24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII SA TINA GARDA SUS – Judecatoarea Gabriela Baltag din CSM cere explicatii despre un posibil proiect de lege pentru modificarea conditiilor de pensionare a magistratilor care sa fie adoptat de guvern prin asumarea raspunderii, fara dezbateri reale: “Am inteles ca la Inalta Curte ar circula si ar avea un regim de confidentialitate... Ar cuprinde dispozitii tranzitorii pentru deciziile care nu sunt inca puse in plata... Am inteles ca sunt prevederi legate de varsta” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 November 2022 13:26
Vizualizari: 7781

In lipsa unor explicatii ferme si clare din partea Guvernului, in randul judecatorilor circula noi informatii despre modul in care s-ar putea realiza modificarile la cuantumul pensiilor si la conditiile de pensionare ale magistratilor. Dupa ce varianta unei ordonante de urgenta a fost abandonata, ca urmare a dezvaluirilor facute de Lumea Justitiei care a prezentat draftul de proiect de OUG la care se lucra in secret, exista scenariul ca modificarile privind pensiile magistratilor sa fie facute prin intermediul unui proiect de lege care sa fie insa adoptat de guvern prin asumarea raspunderii, deci fara dezbatere.


 

Informatia circula deja de cateva zile in randul magistratilor, dar ea a fost facuta publica joi, 17 noiembrie 2022, de judecatoarea Gabriela Baltag (foto) din CSM. Baltag i-a cerut presedintelui CSM Marian Buda sa faca demersurile necesare la autoritatile competente pentru a afla daca se doreste sau nu adoptarea unui proiect de lege privind pensiile magistratilor prin asumarea raspunderii de catre guvern. Gabriela Baltag a mentionat ca la randul sau a primit informatii despre acest posibil proiect de la alti judecatori, acestia dezvaluindu-i ca o varianta a actului normativ ar fi circulat chiar si la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in regim confidential. Mai mult, proiectul ar contine dispozitii atat referitoare la varsta, cat si la magistratii care au obtinut decizii de pensionare, dar care nu au fost puse in plata.

In ceea ce-l priveste pe presedintele CSM Marian Buda, acesta a declarat in timpul sedintei ca nu a primit oficial un asemenea proiect, si ca nu a auzit de el nici neoficial. De asemenea, in discutie s-a bagat si simplul membru CSM Bogdan Mateescu (doar nu se putea altfel), afirmand ca asemenea luari de pozitie ar putea induce panica in randul judecatorilor, reprosandu-i Gabrielei Baltag ca a spus informatiile in sedinta publica, in loc sa le spuna in particular. Cu alte cuvinte, in viziunea lui Mateescu daca un judecator sau procuror din CSM, care reprezinta judecatorii si procurorii din tara, aude despre o posibila modificare la pensiile magistratilor, acesta ar trebui sa nu spuna nimic, doar pentru ca magistratii s-ar putea speria. Dimpotriva, demersul Gabrielei Baltag, care a subliniat ca nu doreste sa alarmeze magistratii, este cat se poate de oportun, avand in vedere, repetam, lipsa unor explicatii ferme si clare din partea Guvernului despre cum se vor face modificarile legate de pensiile de serviciu si conditiile de pensionare a magistratilor.


Iata luarea de pozitie a judecatoarei Gabriela Baltag:


“Vreau sa ridic o problema care e importanta pentru fiecare dintre noi, membrii Sectiei, dar nu numai, e importanta pentru intregul sistem judiciar. Am primit informatii pe surse, asa cum se intampla multora dintre noi, ca exista deja un proiect de lege – si trebuie sa lamurim acest aspect cat mai repede, si dvs sunteti in masura sa faceti toate demersurile corespunzatoare. Eu va spun numai ce am inteles, ca la Inalta Curte ar circula si ar avea un regim de confidentialitate (eu am spus ca nu pot sa cred asta, cu siguranta), am fost intrebata daca acest proiect a ajuns si la CSM. De aceea va intreb pe dvs daca este adevarat, inteleg ca va fi asumat de guvern prin raspundere in decembrie, va spun ceea ce am auzit si trebuie sa verificam. Nu vreau sa sperii pe absolut nimeni, dar este important sa lamurim acest aspect, daca este adevarat sau nu, si dvs ne veti aduce toate garantiile corespunzatoare. Ca ar cuprinde (n.r.- proiectul) niste dispozitii tranzitorii pentru deciziile care nu sunt inca puse in plata (n.r. - deciziile de pensionare). Vreau sa verificati in numele corpului de magistrati si ca reprezentant al Consiliului sa faceti verificarile corespunzatoare, domnule presedinte, si sa avem un raspuns in acest sens. (…) Trebuie sa lamurim, e foarte important, ganditi-va ca sunt atatea cereri de pensionare care sunt inca nefinalizate, trebuie sa stim care este regimul si ce anume se intampla cu acest proiect de lege care pare a fi dorit asumat prin raspundere, deci sa nu existe, contrar discutiilor din spatiul public, o dezbatere ampla. Se pare ca nu se doreste acest lucru. Intr-adevar pana la sfarsitul anului, pana la sfarsitul lunii decembrie se doreste a fi adoptat prin asumare de raspundere. (…) Am inteles ca in acest proiect sunt prevederi legate de varsta”.


* Vedeti aici discutiile din Sectia pentru judecatori a CSM privind posibilul proiect de lege referitor la pensiile magistratilor care sa fie adoptat de guvern prin asumarea raspunderii

Comentarii

# Cetateanul date 17 November 2022 16:30 -92

Tara in care unii sunt mai juzi decat altii. Nu asa ca e fain cu multi veniti putini alesi? Desigur asta nu tine de statut si independenta :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva