21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

JUDECATORII L-AU UMILIT PE IOHANNIS – UNJR: „Statul de drept este functional doar cand liderii institutiilor inteleg importanta criticilor”. Dana Girbovan il someaza pe seful statului: „Clarificati public in baza carei legi face SRI verificari prealabile numirilor politice pentru functiile de conducere in sistemul judiciar... Un stat in care serviciile sunt implicate in numirile in justitie nu poate fi considerat stat de drept... Desconsiderati drepturi fundamentale ale cetatenilor”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

4 August 2016 15:24
Vizualizari: 28700

Judecatorii ii cer oficial presedintelui Klaus Iohannis (foto) sa spuna care este legea care ii permite Serviciului Roman de Informatii sa faca verificari prealabile numirilor politice pentru functiile de conducere din sistemul judiciar. Solicitarea apartine Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si vine la cateva zile dupa ultima dintr-un lung sir de gafe de proportii comise de Iohannis, care, la 29 iulie 2016, a decretat ca statul de drept in Romania este „functional”, declaratiile care pun sub semnul intrebarii statul de drept fiind „lipsite de credibilitate” intrucat apartin unor persoane „puse sub invinuire sau trimise in judecata”.

Intr-o scrisoare semnata de presedinta UNJR Dana Girbovan si transmisa, joi 4 august 2016, Administratiei Prezidentiale, judecatorii il critica vehement pe Klaus Iohannis pentru acest punct de vedere adresat mass-media si ii atrag atentia ca un stat in care serviciile secrete sunt implicate in numirile in functii publice si in justitie nu poate fi considerat stat de drept, cu atat mai mult stat de drept functional. In opinia judecatorilor, replica presedintelui - care discrediteaza orice critici, in loc sa raspunda obiectiv si motivat la acestea - este ea insasi o dovada ca statul de drept din Romania nu functioneaza la parametrii democratici.


Judecatorii – altfel ingrijorati de lipsa oricarei forme de control asupra SRI – ii explica lui Iohannis cum functioneaza de fapt democratia si statul de drept, unele pasaje din scrisoare fiind chiar umilitoare pentru presedintele tarii: „Statul de drept este functional doar atunci cand liderii institutiilor inteleg importanta criticilor, a semnalarii derapajelor si raspund direct acestor critici”.

Prezentam in continuare scrisoarea adresata de UNJR presedintelui Klaus Iohannis:

4 august 2016

Domnului Klaus Iohannis - Presedintele Romaniei

Stimate Domnule Presedinte Iohannis,

Pentru a dovedi ca intr-adevar statul de drept este functional in Romania, asa cum ati afirmat recent, va solicitam sa clarificati public in baza carei legi Serviciul Roman de Informatii face verificari prealabile numirilor politice sau candidatilor pentru functiile de conducere in sistemul judiciar, atat de la parchete, cat si de la instante, inclusiv in cazul candidatilor pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Va solicitam sa clarificati aceste lucruri public dupa ce, pe data de 29 iulie, ati transmis un punct de vedere mai multor site-uri in care ati afirmat, fara echivoc si categoric, ca 'statul de drept este functional' in Romania, iar declaratiile celor care pun sub semnul intrebarii acest lucru 'sunt lipsite de credibilitate', deoarece sunt facute de 'persoane puse sub invinuire sau trimise în judecata'.

Exact genul acesta de raspuns, care discrediteaza orice critici, in loc sa raspunda obiectiv si motivat la acestea, arata ca statul de drept in Romania nu e functional la parametrii democratici.

Statul de drept este statul in care nu doar cetatenii, ci si institutiile statului se supun legii. Mai mult, intr-un stat de drept functional, cei care conduc institutiile sunt obligati sa dea socoteala in fata oricarui cetatean cu privire la activitatea lor, sa raspunda oricaror critici formulate si sa verifice orice posibile abateri de la lege.

Acesta e motivul pentru care Constitutia, pe de o parte, garanteaza dreptul la libera exprimare si la petitionare al cetatenilor si, pe de alta, obliga institutiile sa raspunda petitiilor si reclamatiilor venite de la cetateni.

Rolul constitutional pe care il aveti ca Presedinte, de a veghea 'la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice', nu e o activitate pasiva de a sta si doar privi, asteptand 'rezultate pozitive', in timp ce respingeti apriori orice critici aduse autoritatilor publice.

Spunand ca sunteti increzator in ceea ce fac institutiile, fara sa fi facut o verificare prealabila a reclamatiilor primite, oferiti inca o dovada ca statul de drept nu functioneaza in Romania in parametrii necesari.

Statul de drept se fundamenteaza pe echilibrul si controlul reciproc intre puterile statului – 'checks and balance' – ceea ce presupune ca o institutie o controleaza pe alta, astfel incat orice abuz de putere sa fie din timp identificat si corectat.

In timp ce dumneavoastra priviti neimplicat si asteptati, institutii ale statului isi desfasoara activitatea – conform celor spuse de dumneavoastra – fara a fi supuse vreunui control, pe motiv ca cei care reclama nereguli nu ar fi credibili. Lipsa de dezbatere si analiza critica a activitatii institutiilor este cea care le vulnerabilizeaza. Modul in care o institutie se raporteaza la critici, modul in care se auto-verifica si isi cenzureaza propriile actiuni, dau masura functionalitatii sale din perspectiva respectarii statului de drept.

'Fara dezbateri, fara critica, nici o administratie si nici o tara nu poate avea success si nici o republica nu poate supravietui' a spus presedintele american JF Kennedy. Aceste cuvinte au ramas in memoria colectiva ca fiind definirea conditiei libertatii, a democratiei, a statului de drept.

Statul de drept este functional doar atunci cand liderii institutiilor inteleg importanta criticilor, a semnalarii derapajelor si raspund direct acestor critici, aratand ca au luat nota de ele si incearca sa le rezolve ori explicand de ce problemele ridicate nu sunt reale.

Faptul ca dumneavoastra decretati ca statul de drept e functional nu este un raspuns care aduce lumina in cazul afirmatiilor deosebit de grave facute in spatiul public despre implicarea SRI-ului in justitie.

Atunci cand cetateni ai acestei tari se plang de abuzuri ale unor institutii ale statului, acestea trebuie investigate cu toata seriozitatea de cei abilitati, deoarece numai in felul acesta statul, numit 'de drept', poate arata ca e functional in a garanta respectarea drepturilor propriilor cetateni.

Este irelevant faptul ca persoanele ce ridica probleme legate de buna functionare a statului sunt cercetate penal, ancheta penala neanuland drepturile constitutionale ale celor vizati de aceasta.

Daca am urma logica dumneavoastra, nici denunturile celor deja condamnati, unii aflati deja in detentie, nu ar trebui anchetate ori luate in serios de DNA, deoarece persoanele care le-au facut sunt deja condamnate, ca atare denunturile ar fi lipsite de credibilitate.

Mai mult, persoanele a caror cuvant il discreditati pe motiv ca sunt 'puse sub invinuire sau trimise în judecata' se bucura inca de prezumtia de nevinovatie, un drept garantat constitutional si care e fundamental intr-o democratie construita, prin definitie, pe garantaterea drepturilor si libertatilor individuale.

Faptul ca din pozitia de Presedinte al Romaniei desconsiderati drepturi fundamentale ale cetatenilor si anulati dreptul lor de a reclama disfunctionalitati ale statului este un semnal deosebit de negativ pe care statul roman si dumneavoastra il transmiteti propriilor cetateni si partenerilor Romaniei.

In lumina celor declarate public in perioada actuala de mai multi actuali sau fosti oficiali ai statului, e imperativ sa clarificati public in baza carui temei legal Serviciul Roman de Informatii face verificari prealabile numirilor politice sau candidatilor pentru functiile de conducere in sistemul judiciar, atat de la parchete, cat si de la instante, inclusiv in cazul candidatilor pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Un stat in care serviciile secrete sunt implicate in numirile in functii publice si in justitie nu poate fi considerat stat de drept, cu atat mai mult stat de drept functional.

Cu stima,

Judecator Dana Girbovan

Presedinte”.

Comentarii

# Steluta date 4 August 2016 14:23 +67

asemenea judecatori trabuie sa conduca armata noului CSM pentru a elibera Justitia de influente oculte , securist-politice

# unul din lumea cea mare date 4 August 2016 15:26 -48

bre girbovanco, DAR VOI ATI INTELESC CRTICILE NOASTRE ALE JUSTITIABILILOR?????????VOI ATI INTELES CA NE/AM SATURAT DE CORUPTIA VOASTRA?!!!!bre girbovsanco voi vedeti ,,paiul din ochii altora,dar birna din ochii vostrii unde este,,?(sa nu creada cineva ca/i tin partea joianisului de la poarta noua)bre girbovanco !!!!!!!!VOI ATI INTELES CA IN TARA ASTA ATI AJUNS CU DOAR 20% CREDIBILITATE PENTRU SALARIILE NESIMTITE PE CARE LE INCASATI CU AMBELE MIINI(DE SPAGA NU VORBESC SI DE ALTE AVANTAJE)

# Vasile Mironeasa date 4 August 2016 15:26 +23

Are oare domnul presedinte Klaus Johannis destule resurse ca sa-si dea seama cand va fi Romania un stat de drept deplin functional ?!

# v date 5 August 2016 13:41 +4

Resurse la caput ? Nu prea .

# DODI date 4 August 2016 15:28 +64

L-a somat degeaba pe ciolanis. Acesta tace când ar trebui să vorbească și nu aude vocea poporului. El răspunde doar la apelurile binomului. Ca orice marionetă bine dirijată. El este pus în această funcție pentru că a făcut dovada că nu știe să gândească. Pentru problemele din țară se gândește binomul pentru el, iar pentru străinătate soția lui care studiază toate ofertele agențiilor de turism. Ar trebui dus repede și în alte vizite, nu de alta dar dacă i se rupe ața marionetei teleghidate și nu mai poate face nici ”Primul pas” și nici ”Pas cu pas” în nici o direcție fără ghid.

# mulder, agentul mulder date 5 August 2016 09:33 +16

eu cred ca nu e marioneta nimanui. Iti explic de ce. O marioneta ar intelege ca e folosita si ar accepta sa fie utilizata doar pentru niste scopuri pe care ea insasi, ca marioneta, le-ar avea. In cazul de fata, pamatuful la care faci referire nu intelege nimic din lumea inconjuratoare. Acum, la aproape doi ani de nebuloasa, consider ca expresiile: "suntem informati", "suntem ingrijorati", "urmarim cu atentie", "urmarim cu ingrijorare" etc - arata limita acestui personaj. Mai nasol e ca tara merge in jos, iar dobitocii care ne conduc se bucura de "succes"

# kafka date 4 August 2016 15:32 +30

ancheta CSM : "...judecatorul a dat dovada de neatentie in solutionare dosarului ..." auzi neatentie !!! nene da-l afara! un pilot de avion daca este "neatent" da cu avionul de pamant!

# candiano popescu date 4 August 2016 15:53 +23

Excelent raționamentul!

# Camp tactic date 4 August 2016 15:56 +21

Stiu niste magistrati care mai dai informatii din dosare celor de la SRI. Oare de ce?

# Daniel Anton date 4 August 2016 18:47 +14

La presiunea opiniei publice, pentru deconspirarea ofițelor acoperiți din magistratură, președintele Klaus Iohannis, a mobilizat CSAT pentru „a verifica veridicitatea declarațiilor” date de magistrați, „în sensul că NU SUNT lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.” Rezultatul acestor verificări este praf aruncat în ochii opiniei publice. Este la mintea oricui că declarațiile nu sunt falsuri, din moment ce legea interzice acum prezența ofițerilor acoperiți în Migistratură. Ceea ce trebuia să cuprindă declarația magistraților era și răspunsul la întrebarea: „Ați fost cândva lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator ai serviciilor de informaţii?” Numai în acest fel, Justiția ar fi ieșit cu adevărat din sfera suspiciunilor care există, cum că ar fi controlată de SRI, până la finalizarea cazurilor de care se ocupă.

# candiano popescu date 5 August 2016 08:06 +4

Intrebarea ar fi de ce credeți că declarațiile (că nu sunt acoperiți) nu pot fi false.

# Dorina date 4 August 2016 19:10 -25

De ce nu stați in zona voastră protejata? Vedeți-va mai bine de erorile voastre din cauza cărora distrugetivieti si destine. Sa va fie Rușine. Sa va bată soarta de sa nu știți de voi.

# Gandalf date 4 August 2016 21:19 -11

.....de ce face scandal d-na Garbovan??? Eu ii inteleg naduful si are dreptate prin ceea ce afirma....dar credeti-ma ca si justitiabilii au dreptate in instante cand cer eliminarea interceptarilor SRI nu in baza Deciziei CCR ci in baza art 55 Cpp....Oare ii baga cineva in seama???

# zn-zn*!* date 4 August 2016 21:29 +29

Si iata cum tot mai mult si tot mai frecvent, personalitati cu pondere nu doar prin functia lor inalta, oameni cu probitate morala, vin sa atentioneze direct pe cel care detine functia suprema in stat, si mai mult, incearca sa-i toarne in cap cat mai explicit si in mod public(!), lectia democratiei adevarate, despre stari de fapt grave, devieri periculoase ale unor institutii cheie din stat, ce isi permit jocuri de mani******re prin forta coercitiva si a persecutiei prin organele de executie de tip politienesc.

# Capri: date 4 August 2016 22:03 +23

D-le din fruntea statului,vad ca ca nu ai inteles nimic, de cum gandes ROMANII,si daca nu ai inteles,i-ti reamintesc,(si i-mi cer scuze,dar,din obicei,nu respect,persoanele fara cuvant,si ca atare,folosec persoana intaia in acest comentariu),ca si-au pus increderea in tot ce ai promis inainte de vot.Romanii,nu au ales un ROMAN pur sange,si au dat dovada ca nu sant nationalisti,dar in ceea ce te priveste,ar trebui,sa respecti promisiunile facute,pentru ca in zicala ROMANEASCA se zice,PROMISIUNEA FACUTA,este DATORIE CURATA,asa ca trebuie faci acest efort si sa respecti CONSTITUTIA acestui popor,asa cum ai jurat cu mana pe biblie.D-le,trebuie respectat,si punerea in practica,SEPARAREA PUTERILOR IN STAT,s-au daca nu nu stapanesti bine limba ROMANA,trebuie sa te retragi din aceasta nobila functie,si lasat acest scaun altuia care-l merita,care vrea sa faca pentru acest popor.Rolul unui presedinte,cel putin in constitutia ROMANIEI,este de meditor,nu de compozitor,cum ai iceput,si continui sa 

# Cetatean date 4 August 2016 22:05 +5

Dar ce se fac verificari numai pentru numirile din justitie?Se fac verificari cred ca pentru toate numirile in functie bugetare.Se observa cine are pe cineva...sus...este chemat la interviu si...hop il ia, bineinteles ca are deja verificarea facuta. Cred ca tu, da, tu care imi citesti comentariu, sigur ai un exemplu, nu-i asa? Traim inca in comunism, cu comunistii printre noi!!!!

# https://www.facebook.com/dumitru.patriciu date 4 August 2016 22:10 +5

Pentru ca statul roman nu a achitat si soldul final inregistrat in extrasul trezoreriei operative centrala,banca platitorului MFP.,am apelat la justitie,dosar penal 260/P/2014 al PICCJ,insa dupa ce sa emis ordonanta de incepere a urmaririi penale in cauza,intrucat sesizarea mea a indeplinit conditiile legale ,in speta ce face obiectul ,obligatii de plata CEDO (17034/03) executate in mod incomplet,procurorul de caz claseaza cauza, fara a proceda la audiere mea si a partilor din dosar,ignorand probele doveditoare administrate in cauza,avand obligatia sa se asigure daca eu am intrat in posesia integrala a despagubirilor..ELIBERATI SOLDUL FINAL ! Nu ma indoiesc mai sunt si oameni cu ratiune si onesti. https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/…/13669674_62745320409…

# golan date 5 August 2016 00:18 +7

Dupa cum se vede,ceea ce a rezultat din lovitura de stat din dec.'89,numai stat democrat nu se poate numi.Cand presedintii nostri sant parteneri de nadejde ai securitatii(si a aleia vechi si a astei noi),incepand cu Ilici si terminand cu Klaus(exceptie E.Const-care se stie de cine a fost exclus din viata publica),numai cu conditia de slugi a le acestora e harazit societatii sa se conforme.Totusi cel mai bine e ca judecatorii se revolta,ca la diversiunile taharilor cu ochi albastii,numai dansii,in primul rand,pot dezvalui si protesta asupra nelegiuirilor ce le fac acestia.

# Peste ei date 5 August 2016 00:53 +5

Are cineva idee de ce nu se deschide articolul cu ce spune Tariceanu cum ca ... ROMANII TREBUIE SA ALEAGA: STAT DE DREPT SAU STAT MAFIOT? – Calin Popescu Tariceanu acuza coruptia puterii absolute: „Forte oculte patronate de presedintele Iohannis vor sa-si pastreze parghiile de control..." l-as ruga respectuos pe Dl. Tariceanu sa nu mai vorbesca de "forte oculte" nu de alta dar ii baga in ceata pe cei cu "statul de drept in gura", sa vorbeasca mai mult despre cum sa bricolam sau cum sa rupem o panseluta de pe cuprinsul patriei, pentru linistea binomului zic si eu. PS faceti va rog ceva c-a sa putem citii articolul. Cat despre acest articol lucrurile sunt simple, cei care chipurile sunt "de dreapta" ca nu-i asa e l-a moda sa te crezi de dreapta (dar din pacate am observat ca cei mai multi dintre ei sunt de extrema-dreapta) se caiesc multi ca au votat un asemenea maimutoi calator l-a cotroceni.

# livia date 5 August 2016 07:59 +2

Nu va da nici un raspuns. Cum sa ridice glasul ( pe care nici nu-l are) impotriva acelora care l-au protapit in fruntea statului, unde nici el nu credea ca va ajunge vreodata?

# Marin ŢULUŞ, OLT date 5 August 2016 12:08 +2

Statul  român prin Omul cel mai important, Preşedintele  României,  trebuie  să intervină  în acest  haos creat  de  structurile  sistemului  care creează inegalităţi între oameni  şi crează avantajele pentru  funcţionarii  statului de clan,  Întreb pe  distinsa  doamnă Gârbovan:  a luat  în seamă   cineva plângerile justiţiabililor  împotriva celor  care i-au nedreptăţit(magistraţi) ? Ştie  că profesia de magistrat ,avocat  şi notar  se acordă  doar  de clanurile   fiecăreia  dintre  aceste structuri?Este drept ca  noi, avocaţii  din structura  Bota, absolvenţi  de studii  juridice,să fim  anchetaţi, condamnaţi, ca pe  timpul bolşevicilor  de  Sistemul lor care se declară democratic  şi al statului de drept? Opinia noastră  este  că domnia  sa  apără alt  sistem decât  cel  de drept,nu vine   cu soluţii pentru  ca erorile judiciare, corupţia  din sistem şi, mai ales, ca profesiile  sus-menţionate   să nu fie acordate pe principiile  statului clan. Deşteptă-te,  române!

# da' de ce distinsa dna Garbovan date 5 August 2016 13:39 +2

s0a inflamat cu privire la desecretizarea SIPA/ are ceva de ascuns? :lol: :lol: :lol:

# horia date 8 August 2016 21:55 0

Hai Steua!

# Barlea Auricabarlea1965_ date 6 August 2016 18:07 +3

Buna ziua,felicitari,justitiei,Succes in continuare,verificati pe toti CEI care au facut rau Romaniei.Pe CEI c'è Sant in clanul Johannes ,Basescu .Stiti m-ai bine ca mine cine Sant.Veti avea respet din partea poporului ,incredere prin dreptatea c'è o puteti face.EU va respect pentru acest inceput si sper ca veti continua,nu uitati avem o Tara frumoasa ,avem datoria s-o respectam,va rog respectati-o.EU Sant convinsa ,veti primi mii de multumiri din partea Romanilor c'è iubesc stramosi si locul unde au deschis ochi.Multumesc ,cu respect. Barlea Aurica

# Florin Georgescu date 7 August 2016 18:03 +1

L-a calcat in picioare pe falsificatorul de acte de casa....Are perfecta dreptate si ACEST TEXT SINGUR POATE FI BAZA SUSPENDARII SI APOI DESTITUIRII SALE PRIN REFERENDUM....ORICUM CE CREDIBILITATE ARE UNUL CARE REVENDICA CASE CU ACTE FALSE SI MAI REVENDICA SI PROPIETATI ALE NAZISTILOR DIN ROMANIA ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva