21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

LIA A SCAPAT DE CATUSE – Judecatoarea Cristina Simona Craciunoiu de la Curtea de Apel Craiova l-a lasat liber pe procurorul Sorin Lia de la Parchetul Judecatoriei Corabia, respingand cererea de arestare a acestuia. Lia a fost retinut 24 de ore de Parchetul Curtii de Apel Craiova, fiind acuzat de abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului, fals, folosirea si permiterea accesului la informatii nedestinate publicitatii (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

11 May 2023 18:20
Vizualizari: 7038

Judecatoarea Cristina Simona Craciunoiu de la Curtea de Apel Craiova a respins joi, 11 mai 2023, cererea Parchetului Curtii de Apel Craiova, de arestare a procurorului Sorin Marian Lia de la Parchetul Judecatoriei Corabia, unul dintre capeteniile procurorilor #rezist, partener in Asociatia Initiativa pentru Justitie cu procurorul militar Bogdan Pirlog, si un, vezi Doamne, aparator al statului de drept si al independentei Justitiei. Decizia a fost luata in dosarul in care Sorin Lia a fost retinut cu o zi mai devreme, miercuri, 10 mai 2023, de Parchetul Curtii de Apel Craiova.


 

Anterior judecarii cererii de arestare preventiva, Sorin Lia o recuzase pe judecatoarea Craciunoiu, insa cererea procurorului a fost respinsa.

 

Iata minuta Curtii de Apel Craiova:

“Respinge propunerea de arestare preventiva a inculpatilor. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru inculpatul L.S.M. se va achita din fondurile M.J., ramanand in sarcina statului. Cu drept de contestatie. Pronuntata in sedinta Camerei de Consiliu, azi, 11.05.2023”.


Amintim ca Sorin Lia este acuzat de fapte de abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului, fals intelectual, uz de fals si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. Impreuna cu Lia au mai fost retinute alte trei persoane, printre care si un politist.

De asemenea, fata de alte patru persoane s-a pus in miscare actiunea penala, doua dintre acestea fiind lucratori de politie.


Iata comunicatul Parchetului Curtii de Apel Craiova privind retinerea si acuzatiile aduse procurorului Sorin Lia de la parchetul Judecatoriei Corabia:


Compartimentul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, prin purtatorul de cuvant, aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova anume desemnat sa efectueze urmarirea penala fata de magistrati a dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura retinerii pentru 24 ore fata de urmatorii inculpati:

I. L.S.M.procuror in cadrul unei unitati de parchet de pe langa judecatorie, pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:

abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului, raportat la instrumentarea unor dosare penale, in scopul exonerarii de la raspundere penala a reprezentantilor unei societati comerciale; 

favorizarea faptuitorului in forma continuata, raportat la modul de instrumentare si solutionare a unei cauze penale si la modalitatea de gestionare a informatiilor clasificate inaintate la parchet in luna decembrie 2022, in scopul protejarii activitatii de comert ilicite desfasurate de un lucrator de politie;

folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii - raportat la faptul ca, in perioada 17 - 26 februarie 2022, a comunicat catre persoane neautorizate, prin intermediul unui lucrator de politie, informatii nedestinate publicitatii din mai multe dosare, aflate in lucru in ancheta proprie/in supravegherea urmaririi penale; 

folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii - raportat la faptul ca, in perioada 21.12.2022 - 17.01.2023, a comunicat catre persoane neautorizate (lucrator de politie) date si informatii cu caracter secret de serviciu;

abuz in serviciu - raportat la faptul ca, in luna noiembrie 2016, in calitate de procuror coordonator, a intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta din urma sa pronunte o anumita solutie, favorabila unui inculpat dintr-un dosarul penal, in care exercita supravegherea urmaririi penale;

abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals - raportat la faptul ca, in perioada 19 - 20.12.2021, s-a folosit de functia de conducere, emitand retroactiv, pe numele sau, un ordin de deplasare nereal, datat 17.12.2021, prin care a atestat faptul ca, in data de 19.12.2021, a circulat pe drumurile publice in interes de serviciu, pentru a nu fi sanctionat contraventional pentru incalcarea regimului legal de viteza, ordin pe care l-a folosit in fata organelor de politie din cadrul unui serviciu rutier;

 abuz in serviciu - raportat la faptul ca, in data de 27.10.2021, a intervenit la conducerea unui inspectorat judetean de politie, pentru ca prietenul sau (lucrator de politie) sa fie mutat la o alta structura de politie.

II. B.N.S, lucrator de politie, pentru savarsirea a doua infractiuni de instigare (directa) la  abuz in serviciu si a unei infractiuni de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale;

III. T.A., administratorul unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunilor de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri, instigare (indirecta) la abuz in serviciu, instigare (indirecta) la favorizarea faptuitorului, instigare (directa) la uzurparea functiei in forma continuata, instigare (directa) la abuz in serviciu si instigare (directa) la uzurparea functiei

IV. R.C. pentru savarsirea infractiunilor de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri, instigare (indirecta) la abuz in serviciu si instigare (indirecta) la favorizarea faptuitorului.

 

Precizam ca, in cadrul aceluiasi dosar penal, s-a mai pus in miscare actiunea penala si fata de alte patru persoane:

 

I. I.A.D., lucrator de politie, pentru savarsirea infractiunilor de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, uzurparea functiei, abuz in servici si fals intelectual;

II. C.C.A., lucrator de politie, pentru savarsirea infractiunii de uzurparea functiei, in forma continuata

III. B.G. pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri si marturie mincinoasa;

IV. S.V. pentru savarsirea infractiunii de sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.

 

Precizam ca masura retinerii procurorului a fost avizata de catre Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.


Pe parcursul cerectarilor s-a beneficiat de sprijinul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Dolj, I.G.P.R. - S.R.P.T. Craiova, D.O.S. Bucuresti, B.O.S. Craiova, D.G.P.I., S.J.P.I. Dolj si U.T.A.I. Craiova.

Precizam ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici un fel, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Av. Nicolae Trăistaru date 11 May 2023 18:43 +617

Nu poate fi arestat un fost polițist (ofițer la IPJ Olt) numit procuror de “Petrov” și delegat de “statul paralel” in funcție de conducere, împins sa candideze pentru membru CSM, acordat grad profesional de PICCJ (un non sens penttu un procuror de nivelul parchetului de judecătorie cu o vechime de câțiva ani).!!! Ar trebui publicate numele tuturor magistraților care anterior au fost polițiști . La CAB recent a fost delegat un judecător de la judecătorie (anterior polițist la DGIPI, numit de același președinte).

# dulapul securelii , pelticiunii si pierzaniei nationale date 11 May 2023 21:24 +3

Partea proasta este ca se stiu de catre breasla aceste elemente ale statului securist ,paralel, resist, c sorosisst, dar nu este marginalizat ! Oricum.procuratura este cam molipsita toata de acest virus!Daca te uiti cine a condus procuratura in ultimii 20 de ani iti dai seama.cat de mult a decazut! Nici cu juzii nu e prea grozav, dar parca mai au oarece onorare! JOS neosecureala.tradatoare care a a vandut si distru tara! aista-i o opinie

# Raymond Reddington date 12 May 2023 02:02 -2

Vom constata la ICCJ. Bate un vant nasol pentru hastagi.... De unde o veni, nu stiu...

# maxtor date 12 May 2023 06:15 -1

cine-a pus judecatorie la Corabia????????(o matusha: a dat lupte grele la j. Tg. Carbunesti(!), inainte si dupa '89....)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva