23 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LACAT PE INSTANTE – UNBR solicita CSM sa ia masuri pentru protejarea impotriva infectiei cu coronavirus: “Aplicarea obligatorie si generala a masurii fixarii primului termen de judecata incepand cu luna aprilie 2020 si a preschimbarii din oficiu a tuturor termenelor acordate in luna martie 2020 pentru toate cauzele, cu exceptia cauzelor urgente in materie civila si a masurilor preventive in materie penala”

Scris de: B.G. | pdf | print

11 March 2020 15:19
Vizualizari: 4440

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condusa de avocatul Traian Briciu (foto 1) cere Consiliului Superior al Magistraturii sa ia masuri ferme pentru protejarea tuturor participantilor la actul de justitie impotriva infectiei cu coronavirus.

Astfel, avocatii cer ca fixarea primului termen de judecata in dosare sa fie in aprilie 2020, dar si preschimbarea din oficiu a tuturor termenelor acordate in luna martie 2020 pentru toate cauzele, cu exceptia celor urgente in materie civila si a masurilor preventive in materie penala.


 

UNBR arata intr-un comunicat din 11 martie 2020 ca masurile adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii condus de Nicoleta Tint (foto 2), precum fixarea de ore pentru fiecare cauza in parte ori cele referitoare la accesul in incinta instantelor nu sunt eficiente, in conditiile in care nu se reduce efectiv numarul cauzelor. Motiv pentru care UNBR cere ca instantele sa preschimbe din oficiu termenele de judecata.

Uniunea precizeaza ca in absenta unor masuri general obligatorii privind reducerea activitatii instantelor, atat avocatii, cat si justitiabilii, vor veni la procese, ceea ce creste riscul infectarii cu coronavirus.

Potrivit UNBR, hotararea CSM
(click aici pentru a o citi), care lasa la aprecierea instantelor stabilirea cauzelor care vor fi judecate, determina lipsa de predictibilitate, supraaglomerare in incinta instantelor si  ineficienta combaterii infectiei cu Coronavirus.

 

Iata comunicatul UNBR:

 

"Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a luat act de masurile comunicate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin hotararea CSM, Sectia pentru judecatori nr. 191 din 10.03.2020, referitor la prevenirea raspandirii la nivel national a infectiei cu Coronavirus SARS-CoV-2. Unele masuri cuprinse in acest act au fost solicitate si de UNBR asa cum am aratat in comunicatul de presa din data de 10 martie.

Masurile adoptate, precum fixarea de ore pentru fiecare cauza in parte ori cele referitoare la accesul in incinta instantelor, nu sunt eficiente  in conditiile in care nu se reduce efectiv numarul cauzelor.
Sunt semnalate cazuri de aglomerare la accesul in instante, avocatii fiind pusi in situatii injositoare si periculoase in egala masura.

Solicitam imperios aplicarea obligatorie si generala a masurii fixarii primului termen de judecata incepand cu luna aprilie 2020 si a preschimbarii din oficiu a tuturor termenelor acordate in luna martie 2020 pentru toate cauzele, cu exceptia cauzelor urgente in materie civila si a masurilor preventive in materie penala.
Aceasta masura trebuie aplicata de toate instantele. Caracterul de recomandare denota lipsa de unitate la nivelul sistemului judiciar, genereaza confuzie atat in randul justitiabililor, cat si in randul avocatilor si lipseste de eficienta combaterea infectiei cu Coronavirus in plan national.


In absenta unor masuri general obligatorii privind reducerea activitatii instantelor avocatii cat si justitiabilii vor veni la procese. De asemenea, indicatiile pe care unele instante le ofera in sensul depunerii unor cereri de judecare in lipsa sunt nu numai ineficiente, dar si percepute negativ de catre colegii avocati, in contextul in care este cunoscut ca avocatii au obligatia de aparare completa a drepturilor si intereselor clientilor si raspund fata de acestia.
Caracterul prea vag al punctului 2 din Hotararea CSM, care lasa la aprecierea instantelor stabilirea cauzelor care vor fi judecate in perioada mentionata, determina lipsa de predictibilitate, supraaglomerare in incinta instantelor si  ineficienta combaterii infectiei cu Coronavirus. Solicitam stabilirea clara a notiunii de 'urgenta' in materie civila, iar in materie penala judecata sa fie redusa strict la masurile cu caracter preventiv.

UNBR arata ca indiferent de solutiile care se vor adopta, aplicarea eficienta si aprecierea avocatului ca un partener al justitiei reclama instiintarea in timp util a UNBR (de catre CSM) si barourilor (de catre tribunale si curti de apel) despre masurile adoptate.

Solicitarile pe care le facem sunt spre binele tuturor participantilor la proces si al functionarii corecte a sistemului de justitie in general, deoarece sunt de natura sa confere certitudine in ceea ce priveste prezentarea avocatilor si a justitiabililor la termene si implicit eficienta masurilor de combatere a infectiei cu Coronavirus prin evitarea supraaglomerarii in salile de judecata si in incinta instantelor.

Consideram ca masura de limitare a activitatii instantelor reprezinta un act de administrare iar nu unul de judecata, iar natura riscurilor impune adoptarea unei pozitii unitare la nivelul sistemului judiciar”. 

Comentarii

# entitate raportoare la ONSB date 11 March 2020 18:53 +2

azi, la brasov, sedinta de penal. vreo zece cauze pe rol. domnisoara presedinta a fixat tuturor ora 9, ca nu cumva, fixand ore fiecarei cauze, sa stea in instanta pana-i vine vremea si celei din urma. prin urmare, buluceala, amestecatura, oameni de toate felurile, unii pare ca nu au mai vazut sapunul de la botez. in sala, ea, procurorul, grefiera, un jandarm infipt martial in usa, cativa avocati zgribuliti in banci, impricinatii din boxa, personalul de paza; se intra dupa strigare, justitiabili si avocati din cate doua cauze; dupa ce am stat vreo doua ore pe culoar, in compania a inca 30 de vectori care vorbesc, mai si stranuta, de la prafuri, improscand saliva in jur, intru in sala sa-i imbib si pe aia dinauntru cu ceva gripa noua; imi vine randul, se face apelul si se descopera o lipsa de procedura; trecusera doua ore. o durere in cuar, asta au tovarasii astia de marxism reincalzit si peticit cu LGBT; simptomul de dinainte de pierzanie, r-ati ai dreaku de carnati

# carcotas date 11 March 2020 19:00 0

Azi parca si-a rupt de la gura tanara judecatoare cand a fost de acord sa fixeze si o ora estimata pentru urmatorul termen. Se temea ca rateaza coaforul sau masajul, daca esaloneaza orarul cauzelor! CSM-ul e ca apa de ploaie, nu te spala dar te uda!

# ?????? date 11 March 2020 21:11 0

@ Remarcați și că “inițiativele” ăstora, “referitoare la sănătatea publică”, considerând probabil că vor obține și creșteri ale veniturilor din vânzări într-o perioadă a anului când probabil volumul vânzărilor era ceva mai scăzut , contribuie și la creșterea deficitelor comerciale, dacă nu sunt restricționate într-o anumită proporție și achizițiile de mărfuri din spațiul comunitar și din țări extracomunitare, chestiuni care însă probabil că se vor “regla” în cursul anului în mare parte, etc., “acțiunea” contribuind totuși și la vânzarea unor măfuri din stocuri ceva mai puțin vandabile, ? Acțiunea încurajează totuși consumerismul și o economisire mai scăzută a populației, pe fondul depășirii crizei considerându-se probabil și unii dintre consumatorii ar putea renunța la consumarea unora dintre produsele achiziționate, ca mijloace de susținere a existenței în perioade de “criză” ,?

# daniel date 8 May 2020 08:29 0

modifice legea avocaturii in sensul implementarii conceptului de pluralism de Uniuni Nationale a Barourilor din Romnania_UNBR astfel cum la nivel stiintific si academic a fost aprobata conceptul de pluralism de UNBR-uri inregistrate la nivel national, pot.Ca element de noutate a fost publicat si autorizat conceptul d Decizia Tribunalului Bucuresti lasa practic fara obiect recursul in interesul legii in materie penala, promovat de Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu, care in primavara acestui an a cerut Inaltei Curti sa constate ca avocatii de la Bota ar practica ilegal profesia de avocat. Recursul in interesul legii va fi solutionat de un complet de 28 de judecatori ai ICCJ in data de 17 septembrie 2015, dar este la mintea oricui ca in conditiile in care UNBR – Bota nu poate fi desfiintata, fiind atestata cu autoritate de lucru judecat personalitatea juridica a acesteia, ca avocatii din aceasta structura sa poata fi acuzati in penal ca ar practica profesia de avocat fara drept.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.03.2023 – Blocaj in cazul pensiilor de serviciu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva