19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LULUTA, NU SE POT OMORI OAMENI DE PE BANCHETA DIN SPATE – DNA a pus in pericol securitatea nationala! Achitare previzibila a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Judecatorul TMB Sorin Vasile Ivanciuc l-a achitat pe Oprea pentru aberanta acuzatie de ucidere din culpa privind moartea politistului Gigina. Sentinta TMB vine dupa ce ICCJ a decis ca nu exista un raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale lui Oprea si fapta de ucidere din culpa (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 March 2023 16:53
Vizualizari: 4897

Iata o dovada concreta ca Directia Nationala Anticoruptie a pus in pericol securitatea nationala a Romaniei atunci cand l-a inculpat si trimis in judecata pe fostul vicepremier pentru securitate nationala si ministru de Interne, Gabriel Oprea (foto 1 stanga), pentru o fapta inexistenta. Dovada este oferita chiar de Tribunalul Bucuresti.


 

Judecatorul Sorin Vasile Ivanciuc de la Tribunalul Bucuresti a dispus luni, 3 martie 2023, achitarea fostului vicepremier Gabriel Oprea pentru acuzatia de ucidere din culpa – o acuzatie aberanta formulata de DNA pentru simplul fapt ca Gabriel Oprea se afla pe bancheta din spate a masinii in momentul accidentului din octombrie 2015, cand politistul Bogdan Gigina, parte a coloanei oficiale a ministrului de Interne, a cazut intr-o groapa nesemnalizata si ulterior a decedat. O tragedie care, la fel ca cea de la Colectiv, a fost folosita de DNA-ul condus de Laura Kovesi (foto 1 dreapta) pentru a schimba puterea politica din Romania, inlocuind in cele din urma Guvernul Ponta cu un Guvern Ciolos, sustinut de propaganda #rezist si de ceea ce avea apoi sa fie USR. De altfel, ne amintim manipularile si presiunile uriase facute de propaganda DNA in acest caz sau de declaratiile prin care Laura Kovesi condamna votul prin care Senatul respinsese urmarirea penala fata de Oprea (vot corect, cum s-a dovedit astazi), sefa DNA de la acea data sustinand, cuprinsa de emotie, ca "o mama ramane sa astepte". Asta dupa ce nu cu mult timp in urma aceeasi Kovesi frecventa sufrageria lui Gabriel Oprea si casele SRI, tot alaturi de fostul viceprim-ministru (foto 2).

Revenind la sentinta TMB: Gabriel Oprea a fost achitat pentru ucidere din culpa in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala – “fapta nu exista”.

In schimb, prin aceeasi sentinta nr. 241 din 6 martie 2023, pronuntata in dosarul 33627/3/2018, judecatorul TMB Sorin Vasile Ivanciuc a hotarat condamnarea administratorului societatii care efectua lucrari la groapa in care a cazut politistul Gigina si care nu a semnalizat respectiva groapa. Este vorba despre Petre Mazilu, care a primit 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa. De asemenea, societatea General MPM Impex SRL a fost condamnata la o amenda penala in valoare de 330.000 lei pentru ucidere din culpa.


Achitarea era previzibila dupa solutia judecatoarei ICCJ Rodica Aida Popa


Achitarea lui Gabriel Oprea era previzibila, avand in vedere incheierea Inaltei Curti de Casatie si Justitie din septembrie 2018, prin care judecatoarea Rodica Aida Popa a dispus trimiterea dosarului la Judecatoria Sectorului 1 (ulterior, cauza a ajuns la Tribunalul Bucuresti). Astfel, Aida Popa a stabilit in faza de camera preliminara ca “nu exista un raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale inculpatului Gabriel Oprea (care la aceea data detinea functia de ministru al Afacerilor Interne, dar si calitatea de senator – demnitati publice) si fapta de ucidere din culpa”.

Contrar celor retinute in rechizitoriul DNA (unde s-a sustinut ca fostul ministru Oprea ar fi dispus ca din dispozitivul care-l insotea atunci cand se deplasa sa faca parte si politisti pe motocicleta), in incheierea Inaltei Curti se arata ca, potrivit legii, in exercitarea atributiilor de serviciu ale lui Oprea, in calitate de ministru de Interne, nu se regasesc si atributiile prin care acesta putea sa decida direct, de o maniera efectiva, componenta numerica si individuala a persoanelor, felul de alcatuire al dispozitivului, amplasarea concreta in cadrul dispozitivului sau desemnarea nominala a lui Gigina (click aici pentru a citi).

 

Prezentam minuta sentintei TMB 241/2023 privind achitarea lui Gabriel Oprea (33627/3/2018 ):


“Solutia pe scurt: I. In baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedura penala rap. la art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala achita pe inculpatul Oprea Gabriel pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, fapta prev. si ped. de art. 192 alin. (1) si (2) din Codul penal.

II. In baza art. 396 alin. (1) si alin. (2) din Codul de procedura penala condamna pe inculpatul Mazilu Petre la pedeapsa de 2 (doi) ani si 8 (opt) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, fapta prev. si ped. de art. 192 alin. (1) si (2) din Codul penal. In baza art. 67 alin. (1) din Codul penal rap. la art. 66 alin. (1) lit. a) si b) din Codul penal interzice inculpatului ca pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o perioada de 3 (doi) ani, pedeapsa complementara urmand a se executa conform art. 68 alin. (1) lit. b) din Codul penal. In baza art. 65 alin. (1) rap. la art. 66 alin. (1) lit. a) si b) din Codul penal interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, care se va executa in cazul in care pedeapsa principala a inchisorii va deveni executabila. In baza art. 91 din Codul penal dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani, termen stabilit in conditiile art. 92 alin. (1) din Codul penal si care curge de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte. In baza art. 93 alin. (1) din Codul penal obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Bucuresti, la datele fixate de acesta; b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; d) sa comunice schimbarea locului de munca; e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta. in baza art. 94 alin. (1) din Codul penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevazute in art. 93 alin. 1 lit. c)-e) din Codul penal se comunica de catre inculpat Serviciului de Probatiune Bucuresti. In baza art. 93 alin. (2) lit. b) din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de serviciul de probatiune sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate. In baza art. 93 alin. (3) din Codul penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 5 sau in cadrul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, pe o perioada de 100 de zile lucratoare. in baza art. 91 alin. (4) din Codul penal atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 96 din Codul penal, a caror nerespectare are drept urmare revocarea beneficiului suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

III. In baza art. 396 alin. (1) si alin. (2) din Codul de procedura penala rap. la art. 136 alin. (2) si art. 137 alin. (2) si (4) lit. c) din Codul penal condamna pe inculpata General MPM Impex S.R.L. la pedeapsa amenzii penale constand in 220 de zile-amenda, suma corespunzatoare unei zile-amenda fiind de 1.500 lei, inculpata urmand a plati statului o amenda penala in cuantum de 330.000 lei, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, fapta prev. si ped. de art. 192 alin. (1) si (2) din Codul penal. In baza art. 138 alin. (1) rap. la art. 136 alin. (3) lit. f) si art. 145 din Codul penal aplica inculpatei pedeapsa complementara constand in publicarea hotararii de condamnare, prin intermediul unui post national de televiziune, in numar de 5 aparitii, cel mult una pe saptamana, aparitii constand in citirea si afisarea simultan, pe o durata de minim 1 minut, a extrasului din hotararea de condamnare privitor la inculpata, continand descrierea faptei pentru care s-a dispus condamnarea, astfel cum a fost retinuta in considerentele hotararii de condamnare, incadrarea juridica si pedeapsa aplicata pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa in forma agravata.

In baza art. 397 alin. (1) rap. la art. 25 alin. (1) din Codul de procedura penala respinge, ca neintemeiate, actiunile civile exercitate de partile civile Gigina Cornel-Reluca, Gigina Carmen si Ciuciu (fosta Gigina) Ioana-Raluca impotriva inculpatului Oprea Gabriel si partilor responsabile civilmente Guvernul Romaniei, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Finantelor Publice. In baza art. 397 alin. (1) rap. la art. 25 alin. (1) din Codul de procedura penala respinge, ca neintemeiata, actiunea civila exercitata de partea civila Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti impotriva inculpatului Oprea Gabriel.

In baza art. 397 alin. (1) rap. la art. 25 alin. (1) din Codul de procedura penala cu referire la art. 1357 si art. 1382 din Codul civil admite in parte actiunile civile exercitate de partile civile Gigina Cornel-Reluca, Gigina Carmen si Ciuciu (fosta Gigina) Ioana-Raluca impotriva inculpatilor Mazilu Petre si General MPM Impex S.R.L. si, pe cale de consecinta, dispune obligarea acestora la plata in solidar a urmatoarelor despagubiri: - suma de 37.478,71 lei reprezentand daune materiale catre partile civile Gigina Cornel-Reluca si Gigina Carmen; - suma de 100.000 euro, in echivalent in lei la cursul B.N.R. din ziua platii efective, reprezentand daune morale catre fiecare dintre partile civile Gigina Cornel-Reluca si Gigina Carmen; - suma de 4.700 lei reprezentand daune materiale catre partea civila Ciuciu (fosta Gigina) Ioana-Raluca; - suma de 250.000 euro, in echivalent in lei la cursul B.N.R. din ziua platii efective, reprezentand daune morale catre partea civila Ciuciu (fosta Gigina) Ioana-Raluca. Respinge in rest, ca neintemeiate, actiunile civile exercitate de partile civile Gigina Cornel-Reluca, Gigina Carmen si Ciuciu (fosta Gigina) Ioana-Raluca.

In baza art. 404 alin. (4) lit. c) din Codul de procedura penala ridica masura asiguratorie a sechestrului asigurator instituita prin ordonanta nr. 905/P/2015 din data de 06.12.2016 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie-Sectia de Combatere a Coruptiei si aplicata prin procesul verbal din data de 7 decembrie 2016 cu privire la urmatoarele bunuri imobile apartinand inculpatului Oprea Gabriel: 1) 1 din imobilul situat in loc. ....; 2) 1 din imobilul situat in loc. ...; 3) 1 din imobilul situat in ..,; 4) 1 din imobilul situat in loc. .., . in baza art. 404 alin. (4) lit. c) din Codul de procedura penala restrange masura asiguratorie a sechestrului asigurator instituita prin ordonanta nr. 905/P/2015 din data de 6 decembrie 2016 si ordonanta nr. 905/P/2015 din data de 3 aprilie 2017 ale Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie-Sectia de combatere a coruptiei cu privire la bunurile imobile si cele mobile apartinand inculpatei General MPM Impex S.R.L., urmand ca masura asiguratorie sa fie mentinuta pana la concurenta sumelor la plata carora inculpata a fost obligata cu titlu de daune materiale si morale. In baza art. 404 alin. (4) lit. c) din Codul de procedura penala mentine in integralitate sechestrul asigurator aplicat cu privire la bunurile mobile apartinand inculpatei General M.P.M. Impex S.R.L., astfel cum acestea au fost individualizate in procesul verbal de aplicare a sechestrului din data de 4 decembrie 2017. In baza art. 404 alin. (4) lit. c) din Codul de procedura penala restrange masura asiguratorie a sechestrului asigurator instituita prin ordonanta nr. 905/P/2015 din data de 6 decembrie 2016 si ordonanta nr. 905/P/2015 din data de 13 noiembrie 2017 ale Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie-Sectia de combatere a coruptiei cu privire la bunurile imobile apartinand inculpatului Mazilu Petre, urmand ca masura asiguratorie sa fie mentinuta pana la concurenta sumelor la plata carora inculpatul a fost obligat cu titlu de daune materiale si morale. In baza art. 404 alin. (4) lit. c) din Codul de procedura penala mentine sechestrul asigurator aplicat cu privire la 1/2 din imobilul situat in .... in baza art. 404 alin. (4) lit. c) din Codul de procedura penala ridica sechestrul asigurator aplicat cu privire la urmatoarele bunuri imobile apartinand inculpatului Mazilu Petre: 1) 1/2 din imobilul situat in ....; 2) 1/2 din imobilul situat in ...; 3) 1/2 din imobilul situat in .. ; 4) 1/2 din imobilul situat in ...; 5) 1/2 din imobilul situat in ...; 6) 1/2 din imobilul situat in ...; 7) 1/2 din imobilul situat in ...; 8) 1/2 din imobilul situat in ... 9) 1/2 din imobilul situat in ...; 10) teren situat in ..; 11) teren situat in ..; 12) teren situat in ...; 13) teren situat in .., . In baza art. 274 alin. (1) ?i (2) din Codul de procedura penala obliga pe inculpatii Mazilu Petre si General MPM Impex S.R.L. la plata sumei de cate 7.750 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (7.500 lei pentru faza de urmarire penala si 8.000 lei pentru faza de camera preliminara si judecata).

In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala cheltuielile judiciare ocazionate de desfasurarea procesului penal pornit impotriva inculpatului Oprea Gabriel raman in sarcina statului.

Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata, astazi, 6 martie 2023, prin punerea hotararii la dispozitia partilor si a Ministerului Public – Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie, prin mijlocirea grefei instantei. Document: Hotarare 241/2023 06.03.2023”.

Comentarii

# DODI date 6 March 2023 17:48 -3

Pe slujire o doare între fese de respectarea procedurilor legale, a procedurilor legale, a dreptului și în general de români. Ea a făcut și face în continuare jocul altora gudurându-se pentru un loc călduț în interes personal. Dar cu această ocazie l-a ”executat” generalul-izmană și partidul său pentru că nu a făcut în continuare jocul securistului petrov și a votat pentru căderea guvernului boc6 (fie-i țărâna ușoară!). Așa că reparațiile ulterioare sunt nu doar tardive dar și fără nici o posibilitate de tragere la răspundere a celei care a nenorocit o grămadă de români (care nu au avut altă vină decât aceea că au fost în calea securității de orice rit vechi sau nou).

# morarescu date 6 March 2023 20:15 +4

Nu exista un personaj politic pe care sa-l antipatizez mai mult. Domnul Oprea zis si “interesul national” si-a câștigat locul pe scara mea de valori irevocabil. Are insa drepturi si libertati inclusiv dreptul de a fi achitat atunci cand acuzatiile sunt nefondate. Refuzul familiei de a accepta hotararea este natural. Doresc un vinovat pentru moartea lui Bogdan. Altfel, totul ( cât a mai ramas) se naruie. Le doresc putere si intelegere. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

# dragos barna date 7 March 2023 08:38 0

asa.cum se pot face vizite la morti(114/62/2016), totul este posibil la dna, cred ca au fost judecatorii "nepregatiti" cu un pic mai mult training se rezolva corect ai cest dosar. Mai sunt scapari insa in pregatirea judecatorilor, nu invata toti tot ce trebuie, unii invata numai legea!

# Anton Gruia date 7 March 2023 22:35 0

Acum ,,duetul'' rade in hohote cum poporenii au pus botul. Doar se vedea din avion inca din ,,epoca basesciana'' ca scopul principal era circul. Si s-a facut circ la comanda 18 ani. Sigur c-a fost s-un alt scop mititel. De reglare a ierarhiilor. Fiind lasati la liber 10 ani sigur ca majoritatea au sarit calul. D-au venit stapanii si le-a aratat cum merg treburile trecandu-i pe linie moarta. Planul a fost atat de simplist incat e jenant acum ca uni s-o dea pe aia ca denea-isti incaseaza cand de fapt stapanii si-au aratat mila fata de ,,rataciti'' urmand a-i folosi cand si unde o sa aiba nevoie. Sa nu uitam insa si reglarile financiare care s-au realizat intr-o liniste mormantala. Marea parte a ,,agoniselilor'' din perioada de bum basescian trecand la ,,capitalistii destepti'' pierzatorii bucurandu-se c-au primit in scimb ,,achitarea''.

# Dan date 8 March 2023 07:24 +10

Judecatorii TMB au sustinut ca procurorii nu au precizat concret care sunt actiunile savarsite de Gabriel Oprea in 20 octombrie 2015, ziua producerii accidentului: „mai degraba continutul acuzatiei capata valente descriptive a profilului de personalitate a fostului ministru tradand deopotriva si o anume preocupare pentru exhibarea exceselor de putere ale acestuia”. Fam. Gigina a anuntat ca va declara apel, insa va fi un proces contracronometru intrucat termenul de prescriptie care duce la incetarea procesului se va implini in luna octombrie. Oprea a fost trimis in judecata de DNA, in mai 2018, la ICCJ, insa dosarul acestuia s-a plimbat pe la mai multe instante din motive de procedura, la Judecatoria Sectorului 1 si apoi Tribunalul Bucuresti. Magistratii vor pensii speciale desi plimba ani de zile dosarele pana se prescriu faptele. Oameni de nimic, fara moralitate! :-x

# Liviu date 9 March 2023 15:27 +7

Oprea se grăbea să ajungă acasă de la restaurant și ordonase ilegal escortei – la care nu avea dreptul, pentru că nu se afla în misiune de serviciu – să-l ducă în viteză maximă acasă. La dosar apar ordinele pe care Ginghină le primea prin stație de la superiori în acea seară, cu doar câteva clipe înaintea accidentului fatal produs din cauza goanei nebune la care era silit: „Bogdan, mergi şi pe breşă, mergi pe contrasens! Fă breşă! Bogdan, intră între benzile 2-3! Între benzile 2-3! Scoate, scoate banda 3! Contrasensul! Contrasensul, banda 3, scoate-i!”. Referirile erau la participanții din traficul bucureștean, pe care poliția îi dădea la o parte pentru ca alaiul lui Gabriel Oprea să circule pe contrasens cu 120 de kilometri la oră în plin oraș. Aștia care sunt de acord cu achitarea le doresc ca cei dragi lor să fie tratați similar lui Bogdan Gigină! Amin!

# ?????? date 9 March 2023 20:27 -1

@ Au zis că MAI, de la circulație, nu știa că sunt lucrări și gropi pe traseu , că erau în subordinea generalului-academician de științe ale securității, ?

# ?????? date 9 March 2023 21:04 0

& Constituția României ,,Nivelul de trai ARTICOLUL 47 (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent." , ?

# Popovici date 10 March 2023 08:37 0

Fiecare achitare pentru prescrierea faptelor este o flegma in ochii justitiabililor! Dupa deciziile CCR combinate cu interepretarea lor facuta de catre ICCJ, justitiabilii au orbit de la cate flegme in ochii au primit de la justitia romana. Sa nu mai vorbim despre cordonul ombilical existent intre justitia romana si politica! Dupa principiul o mana spala pe alta, politicienii acorda magistratiilor privilegii nesfarsite iar justitia romana inchide ochii la potlogariile facute de politicieni sau gasesc metode legale pentru a-i scapa de consecintele faptelor lor. In aceste conditii va mai mirati de ce cetatenii sunt impotriva beneficiilor acordate politicienilor si magistratiilor?!?

# ?????? date 10 March 2023 19:57 0

& Obervând și despre regulile de prevenție aplicate în multe alte cazuri cu accidente la legea circulației, dacă este o speță în care se putea evita producerea evenimentului rutier , la deplasarea cu coloana oficială , deplasare la care probabil că este reglementată și comunicarea despre deplasarea pe trase și despre obstacolele aflate pe trasee, chiar dacă deplasarea cu coloana oficială nu este supravegheată eventual și din elicoptere, ? Deci, dacă ar fi existat și o supraveghere aeriană a deplasării coloanei oficiale, probabil că ar fi fost și o posibilitate suplimentară de evitare a apariției unui astfel de "caz rutier",? Deci, observați și că circulația rutieră, în zonele circulate, nu este supravegheată ca în Gotham și din elicoptere, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva