14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Tribunalul Cluj a decretat ca, in lipsa unui contract, Casa de Asigurari de Sanatate nu ii poate executa silit pe cei care nu-si platesc contributia (Document)

Scris de: | pdf | print

3 December 2010 14:03
Vizualizari: 39931

Zeci de avocati clujeni au inceput demersurile in instante pentru a obtine anularea actiunilor de executare silita, incepute impotriva lor de Casa de Asigurari de Sanatate Cluj, pentru neplata asigurarilor de sanatate. Unul dintre acestia, avocatul Victor Rusa (foto) a obtinut, anul trecut, printr-o decizie definitiva a Tribunalului Cluj, anularea executarii silite a conturilor si bunurilor sale imobile. Casa de Asigurari de Sanatate Cluj i-a imputat avocatului o datorie de aproape 30.000 de lei numai pentru asigurarea de sanatate si circa 15.000 de lei penalitati de intarziere, pentru perioada 2002-2008. Victor Rusa nu a fost anuntat in niciun fel despre datoria pe care o avea la Casa de Asigurari de Sanatate, iar in momentul in care a primit instiintarea de executare silita de la CAS Cluj, a aflat ca datoria sa a fost calculata in baza declaratiilor de venit pe care acesta le-a depus, conform legii, la Administratia Finantelor Publice Cluj. Avocatul s-a adresat Judecatoriei Cluj- Napoca, cu o contestatie la executare, care i-a fost insa respinsa. Rusa a declarat recurs, care i-a fost admis de magistratii Tribunalului Cluj, prin decizie definitiva si executorie dispunandu-se anularea titlului executoriu emis de CAS Cluj. Pentru a lua aceasta decizie, instanta a retinut doua lucruri esentiale: ca intre avocat si CAS Cluj nu a existat niciun contract prin care primul se obliga sa plateasca vreo asigurare si, prin urmare, nu a existat un titlu de creanta care sa devina titlu executor. Mai mult, instanta a decretat, definitiv ca in Legea 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, nu este prevazut ca urmarirea silita ar putea fi executata fara existenta unui titlu de creanta. Zeci de avocati clujeni care au urmat aceeasi metoda, au avut castig de cauza in instante. Precedentul poate fi aplicat tuturor categoriilor profesionale.

 

CAS Cluj a incercat sa execute o datorie inexistenta si cu penalitati de 50%

Prin sentinta civila numarul 14157/14.02.2008, pronuntata in dosarul cu numarul 15648/211/2008, de Judecatoria Cluj-Napoca, s-a respins contestatia la executare formulata de avocatul Victor Rusa, impotriva Casei de Asigurari de Sanatate, care a incercat sa il execute silit pe motiv ca nu si-a platit contributia de sanatate – desi omul nu avea contract incheiat de asigurare de sanatate. Avocatul Rusa a atacat cu recurs sentinta judecatoriei, solicitand Tribunalului Cluj admiterea contestatiei la executare. Avocatul a sustinut ca, potrivit legii, are dreptul de a isi alege casa la care vrea sa fie asigurat, prin urmare, o alta casa de asigurari de sanatate, cu care nu a incheiat un contract, nu poate pretinde valorificarea unei presupuse creante. Mai mult, Rusa a invocat faptul ca, pentru a i se calcula datoria, Casa de Asigurari de Sanatate Cluj a luat pur si simplu, din baza de date a Administratiei Finantelor Publice Cluj, declaratiile sale de venit, fara a tine cont de faptul ca nu toate veniturile declarate au provenit din activitati constante si repetitive. In plus, reclamantul a aratat ca modul in care s-au calculat penalitatile, astfel incat au ajuns la 50% din suma care ar fi trebuit platita, de drept, in cazul existentei calitatii sale de asigurat, este nejustificat si represiv. Avocatul a mai invocat faptul ca, in conformitate cu prevederile legale, s-a asigurat la Casa de Asigurari de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prin urmare, nu avea cum sa ajunga dator la Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului Cluj.

Tribunalul Cluj: “Intre contestator si intimata nu exista incheiat un contract de asigurare.” Legea nu prevede ca urmarirea silita poate fi executata fara un titlu de creanta

Un complet al Tribunalului Cluj, format din judecatorii Emil Belean, Cristi Danilet si Radu Rares Dusa, a admis recursul prin decizia numarul 1411/R/2009, in dosarul 2375/117/2009 si a dispus anularea titlului executoriu emis in cauza. In motivarea deciziei definitive si executorie, instanta a aratat urmatoarele: “Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului Cluj a emis titlul executor numarul 1 din 15.10.2008, obligand debitorul Rusa Victor la plata sumei de 29. 404 lei contributie la fondul national de asigurari de sanatate si 16.576 lei dobanzi de intarziere si 149 lei majorari de intarziere. S-a specificat in instiintarea de plata emisa ca debitele au fost stabilite conform declaratiei privind obligatiile de constituire si plata a fondului national de asigurari de sanatate. Din actele dosarului rezulta insa ca intre contestator si intimata nu a existat incheiat un contract de asigurare si ca acesta nu a incheiat un contract nici cu o alta casa de asigurari. De asemenea, rezulta ca nu s-a depus declaratia prevazuta de (…) astfel incat Casa de Asigurari de Sanatate a stabilit debitele potrivit titlului executor ca urmare a evidentelor Administratiei Finantelor Publice a Municipiului Cluj-Napoca”.

Instanta a aratat de asemenea ca Legea 59/2006, privind reforma in domeniul sanatatii nu prevede ca urmarirea silita sa poata fi executata daca nu exista un titlu de creanta. Cu alte cuvinte, daca nu exista contract de asigurare, nu exista nici creanta si, pe cale de consecinta, institutia de asigurare nu are cum sa pretinda executarea unui cetatean pentru o asa-zisa datorie. “Este real ca in cazul neachitarii sumelor FNUASS si a majorarilor de intarziere, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin casele judetene, procedeaza la masuri de executare silita (…). Totusi, masurile de executare silita se fac in baza unui titlu de creanta care devine executor (…). Chiar daca contestatorul era obligat sa isi asigure sanatatea potrivit articolului 259 alineatul 4 din Legea 59/2006, (n.n.-privind reforma in domeniul sanatatii), in prevederile acestei legi nu se specifica faptul ca urmarirea silita ar putea fi executata fara existenta unui titlu de creanta.”

* Cititi aici decizia Tribunalului Cluj!

Comentarii

# Margareta stanciu date 4 December 2010 07:05 -2

Si eu am primit titlu executoriu si am depus contestatie la executare, contestatie admisa de Judecatoria sectorului 4 Bucuresti.Pana in prezent nu am intrat in posesia motivarii si astept cu nerabdare sa vad daca cei de la CASMB au curaj sa declare recurs!Voi reveni cu amanunte!

# lumiana date 8 December 2010 13:51 0

titlu executoriu pt neplata CASS? pe ce perioada?

# Laura Vladuca date 15 December 2010 16:02 0

Margareta, te rog mult, daca iti vine motivarea sa imi trimiti si mie o copie scanata pentru a putea formula si eu o contestatie.
Acelasi apel il fac si celorlalti colegi care detin o hotarare irevocabila impotriva Casei de Sanatate.
Va multumesc anticipat

# bengeanufloarea date 20 December 2010 18:49 0

draga margareta,vreau sa stiu daca ai primit titlul executoriu odata cu somatia si in alta ordine de idei dece te-ai dus la judecatoria sect.4 si nu 3 unde isi are sediul CASMB.Multumesc pentru raspuns.Eu vreau sa fac azi contestatie la executare.Astept raspuns acum daca se poate iti multumesc anticipat.

# ene daniel date 23 August 2011 07:04 0

buna ziua, daca aveti posibilitatea va rog din suflet sa imi trimiteti si mie actiunea . sunt in aceeasi situatie si sunt disperat mai ales ca nu am posibilitatea de a plati un avocat. mii de multumiri anticipat

# Vai de noi date 4 December 2010 13:22 +1

Vai dye capu nost!

# un cititor date 4 December 2010 20:53 +6

Domnule Bota, interesati-va cine este acest Rusa si ce indeletniciri,,presteaza'' , impotriva barourilor Dvs. , din lipsa de ocupatie, bineinteles. ,, fotoliul'' din conducerea barourilor inexistente,,de jure'', se cam clatina mai nou, si trebuie luate masuri, prin lingusire.
Oare cum a obtinut Rusa, anularea unui titlu executor? ( tema de casa, pentru ,,elevii''barourilor inexistente.

# crisan mircea date 5 December 2010 08:00 -3

Daca cunosti mai multe lucruri despre Rusa de ce nu le spui ?? Este cel mai usor lucru sa acuzi pe cineva fara dovezi! Asa ca .... astept un raspuns!!!!

# pompiliu bota date 4 December 2010 21:14 +8

Noi nu avem nimic cu avocaţii din barourile desfiinţate. Ei sunt exploataţi de personaje precum Stanca Ghidro în Cluj etc.

# Vai dye noi date 9 December 2010 17:03 +2

Da! Domnule Bota, aveti perfecta dreptate, nu toti sunt asa, doar acei care asa de bine se simteau in structura mafiota, frati si consimtitori cu spiritul de ginta neocomunista si pupincu…., carora acum o noua structura de avocati, le este dusman de moarte !
Ca doar, in sfarsit evoluam si noi, suntem in UE, gandirea rudimentara a unora care nu au ce face, nu mai are loc pe drumul de dezvoltare continua pe care mergem.
Cei frustrati, pana in maduva oaselor, cei carora le e frica de concurenta, cei care sunt ,,legati ‘’ in vreun fel, aceia mai procedeaza si recurg la tot felul de artificii de prost gust si care dau dovada de proasta crestere.
Mai apoi, executa si ei ,,ordinele’’ tovarasilor, deja bine educati !
Dar, padure fara uscaturi nu exista...

# ana kosa date 3 January 2011 18:25 0

Margareta La Multi Ani , un An Nou fericit! si mie imi trebuie tare de tot motivarea, te rog mult, dau si o ''bere''. Eu sunt asigurata la AOK in Germania sotul meu plateste pentru mine la greu acolo, dar Aigurarile din Romania doresc bani nemeritati de la noi, chiar daca , constientizeaza ca nu ne fac chiar niciun serviciu, interprezeaza cum ca am fi incheiat cu ei un contract oneros ??? Te rog mult sa-mi trimiti si mie solutia ta motivata. iti multumesc mult ,sa-ti dea D-zeu sanatate. ana kosa maran
anakosa@yahoo.com

# gocu date 17 July 2011 00:08 0

E aplicabila motivarea si la impozitul pe profit sau tva? Sunt obligatii legale.

# P.C.R. date 28 October 2011 21:33 +1

DRAGI TOVARASI SI PRIETENI va citam o strafa de la spriturile din  conducerea  UNBR ("adevarata mostenitoare a Mamei Omida"): "E din ce in ce mai bine/    La noi criza clar ... nu vine/ Cu razboaie te prostim/     Banii-n Case ii dosim/     Tu ramai mereu sarac /     Cu doar ce... ESTI AVOCAT!"                         URAAAAAAAAAAAA .......  URAAAAAAAAAAAAA.......   VICTORIE....  Ar trebui sa-i schimbam pe comunistii astia  din conducere!!!!!!

# julia date 2 December 2011 19:16 +3

cass ul sant niste excroci nu am nici un motiv sa le dau bani pentru ceva ce nu pot sa beneficiez odata ce nu am contract cu ei

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva