4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Inalta Curte se grabeste sa judece “Trofeul Calitatii”, singurul dosar in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani cu executare, inainte de raportul de tara

Scris de: L.J. | pdf | print

5 April 2012 16:09
Vizualizari: 5967

 

Primul termen de recurs in dosarul “Trofeul Calitatii” a fost schimbat, de la sfarsitul lunii mai, in aprilie, un lucru extrem de rar, mai ales in dosarele complexe! Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prezidat de presedintele instantei supreme, judecatoarea Livia Stanciu, a luat din oficiu in discutie preschimbarea termenului de recurs in dosarul „Trofeul Calitatii”, unicul dosar in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la inchisoare cu executare, alaturi de Irina Paula Jianu, fost sef la Inspectoratul de Stat in Constructii, dar si de Bogdan si Marina Popovici, detinatorii Foruminvest si altii, pentru finantarea ilegala a campaniei prezidentiale a lui Nastase.


ICCJ a invocat nevoia de celeritate intr-un dosar complex

Astfel, daca termenul initial a fost stabilit de sistemul Ecris la sfarsitul lunii mai, cei cinci judecatori au apreciat ca se impune schimbarea termenului, la sfarsitul lunii aprilie, pentru ca dosarul este unul complex si pentru ca trebuie judecat cu celeritate. Asta oficial. Neoficial, insa, sunt voci care spun ca, in realitate, cei cinci judecatori vor sa solutioneze definitiv, pana in vara, adica la raportul de tara, dar si pana la alegerile locale, dosarul in care Nastase a fost acuzat ca a primit in mod ilicit, prin diverse masinatiuni financiare, bani pentru a-si face campania pentru prezidentialele din 2004. Mai exact, judecatorii se tem ca nu cumva, pentru o parte din faptele retinute in sarcina inculpatilor sa intervina prescriptia, si asta sa se vada la Bruxelles, si sa fie o bila neagra pentru instanta suprema.

Bruscul interes al judecatorilor supremi pentru celeritate exista numai in acest dosar in care a fost implicat Adrian Nastase, pentru ca in primul dosar solutionat pe fond la ICCJ, “Matusa Tamara”, in care atat Nastase, cat si fostul sau consilier Ristea Priboi si ex-presedintele Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, au fost achitati, zace de mai bine de doua luni pe masa procurorilor care trebuie sa isi motiveze recursul. Intrebarea este de ce tocmai in dosarul “Trofeul Calitatii”, in care Nastase a fost condamnat la inchisoare cu executare, se gandesc judecatorii sa solutioneze cu celeritate recursul, dar nu si in “Matusa Tamara”? Sau la Bruxelles achitarile nu se pun la socoteala ca progres al luptei impotriva coruptiei?

Acuzatiile DNA in dosarul “Trofeul Calitatii”

DNA l-a acuzat pe fostul premier Adrian Nastase ca, in 2004 a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizat, in numele Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), condus la acea data de Irina Paula Jianu, iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase, adica Bogdan si Marina Ioana Popovici. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat, Eurografica, condusa de Vasile Mihai Cristian. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi. Desi DNA a sustinut ca ISC a fost prejudiciata in urma simpozionului si mai ales a modului in care au circulat banii obtinuti de pe urma acestuia, expertiza financiar-contabila realizata in cursul cercetarii judecatoresti a relevat un prejudiciu ZERO, iar cei peste 900 de martori din aceasta cauza au sustinut ca simpozionul a fost unul benefic pentru oamenii de afaceri din domeniul constructiilor.

 

Comentarii

# DOREL date 5 April 2012 18:07 +5

Pai, daca-i ordin, cu placere, care-i problema voastra ?!

# A_L_I_E_N date 5 April 2012 19:46 +6

Au renuntat si la ultima farama de aparenta de judecatori independenti. Pentru a se expune astfel, este clar ca : 1. Presiunea a venit din varful catargului; 2. Piratu a ordonat "prin orice mijloace"; 3. Doar pe sugestii si rugaminti nu se putea, deci s-a scos la bataie artileria grea, adica decidentul/decidenta nu are loc de intors, personal sau vreo ruda apropiata risca parnaia sau vreo caseta porno sau alte placeri nebunatice ...Oricum, disperarea chiorului nu e nefondata. Cu ceilalti crede ca poate o mai da la pace, da' Bombonel are caietelu' negru in care a notat echipaju' pt. Rahova, si va face, personal si prin pupili, TOTUL pentru a achita cei 8 ani de umilinte ale sale si sotiei ...

# doru date 6 April 2012 03:42 -2

oricum Bombonel va duce dosarul in toamna. Primul termen - "din partea casei" - lipsa aparare. La al doilea se "imbolnaveste" dar nu uita sa precizeze ca doreste sa dea declaratii in fata instantei de recurs. Desi, daca ma gandesc mai bine, sunt sanse mari ca la acest dosar sa nu existe vacanta judecatoreasca.

# gigi date 6 April 2012 09:36 0

dorulet, te mai cheama cumva si Tulus????

# Petre Corneliu date 6 April 2012 12:04 0

Motivarea reala a ICCJ de preschimbare a termenului de judecare a recursului lui Adrian Nastase , apropierea implinirii termenului de prescriptie este o ILUZIE a magistratilor , fiindca ICCJ-ul a pierdut inca din 23 decembrie 2011 , TERMENUL DE PRESCRIPTIE SPECIALA (art.124 . cod penal) deoarece infractiunea de care este acuzat Adrian Nastase-art.13 din Legea nr.78//2000 este pedepsita cu max. 5 ani si prescriptia speciala este de 7 ani +jumatate an=5 ani + 2,5 ani , iar faptele retinute in sarcina lui A.N. prin rechizitoriu dateaza ultima in 22 iunie 2004 , cand a semnat Nastase ordinul de aprobare a regulamentului concursului=act publicat in Mon. Oficial.Eu l-am avertizat pe Adrian Nastase de acest termen din 23.XII.2011 si nu inteleg de ce avocatul Dan Cazacu nu a depus note scrise ca hotararea de condamnare este din 30 ianuarie 2012.In acest caz de implinire pentru NUMAI Adrian Nastase a termenului de precriptie speciala(art.122 + art.124, cod penal) solutia IMPUSA DE LEGE magistratilor ICCJ ( Ionut Matei si Ioana Bogdan) este de INCETARE A PROCESULUI PENAL.Condamnarea lui Adrian Nastase prin Sentinta penala nr.176/30.01.2012 din dosarul ICCJ nr.514/1/2009 la 2 ani inchisoare cu executare , reprezinta un ABUZ GRAV =neaplicarea cu REA-CREDINTA a normelor penale materiale si procesual penale , care echivaleaza cu excluderea din magistratura a celor doi judecatori si trimiterea lor in ancheta Parchetului ICCJ pentru cercetare abuziva.Av. Corneliu Petre, consilier al Org. pt. Apararea Drepturilor Omului ( OADO )

# andy date 2 July 2013 09:56 0

super

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva