18 ianuarie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TICALOSIE CU PREMEDITARE – DNA l-a indepartat din functie pe fostul Procuror General Tiberiu Nitu cu un dosar fabricat. Incredibil, Nitu a primit clasare la doi ani dupa ce a fost nevoit sa isi dea demisia, ca sa fie inlocuit de obedientul Augustin Lazar, prieten cu familia lui Kovesi. DNA a constatat ca fostul Procuror General nu a incalcat legea, ci doar un regulament. In schimb, DNA l-a trimis in judecata pe fostul vicepremier Gabriel Oprea pentru moartea politistului Gigina

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 mai 2018 16:41
Vizualizari: 12159

Parchetul condus de Laura Kovesi a nenorocit premeditat un Procuror General al Romaniei, pe care l-a executat si indepartat din functie stiind ca acesta nu a incalcat nicio lege. S-a intamplat in cazul lui Tiberiu Nitu (foto), care la inceputul anului 2016 a fost nevoit sa demisioneze de la conducerea PICCJ, dupa ce impotriva sa a fost deschis un dosar penal pentru abuz in serviciu, pe motiv ca ar fi beneficiat de coloana de la politie si masina cu girofar in deplasarile sale. Iar dupa demisie, Nitu a fost inlocuit de obedientul Augustin Lazar, prieten cu familia lui Kovesi. Ei bine, la doi ani de la acel moment prezentat de aparatul de propaganda al DNA ca o mare victorie impotriva coruptiei, Tiberiu Nitu, pus la stalpul infamiei si linsat mediatic de jurnalistii de casa ai parchetului lui Kovesi, a primit clasare, in dosarul instrumentat de procurorii Ioan Amariei si Marius Bulancea.


DNA a anuntat, miercuri 2 mai 2018, ca fata de fostul Procuror General al Romaniei Tiberiu Nitu s-a dispus solutia de clasare pentru acuzatia de complicitate la abuz in serviciu, constatandu-se ca acesta nu a incalcat nicio lege atunci cand a beneficat de escorta de la politie. La fel s-a intamplat si in ceea ce-l priveste pe fostul ministru si vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de abuz in serviciu pe motiv ca ar fi beneficiat de coloane de agenti de politie in deplasarile sale si ca i-ar fi pus la dispozitie masini cu girofar si Procurorului General Tiberiu Nitu: “Avand in vedere ca, in situatia de fata, dispozitiile legale incalcate au fost cele prevazute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 1391/2006, asadar sunt din legislatia secundara (hotarare a Guvernului), in cauza nu mai sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infractiuni urmeaza a se dispune clasarea fata de Oprea Gabriel si Nitu Tiberiu-Mihail”.

Trebuie spus ca aceasta solutie de clasare vine abia dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a somat DNA sa finalizeze acest dosar. Mai exact, la 1 februarie 2018, ICCJ a somat DNA sa dea solutie in termen de trei luni in aceasta cauza (click aici pentru a citi).

Pe de alta parte, in dosarul in care Tiberiu Nitu a primit clasare, DNA a dispus trimiterea in judecata a fostului ministru de Interne si vicepremier Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa in legatura cu moartea politistului Bogdan Gigina.

Iata comunicatul DNA:

In dosarul avand ca obiect imprejurarile in care a avut loc accidentul rutier ce a determinat decesul politistului Gigina Bogdan-Cosmin, cauza mediatizata prin comunicatele nr. 54 din 25 ianuarie 2016, 100 din 05 februarie 2016, 108 din 9 februarie 2016, 1150 din 01 septembrie 2016, 1206 din 20 septembrie 2016, 1268 din 12 octombrie 2016, 1472 din 07 decembrie 2016 si 80 din 19 ianuarie 2018, procurorii din cadrul Sectiei pentru combaterea coruptiei au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati:

OPREA GABRIEL, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa;

GENERAL MPM IMPEX SRL, pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa;

MAZILU PETRE, administrator al firmei mentionate, pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In seara de 20 octombrie 2015, agentul de politie Gigina Bogdan-Cosmin, in varsta de 28 de ani, a fost implicat intr-un accident de circulatie pe o strada din municipiul Bucuresti, in urma caruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrala, consecinta a unui traumatism cranio-cerebral si facial cu fractura craniana, leziuni care au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, victima Gigina Bogdan-Cosmin facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda in trafic autoturismul in care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa catre locuinta sa.
Potrivit rechizitoriului, accidentul rutier care a determinat decesul politistului rutier Gigina Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectarii, de catre inculpatii Oprea Gabriel (la acea data ministru al afacerilor interne), Mazilu Petre (administrator si unic asociat al General MPM Impex SRL) si General MPM Impex SRL, a dispozitiilor legale si a masurilor de prevedere pentru exercitarea unor activitati (activitatea de insotire a ministrului de catre politisti rutieri in cazul celui dintai, respectiv activitatea de realizare a unor lucrari in carosabil in cazul celor din urma).

Concret, incepand cu preluarea, la inceputul anului 2014, a functiei de ministru al afacerilor interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus - cu incalcarea dispozitiilor legale privind insotirea demnitarilor de catre politia rutiera - insotirea sa permanenta de catre un dispozitiv de politie rutiera, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv sa faca parte si un politist rutier motociclist.

In acest mod, ministrul de interne de la acea data Oprea Gabriel si-a conferit, in mod discretionar, 'drepturi' neprevazute de cadrul legal, 'drepturi' a caror exercitare a presupus punerea unor politisti rutieri in situatii de risc sporit, si totodata a impus ca deplasarea echipajelor de politie rutiera sa se faca in regim de viteza sporita. Pe cale de consecinta, inculpatul Oprea Gabriel a pus politistii rutieri care au executat aceasta activitate de insotire intr-o situatie permanenta de risc sporit, obligandu-i sa participe la o activitate cu un potential ridicat de producere de evenimente rutiere.

Referitor la inculpatii Mazilu Petre si General MPM Impex SRL, a rezultat ca acestia, cu incalcarea dispozitiilor legale privind executarea semnalizarii rutiere, nu au luat masuri pentru instruirea angajatilor cu privire la modalitatea corecta de realizare a semnalizarii rutiere aferente lucrarilor executate partea carosabila si au pus la dispozitia angajatilor semne rutiere realizate artizanal, neconforme standardelor de siguranta, fapta care a avut ca urmare realizarea total necorespunzatoarea a semnalizarii rutiere aferente unei lucrari executate pe strada stirbei Voda din Bucuresti, in zona in care s-a produs accidentul.

Potrivit probelor administrate in rechizitoriu a rezultat faptul ca inculpatii Oprea Gabriel, Mazilu Petre si General MPM Impex SRL au prevazut posibilitatea producerii unui accident rutier letal, insa au socotit fara temei ca un astfel de rezultat nu se va produce.

Concret, in cauza s-au analizat urmatoarele aspecte relevante:

-la momentul producerii accidentului victima Gigina Bogdan-Cosmin facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a ministrului de interne Oprea Gabriel,

-in momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteza de 84 km/h, in conditii de vizibilitate redusa determinate de intuneric si ploaie,

-dinamica producerii accidentului si lipsa unor manevre de franare determina concluzia ca victima nu a vazut obstacolele de pe carosabil (amenajarile rutiere temporare) inainte de a intra in contact cu primul dintre acestea.

Fata de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit si culpabil al urmatoarelor actiuni care au dus la decesul victimei:

1.prezenta victimei ca motociclist intr-o coloana oficiala;

2.viteza de deplasare si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice;

3.modalitatea deficitara de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil.

Cu privire la primele doua cauze, respectiv prezenta victimei ca motociclist intr-o coloana oficiala, viteza de deplasare si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice, a rezultat ca aceste activitati au fost determinate si ca ii sunt imputabile inculpatului Oprea Gabriel.

Concret, conform probelor administrate se retine ca fostul ministru de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de functia sa si conferindu-si in mod discretionar drepturi neprevazute de cadrul legal ce reglementeaza insotirea demnitarilor, ca deplasarea sa se faca cu viteza foarte ridicata, cauza care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigina Bogdan-Cosmin.

Cu privire la cea de-a treia cauza a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitara de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, a rezultat ca aceasta cauza a accidentului este imputabila societatii comerciale General MPM Impex S.R.L. (care executa pe suprafata carosabila o lucrare la instalatia subterana de gaze naturale) si lui Mazilu Petre, administratorul societatii comerciale. A rezultat ca semnele de circulatie nu erau reflectorizante si ca erau amplasate la aproximativ 11,5 metri inainte de zona lucrarilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulatie trebuiau sa fie reflectorizante.
Obligatia de a asigura si folosi semnalizare reflectorizanta si de a o amplasa potrivit prevederilor normative in materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre.

In vederea repararii pagubelor produse prin comiterea infractiunilor care fac obiectul cauzei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aflate in posesia ori proprietatea urmatoarelor persoane fizice si juridice: OPREA GABRIEL, S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L. si MAZILU PETRE.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

In acelasi dosar, procurorii au dispus clasarea fata de:

Corcodel Adrian, angajat in cadrul S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L , sub aspectul comiterii infractiunii de ucidere din culpa;

Oprea Gabriel, pentru doua infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul;

Nitu Tiberiu-Mihail, la data faptelor, procuror general al Romaniei, pentru complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Cu privire la faptele de abuz in serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicitatii) retinute in sarcina ultimilor doi mentionati, pe parcursul urmaririi penale a aparut Decizia nr. 406/2017 a Curtii Constitutionale care a dus la abrogarea partiala a infractiunii de abuz in serviciu, in sensul ca doar incalcarea acelor atributii de serviciu prevazute de legislatia primara (lege ori ordonanta a guvernului) poate constitui element material al infractiunii de abuz in serviciu, nu si incalcarea unor alte acte normative, cum sunt hotararile Guvernului (n.r. - Decizia nr. 406/2017 se refera la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 334 alin. (4) din Codul penal, prin raportare la prevederile art. 112 alin. (1) lit. s) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice; Decizia CCR pe abuz in serviciu este 405/2016).

Avand in vedere ca, in situatia de fata, dispozitiile legale incalcate au fost cele prevazute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 1391/2006, asadar sunt din legislatia secundara (hotarare a Guvernului), in cauza nu mai sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infractiuni urmeaza a se dispune clasarea fata de Oprea Gabriel si Nitu Tiberiu-Mihail.

De asemenea, fata de modalitatea total defectuoasa in care s-a realizat, in cadrul persoanei juridice inculpate General MPM Impex SRL, pregatirea profesionala a lui Corcodel Adrian cu privire la modalitatea in care trebuia conceputa si realizata semnalizarea rutiera, (tinand cont si de pregatirea sa profesionala, aceea de dulgher), nu se poate retine culpa acestuia in producerea accidentului rutier.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Alex date 2 mai 2018 16:57 -16

Da, clara premeditare! Cei de la DNA stiau din timp ca urmeaza sa se pronunte CCR cu privire la abuzul in serviciu cu ceva ani inainte sa o faca!

# Titi date 3 mai 2018 09:30 +3

A, desigur! Dar... ca "abuzul in serviciu" nici nu e cunoscut ca fapta in lumea civilizata, din care ni se da ora exacta si de unde rasare soarele, si in fata careia ne tremura chilotii febril sa stam drepti, stia? :sigh:

# Chiar el date 2 mai 2018 17:01 -12

Unde este premeditarea? Unde este ticăloșia? Dna a constatat că după publicarea Deciziei nr. 406/2017 a ccr, abuzul în serviciu nu mai are aceeași definiție. Adus Tiberiu Nițu a fost spălat, făcut gata frumos. Nu că nu ar fi încălcat legea beneficiind în mod ilegal de coloană oficială.

# coco date 2 mai 2018 17:16 +3

Da' Nitu de ce si-a dat demisia?!? El nu stia ca n-a incalcat legea?!?!?

# Iulian date 2 mai 2018 18:58 +5

Raspuns: de fraier! Daca el, ditamai procurorul general nu a stiut ce inseamna prezumtia de nevinovatie, cum s-ar putea crede ca mai era si bine pregatit profesional? Asa ca, de fraier este raspunsul corect!

# Klaus-Klaus date 3 mai 2018 17:05 +2

re" El nu stia ca n-a incalcat legea?!?!?" => 1 STIA EL "CE SI CUM" :-* 2 in max 24 de ha HUIDUMELA i-ar mai fi "gasit" cel putin o mare vina din cele klocite in Palatul Paradelii .. CE NU VA E CLAR? PS Nu ca mi-ar parea rau de Nitu - .. :P

# Gilu date 2 mai 2018 17:40 +7

Nu - mi pare rau nici de generalul izmana , nici de Nitu - revolutionaru ' ...Imi pare rau de Justitia Romana , obligata sa se prostitueze de catre niste neoameni ...Unul dintre acesti codosi ne tine lectii de drept , in materie el fiind analfabet . Cand se va elibera Justitia de acest cosmar ? Dar , vrea ea oare, sa fie eliberata , sau prefera sa fie sluga ?

# MIRA date 2 mai 2018 17:42 +6

A avut ceea ce merita.S-a intovarasit cu Ponta care s-a intovorasit cu Oprea si Codruta ca sa instaureze noua SECURITATE ,mult mai rea, mai urata si mai perversa decat cea dinainte de 1989.Sper sa -si primeasca si Ponta rasplata.

# Iulian date 2 mai 2018 19:07 +2

Perfect adevarat! Asa se reconfima regula din popor: spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti! Gașca de nedeptinici cu pretentii de mari oameni de stat si când acolo ...niste amărăti ai sorții! Multi asteapta sa vada si rasplata pontacului si sa-l vedem atunci cum el a facut, el s-a impotrivit, el nu a fost inteles.... El, pontacul, era, de fapt, protectorul lor si al nelegiurilor acestora care impovarau propriul popor. Tara asta a avut parte numai de turbati ai momentului si care trebuiau tratati ca atare, dar cu cine?

# Laura date 2 mai 2018 20:31 +4

Dragi hastagi..nu iesiti in strada si pt modul.in care in Romania se da jos un procuror general? Pai mai, dragilor,e ceva f grav.Oare de ce nu sunteti revoltati? Ca a fost ceva infiorator ceea ce s-a petrecut

# unu' date 3 mai 2018 09:34 +1

La cata minte au si si-o cultiva si p-aia pe feisbuc...

# Marin TULUS OLt date 2 mai 2018 22:26 +2

Sunteti fără ratiune! Păi indiividul asta nu trebuia să fie nici măturator la Parchetul ICCJ!Iar nici acum procurorul care are cazul său reclamat de mine pentru fapta de a fi acest NItu revolutionar nu s-a pronunțat!!!Va amintiti de dosarul 10/2015 recurs in interesul legii cand a dorit sa condamne avocatii din Baroul Bota și impreună cu judecatorii ICCJ au făcut un simulacru de proces pe care il dau ca exemplu structurile securiste si SRL/iste care apără independenta si profitul lui Ghe Florea si a găstii sale din care se infruptă cu/bănuială legitimă/ urmăriti-i!!!! / si magistratii!!!Păi vorba unuiprofesor de drept si fost judecator:,,dacă toti au primit 100.000 Euro că are gasca de unde să dea, PĂI DAU ORICE DECIZIE SI FAC ORICE RECURS CU SAU FĂRĂ LEGE!!!!!'MAI POTI SUSTINE Că AVEM STAT DE DREPT DIN MOMENT CE ABSOLVENTUL DE DREPT VEDE Că fără relatii bani si pile nu ai nicio sansă!Poporul consideră că dacă nu esti hot mori ca prostul in drum fără ca statul să existe si făr

# Pintea date 2 mai 2018 22:27 +2

Si Nitu era obedient. Nu spunea d-na aceea, Angela Nicolae, despre el, ca este catelusul lui Kovesi? Asa ca dulaul l-a mancat! El era seful Parchetului general, iar o subalterna i-a venit de hac. DNA incalca legi, Constitutia, si nu pateste nimic.

# k date 2 mai 2018 22:43 +4

din partea mea sa stea la puscarie 100 de ani pentru RIL-ul puturos contra avocatilor legali. Mai bine vedeti unde a absolvit facultatea ca sa stim si noi.

# Dorina date 3 mai 2018 00:28 +1

Nitu avea in lucru mari dosare... a venit un ineficient pentru linistea lor. Am auzit cum il intrebase in journalist daca s-a apucat de Conef Bucuresti si raspunsul a fost - E in lucru!- A mai durat foarte putin si a fost linsat! Celalat isi merita soarta, a omorat in om, a golit rezervele de stat, a facut popota la el acasa ... si cine mai stie cate ...

# Ozzy date 3 mai 2018 02:29 +5

He, he, în eterna, fascinanta și paradoxala Românie, dacă ești magistrat nu ai voie să ai girofar (recte p-p Nițu), dar nici bicicletă. Vă mai amintiți de cazul unui fost judecător (Moroșanu) care a fost sancționat de CSM că mergea la serviciu (Judecătoria Bicaz, parcă) pe bicicletă?

# Hess/Ness date 3 mai 2018 12:36 +5

Plavanul inca asteapta o minune de la bruxeles, inca pariaza pe cei 2 cai morti cacovei si preda... Daca plavanul miza pe cartea apararii drepturilor omului avea al doilea mandat asigurat. Toate ororile facute de CK ies la suprafata ca uleiul si-i dinamiteaza plavanului bruma de incredere pe care UM TFL o mai are... Sa te pui impotriva unor juristi de calibru international, sa nu ai alte argumente decat ca "nu m-a convins".... e ca si cum ai pleca la razboi in lula goala.. Cred ca tudorel ii raspunde politicos (inca) din respect pentru institutia prezidentiala.... Daca ar fi fost pe acelasi calapod ca plavanul, i-ar fi zis: "tinere, gravitatia nu este acealsi lucru cu legislatia".. Vezi de coeficientul de frecare miu(e) [sic!], ca-ti arde talpile, esti pe plan inclinat, scuze... topogan"

# Corneliu date 5 mai 2018 00:43 0

Nițu și-a meritat soarta ... slab pregătit profesional , fără demnitate , cu lipsă de caracter , un laș ... procuror general ! ... cum a putut accepta acțiunea lui Kovesi ... a făcut de râs calitatea de procuror general !

# xxl date 8 mai 2018 09:13 0

Multi viteji sunteti dar as vrea sa va vad eu cand va ridica DNA cine va salvaeza. La Nitu este o mare magarie, iar Nesimtirea DNA este la fel de mare. Au luat decizia CC in brate si au ascuns abuzul dupa ea. Unde este totiusi FAPTA ca nu prea am inteles.Smecherii de doi lei a unui DNA incompetent care a avut multa putere data degeaba, s-au umflat in pene niste incompetenţi care nu sunt in stare sa mai faca o anchetă seriasa de cand i-a lasat SRI din brate. Acasa pe la parchetele locale de unde ati venit ca ne-am saturat de anticoruptia voastra de doi lei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Va reusi regimul Iohannis sa desfiinteze SIIJ?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.01.2021 – Ministrul Stelian Ion si-a tras consilier un judecator picat la testul psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva