22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LA JUMATATE DE DRUM – Judecatoarea Viorica Costiniu completeaza scrisoarea celor 11 sefi de sectii de la curti de apel, care cer interventia CSM in cazul OUG pe drepturile salariale ce obliga instantele sa suspende toate procesele si sa astepte dezlegarea ICCJ: “Era nevoie de formularea unor solicitari exprese, concise, clare. Se mai usura sarcina CSM-ului derobat chiar de el de atributul constitutional de garantare a independentei judecatorului”

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 June 2024 18:23
Vizualizari: 4502

Judecatoarea Viorica Costiniu (foto), in prezent aflata la pensie, saluta demersul presedintilor de sectii pentru litigii de munca si asigurari sociale de la 11 curti de apel, care au cerut, vineri, 28 iunie 2024, interventia CSM pentru prevenirea gravelor consecinte ale OUG 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor privind prestatii de asigurari sociale, ordonanta care obliga instantele sa suspende toate procesele in cazul sesizarii ICCJ cu o dezlegare de drept (click aici pentru a citi). Totusi, Costiniu are o serie de completari la scrisoarea deschisa trimisa de cei 11 sefi de sectii catre Sectia pentru judecatori a CSM.


 

In acest sens, intr-un text remis Lumea Justitiei si scris in calitate de judecator de cariera, Viorica Costiniu considera ca presedintii de sectii de la cele 11 curti de apel ar fi trebuit sa formuleze catre CSM solicitari exprese, concise si clare despre ce este de facut in mod concret. Asta in conditiile in care CSM, arata Costiniu, este in acest caz in “silenzio stampa”, neavand nicio reactie pe subiect. Si acelasi CSM, subliniaza judecatoarea Viorica Costiniu, s-a derobat singur de atributul constitutional de garantare a independentei judecatorului.

Totodata, Viorica Costiniu apreciaza ca aceeasi scrisoare trebuia sa fie trimisa si presedintei ICCJ Corina Corbu, cu rang constitutional de sef al Puterii Judecatoresti. “Oare conducerile Curtilor stau deoparte, si in bataia pustii stau doar juzii si presedinti de sectie care constientizează public declicul intervenit printr-un act normativ nelegal”, se intreaba Viorica Costiniu.

Cat despre Ordonanta de Urgenta, judecatoarea Costiniu induce ideea ca doar Inalta Curte stie sa judece, in timp ce judecatile celorlalti magistrati sunt desconsiderate.


Iata opinia judecatoarei Viorica Costiniu privind demersul presedintilor de sectii pentru litigii de munca si asigurari sociale de la 11 curti de apel:


“La jumatate de drum!

Au uitat sa aminteasca faptul ca ICCJ este parte in procese, ca juzi ICCJ sunt reclamanti in procese.

Finalul este conciliant in opinia mea desi, fata de pozitia deja existenta a CSM pe subiect, era nevoie de formularea unor solicitari exprese, concise, clare referitor la ceea ce este de facut in concret. In acest mod se mai usura, cu sanse mai multe de reusite, sarcina CSM-ului derobat chiar de el de atributul constitutional de garantare a independentei judecatorului, si, prin independenta lui, si a instantelor, a sistemului care tinde spre o incorsetare a judecatii, adusa la ordine chiar din interior, spre satisfactia politicului care la randul sau se derobeaza constient, volitiv de obligatiile de a da tarii legi clare, transparente cu respectarea principiilor si tehnicilor legislative.

A accepta aplicarea prevederilor OUG-ului in discutie, cu efectele deja argumentat demonstrate, inseamna a induce tarii ideea ca doar ICCJ stie a judeca si este in masura sa impuna judecatiile ei tuturor judecatorilor a caror capacitate profesionala este desconsiderata, anihilata in esenta ei.

Caile de atac privesc cauzele.

OUG prin normele sale vizeaza judecatorii, adica independenta actului de judecata garantat de Constitutie, chiar daca autoritatile abilitate se dezic de cel mai important atribut consfintit prin legea fundamentala si trag in derizoriu competenta judecatorilor in prezent doar din unele sectii, cu sanse de extindere volitiv si politic la tot judecatorul roman.

Oare conducerile Curtilor stau deoparte, si in bataia pustii stau doar juzii si presedinti de sectie care constientizeaza public declicul intervenit, printr-un act normativ nelegal in urma Referendumului pe justitie din anii din urma, care a statuat ca nu se pot face modificari in plan juridic decat prin legi organice, justificat si de faptul ca judecatorii constituie si au statut de Putere in Stat?

Aceeasi scrisoare, apreciez ca o opinie, trebuie adresata si Presedintelui ICCJ, cu rang constitutional de sef al Puterii Judecatoresti, cu aceleasi argumente, cata vreme CSM are statut constitutional de 'autoritate' din perspectiva careia deocamdata se aude doar 'silenzio stampa'!

Felicitari pentru aceasta atitudine legala, responsabila, profesionista, in deplina cunostinta de cauza!

In acest domeniu nu cred ca este loc de 'Descurca-te romane!", in loc de 'Desteapta-te romane', cum sugubat circula virtual, sub anatema intelepciunii populare!”

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 28 June 2024 19:02 -1

Nu ne mai prostiti cu aceste definitii ale retributiilor/pensiilor ca nu ne puteti pune calusul/pumnul in gura doar pt.faptul ca decizia e la voi ori la complicii vostri de la Suprema ori de la Constitutionala.Atitudinea voastra adinceste si mai mult ura si dispretul po******tiei vizavi de actul de justitie.Voi credeti ca numai voi ati facut scoli;am facut si noi poate mai grele decit a voastra,voi ati invatat cum sa ocoliti legea pe cind noi am invatat sa o aplicam si sa avem bun simt ce voua va lipseste .Nu am vazut nici unul dintre "ai vostri"sa te contrazica ori sa te traga de fusta sa vorbesti la obiect si mai cu seama obiectiv.Asa ca toti o apa si un pamint!Rusine hapsinilor!!

# tarcele batran date 28 June 2024 21:32 -81

Sa fie salarii uriase dar o lege a raspunderiii pe masură. Și atunci totul va fi perfect.

# maxtor date 29 June 2024 01:16 0

interventia CSM in cazul OUG se reduce la sesizarea prezidentuluia garantului echilibrului puterilor;vezi sa nu,cine sa-l deranjeze pe Marele Mut?

# santinela date 29 June 2024 06:35 -183

Doamna Costiniu nu numai judecatorii de la ICCJ stiu sa judece-asa cum ati spus dvs- dar acestia se afla in rangul cel mai inalt nu ? Se presupune astfel ca solutiile acestora trebuie sa fie aplicabile tuturor instantelor din Romania si este normal asa.Nu spuneti nimic despre faptul ca in tara ,"colegii" dvs dau solutii aiuritoare in cazurile privind pensiile,salariile etc.O instanta intr-un fel,alta in aceeasi speta altfel,de nu mai stie justitiabilul unde drac sa mai mearga. De aceea aceasta ordonanta este binevenita si previne astfel solutii contradictorii date de "specialistii" mentionati !

# revocare date 29 June 2024 19:15 +4

Daca magistratii nu ar fi perfect multumiti de reprezentantii pe care i-au ales in CSM, i-ar revoca. Dar sunt multumiti. Daca nu le-ar conveni ce face guvernul, ar iesi pe trepte ca pe vremuri. Dar nu ies. Ar face greva, ca in 2009 inainte de alegeri. Dar nu fac. Prin urmare, aceste opinii critice sunt nereprezentative si irelevante.

# Pt revocare date 29 June 2024 22:55 -3

Pe șefi vreți sa ii revoce? Nu cred ca înțelegeți psihologia magistratului roman :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva