21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

TARCEA, PLATESTE SI CERE IERTARE – Judecatoarele Gabriela Birsan si Corina Corbu s-au intors la Inalta Curte dupa ce au fost achitate definitiv in inscenarea DNA, iar CSM le-a ridicat suspendarea dupa 4 ani. Groaznic: posturile lor au fost ocupate la cererea sefei ICCJ Cristina Tarcea, imediat dupa ce s-a pronuntat achitarea in prima instanta. A fost sigura Tarcea ca vor fi condamnate? De doua luni, Tarcea nu reuseste sa le plateasca drepturile salariale de 2 milioane lei (Documente)

Scris de: L.J. | pdf | print

26 June 2018 17:41
Vizualizari: 22205

Caz uluitor la Inalta Curte! Presedinta ICCJ Cristina Tarcea se afla in prezent in fata unei situatii penibile provocate de una dintre deciziile adoptate in calitatea sa de sefa a instantei supreme. Reintoarse la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce au fost repuse in drepturi de catre CSM prin Hotararea nr. 537/2018, care le-a ridicat suspendarea din functie, dupa 4 ani de stat pe tusa, ca urmare a achitarii definitive dispuse in dosarul fabricat de procurorul DNA Lucian Papici si "verificat" de Danut Volintiru (dosar inceput abuziv de procurorul Viorel Cerbu) (vezi facsimil 2), judecatoarele Gabriela Birsan (foto stanga) si Corina Corbu (foto dreapta) s-au lovit de doua probleme majore. Pe de o parte, posturile lor au fost ocupate, iar pe de cealalta parte, nu isi pot primi, de mai bine de doua luni, drepturile salariale pe care nu le-au incasat timp de 4 ani din cauza deschiderii dosarului de catre DNA si a trimiterii lor in judecata.


Incredibil, dar adevarat, prima situatie a fost produsa de insasi sefa Inaltei Curti, judecatoarea Cristina Tarcea, care a decis, in decembrie 2016, scoaterea la concurs a posturilor judecatoarelor Gabriela Birsan si Corina Corbu de la Sectia de contencios administrativ si fiscal a instantei supreme, solicitarea fiind facuta la cateva saptamani dupa ce acestea au fost achitate la fond de catre Inalta Curte, impreuna cu Anton Pandrea si Iuliana Pusoiu.

Decizia a fost luata de sefa ICCJ cu ignorarea notei Directiei de Resurse Umane, care i-a comunicat ca nu este in regula scoaterea la concurs a unor posturi suspendate, pentru ca oricand poate inceta cauza de suspendare si titularii se pot intoarce la lucru. Culmea solicitarea Cristinei Tarcea de ocupare a posturilor judecatoarelor Corbu si Birsan a fost aprobata de vechiul CSM prin Hotararea nr. 1558/2016, cu motivatia ca cele doua judecatoare continua sa fie suspendate din functie (vezi facsimil 1).

In acest conditii, sa intelegem ca Tarcea avea certitudinea ca cele doua judecatoare vor fi condamnate in apel la Completul de 5 judecatori al ICCJ? A fost oare un act colegial? Cert este ca inevitabilul s-a produs, iar posturile judecatoarelor Birsan si Corbu au fost ocupate, dupa ce au fost scoase la concurs in 2016 din dispozitia judecatoarei Cristina Tarcea.


Pe surse, am aflat ca la intoarcerea la instanta suprema dupa achitarea definitiva, judecatoarele Gabriela Birsan si Corina Corbu nici macar nu si-au gasit un birou care sa ofere conditii decente de lucru. Apreciem ca acest lucru este cu atat mai grav cu cat Gabriela Birsan este decana de varsta a Inaltei Curti, avand o vechime venerabila de 38 de ani in magistratura, fiind fosta sefa a Sectiei de contencios administrativ si fiscal al ICCJ, pana cand DNA sa ii insceneze dosarul menit sa o distruga atat pe ea, cat si pe sotul sau, prof. dr. Corneliu Birsan, care era la data declansarii anchetei judecatorul Romaniei la CEDO.

In cazul Corinei Corbu lucrurile sunt cu atat mai socante cu cat aceasta s-a inscris deja in cursa pentru ocuparea functiei de presedinte al Sectiei pentru contencios administrativ si fiscal a ICCJ, fiind favorita pentru aceasta demnitate.

A doua situatie creata este si mai grava. Judecatoarele Birsan si Corbu, conform legii, trebuie sa isi primeasca imediat drepturile banesti cuvenite pentru cei 4 ani de suspendare, lucru prevazut si la art. 63 alin. (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: "Daca se dispune clasarea, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator ori procuror, suspendarea din functie inceteaza, iar acesta este repus in situatia anterioara, i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functie si i se recunoaste vechimea in magistratura pentru aceasta perioada."

Practic, judecatoarele Birsan si Corbu au de incasat un total de peste 2 milioane de lei (circa 500.000 euro) care insumeaza atat indemnizatiile lunare, cat si dobanzile si penalitatile din toata aceasta perioada.

Desi au trecut 2 luni de la achitarea definitiva a judecatoarelor Birsan si Corbu de catre Inalta Curte, Cristina Tarcea, in calitate de ordonator de credite, nu a reusit nici pana in prezent sa le plateasca sumele cuvenite, intrucat auzim ca inca nu s-ar fi gasit o solutie legala. Cel putin asa s-a comunicat pe intern. Nu stim exact motivele de ordin legal, dar este o situatie inedita si este foarte posibil sa fi fost agravata si de faptul ca cele doua posturi au fost ocupate intre timp si nu mai sunt prevazute in schema Inaltei Curti.

Cine va plati imensele daune?

Dincolo de situatia prezentata, fata de care opinam ca sefa Inaltei Curti, judecatoarea Cristina Tarcea, ar trebuie sa isi ceara scuze judecatoarelor Gabriela Birsan si Corina Corbu pentru ca le-a scos posturile la concurs, imediat dupa ce au fost achitate in prima instanta, ramane o intrebare esentiala: Cine va plati pentru aceasta mizerie judiciara?

S-a stiut din capul locului, iar Lumeajustitiei.ro a scris si a avertizat de la bun inceput ca ancheta a fost una abuziva cu substrat politico-judiciar si cu intentia de a genera debarcarea judecatorului roman la CEDO, Corneliu Birsan, pentru ca acest post sa fie ocupat de o protejata a regimului Basescu.

S-a stiut de la bun inceput ca interceptarea, anchetarea si perchezitia efectuate de procurorul Viorel Cerbu (sprijinit de fostul sef al DNA Daniel Marius Morar) la domiciuliul sotilor-judecatori au fost facute cu incalcarea imunitatii diplomatice a celor doi, fapt constatat printr-o Hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului, abuz care ar fi trebuit sa se soldeze cu punerea sub acuzare a procurorilor de caz.

Dupa ce Statul roman va plati drepturile salariale pe cei 4 ani – peste 2 milioane lei – vor mai trebui platite de Statul roman alte cateva milioane de lei daune pentru prejudiciile morale, dupa ce judecatorii abuzati de DNA vor introduce la instantele de civil competente actiuni de desdaunare.

Va intelege Statul roman, prin Ministerul Finantelor, sa declanseze actiune in regres impotriva procurorilor DNA care au pus in miscare actiunea penala si au generat suspendarea judecatorilor ICCJ, fara nicio proba?

*Cititi aici Hotararea CSM nr. 537/2018 de incetare a suspendarii din functie a judecatoarelor Gabriela Birsan si Corina Corbu

*Cititi aici Hotararea CSM nr. 1558/2016 de aprobare a ocuparii posturilor judecatorelor Gabriela Birsan si Corina Corbu, la cererea Cristinei Tarcea

Comentarii

# geo date 26 June 2018 17:50 +48

Madam Tarcea și fosta sportivă ar trebui să le plătească salariile celor două doamne.

# banana date 27 June 2018 08:46 +3

Sa plateasca procurorii care au instrumentata cauza, nu prostii de romani! Procurorii sunt Dumnezei pe Pamant si nu raspund pentru incompetenta si pentru rea credinta. Huuo justitia romana. Odaa si odata toti veti plati hahalerelor, macar in fata lui Dumnezeu!

# Sorin date 26 June 2018 17:53 +8

In acest caz, nu se impune oare inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu impotriva lui Tarcea? Acum Tarcea sa plateasca ea salariile acestor doua judecatoare pentru timpul cat ele nu sunt repuse pe postul de judecatoare la ICCJ.

# Mihail date 26 June 2018 18:45 +4

Ba da, se impune !

# DOREL date 26 June 2018 20:36 +2

Nu numai Tarcea e vinovata, ci - in mai mare masura - vechiul CSM care a adoptat o hotarare nelegale ! Si, b): da' nu cumva dna Cristina a primit si ea ordine de undeva pentru a presa asupra judecatorilor ? That is the question ! Parerea mea ...

# penala rau date 26 June 2018 18:12 +3

nu-s de mirare minciunile cu protocolul - e activista securitatii.

# un mizantrop date 26 June 2018 18:13 +17

Simplul fapt ca a scos la concurs niste posturi suspendate, atrage sanctiune penala si demiterea din functie a managerului care face asta. Nu e vorba de abuzul in serviciu, suspendat de CC, e abuz de putere, sanctionat peste tot in lume, ba si cu rea credinta (ignorand nota RU). Chiar si asa, posturile vor fi eliberate de cei care le detin (carora le va gasi alte functii, sau o vor da in judecata pe Dreptul Muncii) si judecatoarele abuzate isi vor intra urgent in atributiuni...Codul Muncii se aplica tuturor angajatilor romani si se stabileste clar cum se rezolva "problema". Ca sefa ICCJ e o unealta stiam, dar ca e si proasta si rea aflam zilnic...Asta dovedeste si ca e parte din protocol.Urat mor (profesional, vorbind) unii...

# obiectiva date 26 June 2018 18:49 +5

eu cred ca si frateste, si colegial, :P ar fi sa imparta amandoua biroul cu doamna TARCEA....macar pana gaseste sefa ICCJ cei 2 milioane drepturi salariale.......

# Sandu date 26 June 2018 18:50 +8

Eu am impresia ca Tarcea e "acoperita" ; sa vedeti si sa nu crede-ti :eek: Asta ar fi lovitura ! :o Vom trai si vom vedea ...

# basicuta date 26 June 2018 19:38 +6

pai sa-i faca plangere pe abuz dnei Tarcea, sa vada cum e cu DNA, totusi dnele jude au un prejudiciu de juma de milion de euro, cred ca DNA competent si poate vreo veverita o cheama la audieri pe sefa ICCJ. SA LE FACEM LA TOTI PLANGERE PE ABUZ in serviciu, pe infractiunea cu care si-au imaginat ca vor conduce Romania.

# unul din lumea cea mare date 26 June 2018 20:12 +3

FELICITARILE MELE ONORABILE JUDECATOR SI MULTA FOARTE MULTA SANATATE!!!!!!!!!!!!!!!!PENTRU STOICISMUL DVS PUS IN SLUJBA JUSTITIEI.ACTUL DVS DE A CAUTA DREPTATEA VA FACE O MARE ONOARE SI DOVEDESTE DIN PLIN PROFESIONALISMUL INCONTESTABIL.IN UNELE CA DVS AS AVEA CURAJUL SA CRED CA JUSTITIA NU MAI ESTE MERMELITA. DACA ATI AJUNGE IN CELE MAI INALTE FUNCTII IN ALE JUSTITIEI CARE NU S/AR MAI NUMI MERMELEALA,CU CERTITUDINE INCREDEREA NOASTRA IN JUSTITIEI S/AR DUCE AUTOMAT SPRE 50%,SI DA VA CONFIRM EU CA CA HARCEA PARCEA ZISA TARCEA ESTE OFITER ACOPERIT INCA DIN ANII LUI CEAUSESCU CIND ERA DOAR O TREPADUSA DE AVOCAT ,IN SOLDA DIRECTIEI A 6 A ( CARE SE OCUPA ,GHICI CIUPERCA CU CE- STIU INITIATII SI ONORABILELE JUDECATOR CU CE SE OCUPA SECTIA A 6 A)

# ana date 26 June 2018 21:26 +3

NU ESTE SUFICIENT, TEBUIE SA CEARA SI DAUNE MORALE LA CEDO ! Statul român sa înceapa procedurile de recuperare a pagubelor de la vinovati. DACA NU SE ÎNCEP ASTFEL DE PROCEDURI, ABUZURILE VOR CONTINUA. TREBUIE SA LI SE PUNA POPRIERE PE AVERILE PROCURORILOR si sefei ICCJ Cristina Tarcea. Iohannis sa o demita, ce mai asteapta ?

# Klaus-Klaus date 26 June 2018 21:30 +5

;-) NU este in LEGE (fie ea si a " statului de drept " :P ) acea prevedere legata de FAPTUL CA STATUL TREBUIE SA SE INDREPTE PT DEZDAUNARE IMPOTRIVA CELOR CARE AU CAUZAT DAUNA STATULUI (caci STATUL va trebui sa le REPUNA IN DREPTURI!) ? Adica.. cele 2 dne judecatoare (atacate de sufragerista plagiatoare!) AU TOATE DREPTURILE de a-si recupera posturile cu TOT ce implica asta! => job-urile , drepturile banesti si alte drepturi LEGAL cuvenite si DESPAGUBIRI - materiale si ..MORALE.. Aud? Aloo Dna Tarcea, pai se poate? Doamne FERESTE sa se duca la CEDO!

# Gilu date 26 June 2018 21:53 +4

Cristinico , nu - i asa ca dupa prima achitare ,ai vrut sa dai un semnal urmatorului complet de judecata ? De unde atata rautate fata de niste colege ?Ori ai primit un ORDIN PROTOCOLAR ?

# Pintea date 26 June 2018 22:42 +3

Papici plateste? Volintiru plateste? Cerbu plateste? SRI plateste? Coldea plateste? Kovesi plateste? Nuuu! Atunci de ce mai comentam?Tara plateste! Salarii grase unor magistrati! Si cinstiti si corupti! Cei corupti le fac viata amara celor cinstiti. Dar cei cinstiti nu fac viata amara nimanui! Calvarul celor 2 judecatoare probabil ca s-a circumscris protocolului. Asta va fi scuza ICCJ de-acum?

# Pintea date 26 June 2018 22:53 +4

Drepturi salariale de 2 milioane lei! Wow! Am vazut la tv, ministrul sanatatii a fost azi la Spitalul judetean Slatina si a acordat cu marinimie 2 milioane lei pt renovarea unor sectii! Chiar e necesar ca magistratii sa aiba salarii atat de mari? Nu pot exista niste proportii mai mici? Poate ca daca justitia ar fi renumerata cu sume mai mici, ar fi mai sanatoasa!

# Vasile date 27 June 2018 08:26 +1

E vorba de 21.000 lei/luna cu dobanda si penalizari ceea ce pentru un judecator de la inalta curtea, cred ca nu e mult.

# gica70 date 27 June 2018 08:43 0

Asta-i problema de fond aici? Am fost curios si am aflat ca, pe luna, salariul este undeva la 20000 lei. Dar faptul ca ai fost timp de 4 ani un "penal" de "lux", faptul ca sotul a fost, si el, in aceeasi situatie..Cred ca-mi bat gura de pomana cu dv! Stati sa vedeti cati bani urmeaza de-acum incolo sa plateasca statul pentru nenorocirile astea.. Sa nu uitam ca d-ana Barsan are 38 de ani in magistratura! Poate ca, de data asta, ministerul de finante se va indrepta impotriva celor care au facut aceste nelegiuiri cu buna stiinta; ar fi un exemplu extraordinar pentru toti!

# ?????? date 26 June 2018 22:58 +4

"Nici bani fără muncă ,nici muncă  fără bani" ? "Cine greșește plătește" ? Cam așa  zice și pe la legea răspunderii magistraților ?

# Traian Gogu Sorca date 27 June 2018 08:04 0

Am spus-o si o mai spun ... SISTEMUL JUDICIAR, in general toate INSTITUTIILE DE FORTA din aceasta tara trebuie reformate din temelie, "regimul basescu"a reusit sa le infesteze total. Personal nu cred ca se mai pot "REVERGORA" singure, din inerior.

# santinela date 27 June 2018 08:19 +2

Sa-si ceara scuze Tarcea,haida de ! Pentru asta iti trebuie caracter si putin bun simt, ceea ce nu este cazul . In rest "celebrul " slugoi Papici va fi bine mersi si nu va plati nimic ? Pai sa inceapa sa plateasca impreuna cu Tarcea slariul celor doua doamne fiindca si asa sta pe un purcoi de bani la Timisoara !

# gica70 date 27 June 2018 08:28 0

Cel mai grav este faptul ca ne obisnuim cu asemenea nenorociri si nu-i mai dam importanta cuvenita. Daca la acest nivel se intampla asemenea fapte de o grozavie uriasa ce sa mai zic de omu' de rand? Acum este momentul extraordinar de a trage la raspundere, macar patrimoniala, iar ministerul de finante sa se indrepte impotriva celor care au creat asemenea uriase abuzuri; sa plateasca neam de neamul lor (asa cum le place lor sa zica, in extensie, adica sa duca datoria si mostenitorilor!) si sa fie exemplu pentru toti neavenitii din magistratura.

# xXx date 27 June 2018 09:25 +1

Trebuie introdus in codul muncii desfacerea contractului de munca pe baza de prostie. Sa-i poti spune : pleaca acasa !!! ;-) ;-) :lol:

# Retardanis date 27 June 2018 10:31 0

Noi suntem atenti la 30.000, dar la 2.000.000 ni se rupe. Vor spune unii ca este alta speta, ca nu prea intelegem noi. Dar aia cu 30.000 fura, si unii nu vad ca ei traiesc prost pentru ca au disparut cei 2.000.000, nu pentru ca au disparut cei 30.000.

# mihaela date 27 June 2018 12:55 0

Sa le dea banii Doamnelor din banii ei si a gastii ei . E correct sa platim tot noi ? NU ! Sa dea banii scursorile dracului !

# mihaela date 27 June 2018 12:58 +3

madama cocotata in functie sa ceara bani si scarnaviilor de la dna . Impreuna , sa dea banii Doamnelor ! De la ei din buzunar , nu de la noi !

# tovarasa harcea parcea tarcea date 27 June 2018 14:43 0

a pus-o de mamaliga. dar aia- mamaliga- a dracului, nu fierbe.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva