22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU CU PROPRIETARUL CATHEDRAL PLAZA – Ioannis Papalekas: „Avem de-a face cu o cladire solida si 100% sigura. Demolarea ei va avea ca efect prabusirea Catedralei... Pagubele proprietarului depasesc 100 milioane de euro – investitia, constructia, lipsa de folosinta, demolarea si celelalte... Daca autoritatile cred ca cladirea trebuie expropriata, asa sa fie. Millennium va trebui insa sa fie despagubita”

Scris de: L.J. | pdf | print

22 May 2015 11:48
Vizualizari: 7814

Lumeajustitiei.ro prezinta partea a treia a interviului realizat in exclusivitate cu proprietarul Cathedral Plaza, unul dintre cei mai mari investitori in imobiliare din Romania, miliardarul grec Ioannis Papalekas (foto). Omul de afaceri da asigurari ca imobilul Cathedral Plaza, ridicat in baza unei autorizatii de construire emisa de Primaria Sectorului 1, este o cladire solida si 100% sigura. Ioannis Papalekas atrage atentia insa ca demolarea cladirii va avea ca efect prabusirea Catedralei Sf. Iosif. Totusi, de curand, asa cum se stie, Tribunalul Dambovita a admis cererea primarului Sorin Oprescu de suspendare a executarii hotararii prin care Primaria Capitalei a fost obligata, in 2012, sa emita decizia privind desfiintarea cladirii Cathedral Plaza.

In acelasi interviu, miliardarul Papalekas a vorbit si despre daunele care ar trebui platite in cazul demolarii Cathedral Plaza, daune care evident ar fi suportate de bucuresteni. In acest sens, Ioannis Papalekas a precizat ca este vorba despre pagube ce depasesc 100 milioane euro.


Prezentam interviul cu Ioannis Papalekas:

Credeti ca exista o cale de a schimba pozitia arhiepiscopului Ioan Robu si de a se ajunge la o rezolvare amiabila?

Da, cu siguranta. Intai si intai eu nu sunt razboinic. Chiar in toate procesele pe care le-am inceput si le voi incepe impotriva arhiepiscopului Robu, care a depasit orice limita, pentru ca trebuie sa invete ca nimeni nu este deasupra legii, am declarat ca exista calea recunoa?terii gre?elii. Daca o va face, imi retrag toate actiunile. Nu urmaresc raul nimanui.

Cred insa ca autoritatile si ARCB trebuie sa se implice mai mult, pentru ca altfel ne vom mai judeca probabil 10 ani si nimeni nu va avea de castigat.

PMB a demarat abia acum studii tehnice de anvergura pentru a clarifica situatia. Se va constata ca avem de-a face cu o cladire solida si 100% sigura. Demolarea ei va avea ca efect prabusirea Catedralei. Din punctul meu de vedere, PMB ar trebui sa reautorizeze cladirea imediat, pe cale administrativa, fara toate aceste studii. Am depus sapte studii la dosar. Toata lumea stie ca imobilul nostru nu este un pericol, dar inteleg si pozitia Primarului, care este amenitat cu numeroase procese penale si civile.

Sunt convins ca Ministrul Culturii de astazi este total dezinformat in acest caz. Asta deoarece dupa sase ani, timp in care a avizat de patru ori acest proiect, anul trecut, prin semnatura ministrului de atunci, a facut cerere de interventie in procesul de intrare in egalitate, la presiunea ARCB. E absurd, ministerul cere sa nu se accepte reautorizarea a ceea ce institutia insasi a avizat.

Credeti ca ar trebui expropriata proprietatea pentru interes public si national? Cine credeti ca va plati investitia initiala si demolarea?

Cunoasteti probabil ca in 2007, urmare a totalei dezinformari, s-a organizat la nivelul Senatului o comisie de analiza a situatiei de atunci a Cathedral Plaza ce a luat o decizie pe care arhiepiscopul Robu o citeaza si pretinde ca Senatul insusi ar fi decis asupra ilelgalitatii cladirii si ar fi dispus exproprierea pentru interes national si public, cu plata de despaguri si daune investitorului. La acel moment cladirea era edificata ca structura. Comisia respectiva a dispus ca in 15 zile sa se merga mai departe cu exproprierea, dar nu s-a facut nimic.

In 2009, Curtea de Apel Ploiesti a judecat valabilitatea si legalitatea autorizatiei si a confirmat-o. Cladirea fost edificata, receptionata, intabulata si introdusa in circuitul civil. La doua saptamani de la acest moment, printr-o cale extraordinara a revizuirii, netinandu-se cont ca autorizatia a fost consumata, o alta instanta a declarat autorizatia ca nevalida.

Ce vina are Millennium? Ce vina are un investitor care a luat o autorizatie, a investit bazandu-se pe o hotarare definitiva a instantei din Romania inca 20 de milioane de euro, a intabulat cladirea legal si a inceput sa o foloseasca?

Cineva trebuie sa plateasca daunele investitorului. Suntem un stat de drept si o tara din UE.

Daca autoritatile cred ca cladirea trebuie expropriata pentru interes national si public, asa sa fie. Millennum va trebui insa sa fie despagubita. Nu se poate altfel.

Totusi, personal nu consider asta o solutie.

De ce ati stat timp de 2 ani de cand ati cumparat cladirea si acum ati iesit la suprafata? Credeti ca se poate rezolva asa? Este din cauza ca ati a fost atacat de Robu personal si de ce v-a atacat personal?

Timp de peste doi ani am trimis mesaje de pace si invitatii la un dialog amiabil. Am respectat mesajele primite, sa am rabdare si poate vom ajunge la aceeasi masa. Inainte de Craciun, anul trecut, m-am intalnit cu monseniorul in parohia Sf. Anton din sectorul 2, unde am fost chemat sa sprijin Biserica si un orfelinat. I-am spus ca tot astept sa ne vedem si mi-a promis ca revine, dar a continuat, in schimb, sa atace Millennium. In martie m-am trezit cu o plangere penala total aberanta impotriva mea, in care ma acuza de constituirea unui grup infractional organizat alaturi de primarul Oprescu si omul de afaceri Dragos Bilteanu.

A depasit orice limita. Stiti ceva, sunt de 15 ani in Romania si nu stiu unde sunt instantele, nu am fost niciodata parte dintr-un proces si nu s-a formulat vreo plangere penala impotriva mea.

Am creat o companie cu investitori din toata lumea pe care i-am convins sa investeasca in tara asta. Prin aceasta firma am investit deja un milliard de euro si avem in plan noi investitii de inca un miliard de euro. Nu am facut parte niciodata din niciun group, nu am facut niciodata afaceri cu statul roman si nici nu am beneficiat in vreun fel sau am luat vreun leu de la statul roman. Toti banii investiti in tara asta provin din strainatate si de la burse din alte tari.

Atacul Monseniorului nu putea sa ramana fara raspuns. El crede ca poate ameninta si santaja pe oricine, fara consecinte. Este primul proces pe care il initiez pentru ca a incercat sa ma denigreze in cel mai urat mod. Am formulat, la randul meu, atat plangere penala, cat si actiune civila in daune morale impotriva arhiepiscopului. Voi dona integral banii astfel obtinuti tuturor celor care au nevoie, orfelinatelor, spitalelor, lucru pe care il fac de 15 ani in Romania si pe care nu am vrut sa-l fac public vreodata.

Am prieteni eminenti, am relatii de familie foarte stranse cu Biserica Ortodoxa, am prieteni in multe tari, iubesc si respect atat Biserica Ortodoxa cat si Biserica sora Catolica oriunde ma aflu in lume. Fiind un om de buna credinta, care uraste sa piarda timpul in conflicte si procese si prefera sa-si investeasca energia in business si in actiuni caritabile, am asteptat timp de doi ani si jumatate un dialog cu Arhiepiscopul Robu. Ce a facut el acum mi-a demonstrat ca cel care sta in fruntea catolicilor romani este nu doar iezuit, ci si total lipsit de moralitate.

Fiind un om foarte credincios si traind cu frica lui Dumnezeu, cunoscand spiritul Bisericii in lume, fiind si un om foarte educat in acest sens, nu cred ca atitudinea arhiepiscopului Robu este caracteristica unui ierarh. Procese civile si penale, amenintari cu reclamatii impotriva celor care sunt de acord cu reautorizarea cladirii, zeci de litigii lansate impotriva autoritatilor, persoanelor, institutiilor, firmelor de utilitati, injurii si calomnii la adresa statului roman si a persoanelor implicate si declaratii false si mincinoase asupra mea personal, toate acestea fac portretul unui om care nu mai este credibil. Gesturile sale nu sunt nici omenesti, nici crestinesti! Din nefericire, reuseste sa tina in loc deciziile corecte ale autoritatilor carora le transmite povara conflictului cu proprietarul/ investitorul intr-un exces de zel devenit abuz vadit. Cumulate, pagubele proprietarului depasesc 100 milioane de euro - investitia/ constructia, lipsa de folosinta, demolarea si celelalte. Eu, personal, nu am aparat public acest proiect, dar este momentul adevarului si publicul larg trebuie sa cunoasca realitatea din jurul acestui proiect. Decidentii implicati in procedura intrarii in legalitate, care decid soarta Cathedral Plaza, trebuie sa tina cont ca acest proiect s-a realizat cu acordul Monseniorului Robu si pentru ca acesta si-a schimbat parerea cineva trebuie sa plateasca pagubele de 100 de milioane de euro.

Nu imi place publicitatea, dar nici nu pot sa accept ca Monseniorul sa ma denigreze. Vrea sa demoleze cladirea si autoritatile cred ca asta este solutia, o accept. Dar asta nu inseamna ca este liber sa ma denigreze pe mine personal, pe autoritati si pe toti cei care nu-i impartasesc opiniile.

Comentarii

# Alexandru date 22 May 2015 12:31 +4

Ce e atat de conplicat ? Pe locul unui parc s-a ridicat o monstruozitate de beton. Cereti despagubiri primarului din banii personali , arhiepiscopului din banii personali , functionarilor care au dat autorizatia nelegal tot din banii personali si demolati cladirea. Vreau aerul inapoi. Ce cheltuieli sa plateasca primaria adica eu contribuabilul pentru o autorizatie nelegala? Sa plateasca cine a dat-o din buzunarul personal. Nu stiu ce vrei sa negociezi dumneata cu primarul si cu arhiepiscopului pe sanatatea si pe plamanii mei de bucurestean contribuabil. Demolati-o si faceti parc la loc !

# basicuta date 22 May 2015 14:49 +2

Dar de ce a cumparat dl Papalekas o cladire ce urma sa fie demolata ? de ce ar investi banii fondului intr-o afacere atat de paguboasa ? ne intrebam si ce rol au aceste interviuri cu scop de sperietoare...

# Alexandru date 28 May 2015 15:19 +1

Ce nu stie Papalekas…si nici Oprescu…dar or sa afle in curand… Cladirea Cathedral Plaza este un Pericol Public pentru urmatoarele motive: 1. Expertzii de la Observatorul seismologic Andrea Bina, din Perugia, Italia, au demonstrat prin masuratori in Situ ca turnul de langa Catedrala, in cazul unui cutremur major, o sa afecteze zona pe o raza de o jumatate de kilometru, pana in parcul Cismigiu…zona Palatului, Calea Victoriei….etc.. Efectele for fi similare efectelor secundare create de Hotelul Intercontinetal, in timpul cutremurului din 1977, cand majoritatea cladirilor prabusite din Bucuresti au fost pe o raza similara in jurul Hotelului Intercontinental. Majoritatea vietzilor pierdute si daunelor materiale au fost in acea zona. Cei de la Catedrala Sf Iosif au acest studiu in care prezicerile si implicatziile prezentate in raport, sunt cutremuratoare.

# Pr. Dr. Ing. Oprescu date 29 October 2015 23:21 +1

Dupa examinarea cu atentie a rezultatelor masuratorilor seimice pe teren la subsolului 3 si parterul cladirii Catherdal Plaza, efectuate de catre expertul Ion Vlad (vezi expertiza Ion Vlad din 12.2014) se constata urmatoarele: A. Masuratorile in situ efectuate de consultantul Ion Vlad din Dec. 2014, confirma rezultatele obtinute prin masuratori in situ de seismologii de la BINA. B. Asta dovedeste clar si fara indoiala, ca prezenta fizica a structurii cladirii Cathedral Plaza, prin deplasarile si vibratiile pe cele trei directii ( NS, EW si verticala) masurate pe teren, fiind substantiale, ea prezenta astfel un pericol public atat pentru complexul Catedralei SF Iosif si Calvineum cat si ptr toate cladirile existente in raza de actiune a influentelor asupra terenului de fundare din imprejurimi prin deplasarile si vibratiile induse terenului terenului din zona.

# Pr. Dr. Ing. Oprescu date 29 October 2015 23:26 +1

C. Perioadele proprii de vibrare ale cladirii Cathedral Plaza pentru cele trei moduri de vibrare, masurate experimental de catre expertul Ion Vlad, sunt foarte apropate de perioada proprie de vibrare a terenului de fundare ceea ce face ca in cazul unui cutremur major, sa apara fenomenul de rezonanta fortand cladirea Cathedral Plaza sa se prabuseasca sub propria-i greutate. D. Vibratiile si deplasarile masurate in situ de catre expertul Ion Vlad sunt duble decat masuratorile facute de expertii seismologici de la BINA, ceea ce este posibil deoarece in present cladirea Cathedral Plaza este finalizata, greutatea proprie fiind cea existenta. Daca aceasta cladire se va da in folosiinta, ea va fi incarcata cu sarcinile utile pentru care a fost proiectata si construita, incarcarea geological totala permanenta fiind dublata, ceea ce va avea ca rezultat si dublarea influentei ei asupra vecinatatilor, situatzia cladiriilor din vecinatatzi devenind si mai grava.

# Prof. Dr. Ing. Oprescu date 29 October 2015 23:34 +1

E. Concluziile care au rezultat, pe baza masuratorilor seismologilor italieni de la observatorul seismologic BINA, au fost din nou confirmate si de masuratorile efectuate de expertul Ion Vlad. Astfel din nou, prin masuratori seismologice in situ, s-a demonstrat ca edificiul Cathedral Plaza reprezinta un pericol public pentru toata zona pe o raza de cca 100 de metri, zona in care toate cladirile existente se pot prabusi in timpul unui cutremur major din cauza acestei cladiri.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva