18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

KOVESI VA AVEA PROPRIUL SERVICIU SECRET – Doua noi structuri apar in cadrul DNA: filaj si investigatori sub acoperire. La serviciul filaj vor lucra 12 ofiteri de politie judiciara, iar la serviciul investigatori sub acoperire 18 ofiteri de politie judiciara. Intr-un proiect de Hotarare de Guvern privind suplimentarea numarului maxim de posturi al DNA, se prevede si infiintarea unei structuri de recuperare a creantelor (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 October 2013 16:16
Vizualizari: 7039

Romania va avea un nou serviciu secret, in subordinea Laurei Codruta Kovesi (foto). In cadrul Directiei Nationale Anticoruptie va functiona o structura de filaj si de investigatori sub acoperire. Infiintarea acestei noi structuri este prevazuta in proiectul de Hotarare de Guvern pentru suplimentarea numarului maxim de posturi al DNA, lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei, proiect care prevede ca “numarul maxim de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie se suplimenteaza cu 50 de posturi”.


Conform notei de fundamentare a proiectului, in cadrul structurii de filaj vor lucra 12 ofiteri de politie judiciara, care vor fi “constituiti in doua echipe complete de supraveghere operativa”. La serviciul investigatori sub acoperire, vor activa 18 ofiteri de politie judiciara, acestia urmand sa aiba si un sediu separat.

In nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern pentru suplimentarea numarului maxim de posturi al DNA, se precizeaza ca infiintarea celor doua structuri, care vor fi dotate cu aparatura de interceptare, reprezinta o conditie esentiala pentru cresterea eficientei activitatii de urmarire penala. De asemenea, se arata ca, in conditiile lipsei unor lucratori specializati, DNA este nevoita in prezent sa delege aceste activitati altor structuri, astfel ca exista riscul ca eficienta investigatiilor sa fie limitata.

Iata motivele invocate in nota de fundamentare pentru infiintarea structurilor de filaj si ofiteri sub acoperire:

Analiza activitatii desfasurate de catre Directia Nationala Anticoruptie a reliefat necesitatea unor structuri proprii de filaj si de investigatori sub acoperire, acestea reprezentand conditii esentiale pentru a creste eficienta activitatii de urmarire penala.

Investigatiile in cauze de coruptie se desfasoara in cele mai multe situatii in mod conspirat, avand in vedere ca toate persoanele implicate obtin beneficii si evita sa colaboreze cu organele judiciare. Acest specific al cauzelor de coruptie impune folosirea de investigatori acoperiti si proceduri de filaj, prin supravegherea locurilor in care se consuma activitatea infractionala sau identificarea si localizarea in teren a persoanelor cercetate, conform prevederilor speciale ale Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Lipsa unor politisti specializati in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie impune ca procurorii sa delege aceste activitati catre lucratori din cadrul altor structuri, imprejurare care poate limita eficienta investigatiilor. Dubla subordonare a acestor lucratori poate afecta stabilirea prioritatilor investigative, ingreuneaza comunicarea in momentele operative si creeaza riscuri cu privire la confidentialitatea operatiunilor, in conditiile in care anchetele pot viza chiar persoane din cadrul acelor structuri.

Infiintarea unor structuri proprii de filaj si de investigatori sub acoperire ar elimina aceste vulnerabilitati si ar pune la dispozitia procurorilor un instrument esential pentru continuarea progreselor in investigarea faptelor de mare coruptie”.

DNA va avea si o structura de recuperare a creantelor, la care vor lucra 20 de ofiteri de politie judiciara

In afara structurilor de filaj si investigatori sub acoperire, la DNA va functiona si un serviciu de recuperare a creantelor. Acesta va fi compus din 20 de ofiteri de politie judiciara care “vor efectua investigatii financiare in vederea identificarii de bunuri asupra carora pot fi luate masuri asiguratorii in dosarele complexe instrumentate de D.N.A. (3.578 de dosare solutionate in cursul anului 2012, in care au fost intocmite 234 rechizitorii si au fost trimisi in judecata 828 inculpati).

In nota de fundamentare, despre aceasta noua structura, se precizeaza urmatoarele:

Este necesara dezvoltarea in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie a unei structuri specializate in efectuarea de investigatii financiare, complementara structurilor care realizeaza urmarirea penala cu privire la infractiunile de coruptie si care sa le asiste pe acestea, prin realizarea profilului financiar al persoanelor cercetate.

O asemenea structura poate avea rolul unui proiect-pilot pentru intreg sistemul judiciar, astfel incat, in functie de eficienta ei, sa poata fi luata o decizie cu privire la oportunitatea extinderii la nivelul tuturor organelor de urmarire penala. in acest sens, este util sa fie avute in vedere recomandarile formulate in cuprinsul rapoartelor prin care a fost evaluat sistemul romanesc de recuperare a produselor infractiunii de catre expertii Departamentului de Justitie al Statelor Unite si de cei ai Institutului Basel.

Reusita acestui demers implica, in mod corelativ si obligatoriu, suplimentarea numarului de posturi de politisti judiciari in cadrul Directiei, avand in vedere ca resursele umane din prezent abia acopera nevoile investigative deja existente. Trebuie subliniat in mod special faptul ca o astfel de masura este menita sa contribuie in mod direct la suplimentarea veniturilor bugetului de stat, prin recuperarea cu rapiditate si intr-un procent mult mai mare a sumelor datorate catre stat, costurile masurii ar fi acoperite in timp inclusiv din aceste venituril suplimentare provenite din valorificarea produselor infractiunilor”.

* Cititi aici proiectul de Hotarare de Guvern pentru suplimentarea numarului maxim de posturi al DNA

* Cititi aici nota de fundamentare a proiectului

Comentarii

# Istratie date 4 October 2013 16:05 +1

Nu e rău. Oamenii cinstiți nu au a se teme. Corupții, da. Până la urmă, ori scapă samarul ori crapă măgarul! Așa nu se mai poate!

# ai grija .... date 4 October 2013 19:39 +5

;-) probabil esti corect si asta nu da bine :cry:  

# gogu date 5 October 2013 17:42 +1

pai ce facem, revenim la statul politienesc?parca erau condamnate practicile sipa,dss, doi si cati au mai ramas, etc..daca vine o ce facm cu dosarele? le ardem???

# Ezoteric date 5 October 2013 00:41 0

Ha,ha,ha. Sa vedeti ce s a intamplat la procesul d lui inculpat si denuntator nelu iordache. A venit omul cu hartii de la dna ca a colaborat si a facut denunturi,deci,poate fi pus liber. Procurorul de sedinta,tot dna!!!,a zis: daca a facut atatea denunturi asta inseamna ca e implicat in multe activitati infractionale,prin urmare sa mai stea la puscarie ! Instanta,nici o surpriza,a zis ca ...procurorul dna ! Adica sa ramana la rahova. In plus l a obligat sa bea trei galeti de apa zilnic. De ce ? Atata bea un bou pe zi !!! Felicitari,boule si celorlalti colegi denuntatori,e bine asa,faci denunturi si stai la puscarie ca berila ! Baietii de la dna sunt parolisti cu astea ! 

# Vlad date 6 October 2013 06:05 +2

Stimate domn, va recomand sa cititi incheierea de sedinta prin care s-a dispus arestarea lui Nelu Iordache( o gasiti pe luju.ro). Era suspectat si acum e acuzat ca a savarsit fapte de delapidare, spalare de bani, inselaciune etc. Acestea sunt unele dintre cele mai grave infractiuni prevazute de legea peana. Iar prejudiciul nu e deloc neglijabil: vreo 6 mil. euro + ca a afectat imaginea Romaniei in Europa. In orice tara normala, este judecatat in stare de arest preventiv.

# unul din lumea cea mare date 5 October 2013 03:08 +5

mai nea istratie........cind va spuneam de cel de al 7 lea trib pierdut nu ma refeream doar la tora sau la tribul pierdut al evreilor adica tribul etiopian,na refeream la acest SERVICIU SECRET...........care el exista deja de ceva vreme de cind a fost ,,desfiintat la cererea expresa a ue .acesta/i si directia a 6 a de pe vremea lui nea nicu.nea istratie chiar daca esti OM CINSTIT SI TOT AI A TE TEME ,din cauza lor ,,miine este posibil sa nu mai apari ca om cinstit,, este o mare dovada de prostie sa abdici de buna voie de la drepturile tale consfintite de ,,rahatul ala de constitutie,,si vezi cite exemple sint de la gunoiul de la cotroceni la gunoiasul de la victoria,,(apropos vad ca si presa a preluat denumirea de napirci pentru procurori)gunoiasule !!!!!!!!!o sa sfirsesti de git cu gunoiul si napircile ca si viperele de git cu voi.vineeeeee!!!!!!!se aude?

# brutus date 4 October 2013 16:10 +5

nu-i rau ... ! seamana al dreaqului cu dss-ul ... ala de pe vremea iNpuscatului (N mare cu intentie) ... modelul Putin suna mai aproape decat ue ... hmmm ...  

# BRAVOOO date 4 October 2013 16:19 +8

Sa se unifice cu SRI-ul ( acelasi aluat) si sa-l puna pe fostul ei barbat(acuzat de spionaj) sef peste arborigenul Maior !

# BERCEA MONDIAL: ,,e manevra lu frații miei.......,, date 4 October 2013 16:20 +13

Dar pentru dosarul,, FLOTA ROMÂNIEI,, - adică flota furată de ,,PIRAT,, au fost utilizați agenți sub acoperire, filaje sau 91 indice 1 CPP?????

# liviu date 4 October 2013 18:11 +9

MAI INVENTATI MULTE METODE DE OPRESIUNE?CONSTAT CAEXISTA BANI,PENTRU FILAJ PENTRU CIANURA,DE FOLOSIT IMPOTRIVA PENSIONARILOR INCA NU ATI GASIT BANI?

# unul din lumea cea mare date 6 October 2013 00:14 +3

pentru liviu//cianura vine gratis de la rosia montana sau.......ii duce pe pensionari gratis pina acolo cu c.a.r /ul(carul). vai de tara asta pe miinile cui a intrat!!!!!!!pe miinile unui gunoi,al unui gunoias si a napircilor si a viperelor.se zvircolesc mortii in morminte,sper sa va zvircoliti si voi in strada!!!!!!!!

# Dr.Vasile Botomei,www.unbr.info date 4 October 2013 19:01 +2

Dr.Vasile Botomei recomanda a se constitui un Consiliu National de Cercetare Administrativ Disciplinara pentru Magistrati(CNCADM), cu competenta exclusiva de verificare a sesizarilor impotriva magistratilor reclamati ca incalca normele de drept material in dosare. Acest Consiliu se recomanda a fi constituit din profesori universitari care nu lucreaza in sistemul juridic, prin alegere direct de Parlament pe baza propunerilor facute de facultatile de drept din tara. Durata mandatului de expert sa fie de 4 ani.Atunci nu va mai exista suspiciunea ca functioneaza formal dupa modelul de functionare al inspectiei din CSM si MJ. Decizile lor sa fie ca la examenele de doctorat. Jdecatorul sau procurorul care incalca normele de drept sa fie exclusi din sistem la a doua abatere in decurs de un an de zile. Domniile lor sa stabileasca cine sa plateasca despagubirile dispuse de CEDO in cauzele in care statul este condamnat cu daune din cauza proceselor incorecte din tara. Vor functiona democratic, pe complete alese prin tragere la sorti, find necesar un numar echivalent cu numarul tribunalelor din tara. Dami Doamne putere sa am acces la organizarea si conducerea statului si atunci sa vedeti reforme in administratie, justitie,ministere, partide politice, avocatura si cultura si culte religioase. Recomandarile proprii sunt publicate la teza de doctorat in drept publicata pe ww.unbr.info;www.botomeivasile.ro. Cu stima deosebita, Dr. Vasile Botomei.

# nevoie mare de doftori la secula date 4 October 2013 19:41 -2

pacient si doctor in dr e nemai.pomenit la un stabiliment de profil  :zzz

# SALUT INTENTIA SI BUNAVOINTA DVS. date 4 October 2013 21:50 -2

Dupa comentariile de pe acest site ne putem da seama ca avem de lucru cu niste \"minti luminate\". Toti il critica pe domnul Botomei indiferent ca e bine sau rau ce spune domnia sa. Este regretabil ca ne jignim sau purtam de grija unul altuia cand sacalii si interlopii de politicieni fura si ingroapa tara in datorii. In loc sa-l criticam pe doctorul Botomei care are o teza de doctorat curata, muncita si model pentru studentii la drept, mai bine am critica sistemul politic nenorocit si ministrii-parlamentari care dau legi sau ordonante dupa bunul plac, numai pentru Romania, NU. GREU SA TREZESTI O NATIUNE DE HANDICAPATI, cum ne-a facut Ion Creanga

# IOAN DUSCAS date 4 October 2013 22:09 +4

DE PESTE SAPTE ANI DE ZILE INFRACTORI DIN RANDUL PROCURORILOR INCLUSIV DNA ,DIICOT SI ALTE RAMURI ALE PICCJ DERULEAZA ACTIUNI INFRACTIONALE LA LUMINA ZILEI IN VEDEREA IZOLARII MELE DE ORICE PERSOANA VIZAND ZILNIC DISCREDITAREA MEA PE ORICE CALE POSIBILA LA ORICE PAS PE CARE IL FAC ! DE PESTE SAPTE ANI DE ZILE ACESTI INFRACTORI NENOROCITI ALATURI DE INFRACTORI DIN SERVICIILE SECRETE ALATURI DE INFRACTORI DIN MINISTERUL DE INTERNE SI INFRACTORI DIN MINISTERUL DE JUSTITIE CHELTUIE IMPORTANTE SUME DE BANI PUBLICI PENTRU CA EU SA NU POT MENTINE NICI O RELATIE CU ABSOLUT NICI O PERSOANA ! PENTRU CA DISCREDITAREA SA FIE MAXIMA ACESTI INFRACTORI MI AU PUS PE URME O TRUPA DE TIGANI SCARBOSI CU SI FAARA DE GRADE PENTRU CA ZILNIC ACESTE GUNOAIE UMANEN SA PRETINDA CA EU AS FI TI9GAN DESII NU AM ABSOLUT NICI O LEGATURA CU ACEST NEEAM SCARBOS DE OAMENI ! ZILNIC TREBUIE SA FIU PERCEPUT CA FIIND HOMOSEXUAL SENS IN CARE ACESTI INFRACTORI ZILNIC PREGATERSC SCENARII PE CARE LE MONTEAZA IN APROPIEREA MEA 

# codruta si chelu date 5 October 2013 13:38 +9

:-x kövesy spiona ungariei :lol: si chelu 8) chiorul sau specializat cu gestapoul lor de securistii,bai gunoie de hotii pdl basistii lingaii :P procurorii si plutonul de executie inalta -josa curte de spagarii :lol: din mafia basescu ,ce va mai trebuie spionii sa procure dovezi de furtul banilor aveti dosare la hotii udrea,videanu,basescu,etc,de milioane euro cu pdl,depuse de curtea de conturii si nu faceti nimic daca sunt din gasca vostra, judecati astea si pe urma ,voiculescu,antenele ,sa muritii cu furaciunile vostre prin telepatie ,gunoie de omenii lui banditul basescu hotul hotilor,undei flota maaaaaaaaaaaaaaaaaa

# unul din lumea cea mare date 6 October 2013 00:18 +5

penntru codruta si chelu//unde/i flota?!!!!in ceata participa la experimentul filadelphia!!!!!!!!!!

# ioana date 5 October 2013 15:07 +1

Tara arde si baba se piaptana ! Domnule Ponta,nu e bine domnule Ponta !

# Nanu date 5 October 2013 23:20 +2

Suplimentarea si intentia este foarte buna, dar in primul rand scapati de gunoaie si sifonarii din sistem, oameni buni intelegeti odata, sunt ofiteri de informatii ma refer strict la sipi, pt. ca aici am informatii, sunt care aduna informatii si le folosesc in scop de santaj, amenintare, presiuni pentru a colecta bani, apoi de unul care vinde informatii pentru un mic si-o bere pai pe unu din ala nu pot considera mai mult decat un am al strazii, de tradatori nici nu are rost sa vorbim, de asta se intampla ce se intampla in Mures si Harghita, ca sefii de acolo sunt preocupati de matele si hemoroizii lor ! luar al draku pe toti tradatorii penali !

# surprize date 6 October 2013 09:58 +2

Dar condamnările CEDO, le plătește LULUTZA ????? Milioanele de EURO=== REBUTURI ALE PROCURORILOR DNA. Cu acest serviciu se vor dubla condamnările CEDO

# crina date 7 October 2013 12:48 +1

Am si eu o nedumerire.Eu sunt un prestator de servicii .Daca un beneficiar al meu sau al altuia poate nici nu conteaza ar angaja mai multi furnizori ca mine pentru aceeasi lucrare ,ar insemna ca doar unul o executa correct restul fiind platiti degeaba.In cazul de fata de ce angajatorul care este statul roman plateste nu stim cate servicii de tipul celui de fata pe banii nostril , din taxele si impozitele noastre pentru care vrem scoli si educatie copiilor nostri,vrem spitale in care sa nu murim cu zile , vrem drumuri pe care sa circulam in siguranta ,vrem respect si nu ipocrizie/nesimtire si tupeu ? Stiu ca nu-mi va raspunde nimeni , dar m-am saturat sa fiu neputincios in fata tuturor mizeriilor acestora .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva