3 iulie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Jurnalistii de sacrificiu din linia intai

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print

25 martie 2020 14:46
Vizualizari: 1309

In aceasta perioada de veritabil razboi, misiunea cea mai grea le revine persoanelor aflate in prima linie. Iar riscurile sunt pe masura. Decimarea primei linii, in conditiile in care nu este suficent de bine protejata, conduce la o veritabila catastrofa. La capatul careia romanii vor fi literalmente lipsiti de aparare. Cine face parte din prima linie? Cum ii protejeaza Guvernul?


 

Din prima linie fac parte in primul si in primul rand membrii personalului sanitar. Cei care se lupta la propriu cu virusul. Si incearca sa-i vindece pe oamenii bolnavi, al caror numar creste inspaimantator. Tot din prima linie fac parte politistii, jandarmii, pompierii si militarii. In curand, daca acest lucru se va impune, in linia intai se vor afla si rezervistii. Rezervistii de toate felurile. Si mai exista o categorie in aceasta prima linie de rezistenta impotriva pandemiei, despre care, in mod paradoxal, nu s-a vorbit deloc pana in prezent. Sunt jurnalistii. In special jurnalistii de teren. Dar si ceilalti. Cei care vin in contact cu acestia. Cum putem sa protejam aceasta linie intai a frontului, cum putem sa-i consolidam puterea, cum putem sa evitam decimarea ei? Si, in mod special, cu ce ii este societatea datoare acestei ultime categorii, despre care pana astazi nimeni nu a suflat un cuvant?

Voi incepe cu ziaristii. Cu ziaristii ca persoane. Dar si cu redactiile si casele de presa din care acestia fac parte. Pretutindeni in Romania, ziaristii de teren din presa scrisa sau audio-vizuala sunt, dupa cum lesne putem observa, la fata locului. Acolo unde este mai greu. Acolo unde suferinta este mai mare. Acolo unde se moare. Acolo unde riscul de contaminare e maxim. Daca ziaristii nu ar relata in fiecare minut ceea ce se intampla, intreaga planeta ar intra intr-o bezna totala. Ceea ce se intampla pretutindeni in lume se intampla si in Romania. Ziaristii isi risca viata in aceeasi masura in care si-o risca si ceilalti luptatori din prima linie. Nici lor nu le-a pus nimeni la dispozitie echipamente adecvate de protectie. Nici ei nu sunt feriti de riscul contaminarii. Sunt aceiasi jurnalisti pe care ii vedem zilnic, urmarind canalele televiziunilor de stiri. Dar nu numai ei. In spatele acestora este presa nevazuta. Sunt cameramanii, sunt soferii si, undeva si mai in spate, sunt oamenii din sediul central al televiziunii, acolo de unde pleaca si se intorc in fiecare zi, uneori de mai multe ori, cei pe care ii urmarim in buletinele de stiri. Toti acesti oameni sunt expusi in masura in care sunt expuse si celelalte cateva categorii din linia intai.

Si la fel cum cumplita pandemie este insotita de o criza economica la fel de cumplita, si in presa situatia este indentica. Daca afacerile se prabusesc, se prabusesc si sursele de venituri, cele putine care sunt, cele indispensabile supravietuirii financiare a institutiilor de media. Daca Guvernele din lumea intreaga cauta si identifica solutii energice pentru a sustine economia, pentru a face sa dispara cat mai putine afaceri, este momentul sa atragem atentia autoritatilor de la Bucuresti ca, la fel cum s-a mai intamplat si in alte situatii, a uitat cu desavarsire de presa.

Sub ochii nostri mor publicatiile, posturile de radio si cele de televiziune. Acest tsunami deja este in plina desfasurare in tara si, inevitabil, va lovi si Capitala. Casele de media sunt muribunde. Ele nu vor putea supravietui fara o infuzie financiara. in celelalte state ale lumii s-au gasit solutii. La noi, guvernantii nici macar nu s-au gandit la aceasta problema. Si daca lucrurile continua asa, intr-o buna zi se stinge lumina. Vom primi din ce in ce mai putine stiri de pe linia frontului. Comitetele de criza, Guvernul, Presedintia, celelalte autoritati ale statului nu vor mai avea cum sa-si transmita mesajele. Mai intai va fi ceata si apoi se va lasa o bezna totala. In absenta informatiilor, lumea va intra in panica. Iar institutiile de forta ale statului nu vor mai putea stapani lucrurile.

Asigurati-le celor din linia intai, tuturor celor din linia intai, mijoacele necesare de supravietuire. Echipamente de protectie adecvate, dar si mijloacele financiare indispesabile continuarii activitatii. Si nu uitati. Desi nimeni nu s-a batut pana in prezent cu caramida pe piept, ziaristi, in special cei prezenti in primele transee, se numara printre eroii acestor zile. Trebuie sa-i protejam si sa-i cinstim ca atare.


Sursa: Corectnews.com

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 153
    • VERDICTUL ZILEI - Trebuie prelungita starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2020 - “Bobita” a votat pentru “site-ul nefrecventabil”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva