuat ca insasi acordarea de catre legiuitor a unor noi tipuri de despagubiri, suplimentare celor stabilite de Decretul-lege nr.118/1990, dupa 20 de ani, in conditiile in care nu exista o obligatie a statului de a le acorda si avand acelasi scop de a repara daunele morale suferite in perioada comunista este contrara Constitutiei si aduce atingere valorii de dreptate. Se poate concluziona, conform celor retinute de Curtea Constitutionala, ca tipul de despagubiri acordat prin Decretul-lege nr.118/1990 este suficient pentru a repara prejudiciu produs, intrcat aceste despagubiri sunt menite a produce satisfactia morala a recunoasterii faptelor nelegale, a incalcarii drepturilor omului, comise in perioada comunista”.

Iata cum iese la iveala micimea judecatorilor din 2010 de la CCR, care au considerat ca firimiturile acordate detinutilor politici a caror sanatate a fost iremediabil pierduta in tenebrele ingrozitoare ale puscariilor comuniste sunt „suficiente”. Decizia nr.1358/2010 a fost semnata de Augustin Zegrean, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Ion Predescu, Valentin Zoltan Puskas, Tudorel Toader si magistrat asistent Ioana Marilena Chiorean.

Ministerul Justitiei a mai transmis ca noul proiect legislativ, pentru acordarea unor noi tipuri de despagubiri membrilor AFDPR are un impact bugetar, drept pentru care e nevoie de punctul de vedere al Ministerului Finantelor si Ministerului Muncii.

Ministrul Cazanciuc, mustruluit pe buna dreptate de presedintele AFDPR!

Indignat pe buna dreptate de acest raspuns, presedintele AFDPR i-a trimis ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, in 5.02.2014, o scrisoare usturatoare: „Nu este numai rusinos, ci chiar revoltator sa ne vorbiti noua despre, citez, dreptate, echitate, proportionalitate si rezonabilitate, cand de 24 de ani ati lasat criminalii care ne-au trimis la moartea si mai apoi au avut de noi, sa moara linistiti in paturile lor, cu pensii de la doua la cinci ori mai mari decat ale noastre. Ne vorbiti noua despre aceste notiuni pentru care noi ne-am dat viata! (...) In acelasi timp in care noua ni se vorbeste de dreptate si echitate, sub ochii Curtii Constitutionale si ai Ministerului Justitiei se mai deruleaza o lege 341/2004, aceea a revolutionarilor din Decembrie 1989, care acorda reparatii inzecite fata de ale noastre, fara ca o parte insemnata dintre ei sa fi pierdut macar ceva. Daca ne referim doar la aspectul banesc, indemnizatia medie lunara a unui revolutionar aflat in plata este de 1550 lei, multe dintre ele avand valori cuprinse intre 3.000 si 5.000 lei pe luna, in timp ce a unui detinut politic sau deportat este numai 440 lei”.

Ministerul Muncii a secretizat avizul trimis la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor

Ei bine, ce credeti ca a raspuns AFDPR-ului onor Ministerul Muncii atunci cand presedintele Octav Bjoza a solicitat sa-i fie trimisa o copie a avizului transmis de institutia condusa de Mariana Campeanu la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor? Ca acest aviz este „secret de serviciu”.

In raspunsul dat in 10.01.2014 presedintelui AFDPR, Octiav Bjoza, Ministerul Muncii precizeaza:In ceea ce priveste incadrarea documentelor solicitate de dvs. in categoria informtiilor clasificate, am solicitat punctul de vedere al Compartimentului Documente Clasificate din cadrul MMFPSPV care, prin adresa nr.6/10.01.2014 ne-a comunicat ca informatiile din documentele solicitate de Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania-AFDPR se incadreaza in prevederile HG nr.781/2002 cu privire la protectia informatilor secret de serviciu”.

Asadar, pana aici s-a ajuns cu secretizarea documentelor in Romania! Pana si documente ce constituie suportul unei decizii legislative pe un proiect de lege aflat pe masa Legislativului a ajuns sa fie secret de serviciu”. Maine-poimaine, si votul din Parlament va fi secretizat si nimeni, dar absolut nimeni nu va cracni!

 

*Cititi aici raspunsul Ministerului Justitiei, din 16.01.2014, catre AFPDP

*Cititi aici scrisoarea presedintelui Octav Bjoza catre ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 11 February 2014 15:29 +6

sint convins si nu regret o nano secunda ca atunci cind ti/am zis TEMBEBRUXELEZ nu am gresit.nici o diferenta intre un tembebruxelez si un limbric.doamne a tunat si v/adunat!!!!!.mai TEMBEBRUXELEZULE cum de nu se aplica ce zice si CCR/UL la ROMATA SAU ASF SAU LA TOATI NENOROCITII CA SI VOI SAU CA AIA DIN CSM???? numai la acesti OAMENI DE MARE TINUTA SE POATE APLICA.LA NENOROCITII SE ,,REVOLUTIONARI nu se aplica ca le/au dat sute de ha de teren si reduceri de impozite pentru ca au tras cu pusca (in cer vezi maimutoiul de nitu).VOI SILITI LUMEA SA IASA IN STRADA SI SA VA JUDECE PUBLIC SI NU A MAI RAMAS MULT!!!!!!! NU/I NICI O DIFERENTA INTRE VOI SI PDL/ISTII SAU PLM/ISTII LUI BOC SAU BASESCU!!!! luati aminte !!!!!!!cuvint de cod landing gear &cargo entry

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 12 February 2014 00:53 +3

stateam si ma uitam la TEMBEBRUXELEZ...... asta seamana cu un actor dintr/un film celebru........la dracu!!!!!!!nu imi aduc bine aminte,(vorba cucuvelei udrea)la dracu nu seamana cu ala din planeta maimutelor?adica maimutoiul(cuvint de cod grounding for filling up)

# polo.nicu ala micu date 12 February 2014 16:14 +1

E adevarat ca l-ai mai vazut undeva da nu-i actor, e de pe Animal Planet - un neam de peste s-au asa ceva...

# ion date 11 February 2014 16:16 +1

decizia ccr a fost data pe timpul domniei uzurpatorului de la Cotroceni, basescu, ce verdict credeati ca ar fi dat. Pana nu pleaca hidosul din fruntea tarii vor mai fi insi, chiar din ccr care sa se pronunte in mod partinitor si subiectiv asupra unor legi. Cum au facut si cu salariile taiate de boc ,au zis ca este constitutional. Mizerie mai mare nu se poate. Singura sansa a fostilor detinuti este parlamentul, daca n-or fi dracu stransi cu usa de servicii. Dumnezeu poate intelege ce se intampla . O tara de prosti sau plina cu prosti.Stam si ne uitam.

# o pensionara date 11 February 2014 17:02 +5

ce sa ne mai maram de deciziile ccr-ului?pai cum sa repuna ei in drepturi aceasta categorie de persoana atata vreme cat ei insasi au fost si sunt tortionarii acestora........toti fosti procurori si judecatori care au supt la ugerul comunismului............pana nu au mai putut......de-alde zegrean .......a carui opera (singura)ramane o lucrare despre cresterea zarzavaturilor ....sau ceva.........

# av.A.Mitrea date 11 February 2014 16:56 0

Dl. ministru al justitiei incalca Cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare introdusă de Tribunalul Argeş (România) la data de 20 septembrie 2011 - Andrei Emilian Boncea, Filofteia Catrinel Boncea, Adriana Boboc, Cornelia Mihăilescu/Statul român prin Ministerul Finanţelor Publice (Cauza C-483/11) Limba de procedură: româna Instanţa de trimitere Tribunalul Argeş Părţile din acţiunea principală Reclamanți: Andrei Emilian Boncea, Filofteia Catrinel Boncea, Adriana Boboc, Cornelia Mihăilescu Pârât: Statul român prin Ministerul Finanţelor Publice Întrebările preliminare Dispoziţiile articolului 5 din Legea nr. 221/2009 astfel cum a fost amendat de către Curtea Constituţională a României prin Decizia nr. 1358/21.10.2010 contravin articolului 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi articolului 8 din Declaraţia universală a drepturilor omului? Articolul 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi articolul 8 din Declaraţia universală a drepturilor omului se op

# av.A.Mitrea date 11 February 2014 17:01 +1

Raspunsul CJUE in Cauza C-483/11 la intrebarea preliminara sus-citata>  Articolul 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi articolul 8 din Declaraţia universală a drepturilor omului se opun unei reglementări naţionale care permite restrângerea dreptului unei persoane ce a fost condamnată politic printr-o hotărâre contrară dispoziţiilor legale de a primi despăgubiri materiale pentru prejudiciul moral suferit?

# descreierații date 11 February 2014 19:37 -4

ce are dom\'le omul ăsta BJOZA cu alte categorii decât securiștii și comuniștii?? el atacă obsesiv revoluționarii, în loc să atace și să-și compare veniturile cu securiștii și activiștii de partid comunist?? de ce deviază de la subiect sistematic? de unde obsesia asta de a devia de la subiectul de a se compara cu securiștii și de a se încăiera cu alții, mereu alții decât securiștii? parcă ar vrea să facă jocul securiștilor(involuntar, sau VOLUNTAR??)!!

# unul din lumea cea mare date 11 February 2014 23:54 0

pentru descreieratii//bai gunoi gaunos de ,,revolutionar,, unde sa/ti trimit bai nenorocitule un scan dupa un trafic ordinar de influientra pentru un ,,revolutionar cintaret,,??? bai gunoi gaunos de revolutionar cum numesti tu o hirtie emanata de la GUVERNUL ROMANIEI CATRE PRESEDINTELE UNEI JUDECATORII DE SECTOR IN CARE SE CERE SA NU FIE EVACUAT FORTAT UN REVOLUTIONAR CINTARET IN CIUDA UNEI DECIZII DEFINITIVE,IREVOCABILE SI EXECUTORII SEMNATA DE UN SECRETAR DE STAT(cu stampila si semnaturi clare) pe care DNA/UL LUI TULUS CA SA TERMINE REPEDE CERCETAREA CU NUP FURA DOCUMENTUL DIN DOSARE(idiotii nu s/au asteptat ca am copii dupa document)BAI GUNOI DE REVOLUTIONAR,voi cei care nu ati suferit NIMIC nu aveati dreptul la nimic!!!!!!!!!!nu aveati de ce sa primiti terenuri,spatii comerciale ,pensii viagere,deduceri la taxe!!!!!! niste gunoaie ca si aia din justitia reformata minunata de tip LIMBRICUL VASILICA si nu numai (cuvint de cod gear retraction flow)

# uvo date 11 February 2014 21:50 +9

peste 80 % din detinutii politici nu au fost indemnizati.comisiile la dl 118 erau formate din politruci, plus ca multi nu mai erau in viata in 1990. unii mor chiar in secunda asta de foame.

# Ticu Isari date 12 February 2014 13:45 +4

Oare de ce va mai faceti atatea probleme cu ministrul de justitie? Priviti ce chip are si gata. \"Fata iti vorbeste viata\", proverb po******r, dar nu din folclorul celor care nu au gramatica in limba lor.

# Romeo date 12 February 2014 20:41 +3

Ministrule Cazanciuc Robert esti prea prost pentru aceasta democratie falsa din Romania ? De ce dracu nu-ti dai demisia ca sa nu fii judecat peste ani ca acei tortionari ?

# cazancioc si mabasescu mincinosii date 13 February 2014 18:47 +1

in cartea sfanta daca citesti spune clar sunt oamenii de cuvant si omenii de nimic,cei care promit ,nu se tin de cuvant mincinosii ca dracul tatal lor :-* unde va aflati voi ponta a promis dreptate pana la capat a mintit,basescu sa traiti bine,libertatea presei,lupta contra coruptiei,a hotilor,interlopilor,a condamnat comunismul sa tinut de cuvant ???? si altii securistii ,comunistii ,bogatii din jaful tari, acest indracut mincinos sa-l pedepseasca dumnezeul cel drept cum stie el amin.

# Grig444 date 8 September 2014 19:35 0

:-* :-x Cata prostie si ce NATANG poate fi acest debilo-cazancioc de tot rahatul ce Boul de Tonta cu sprijinul lui Basinovsky l-au uns de ministru Justitionar !!!

# calin eugen date 9 September 2014 20:46 +1

Detinutii politici din Romania=Coloana veretbrala a tarii.Comentariile sunt de prisos.

# gheorghe date 12 September 2014 19:42 +1

Romania Naiva - dupa 25 de ani de la revolutie ..si inca vreo 70 de ani de Comunism..1945 - 2014...detinutii politici si revolutionarii din 89 nu au inteles ca Romania este condusa de fostii comunisti/securisti/tortionari...sau copiii acestora !! cum sa li se acorde drepturi acestor Eroi - detinuti si revolutionari - daca au luptat impotriva sistemului care si astazi este la putere ???!!! de la cine cer drepturile ? de la Zegrean, Aspazia, Macovei, Basescu, Boc, Ponta..??? in veci nu le vor obtine...

# liti doina date 22 January 2016 14:20 0

ce stiti de aplicarea acestei legi ,de scutirea de CASS cf.118/1990?

# liti doina date 23 January 2016 11:44 0

 PS este vorba de lg.225 din 2015

# Maria date 1 March 2016 17:13 +1

8 care sunt ultimile noutati legate de punerea in vigoare a legii despagubirilor maretiale a membriloir AFDPR? vorbesc de legea 221 din 2009.mai sunt sperante sa se reouna in vigoare/

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva