24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INVESTITIILE IN INFRASTRUCTURA, LOCOMOTIVA DEZVOLTARII ROMANIEI – De la preluarea sefiei Guvernului, Marcel Ciolacu a reusit sa mobilizeze resursele tarii pentru investitii ce au atins un nivel fara precedent pentru ultimii 5 ani. In 2023, valoarea investitiilor publice a fost de 101 miliarde lei. Pentru 2024, investitiile publice prognozate vor fi mai mari cu 20%. Romania se apropie astfel de tinta de 10% din PIB, anuntata de Ciolacu inca din mai 2023

Scris de: L.J. | pdf | print

25 March 2024 11:13
Vizualizari: 1805

Partidul Social Democrat transforma infrastructura din cosmar in motorul investitiilor si dezvoltarii.De la preluarea mandatului la sefia Guvernului, Marcel Ciolacu (foto) a reusit sa mobilizeze resursele tarii pentru investitii ce au atins un nivel fara precedent pentru ultimii 5 ani. Investitiile in infrastructura constituie, in prezent, „locomotiva” dezvoltarii Romaniei, sprijinind in acelasi timp atat sectorul constructiilor, cat si activitatea producatorilor romani de materii prime si materiale.

In 2023, valoarea investitiilor publice a fost de 101 miliarde de lei, adica peste 20 de miliarde de euro. PSD respecta astfel angajamentele din programul de guvernare de a face din investitii un motor esential al cresterii economice.

Pentru 2024, investitiile publice prognozate vor fi mai mari cu 20% decat anul trecut, fiind prevazute peste 120 de miliarde de lei de la bugetul national si din fonduri europene, ceea ce reprezinta echivalentul a 7,2% din PIB. Romania se apropie astfel de tinta de 10% din PIB, anuntata de premierul Ciolacu inca din mai 2023.

Desi, de doi ani incoace, apar regulat voci de politicieni care spun ca Romania rateaza jaloanele PNRR si „ca vom pierde banii, realitatea sta altfel: banii europeni au finantat si vor continua sa finanteze puternic investitiile publice.

La jumatatea lunii februarie, contractele finantate prin PNRR erau semnate in proportie de 100%, iar lucrarile sunt deja in faza de executie pentru toate aceste contracte. Valoarea totala a celor 18 contracte este de 27,7 miliarde de lei, fara TVA, iar suma acopera un total de 412 km de autostrada.

In 2023, conform CNAIR, bugetul de 12,7 miliarde lei, a fost utilizat in totalitate pentru modernizarea si intretinerea infrastructurii rutiere, in timp ce absorbtia fondurilor europene pentru constructia de noi obiective a ajuns la 114,64%.


Cifrele care arata cum s-a trecut de la vorbe la fapte


Datele statistice confirma efectele pozitive ale atragerii a fondurilor europene de catre Guvernul PSD: volumul lucrarilor de constructii, motorul principal al cresterii economice, a inregistrat o crestere de peste 25 la suta in decembrie 2023 fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In cadrul acestei cresteri, constructiile ingineresti, in special infrastructura de transport, au avut o pondere semnificativa (+43%), beneficiind de fondurile europene din PNRR sub forma de imprumuturi.

In plus, executia bugetara din ianuarie demonstreaza ca lucrarile intense pe santierele de infrastructura absorb sume semnificative de bani, atat din bugetul national, cat si din imprumuturi.

Nu in ultimul rand, Ministerul Transporturilor a cheltuit peste 370 de milioane de lei in ianuarie, folosind imprumuturile din PNRR pentru a plati lucrarile efectuate la proiectele de infrastructura feroviara si rutiera. Pentru 2024, tinand de gradul efectiv de realizare din prezent, se estimeaza deschiderea circulatiei pe inca aproximativ 190 km de drum de mare viteza.

Comentarii

# sever date 25 March 2024 16:31 -10

E tare ! de atata investitie , o dam de garduri cu datoria .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva